Paralele peste timp – 18 iulie 2016
Hai să facem un mic efort de imaginație. Suntem în 21 decembrie 1989 și Ceaușescu apare seara la televizor și cere oamenilor din toată țara să iasă în stradă și să apere "cuceririli revoluționare...." care sunt atacate de către imperialismul american și rus .Activiștii de partid de gr. II și III sunt anunțați că vor fi distribuite arme de către Gările Patriotice. De asemenea populația este avertizată cu privire la o parte a armatei care a trecut de poartea trădătorilor, etc...sună un pic cam înfiorător- nu ? Ce-ar fi făcut toți puciștii noștri- începând de la Militaru și Gușă și terminând cu Stănculescu- dacă ar fi fost plină țara de oameni care au ieșit să-și apere președintele ?
Dăm pe repede înainte, Turcia lui 2016, iulie. Ce constatăm noi ? Constatăm că în afară de componenta religioasă a ecuației (și ea destul de confuză) discutăm despre situații oarecum identice- dar cu final diferit. Activiștii lui Erdogan au fost înarmați și au scos masele pe stradă. Mase care îi datorează lui Erdogan cam tot ce i-au datorat și românii lui Ceașcă (fiecare să interpreteze cum vrea asta). Armata, destul de divizată - și acolo și aici (pun pariu că dacă ar fi existat cea mai mică umbră de acțiune pro-Ceaușescu cam 85% din generalii țării ar fi fost de partea sa).
Diversiuni ? Tokes vs. atentatul de pe aeroportul din Istambul. O lectură destul de superficială a perioadei 1960-2016 din Turcia de pe Wiki arată că cine a fost la putere (în afară de Menderes) n-a avut nici un fel de reticențe să însceneze atentate sau acțiuni violente- cu cât mai mulți morți posibil. Ba uneori s-au luptat și între ele serviciile secrete și armata.
Lecții ? Depinde de cât de fanatizați îți sunt suporterii. PCR-ul nostru era de foarte mult timp doar un uriaș balon de gumă de mestecat- ținut în loc de un amestec de supunere , speranță și teamă.
Alte lecții ? Ceaușescu se pregătea pentru "războiul întregului popor". Am o cărticică apărută prin anii 80 la Editura Militară care descrie o astfel de mișcare, coordonată de activiștii care ar fi primit în situații speciale și un rol militar (unii dintre ei aveau și pregătirea necesară). Dacă ar fi făcut mișcarea descrisă la început- adică apelul sincer la cetățeni, fără frazeologia de lemn- și dacă ar fi avut de partea lui și un minim aparat de partid- poate că situația ar fi fost cu totul alta.
Prospectiv A-z Romanii se aflau in 1989 dupa 10 ani de desert al ceausismului, o forma de socialism pentru romani. Sanctiunile din toate partile au inclus:
1) blocaj economic (impus si autoimpus),
2) dezinformare (din Vest si Est),
3) plasarea de facto a lui Ceausescu pe o alta orbita decat a poporului (ca rezultat al bolii acestuia, ecranarii Cabinetului 1, coruperea urmatoarei generatii de peceristi si coruperea Securitatii).
Razboiul intregului popor, o idee la care s-a lucrat cu incepere din 1968, nu putea avea loc in conditiile desprinderii liderului de popor.
Turcii s-ar fi aflat acum la a 4-a rectificare de traseu, probabil ca si-au format deja anticorpii. Romanii in 1989 s-au aflat la prima. Premiantii romani post-decembristi au esuat poporul roman la un nivel mai jos decat al ceausismului final.
Revenind la turci am sa repet ideea ca planurile lui Erdogan vor da rezultatele dorite de acesta si turcii majoritari daca se reaseaza lumea. Altfel, vor intra si turcii intr-un desert al erdoganizarii...
P.S. Planul lui Ceausescu ar fi avut sanse mai bune daca plata datoriilor n-ar fi coincis cu reasezarea lumii!
P.P.S. Reiau ideea ca Ceausescu ar fi trebuit sa exploreze mai flexibil ideea falimentului la inceputul anilor 1980. Cred insa ca se indarjise, aproape ca luase Romania ostatica intr-o lupta personala.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu