joi, 21 aprilie 2016

Ce impozit platesc multinationalele

Ce impozite platesc multinationalele – 9 aprilie 2016


Smaranda Dobrescu
 

In 2014 ancheta LuxLeaks dezvaluia ca multinationalele nu plateau practic niciun impozit in Europa gratie filialelor lor din Luxemburg. In 2016, "Panama Papers"arata gradul de intindere al disimularilor de patrimoniu operate de elitele financiare si politice atat din Nord cat si din Sud.Jurnalistii pare ca si-au facut treaba. Problema este ca guvernele nu si-o fac pe a lor. Adevarul este ca aproape nimic nu s-a facut din 2008 pana in prezent. Ba s-ar putea constata ca in multe directii lucrurile chiar s-au inrautatit.
Impozitarea profiturilor marilor societati, concurenta fiscala acerba a atind cote nebanuite inEuropa. Regatul Unit de exemplu, se pregateste sa fixeze acest impozit la 17 %, lucru de neimaginat pentru o tara bogata si dezvoltata, protejand in acelasi timp tacticile pradatoare di Insulele Virgine si din alte locuri care adapostesc off-shore-uri ale GB. Daca nu se iau masuri la nivel general, atunci vom sfarsi prin a atinge niveluri de taxare de 12% precum in Irlanda, chiar de 0% sau chiar prin a acorda subventii pentru investitii, asa cum se intampla uneori. iata rezultatul guvernarilor de durata ale dreptei neoliberale.La noi, cota unica este de 16% iar colectarea se face cam in jur de 25%. Poate de aceea fostul ministru Teodorovici gandea in urma cu un an sa taie complet aceasta datorie catre bugetul statului...

 

 .
Tinta e competitivitatea cu China si alte tari care tranzitioneaza dela feudalism la industrializare. Miscarea asta n-o sa-i faca pe occidentali ca romanii, ci o sa-i impinga si mai in urma pe romani.

 

Mihai Ion Turcu Mai in urma nu se poate. Trebuie sa observam incercarile de protectionism ale Ungariei si Poloniei.

 

Prospectiv A-z .
'In urma' era pe scala dezvoltarii socio-economico-umane. Democratia de piata, o sintagma pe care tocmai am vazut-o la textul lui Mircea Platon, a distrus Romania.

 

Mihai Ion Turcu Poate distruge Romania. O reactie imunitara se manifesta, pe ea trebuie contat.

 

Prospectiv A-z .
Da, numai ca distrugerea e asa mare incat nu poti paria decat pe efectele timpului cu conditia existentei unor repere morale. Putem avea si surprize? Cu siguranta, dar discutia basculeaza in alte zone...

Reperele morale romanesti vor trebui sa-si doozeze asteptarile si eforturile pentru a nu fi mistuite de katiusa etichetarilor.

 

Mihai Ion Turcu Morala este in disolutie in general. Ce este mai aproape de viata este "moralul" , se leaga de dorinta de a supravietui ca individ, ca grup, ca mare grup. Acesta poate fi reanimat.

 

Mihai Ion Turcu Guvernarile nu sunt ce constitutional ar trebui sa fie.Este bine ca avem constitutii, conventii trebuind sa limiteze puterea. Magna Charta Libertatum prevedea dreptul vasalilor de a rebela qarmat in conditiile nerespectarii acordului de catre suveran impotriva suveranului. Aceasta era garantia pentru functionalitatea tratatului.Vasalii moderni nu au armate, doar puterea are posibilitatea de a constrange violent pe cei frustrati de drepturile lor constitutionale. Arma alegerilor ca principiu si sursa a legitimitatii puterii a devenit iluzorie. Alegem intre interpusi nu intre puternici puterea actuala fiind la adapostul obscuritatii sofisticate, cum ar fi banii care nu mai masaoara ce la origine masurau ci cuantumul de influenta in afaceri incluzand influenta asupra guvernelor.Problema limitarii influentei banilor asupra puterii democratice exercitate prin reprezentanti a scapat de sub controlul "poporului suveran" prin servitutea reprezentantilor fata de puterea detinatorilor banilori. Masura acestei servituti este costul campaniilor electorale in SUA , exemplul scoala. Fara enorm suport financiar nu poti candida. Sofisticarea sistemului electoral american se leaga de imensitatea federatiei care face imposibila democratia directa, nascuta in orase stat (Atena, Roma) consumata in agora prin vot scrijelat pe scoici sau aclamatii. Nu insemneaza ca precum constitutiile si dependenta totusi de actul alegerii a celor care exercita puterea au devenit simple accesorii formale. Neoliberalismul a violat esenta constitutionalitatii - limitarea puterii, uzand de pacalelala privind detinatorii reali ai puterii, cei 1%.

Niciun comentariu: