Nevoia de lideri de opinie – 28 iulie 2016
Prospectiv A-z
De ceva timp observ emergenta unui nou tip de lider de opinie in Romania: tanar, numultumit mai ales cu ce si cei care au fost pana acum, pus pe fapte mari, rational-revolutionar de mari.
Cronologic este vorba de Calin Georgescu, Gheorghe Piperea si Marian Munteanu.
* Observam ca niciunul dintre acestia nu vine din zona Stangii/PSDului.
* Mai observam o rezonanta de idei intre Georgescu si Munteanu, oameni care-si cantoneaza discursul in principii nationale sanatoase, desi cu oarece deosebiri, mai ales cand vine vorba de solutii--planurile primului asumand parca sfarsitul lumii cum o stim azi, pe cand cel de-al doilea pare a paria in continuare pe euro-atlanticism.
* Dl. Piperea n-a produs inca un plan si nu merge (inca) pe scheme la fel de grandioase ca ceilalti doi, dar consider ca se uita cel mai aproape de sursa problemelor (citeste, mecanismul de extractie) si chiar a inregistrat ceva succese in interiorul sistemului, cu mijloacele sistmului.
* Coprospectivii isi amintesc probabil acum o intrebare pe care am pus-o aici: In Romania e loc si/sau nevoie de masuri incrementale (vezi Piperea) sau revolutionare (vezi ceilalti doi)? N-am generat un raspuns atunci, sper sa aveti raspunsul gata pana la urmatoarele alegeri.
* Cum am scris recent, sper ca aceste forte sa se reuneasca, romanii nu-si permit luxul risipei de resurse in conditiile hemoragiei de populatie. Mai mult, sper ca societatea politica pe ansamblu sa fie destul de matura pentru a intinde mana si de-a lungul spectrului politic, la Stanga.
* La un moment dat, lucrand cu colega Smaranda Dobrescu la studiul Europa intre colaps si utopie ( http://blog.prospectiv.org/…/europa-intre-colaps-si-utopie_… ) ne-am pus intrebarea: Ce inseamna toate astea pentru Romania?! Cateva din consideratiile noastre au devenit parte a acelui studiu, totusi ne-am poticnit la urmatoarea dilema: Cuplare versus Decuplare. Erau date care ne lipseau, nu puteam merge pe pareri si intuitii. Cred ca orice analist si decident politic serios va ajunge mai devreme sau mai tarziu la aceasta dilema, moment dela care lucrurile devine TEHNICE.
* Principiile sunt necesare in orientarea politicilor, necuratul se ascunde insa in detalii. Iata un motiv in plus pentru a vedea o reuniune a resurselor, complementaritatea este numele jocului.
P.S. Ieri am postat un raspuns la o intrebare a unui cititor pe pagina d-lui Munteanu. Acel raspuns si urmatorul link postat la fragmentul de discutie salvate aici la Atelier *Grupul Prospectiv* au disparut dela pagina cu pricina. Nu stiu pe seama cui sa pun acest exercitiu de alba-neagra, ca unul deja patit cu masinaria fb, dar lucrurile pot fi si dovada de neprincipialitate! Iata linkul cu pricina: https://www.facebook.com/…/Ate…/permalink/1178160535580859/…
Grupul Prospectiv™ : Europa, între colaps şi utopie
Studiul acesta este unul deosebit de exact si aproape conclusiv, inainte de a ajunge la concluzii.Nu ma surprinde o astfel de lucrare, ma va surprinde daca cineva ii va folosi invatamintele.Spre deosebire de imperiile antichitatii care aduceau onoare si…
BLOG.PROSPECTIV.ORG|BY F CH
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu