Incurabilul exces american – 8 august 2015
Smaranda Dobrescu
Cu cativa ani in urma un sondaj printre americani si europeni punea urmatoarea intrebare: "Ce este mai important: libertatea de a-ti urmari scopurile vietii fara interventia statului sau statul sa garanteze ca nimeni nu traieste in lipsuri"? In SUA 58% au ales libertatea si doar 35% posibilitatea ca statul sa sfarseasca cu nevoile nesatisfacute. In GB raspunsul a fost total opus, adica 55% pentru garantia statului si doar 38% pentru descurcatul pe speze proprii, in timp ce in Germania, Franta si Spania cei care au considerat interventia statului cea mai importanta au fost in procent de 62%.(De mirare ca mai apoi au ales sa-i conduca popularii, promotorii neinterferentei statului)
Americanii in majoritate nu doresc taxe mai mari asupra exploatarii combustibilor fosili sau asupra baututilor indulcite, considerand aceste posibilitati drept masuri prin care li se rapeste libertatea de a opta asupra propriului consum.Ei de asemenea nu merg pe ideea folosirii energiilor regenerabile precum Germania, cum ar fi energia solara sau eoliana de teama unor preturi rezultante mai mari.. In general in privinta combustibililor si a hranei acestia nu agreaza schimbari in stilul de viata.
Europeans are hardwired to social protection, Americans to an individualism that rewards and ravages.
nytimes.com|De Roger Cohen
Octavian Lupu Faptul că americanii au ales individualismul ca valoare centrală a societății lor este foarte consistent cu drive-ul principal al capitalismului, lăcomia. Credința lor că inovația, creativitatea în general, rezolva efectele negative ale acestei valori poate fi valabilă atâta timp cât resursele sunt atât de abundente încât poți să le consideri infinite. Ori nu mai e de mult cazul de așa ceva. Încălzirea globală este consecința acestei convingeri prostești. Partea proastă este că au transmis această convingere și viitorului lider mondial, China.
S.D Viitorul lider este atat de ascultator incat in unele aspecte isi va depasi profesorul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu