marți, 11 octombrie 2016

Manager privat la stat

Manager privat la stat – 22 august 2016

 

Prospectiv A-z

Inainte sa intrebam daca se poate, ar trebui sa raspundem daca este voie sa se faca in Romania capitalism.

"Managementul privat la companiile de stat a fost introdus la cererea creditorilor internaţionali în timpul mandatului de premier al lui Emil Boc. Economistul Bogdan Glăvan comentează plastic povestea managerilor privați din companiile de stat: "Managementul privat la stat e un fiasco de proporţii. Am spus-o din 2011, încă de când socialiştii de la FMI (aţi citit bine) cereau aşa ceva. De fapt a fost o "reformită", cum ar zice astăzi cineva. Ei, dar ce credeţi, că băieţii nu ştiau? Ba da, ştiau, nu sunt chiar atât de ignoranţi, dar se prefăceau că nu ştiu. Ei se făceau că ne dau nouă cash (adică pompau bani în guvern), iar guvernul se făcea că face reformă, adică reformită. Fiecare avea ceva de bifat, ca să-şi încaseze salariul sau şpaga, după caz. Funcţionarii FMI aveau de bifat că au prestat ceva în România, ca să-şi justifice salariile grase plătite prin taxe şi impozite de contribuabilii occidentali, iar guvernanţii noştri aveau de arătat că muncesc, nu doar ard gazul de pomană cu prietenii şi cumetrii. Şi uite aşa, ce şi-au zis ei? "Hai bre să facem ceva, că trece timpul şi n-au ăştia ce să dea diseară la ştiri. Hai să facem o treaba mişto, că între experţi: management privat la companiile de stat. Sună belea. Cu asta îi mai fentăm pe proşti o tură. Pe urmă ne luăm salariul sau şpagă şi ne vedem de ale noastre".

Acesta continuă: "Credeţi că cineva a învăţat lecţia? Nu. Cine ştia încă de atunci că asta e doar o vrăjeală, ştie şi astăzi. Fiindcă a învăţat, a citit la viaţa lui, lucrurile au fost explicate încă de acum un secol, cel puţin. Cine nu a învăţat, bineînţeles că nu a înţeles nici astăzi şi va pleca după următoarea fentă. Căci următoarea fentă va veni, fiţi siguri. Nu ştiu cum or s-o numească, dar va fi ceva la fel de mişto".

Conform acestuia, de reforma adevărată, adică de "PRIVATIZARE, LIBERTATE, COMPETIŢIE, oricum nu-i pasă nimănui, fiindcă reforma asta "nu-i rentabilă", aşa cum îmi spunea, frecandu-şi degetele în semnul binecunoscut, un fost mare consilier prezidenţial/guvernamental, băiat deştept şcolit peste ocean, acum mulţi-mulţi ani"."

 

 

Iluzia schimbării poartă un nume: manager privat la stat

Iluzia schimbării poartă un nume: manager privat la stat


Eugénia Paraschiv Ne tutuim cu zorii noi ai capitalismului de sT(r)ate,/ ung TermenRedus-iștii lumea cu anti-monopolurile/cîți poli, Doamne, alungă fricile....

 

Eugénia Paraschiv http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-21240847...

https://external.fotp3-1.fna.fbcdn.net/safe_image.php?d=AQA4cmUzcE5fyVTd&w=90&h=90&url=http%3A%2F%2Fmedia.hotnews.ro%2Fmedia_server1%2Fimage-2013-02-2-14134436-0-sigla-hotnews-2.jpg&cfs=1&upscale=1

 

Americanii dau unda verde preluarii de catre statul chinez a concernului agrar…

ECONOMIE.HOTNEWS.RO|BY HOTNEWS.RO

 

Prospectiv A-z .
UIte d'asta nu mai are sens ciorovaiala ideologica, in 'noii zori ai capitalismului' se sterg diferentele!

A se observa ca aici e mai mult decat a le permite chinezilor sa-si recicleze muntii de hartie, este un gen de capitalism in care centralizarea deciziei economice face din economia centralizata pe care am cunoscut-o joaca cu pistol cu apa.

Revenind la postarea initiala, ce sanse are Romania in jocul asta de hyper-concentrare economica? Piata de desfacere, sursa de materii prime si mana de lucru, spatiu de depozitare...

 

Eugénia Paraschiv Desigur, etichetele au șters într-un fel diferențele: una celebră pe-aci e "comunisTm" și morile combaterii cu toate auxiliarele anti-urilor, în speță iluziia anticomunismului.O ștergere de fapt și de drept premisă permisivă a manifestărilor dogmatismului marxist, doar era nevoie de forme noi ale interzicerii interzisului prin estul mioritic ori balcanic. La ce bun să ne amintim de fugile coriste ale marxismului cultural, feminism șamd, prin virtualul site-urilor gen CA..

...

Prospectiv A-z .
Gluma asta stoarsa cu anti/comunisul devine trista. Exista o anumita legitimitate a demersului, pana la un moment dat. Acum este o farsa, ca orice unealta neoliberala.

 

Eugénia Paraschiv :) e puterea neoliberalismului de a crea proprii dușmani și amici....:)

 

Prospectiv A-z .
Mai cu seama la timp de criza..

.

Eugénia Paraschiv închizînd mișcarea capital-bani-capital de tip cerc-vicios, dar nu mai e nici vicios de vreme ce transnaționalul ori globalizarea operrează cu terțul inclus, nu exclus,.....

 

Preda Mihailescu Acum intrebarea de 100 de puncte este: ce atitudine vor lua Chinezii fata de marile crime din agricultura. GMO, seminte de o recolta, etc.? Se vor impotrivi, sau vor impune un capitalism mai feroce cu ele?


Prospectiv A-z .
Din pacate pentru specie, dragul meu, chinezii continua prostiile neoliberale la un ordin de marime mai mare!

 

Preda Mihailescu Prospectiv A-z @ Nu se stie. Pentru ca se izbesc mai repede de limite. Smogul din marile orase se pare ca depaseste orice s-a vazut in Europa sau America, in asa masura incat tot cinismul lor fata de individ nu este suficient ca sa poata sa treaca cu vederea. Poate de aceea investesc atata in energie solara. Nu este deci exclus sa fie capabili sa traga concluzii ...

 

Prospectiv A-z .
Chinez sau nu, fiecare lider responsabil se gandeste la securitate alimentara, energetica etc. Miscarea cu Syngenta sau aceea cu panourile solare este inainte de toate o miscare de asigurarea securitatii. Cand sanatatea le va deveni o problema de securitate isi vor pune corespunzator problema Syngentei, poluarii etc.

 

Eugénia Paraschiv Argumentul dvs., domnule Mihailescu mi se pare adecvat.Am prea puţine lecturii pe mediciná, dar totuşi pot să-mi dau cu părerea că s-au prins deja de capitalizarea farmaceutico-sinteticá a vestului şi apar semnele "invaziei" medicinii tradiţionale.Un exemplu e legat de luarea glicemiei ca indicator al diabetului nu-l recunosc pe baza principiilor medicinei lor tradiţionale, de unde şi pátrunderea produselor lor din plante pe piaţa noastrá.De parcă n-am avea şi noi produsele cu extract de afine-coacăze....

 

Smaranda Dobrescu "Conform acestuia, de reforma adevărată, adică de "PRIVATIZARE, LIBERTATE, COMPETIŢIE, oricum nu-i pasă nimănui, fiindcă reforma asta "nu-i rentabilă", aşa cum îmi spunea, frecandu-şi degetele în semnul binecunoscut, un fost mare consilier prezidenţial/guvernamental, băiat deştept şcolit peste ocean, acum mulţi-mulţi ani"."

Ce sa inteleg? Autorul considera privatizarea un lucru important si pozitiv si se impiedica de consilierii din deal sau de la Guvern?

Ca sa-l si cred ar trebui sa explice de ce sefii de la FMI, atotputernici sunt socialisti. Eu am cunoscut doar unul, pe care il chema Vito Tanzi si sustinea ca tarile in dezvoltaree sa poata depasi deficitul bugetar acceptat in medie. Nu am auzit pe nimeni din echipa FMI de negocieri sa atraga atentia ca suntem iesiti cu mult din limitele care sa ne califice drept stat social

Romania are tot dreptul sa negocieze mai dur si chiar sa nu fie de acord cu cerintele FMI: "România este membră a Fondului Monetar Internaţional (FMI) din anul 1972, având din data de 2 februarie 2016 o cotă de participare de 1 811,4milioane DST (0,38% din cota totală). România deţine 19 591 voturi, echivalentul a 0,39% din total. În cadrul FMI, România face parte din grupa de ţări (constituenţă) care include: Armenia, Bulgaria, Bosnia Herţegovina, Cipru, Croaţia, Georgia, Israel, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Olanda, Ucraina, iar de la 1 noiembrie 2012 şi Belgia şi Luxemburg."

 

Smaranda Dobrescu Am lucrat de mult la un proiect de lege privind managementul privat, in discutie a fi introdus inca de pe vremea lui Isarescu-premier. Am introdus criterii de performanta drept conditii de mentinere in post dupa 3,6,9,12 luni. Si cerinte de bonitate la concurs. S-a cazut de acord atunci ca nu va mai veni nimeni cu cerinte atat de draconice de rezultate si de eficientizare. Mai departe, nu mai stiu.

 

Prospectiv A-z .
Pe aceeasi nota:

"Disputele dintre guvernele actuale și cele trecute pe marginea ratei de absorbție a fondurilor europene sunt sterile din punctul de vedere al economistului Florin Cîțu.

În opinia sa, trei sunt motivele pentru care aceste guverne nu ar trebui să se încaiere: Iată-le:


1) este o dispută care ignoră corelaţia rată absorbţie mare - ciclul economomic cu amplitudine mare
2) este o dispută pe redistribuirea unor taxe, în esenţă o dispută pe o subvenţie.
3) este o dispută care ignoră impactul pentru competitivitate în economie, ignoră impactul asupra redistribuirii resurselor în economie, ignorăm efectul net în economie.


Conform acestuia, fără să ajustăm rata absorbţiei cu efectul pentru societate (vezi 1 şi 3) discuţia seamănă mai mult a manipulare pentru a atrage voturi.

"Când se vor bate guvernele astea în: cine a privatizat mai mult, cine a dereglementat mai mult, cine a redus numărul angajaţilor la stat mai mult, cine a avut surplus la buget, cine a eliminat mai mult din subvenţii/programe de ajutor etc., să mă anunţai şi pe mine pentru a că atunci vom avea o discuţie cu "meat on the bones". Până atunci eu văd doar propagandă unde contează cantitatea nu calitatea", susține Cîțu.


În ultimul timp s-a iscat o controversă între Guvernul Cioloș, în special prin vocea ministrului Ghinea, și reprezentanții fostului Guvern Ponta, pe seama absorbției zero sau zero și ceva a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020. Comisarul European Corina Crețu a susținut că actualul guvern are o rată de absorbție de zero la sută, fapt ce a alimentat acuzele foștilor guvernanți.

Ministrul Ghinea a contrazis-o și a spus că de fapt e vorba de o rata 0,18% în condițiile în care media europeană este de 1,7% pentru exercițiul financiar 2014-2020."

 

Prospectiv A-z .
Panescu Dragos
+14
Teatru ieftin pt trolli... Behind doors closed se iau deciziile care conteaza ! Dar nu-i asa trebuie mimata "lupta" politica intr-un stat ue ... Sorry, intr-o colonie !


serban @ Panescu Dragos
+7
4 Sunt sterile deoarece chiar si firimiturile care vin in mare parte sunt cheltuite pentru achizitii de bunuri si servicii din tarile de rangul I al UE, mare parte a investitilor nu sunt realizate in domenii necesare economiei si societatii romanesti. Ex. cheltuielile actuale ale SRI finantate din fonduri UE.Pentru investitii productive private suma cheltuielilor de realizare a documentatilor, platite atat de cei care vor ajunge sa aiba acces la fonduri cat si de cei care vor fi respinsi pe traseu,reprezinta un procent semnificativ din fondurile acordate cu "generozitate" Daca punem in balanta si costurile apartenentei la UE rezultatul e evident

Alexandru
+11
Pentru ca occidentul e mai corupt decat Romania, iar fondurile UE sunt praf in ochii unor prosti care iau de buna cioara de pe gard.

Mircea
+9
Adevarul este mai simplu si mai dureros. Romania nu va primi Fonduri Europene daca nu se regionalizeaza. Adica daca nu se federalizeaza. Castigatorii Razboiului Rece au rata posibilitatea de a dezmembra Romania, asa cum au dezmembrat Cehoslovacia si Jugoslavia, iar acum vor sa desavarsieasca ingroparea definitiva a Trianonului. Care este solutia? Greu de spus, dar poate ca sloganul liberal "Prin noi insine!" este solutia. Dar pentru asta trebuie indepartati fanariotii. Din perspectiva istorica acest lucru este posibil. Asa s-a intamplat si in 1964, prin DECLARATIA DIN APRILIE, cand RPR s-a eliberat de controlul sovietic si a inceput industrializarea spectaculoasa a Romaniei.


TRACIA
+9
@Mircea, da ai dreptate, doar nu plateste SOROS milioane de agenti in ROMANIA, DEGEABA. Problema cu regionalizare e ca , nu vor FEDELARIZAREA, ci FEUDALIZAREA ROMANIEI, uitati-va peste tot, INDIVIZI IMBRACATI ca in FEUDALISM, SABII , peste TOT. De ce avem 7 servicii SECRETE, IAR SIE, ne da informatiile culese? Eu cred ca nu? Romania trebuie mai UNITA, nu mai divizata. Ne-au scos de la EUROVIZION, la OLIMPIADA, nimic, doar MIZERIA ca ANTRENORII ROMANI de GIMNASTICA sant VIOLENTI, se ataca tara dinauntru ZI DE ZI. ROMANIA, trezeste-te! Mai avem CNA? Poti sa zice orice de noi de romani, dar nu poti sa spui nimic de UNGURI, editat, etc. Va trebui sa ne cerem si noi DREPTURILE egale cu MINORITARII care ne CONDUC.


JE SUIS RARINCA
+8
Marea operatiune de prostire a Romanilor a inceput la foc automat din partea tehnocratilor.!! Guvernul...000.. euro absorbiti din fondurile U.E. si-au scos trompetele la atac. Hai ba nu mai vorbiti discutii sterile despre fondurile U.E. Serios vorbiti stimabile economist [ sic ] .?? Fermierii si taranii Romani fac greva foamei in fata guvernului Romaniei, intrucat nu si-au primit subventiile pe anul 2016, desi trebuia sa le primeasca din luna aprilie, a acestui an.In special crescatorii de animale, iar matale bateti campii cu discutii sterile.!! Hmm.!! De fapt nici nu va pasa de amarastenii de agricultori. Cat despre POSDRU si celelalte investitii in mediul rural din fondurile U.E. zerooo pe linie.. Purtam discutii sterile nu-i asa domnule economist.??!!..Stelu ...

 

Smaranda Dobrescu D-l Citu nu stiu daca este in afara de neoliberal si economist:
"Când se vor bate guvernele astea în: cine a privatizat mai mult, cine a dereglementat mai mult, cine a redus numărul angajaţilor la stat mai mult, cine a avut surplus la buget, cine a eliminat mai mult din subvenţii/programe de ajutor etc., să mă anunţai şi pe mine pentru a că atunci vom avea o discuţie cu "meat on the bones". Până atunci eu văd doar propagandă unde contează cantitatea nu calitatea", susține Cîțu.
1. Cand de privatizat nu mai sunt decat cateva unitati, a socoti privatizarea o mare virtute inseamna ca esti..
2. Daca o la fel de mare virtute este dereglementarea cand impozit pe profit mai platesc acum doar cativa mici patroni, vai de capul lor de inglodati in datorii, cand investitiile fondurilor de acumulare se fac in instrumente derivate, cand statul si asa a renuntat la reactia dialogului cu partenerii sociali, inseamna ca esti..
3.Daca consideri ca numarul bugetarilor poate fi scazut, as propune autorului sa stea la cateva cozi la fisc, la posta, etc..
4.Daca ai excedent la buget cand tara e in regres de dezvoltare inseamna ca nu stii ce sa faci cu banii sau consideri ca n-ai nevoie de investitii
4.Daca e merituos sa retragi subventiile, inseamna ca agricultorii sunt bogati si ca nu au nicio problema cu motorina, ingrasamintele, furajele, etc si-ti convine sa cumperi de la Lidl doar produse romanesti pretaluite de nemti sau doar produse nemtesti.
5"meat on the bones" poate va avea in discutii, dar nu si pe masa romanului care va avea doar bones.

Despre teoria ca fonduri mai mari europene intarzie rezultatele cred ca are in vedere doar doua investitii uriase si nu cele n proiecte ale populatiei dornice sa inceapa o afacere ca sa poata trai. 
Poate D-l Citu nu e economist? Atunci e de iertat si de scuzat. Voi cere scuze..

 

 

Niciun comentariu: