Alocatii dublate, asa, pur si simplu? – 22 mai 2015
Smaranda Dobrescu
Pana acum niuciun guvern nu a avut curajul sa dubleze alocatia pentru copii, caci impactul pe buget este foarte mare. E mare, adevarat, dar aici vorbim de subzistenta, de incurajarea cat de cat a factorului demografic, sever diminuat dupa guvernarea Boc-Basescu, de posibilitatea frecventarii scolii. Este adevarat ca eu nu as fi umblat la marirea alocatiei universale pentru copii, ci as fi introdus o alocatie suplimentara proportionala cu veniturile familiei si numarul de copii. Oricum, e bine ca s-a intamplat!. Ziaristi cunoscuti, s-au remarcat prin mizantropia afisata fata de cei saraci care se vor lafai de acum in fonduri si opulenta. Guran a pus semnul egal cu un dispret total intre cei saraci si alcoolici, sugerand inutilitatea maririi alocatiei pentru copii care se va topi in paharele cu alcool ale parintilor. Nimic nou, sau special pentru Moise Guran, cunoscut neoliberal radical si oponent al saracimii, bazat pe ideea neschimbata, ideea forte a neoliberalilor ca insuccesul in viata se datoreaza doar lenii si indaratniciei oamenilor.
Ce este de mirare este insa parerea unui sociolog , Mircea Kivu. care sub pretextul unei usoare critici la adresa deja mult hulitului Guran, reuseste sa accentueze o mentalitate paguboasa si lipsita de orice fel de umanism. Ruda buna cu fascismul: "Guran exagereaza, evident identificand saracii cu alcolicii. Pe de alta parte, si mie mi se pare ca alocatia uniforma ("flat alloweance" ) stimuleaza natalitatea in paturile sarace(unde 82 lei inseamna mult) si nu stim daca ne dorim asta"
Reiese ca nu ne dorim mai multa populatie pe baza inmultirii saracilor, ci poate doar a clasei de mijloc si a celor inavutiti dupa revolutie. Cine exclude de obicei prin lege segmente de populatie, cine le considera proscrise, cetateni de rang inferior?
Fogarassy Paul Daca ar fi dublat alocatia pentru al doilera copil si ar fi triplat-o pentru al treilea, ar fi fost mai bine primit, iar impactul ar fi fost mai mic.
S.D Orice copil are dreptul la o alocatie, egala pentru toti. De aceea se si cheama universala. Ce se da peste este o prestatie bazata pe testarea mijloacelor familiei. Aici era bine sa se intervina cu un algoritm oarecare. ca sa facem doua tipuri de prestatii si sa se poata obtine si ceva economie la buget exonerand copiii din familii cu un venit decent de la un supliment inutil de 42 lei.
Mihai Ion Turcu Aceasta alocatie nici nu stimuleaza nici nu inhiba facerea de copii. Prolificitatea cuplurilor segmentului de populatie cu venituri minime sau incerte, are alta explicatie decat alocatia simbolica pentru copii.Nu este bine ca exista familii cu venituri minime sau incerte, o problema sociala complexa tinind de forta economica a agregatului social si ditribuirea echitabila a produsului. Reglarea natalitatii sau stimularea natalitatii prin alocatii si impozitari a fost practicata cu rezultat. In China reducerea cresterii demografice s-a practicat cu succes. Unui cuplu i-i era "admis" un copil, pentru care primea o alocatie consistenta. L-a al II-lea copil cuplul era amendat consistent, asociat unui sistem de control anticonceptional al cuplurilor maritale si impingerea spre maturitate a momentului constituirii de cupluri. Pierderea copilului unic nu dadea dreptul la un al II-lea copil. Efect- scaderea natalitatii si copii bine ingrijiti.India a incercat sa scada natalitatea prin sterilizare benevola a barbatilor.N-a functionat. In alte tari celibatarii sunt supraimpozati si cei cu copii mai putin impozati, ca masuri de stimulare a natalitatii si bunei ingrijiri a copiilor. Existenta de copii in familii fara subzistenta asigurata etse o problema reala cu bataie lunga, pentru care in sistemul social capitalist liberal-democratic, cu stat minimal, nu se intrevad solutii.
S.D Nu as lua China drept exemplu de influentare fericita a factorului demografic. Ei au un alt fel de model de societate, ei pot intelege niste comandamente majore care chiar daca incalca drepturile omului aduc eficienta in alte domenii.La noi ar fi nevoie de un complex de masuri care interfereaza mai multe domenii. In primul rand, stabilitatea politica si economica a tarii, stabilitatea legislatiei respective pe termen lung. In orice caz, adoptarea unor astfel de masuri fara un studiu de impact inclusiv bugetar in timp, denota o lipsa clara de politici. Daca exista o anumita opinie de majorare a alocatiei, opozitia pluseaza ca de aia-i opozitie iar tu, putere accepti pe loc doar pentru ca o asemenea problema sensibila te-ar vulnerabiliza la capitolul popularitatii peste masura, atunci nu vei avea probabil decat rezultate pozitive pe durata scurta si nesemnificative. Vrei sa incuragezi natalitatea? Atunci ai pregatite solutii incepand cu asistenta medicala la nastere, ,asistenta medicala infantila, facilitarea obtinerii de lapte praf, pretul intretinerii in bune conditii a unui sau mai multor copii, faci crese si gradinite si in reteaua de stat, asiguri cuplului certitudinea ca peste 5 sau 10 ani aceste lucruri vor ramane la fel., etc, etc
M.I.T Nu eista ceva in China care sa aiba legatura cu Europa, inafara de marfuri.Abordarea eficienta a saraciei, care de la un anume nivel in jos devine vulnerabilitate nationala, presuipune stat social, interventionism sistematic cu finantare si legiferare -pina la remedierea situatiei. In conditii de precaritate economica si stat minimal, plus proasta guvernare, problemele grave scapa oricarui control. TBC in Romania era in pragul eradicarii, care este situatia acuma !? Analfabetismul era aproape lichidat etc.Cele mai scumpe obiecte de uz curent sunt cele pentru copii ????
Todosiciuc Bogdan Adrian Strategic vorbind o problema corecta reiese din dezbaterea aceasta (chiar daca nu imi place de Moise Guran). Nu exista o stimulare reala pentru cresterea natalitatii clasei de mijloc. Tara nu se va putea dezvolta nici pe clasa saraca (care nu are resurse reale sa isi depaseasca propria conditie) si nici pe cea bogata (care e prea mica si obtuza pentru a genera valoare). Alocatia dublata va stimula cresterea natalitatii populatiei sarace si nu va avea un impact asupra clasei de mijloc. Daca nu se iau masuri favorabile clasei de mijloc doar vor creste discrepantele sociale in timp si vom ajunge la o societate de "sclavi" si "stapani" unde "stapanii" nu vor putea fi tinuti sub control de categoria celor "liberi". Am pus ghilimelele de rigoare, dar terminologia nu e departe de realitate (din pacate).
S.D Bogdan, clasa saraca nu este constituita nici din handicapati, nici din trantori, cu atat mai putin din material genetic perturbat. In Romania, tara europeana, presupunem ca saracia este o stare daca nu total, dar macar partial recuperabila. Daca consideram ca lipsa de sanse se va conserva de la o generatie la alta, atunci politicile economice si sociele nu-si au rostul. Lupta cu inegalitatile trebuie dusa atat in prezent prin o altfel de redistribuire cat si in viitor printr-un acces corect la educatie. Chiar si inegalitatile de destin pot fi corectate prin educatie.Clasa de mijloc cred eu este inca destul de redusa si mai ales fluctuanta, caci calificarea in aceasta clasa poate oricand sa alunece in masa precariatului social. Si mai are o opreliste clasa de mijloc: cariera. Intai ea, apoi copiii. De cele mai multe ori familiile clasei de nijloc depasesc varsta optima nasterii unui copil si natalitatea pe seama lor este de sub un copil pe familie, ceea ce nu asigura repreducerea numarului actual al populatiei. Asadar, daca chiar vrem factor demografic pozitiv, atunci trebuie sa ne bazam si pe cei saraci in speranta ca tara asta are un viitor.
T.B.A Nu asta vroiam sa insinuez (handicapati, trantori). Dar din pacate da, sansele sunt proportionale categoriei/clasei sociale. Asta e realitatea care am vazut-o eu pana acum cu ochii mei. Singurul factor care poate interveni e intr-adevar educatia si este singura cale prin care ei isi pot depasi conditia. Dar singura. Politicile sociale le asigura subzistenta (si sunt de acord cu asta), dar nu ii vor ajuta sa isi depaseasca conditia.
T.B.A Si tocmai din cauza acestei vulnerabilitati si potential de cadere in masa precariatului social clasa de mijloc pune cariera pe primul plan. De ce nu exista politici care sa ajute clasa de mijloc in legatura cu acest obstacol?
S.D Ai ceva dreptate Bogdan. Discutia este insa cum sa cresti populatia tarii nu cum sa cresti clasa de mijloc care a invatat ca copiii si cariera sunt in mare masura incompatibili. De exemplu, Mexicul este tara cea mai favorabila schemelor de pensii intrucat are o baza de sustinere mare si un varf al trapezului foarte ascutit datorita sperantei de viata mai reduse. Crezi ca acea baza apartine clasei de mijloc?
T.B.A Nu apartine clasei de mijloc. Mexicul este tara cartelurilor de droguri. Un stat esuat cu disparitati incredibil de mari in care doar in desertul din centrul tarii esti cu adevarat in siguranta. Si tocmai lipsa clasei de mijloc a favorizat aparitia sistemelor paralele acolo (cartelurile de droguri).
S.D Bogdan, eu cred ca politicile trebuie sa aibe caracter universal, cel mult unele prestatii pot fi cuantificate diferit pe baza testarii mijloacelor. Nu se pot face politici pentru segmente diferite de populatie. Apoi, cum definesti clasa de mijloc? Oricum ai face-o, notiunea este flotanta si ar pune unele familii in situatia de a-si pierde din avantaje, pierzand astfel si importantul privilegiu al planificarii familiale
T.B.A Politicile ar trebui sa aibe un caracter segmentat, si sa nu fie identice pentru toate categoriile sociale (care da, ar trebui definite). De exemplu exponentii clasei de mijloc poate nu vor bani/alocatii, ci un mediu care sa favorizeze o dezvoltare mai rapida si uniforma a afacerilor/joburilor.
S.D Acelea sunt politici de crestere a joburilor care se manifesta prin facilitati fiscale acordate patronilor pentru incurajarea la angajare a unor categorii: tineri absolventi, someri, persoane ce depasesc 50 ani, persoane cu dizabilitati, etc, sau pur si simplu prin exceptare uniforma in anumite conditii a impozitarii integrale a profitului.. Aici discutia o purtam in domeniul prestatiilor de asistenta sociala care sunt practic de doua feluri: universale sau diferentiate in cuantum functie de resursele individuale . Noi discutam de o prestatie universala acordata copilului, nu familiei, deci in cuantum egal pentru toti.
T.B.A Pe de alta parte de-facto prestatia e acordata familiei (pana la 14 ani copii nu pot intra ei in posesia alocatiei ~ cel putin asa era pe vremea mea, nu stiu daca s-a schimbat acum).
Roxana Iordache emoticon frown
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu