joi, 13 octombrie 2016

Nevoia de lideri de opinie

Nevoia de lideri de opinie – 28 iulie 2016


Prospectiv A-z
 

De ceva timp observ emergenta unui nou tip de lider de opinie in Romania: tanar, numultumit mai ales cu ce si cei care au fost pana acum, pus pe fapte mari, rational-revolutionar de mari.

Cronologic este vorba de Calin Georgescu, Gheorghe Piperea si Marian Munteanu.

* Observam ca niciunul dintre acestia nu vine din zona Stangii/PSDului. 
* Mai observam o rezonanta de idei intre Georgescu si Munteanu, oameni care-si cantoneaza discursul in principii nationale sanatoase, desi cu oarece deosebiri, mai ales cand vine vorba de solutii--planurile primului asumand parca sfarsitul lumii cum o stim azi, pe cand cel de-al doilea pare a paria in continuare pe euro-atlanticism. 
* Dl. Piperea n-a produs inca un plan si nu merge (inca) pe scheme la fel de grandioase ca ceilalti doi, dar consider ca se uita cel mai aproape de sursa problemelor (citeste, mecanismul de extractie) si chiar a inregistrat ceva succese in interiorul sistemului, cu mijloacele sistmului.
* Coprospectivii isi amintesc probabil acum o intrebare pe care am pus-o aici: In Romania e loc si/sau nevoie de masuri incrementale (vezi Piperea) sau revolutionare (vezi ceilalti doi)? N-am generat un raspuns atunci, sper sa aveti raspunsul gata pana la urmatoarele alegeri.
* Cum am scris recent, sper ca aceste forte sa se reuneasca, romanii nu-si permit luxul risipei de resurse in conditiile hemoragiei de populatie. Mai mult, sper ca societatea politica pe ansamblu sa fie destul de matura pentru a intinde mana si de-a lungul spectrului politic, la Stanga. 
* La un moment dat, lucrand cu colega Smaranda Dobrescu la studiul Europa intre colaps si utopie ( http://blog.prospectiv.org/…/europa-intre-colaps-si-utopie_… ) ne-am pus intrebarea: Ce inseamna toate astea pentru Romania?! Cateva din consideratiile noastre au devenit parte a acelui studiu, totusi ne-am poticnit la urmatoarea dilema: Cuplare versus Decuplare. Erau date care ne lipseau, nu puteam merge pe pareri si intuitii. Cred ca orice analist si decident politic serios va ajunge mai devreme sau mai tarziu la aceasta dilema, moment dela care lucrurile devine TEHNICE. 
* Principiile sunt necesare in orientarea politicilor, necuratul se ascunde insa in detalii. Iata un motiv in plus pentru a vedea o reuniune a resurselor, complementaritatea este numele jocului.

P.S. Ieri am postat un raspuns la o intrebare a unui cititor pe pagina d-lui Munteanu. Acel raspuns si urmatorul link postat la fragmentul de discutie salvate aici la Atelier *Grupul Prospectiv* au disparut dela pagina cu pricina. Nu stiu pe seama cui sa pun acest exercitiu de alba-neagra, ca unul deja patit cu masinaria fb, dar lucrurile pot fi si dovada de neprincipialitate! Iata linkul cu pricina: https://www.facebook.com/…/Ate…/permalink/1178160535580859/…

 

 

Grupul Prospectiv : Europa, între colaps şi utopie

Studiul acesta este unul deosebit de exact si aproape conclusiv, inainte de a ajunge la concluzii.Nu ma surprinde o astfel de lucrare, ma va surprinde daca cineva ii va folosi invatamintele.Spre deosebire de imperiile antichitatii care aduceau onoare si…

BLOG.PROSPECTIV.ORG|BY F CH

 

Smaranda Dobrescu Complementaritatea resurselor care pare a fi o reunire a fortelor politice si intelectuale si poate fi realizata in cadrul unui program de tara, asa cum a denumit actiunea presedintele Johannis. Probabil ca viziunea D-lui este destul de cuminte si previzibila in legatura cu ideile marilor puteri de a obtine o noua ordine mondiala. Complementaritatea poate fi inteleasa si ca un guvern de uniune nationala. Acesta ar avea avantajul ca ar responsabiliza fata de actul de guvernare toate partidele intrate in Parlament si ar diminua acuzele intre acestea, realizandu-se un climat politic mai pasnic. Pe de alta parte, un astfel de guvern ar dezideologiza in masura aproape totala partidele, construindu-se in baza unui program de guvernare consensualizat, in care nicio actiune excentrica, poate benefica sa nu fie admisa. Consensualizarea acestui program probabil va mentine status-quo-ul guvernului Ciolos care nu ar intruni acordul nici pe modificarea fiscalitatii in scopul diminuarii inegalitatilor din societate, nici privatizarea invatamantului sau o reforma radicala in sanatate, nu ar reusi nici sa armonizeze o politica externa care sa ne aduca beneficii. Eu personal nu agreez ideea unui guvern de uniune nationala in primul rand pentru ca ar pastra situatia deloc reformista din prezent. Raspunderea revine tuturor si nimanui. De mentionat ca Sustinatorul actual al unui guvern de uniune nationala dupa alegeri este purtatorul de cuvinte tehnocrat, vicepremierul Borc.

 

Prospectiv A-z .
Un guvern de uniune nationala ar fi una, tehnocratii sunt alta. Sper ca sa nu mai treaca mult timp pana oamenii se dumiresc ca tehnocratii nu-s decat pionii statusqvo-ului.

 

Smaranda Dobrescu La A3 s-au anuntat cateva din intentiile liberalilor de candidati pentru Bucuresti: D-l Ciolos, D-nii Borc, Dragos Paslaru, Voiculescu, Ghinea si D-na Pruna. Acestia sunt cei care doresc guvern de uniune nationala.


Prospectiv A-z .
Baloane de sapun. Sa nu si-o fure ca la Locale trufasii astia cu zapis de Bruxelles!

Tehnocratii de acum sunt ca FSNul initial, intra in scena printr-o scamatorie, dupa care se transforma in noua stare a lucrurilor. Si unii si altii la cheremul triajelor. Halal!

Nu, Smaranda, nu la astfel de uniune pseudo-nationala ma ducea gandul...


Smaranda Dobrescu Eu prefer solutia Proiectului de tara facut cu participare larga. Este angajanta si nu neaparat sorosista sau neoliberala

 

Smaranda Dobrescu Studiul indicat mai sus de Flavius a fost publicat in 4-5 reviste de impact. Era un material incitant pentru sfarsitul anului 2014. Intre timp in UE au avut loc cateva evenimente care ar putea schimba propunerile si concluziile. Acestea au fost: 
1.Modul de solutionare a situatiei Greciei care a impins-o la datorii si austeritate intinse pe 50 ani
2. Modelul Cipru de salvare a bancilor, in curs de multiplicare
3. Brexit
4. Polarizarea economica mai puternica, care diminueaza posibilitatea acceptarii unei structuri federale a Europei
75. Refugiatii si escaladarea sentimentelor nationaliste, anti-europene in legatura cu acest proces ingrijorator
6. Intentia mai multor state membre de organizare a unor referendumuri in vederea Exit-urilor
7. Aparitia propunerii de "integrare flexibila" ceea ce va conduce daca va fi aplicata la izolarea tarilor sudice, la intarzierea adoptarii monedei unice si a cuplarii. 

Procesul de cuplare/decuplare ramane insa poate cea mai dificila problema pentru o tara ca a noastra in eventualitatea in care ratiunea si dorinta de pace in Europa va stopa actualele tendinte centrifugale.

 

Prospective A-z .
La sfarsitul lui 2013, cand am trimis spre publicare studiul, lumea parea sa caute inca solutii, inclusiv in Romania unde nu se stia ca dpdv politic basismul ii va supravietui lui Basescu--prin basism ma refer la situatia de colonie docila care-si cunoaste locul....See More

 

Draghi Puterity "In Romania e loc si/sau nevoie de masuri incrementale (vezi Piperea) sau revolutionare (vezi ceilalti doi)?"

In opinia mea masurile incrementale (si iterative) sunt intotdeauna de preferat celor revolutionare. 

P.S. Orice inginer software cu experientza a fost deseori in situatia cand softul pe care l-a creat a devenit atat de complex si de greu de intretinut si dezvoltat incat singura solutie parea a fi: acum ca stim ce vrem, aruncam totul si reconstruim totul de la inceput "asa cum trebuie". In 99% din cazuri s-a dovedit o solutie gresita. Chiar daca nu e atat de "cool", si enerveaza spiritele creative, a repara e de regula mai ieftin, mai rapid si cu mai putine riscuri decat a reface ceva de la inceput.

 

Smaranda Dobrescu Statistic, ai dreptate, Draghi. Teoretic insa analogiile unui sistem de calcul cu ale unui sistem mare social cred ca au limitari, legate in primul rand de multitudinea de perturbatii ce pot aparea in sistemul social-economic, intrepatruns in retele multiple si pe care nu le poti prevedea de la inceput precum intr-o organigrama software. In reteaua asta mondiala globalizata, caderea de la bursa din India te influenteaza. De fapt vreau sa spun ca in dinamica fenomenelor strategice, economice si sociale sistemul trebuie reconstruit cu mereu alti parametri de intrare si cu output-uri diferite.


Draghi Puterity Smaranda Dobrescu - Si in software e la fel cand clientii 

constata ca au nevoie de exact altceva decat ceea ce ti-au cerut initial. 

In timp, in software ajungi la diferite strategii pentru a rezolva astfel de probleme, de schimbare a modelului dupa ce el e gata. O strategie e componentizarea. Componentele au interfete clare si stabile cu alte componente. Daca e nevoie de functionalitati nerealizabile prin interfetele existente, se pastreaza cele existente si se definesc altele noi. O alta stategie e "cuplarea slaba" a componentelor, astfel incat o componenta sa poata fi inlocuita cu alta fara a avea efecte prea mari in intregul sistem. Sau preferata mea - "make it as simple as possible, but not simpler". Si multe altele care cu putina imaginatie ar putea fi aplicate si la un sistem social...

Nu vreau sa fortez nepermis de mult analogia cu un sistem software, voiam mai mult sa explic de ce gandesc cum gandesc.

 

Smaranda Dobrescu Dar daca schimbi solutia si adopti un grad de integrare mai mare prin alte componente hard sau controlleri programabili? Acum nu vreau sa te contrazic ca eu nu mai fac soft de un sfert de veac dar sunt efectiv curioasa.

 

Draghi Puterity Smaranda Dobrescu - asta o faci oricum ca sa ramai in pas cu tehnica. Te gandesti la CPLD-uri si FPGA-uri? Si ele trebuie programate, si sunt din ce in ce mai complexe, asa ca pana la urma iti trebuie strategii similare. Si pana la urma, nu e mai usor sa programezi in Verilog sau VHDL decat, sa zicem, in Python. :)

 

Smaranda Dobrescu Da. Poate mai mult la FPGA-uri, mai complexe. Esti un pasionat in doua meserii. Pentru cei realmente interesati politica chiar e o meserie serioasa.

 

Prospectiv A-z .
Sunt de acord cu Draghi. La nivel personal, consider ca mi-am luat portia de 'revolutii' pe viata asta!

Totusi, o cadere din pom (de exemplu, RoXIT) sau o taiere a pomului ar fi echivalentul unei revolutii. Adica e posibil ca evenimentele s-o ia inainte cu logica de sistem diferita de ritmul fiecaruia.

 

Smaranda Dobrescu Eu m-am intrebat asupra valabilitatii analogiei, nu asupra oportunitatilor masurilor incrementale. Mai mult, decidentii care or fi aceia au nevoie de scenarii multiple, determinate de tipuri de evenimente posibile. Si se pare ca nu vom duce lipsa de evenimente!


Prospectiv A-z .
Domnul Marian Munteanu spune tot ce trebuie sa spuna:https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=757299887706198&id=666050556831132... Sper sa aiba mai mult sprijin in Romania decat ce putem observa deocamdata. Liberalii se pare ca joaca la mai multe capete, dar convertirea tehnocratilor in guvernuLUI permanent pare sa fie strategia dominanta.

 

Smaranda Dobrescu In perioada urmatoare vom putea urmari cu toata atentia programele de guvernare propuse. Fiecare asteapta poate de la noua asezare politica altceva care sa-i acopere lipsurile constatate. Din punctul meu de vedere cerinta nu are caracter ideologic si trebuie in principal sa asigure o mai buna supraveghere din partea statului a actului de guvernare care sa se traduca prin patru efecte: 1.Schimbarea sistemului fiscal pentru a mari veniturile bugetare pe de o parte si a redistribui corespunzator pentru nevoile sociale si pe de alta parte pentru a diminua inegalitatile din societate. In alte cuvinte, impozitare progresiva a veniturilor si capitalului. Impozitarea tuturor profiturilor realizate in Romania indiferent daca acestea se vor repatria sau reinvesti. 2. marirea salariului minim pe economie la nivelul asigurarii supravietuirii conform unui cos de consum realist.3. revederea prin lege a nivelului de redevente cel putin pentru contractele ce se incheie in viitor. 4. stoparea prin moratoriu a vanzarii terenurilor agricole si ajutorul statului pentru finalizarea cadastrala.

 

Prospectiv A-z .
http://www.telegraph.co.uk/.../The-truth-how-a-secretive...

 

 

How a secretive elite created the EU to build a world government

TELEGRAPH.CO.UK

 

Draghi Puterity Dacă UK-ul nu mai e înăuntru, pt ei e mai bine sa submineze UE.

 

Prospectiv A-z .
Draghi, scopul linkului la Telegraph este pentru a ilustra dependentele istorice ale UE (sponsori, actori, decidenti etc.) pentru a asista in discutiile care privesc reforma UE.

 

Stefan Kovacs Dl.Munteanu are ceva legătură cu politica ?

Niciun comentariu: