sâmbătă, 15 august 2015

Sfarsitul ripului cunoscut de munca

Sfarsitul tipului cunoscut de munca – 13 august 2015
Smaranda Dobrescu

"Automation creates service jobs at the bottom end of the wage scale and raises the quantity and profitability of jobs at its top end. But the middle of the labor market becomes hollowed out.Economists call the most likely outcome of this phenomenon "the polarization of employment."

The End Of Work As We Know It

Jean Pisany-Ferry analyses technology-driven labour market changes and shows why we will see a polarisation of Labour markets.

socialeurope.eu|De Jean Pisani-Ferry

 Octavian Lupu Eu sper ca tehnologia va concura la aparitia faimosului prosumer. Poate ca ADN-ul acestora se afla in tinerii care se orienteaza spre start-up-uri decat spre cariera de sclav corporatist (din ce in ce mai precara). Numai schimbarea modului de productie poate realmente sa dea o lovitura mortala corporatiilor lasand loc pentru un viitor in care cei mai multi cetateni ai planetei sa-si poata gasi un loc decent. Cu revolutii, anarhie, dictatura dar in baza aceluiasi mod de productie nu va exista nici un progres real. Tehnologia este cea care ameninta nu doar locurile de munca ale palmasilor dar si averile plutocratiei. Cred ca toata lumea simte difuz acest lucru.

 

  Draghi Puterity Legat de cum e de fapt cu start-up-urile, recomand serialul "Silicon Valley". Pe langa faptul ca e funny (de mult nu am mai ras atat de mult) arata destul de bine cum functioneaza sistemul in SUA emoticon wink

Ar mai fi miscarea "maker-ilor" insa mi se pare ca v
a ocupa doar nisele neinteresante pentru corporatii.

In Germania se discuta (exagerat de) mult in ultima vreme despre a patra revolutie industriala (la Toffler, era al treilea val, daca nu ma insel emoticon tongue ) a carei scop ar fi sa permita realizarea eficienta a unor serii mici si chiar unicate prin informatizarea completa a lantului de productie si distributie. Daca asta va duce la aparitia prosumatorilor, in sensul imaginat de Toffler, ramane de vazut. Eu am unele rezerve. O sa apara mai degraba clasa atotputernicilor "proprietari de roboti" si clasa "expandabililor" care o sa subziste intr-o forma sau alta de "idiocratie".

S.D  In 1989 am lucrat cu niste ingineri mecanici la o celula flexibila care includea o hala industrila, 3 robocare, o magazie de scule, cateva strunguri, freze, etc si bucati mari de material de prelucrat. Nu era nevoie de niciun muncitor. Robocarele erau comandate incat sa faca totul., inclusiv pozitionarea materialelor de prelucrat pe masina. . La omologare s-a verificat doar corectitudinea dimensiunilor pieselor prelucrate. Era vorba de materiale de sute de kg. Inca un pas in tehnologie, si s-ar fi pus doar problema de upgradare si de alt procesor si resurse ale calculatorului de proces. Acum insa, imi inchipui ca suntem foarte aproape..

Niciun comentariu: