luni, 14 martie 2016

Trezirea la realitate

Trezirea la realitate – 28 februarie 2016


Gheorghe Gradinaru
 

"Acestă tendinţă de derapaj de fond s-a propagat rapid şi în ţară, nu în toate, dar în câteva secţii teritoriale ale DNA. Marile suspiciuni de corupţie la nivel înalt din teritoriu au început să pice în derizoriu. Şi la centru şi în teirotriu, au fost reţinute persoane pentru doi pui, o mămăligă, trei peşti, nişte bucăţi de pastramă, o carcasă de oaie, o sticlă de whisky, ţuică, vin, apă minerală, un ceainic, o tavă de cupru sau mâncare pentru câini. Dacă la centru mai nou se iau personaje neagreate de public direct de pe funcţii fără intrumentări solide, de ce procurorii din ţară n-ar face şi ei la fel cu tot soiul de personaje de pe plan local pentru care nici nu se mai obosesc să caute faptele penale suspectat a fi sâvârşite cu încălcarea legii?

În câteva dintre secţiile teritoriale unde au ajuns speţe importante, instrumentările încep să scarţâie, alteori arestul preventiv cerut mereu este respins ferm de instanţe. În câteva situaţii, pe procurori i-a înghiţit efectiv dosarul. S-au extins atât de mult fără să calculeze exact de unde şi până unde îi ţin probele, încât devine foarte greu să trimită o speţă în instanţă pe care au făcut mult zgomot de fond.

Tendinţa crescândă este scăderea calităţii pentru a creşte precipitat cantitatea. Pentru a fi tot mai multe persoanele importante anchetate. Pentru că asta cere spirala aşteptării publice. Dar pentru asta trebuie probatoriu temeinic şi precizie în aplicarea legii. N-ai făcut nimic dacă ai luat azi doar de urechi un personaj notoriu suspectat de corupţie dacă-ţi râde în nas peste ceva timp cu o decizie definitivă şi irevocabilă a unui judecător.

Realitatea faptică a demonstrat că o singură breşă în instrumentare într-un dosar important, cu probe solide, poate fi diluată de apărare atât de mult pe parcursul cercetării judecătoreşti şi judecăţii prelungite, tergiversate uneori şi 9 ani, încât se poate ajunge la achitări răsunătoare. Iar asta înseamnă în final invalidarea procurorului. Ceea ce cred că nu-şi doreşte niciun om din DNA.

Pedala acceleraţiei este apăsată intens de câţiva procurori şi consilieri slab pregătiţi care au ajuns să fie ferm convinşi că orice zboară e corupţie. Că simpla acţiune de a intra într-o clădire e o dovadă clară a complicităţii la abuz în serviciu, de exemplu, şi nu mai trebuie probată şi intenţia celui suspectat a fi complice, că relaţiile nepotrivite sunt probe de corupţie în instanţă, că două denunţuri ale aceleiaşi persoane care efectiv se bat cap în cap sunt proba netăgăduită a traficului de influenţă, că orice fel de profit al unei societăţi comerciale poate fi probă pentru o faptă de abuz în serviciu cu folos. Şi exemplele pot continua. Succesiv, chiar judecătorii au decis argumentat pe literă de lege că este greşit, că nu este deloc aşa.

Un alt tertip tot din dorinţa de validare publică şi judecată înainte ca totul să fie decis de un judecător sunt titluri bombastice, în media, cu informaţii uneori neprobate, au ajuns să inflameze fals speţe. Ba chiar în unele situaţii au ajuns să dea serios peste cap dosare importante. Aici, responsabilitatea deşi împărţită, e realmente într-o singură parte. Unor jurnalişti sau recitatorilor ce nu gândesc sau nu verifică nici nu prea le pasă ce informaţie distrubuie publicului, dar unui procuror responsabil ce-şi vede instrumentarea secretă pe care o derulează în presă şi dosarul făcut ţăndări îl interesează că munca lui grea, susţinută şi legitimă de a prinde un personaj important suspectat de fapte de corupţie poate să scape aşa, de nici nu-şi mai poate duce la capăt demersul de a ajunge cu probatoriul în faţa unui judecător."


 

 


Sorina: DNA. Trezirea la realitate.

SORINAMATEI.BLOGSPOT.COM|DE ZIARIST

 

Dinica Roman DNA trage la norma si uite asa disimuleaza dimensiunea politica, cu pretul demonetizarii complete a actului de justitie.

 

Smaranda Dobrescu Recunosc cu placere evolutia intelectuala a tinerilor, imi place sa-i urmaresc. Pe Sorina Matei am cunoscut-o de mult cand statea cu un reportofon in mana la usa mea ore in sir. Am incurajat-o, i-am dat stiri, credeam ca va prinde cateva principii.. Nu a fost sa fie decat in urma cu cativa ani cand brusc si-a dat seama ca e mai bine sa stea la usa lui Basescu de unde cu pasi mari a ajuns la nu stiu care televiziune basista luand la rost cu deosebita aroganta pe toti cei care nu ii impartaseau crezul pasager.. Acum vad ca are o viziune de ansamblu asupra justitiei si e pe drumul cunoasterii absolute. Asa se face cariera si in jurnalism..DE fapt pledoaria ei este pentru marirea aparatului DNA. In acest timp Spitalul Judetean de urgenta din Braila mai are 7 medici care lucreaza in doua sau chiar trei ture...si nimeni nu le sustine cauza.

 

Gheorghe Gradinaru http://www.cotidianul.ro/calea-spre-justitie-276920/

Calea spre justiție

Calea spre justiție

COTIDIANUL.RO

 

Smaranda Dobrescu Am avut rabdare sa citesc tot articolul fara sa ma uit la autor, desi pe masura ce-l citeam constatam corectitudinea si tinuta argumentatiei. As lua drept o concluzie a acestui eseu despre starea justitiei in Romania, urmatoarea fraza:
" Spus fără ocolișuri, statul nu este nicidecum de drept când persoane ajunse în funcții prin accidentele istoriei aplică abuziv legi prost formulate și proceduri rău orientate în dauna unor oameni reduși la tăcere. Statul de drept nu este paravan pentru nedreptăți comise de cineva care deține la un moment dat puterea. Statul de drept este altceva decât o carcasă pentru abuzuri – de această dată în numele dreptului prost înțeles și practicat în afara dreptății."

 

Prospectiv A-z  http://www.cotidianul.ro/colonia-mercantilizata.../

Colonia mercantilizată militaristă România

Către o democraţie militarizată, în zbor

COTIDIANUL.RO

 

Alexandru Botu ."...Mă întreb unde or fi fost aceste servicii secrete şi aceşti soldaţi ai furtunii în perioada în care resursele ţării, începând cu petrolul, continuând cu energia şi finalizând cu pădurile, au fost privatizate sau, după caz, jefuite...."

 

Alexandru Botu Sa vedem care partid il propune Prim ministru pe Domnul Pipera!

 

Gheorghe Gradinaru http://adrianseverin.com/raul-se-hraneste-din-tacerea.../...

 

Răul se hrănește din tăcerea celor buni (1) - Adrian Severin

Pe la mijlocul anilor 1990 m-am aflat în fruntea unei misiuni a Consiliului Europei care trebuia să evalueze progresul democratic al unei țări aparținând fostului bloc sovietic. Se apropia Crăciunul și toate instituțiile pe care le vizitam erau frumos împodobite. Gazdele furnizau pretutindeni răspun…

ADRIANSEVERIN.COM

Niciun comentariu: