duminică, 5 aprilie 2015

O noua fundatie a stangii: Stanga Democratica



O noua fundatie a stangii: Stanga Drmocratica – 10 martie 2015
Gheorghe Gradinaru
"Fundaţia Stânga Democratica îşi propune în consecinţă să promoveze valorile si principiile stângii, oferind astfel o alternativă la hegemonia intelectuală a dreptei. Vrem să creăm un cadru favorabil dezbaterilor ideologice şi programatice reale, care să vizeze totodată şi politicile publice, în particular cele sociale. Există în România mai multe voci care îşi revendică apartenenţa la valorile de stânga. Fundaţia îşi propune să le aducă laolaltă. Fără să ignorăm diferenţele care ne separă, credem că există în societatea românească suficient de multe teme, la fel cum există suficiente valori care pot aduce împreună forţele de stânga: solidaritatea, echitatea, egalitatea, libertatea şi progresul fiind numai câteva dintre acestea. Susţinem că nu este nici o ruşine sa fii de stânga în România, ci dimpotrivă! Dorim astfel să contribuim la orientarea României pe un drum european jalonat de reperele dreptăţii sociale şi solidarităţii. Ne angajăm aşadar să fim parte activă în efortul de combatere a discriminărilor şi excluziunilor bazate pe venit, etnie, gen, orientare sexuală, zonă de rezidenţă, ocupaţie, dizabilitate, proprietate, religie, vârstă şamd."
Citeste mai mult: adev.ro/nkzpnv

Consideri anormal faptul că Statul nu investeşte cu prioritate în educaţie şi sănătate. Crezi că viaţa valorează mai mult decât profitul. Ţi se pare că...
adevarul.ro
 Smaranda Dobrescu Sa le uram succes! Tineretea este nu neaparat un gaj al cunoasterii cat al entuziasmului si bunei credinte. Daca as fi intrebata poate le-as spune parerea mea ca doar preocuparile in social fara solutii in economic nu inseamna altceva decat populism. Social democratia are si programe economice.

  Viorel Straoanu Frumos.Numai sa nu apara vreun guzgan rozaliu care sa-i deturnezede la scopurile lor.
  Prospectiv A-z .
Daca nu arata sursele de finantare... Ca sa nu intreb, care dintre fondatori a avut o activitate publica pana acum?
  S.D  Fundatia s-a lansat. Scopul declarat este sa adune toti intelectualii de stanga ai tarii avandu-i drept invitati la lansare pe Victor Ponta, Zgonea si Dragnea. Doua nedumeriri:
1. Nu este oare o contradictie in termeni ? Cei de stanga si intelectuali si reprezentanti ai mediului academic daca ii creditau pe cei trei, de exemplu de ce ar fi evitat sa se alature PSD pana in prezent?
2. Ce se intampla cu Institutul Social Democrat, cu Aspen, cu Institutul pentru Progres Social, cu Fundatia Friedrich Ebert, cu Fundatia Constantin Titel Petrescu? Servesc oare fiecare cate o alta ramura a actualului sau fostului PSD?
  P.A-z .
"Scopul declarat este sa adune toti intelectualii de stanga ai tarii avandu-i drept invitati la lansare pe Victor Ponta, Zgonea si Dragnea."


Adica, par a spune, 'suntem legitimi, avem resurse si putere'... Ca si pana acum, nu vor aduna nici mai mult(i), nici mai putin(i).

Cel mai probabil, celelalte institute n-au fost suficiente in a desfiinta pesede.
  Dan Alexandrescu Activitate publica inseamna in opinia d-voastra ce? Functionar public si/sau ales al "serviciilor", teoretician pe bancile diferitelor universitati de vara, iarna sau de famigli, asociatiuni si fundatiuni?
  Adrian H. Todea De cand "stanga" din Romania incepe si se termina cu Ponta ???
  S.D  Cu cat sunt lucrurile mai clare de la inceput, cu atat mai bine! Orice partid are fundatii cu care lucreaza, pe care le patroneaza, in toata Europa. Nu stiu insa de ce existand toate celelalte fundatii de stanga , unele cu activitate bogata, mai era nevoie de inca una. Daca in viitor PSD va avea un alt lider, se va infiinta o noua fundatie?
  Adrian H. Todea Smaranda, "stanga" din Romania nu are probleme cu fundatiile ci gasind o personalitate capabila sa renasca credibilitatea acestei ideologii. Vorbim de social-democratia de tip european.
  S.D  Adrian, sigur ca existenta unei fundatii nu este intaia prioritate a PSD.Acea figura emblematica asteptata va trebui sa nu auda glasul sirenelor care de 25 ani invinovatesc stanga de comunism, sa nu fie in defensiva si sa stie care sunt asteptarile populatiei care l-a votat.
O fundatie este utila in masura in care concluziile pe care le trage in urma discutiilor cu societatea civila, a studiilor elaborate in acest fel se pot prezenta cu incredere politicului. Daca partidul asculta insa doar de masurile dictate de Bruxelles si de marile corporatii, fundatia nu-si poate indeplini scopul.

Liberal explanations for wage stagnation are palliatives for the anxiety of facing a political problem.
thenation.com
S.D  "They describe the collapse in wage growth not as a site of collective political struggle but instead as a story where no one—especially policy-makers—is responsible."
Macar decizia de stabilire a salariului minim garantat ar trebui pusa in sarcina decidentilor politici. Altfel, neoliberalii sustin ca piata muncii este competitiva si negocierile salariale sunt independente de politic. Fals, desigur, mai ales daca politicul respinge si desfiinteaza dialogul social si contractele colective de munca


Niciun comentariu: