miercuri, 25 februarie 2015

Si cum ramane cu China?



Si cum ramane cu China? – 12 februarie 2015
Preda Mihailescu
http://www.deseretnews.com/…/NIXON-LAUDED-CEAUSESCU-FOR-HEL…
Si cum ramane cu China?
Mobs massed in the streets of Bucharest 20 years ago. But unlike the determined throngs now...
deseretnews.com
  P.M  Discutam cu o participare unica perspectivele de razboi, dar privirea ramane fixata pe actorii de galerie. Nu s-a schimbat o vorba despre China! Am vrut sa aduc aminte ca Romania a stiut sub comunisti sa joace magistral cartea Chinezeasca, cu un succes care a ramas ... la arhive. Au trebuit trei vorbe pe google pentru ca sa gasesc acest articol! De ce? In zilele de astazi, atasatul militar Chinez a parasit Romania, oferind atasatului rus, "in amintire" steagul romaniei infasurat cu bentita! Cum se poate? Domnul Turcu ne spoune cu dreptate si cumpatare, ca pericolul nuclear va face ca un compromis sa se iveasca in Ucraina, just!

Dar stim cu totii ca secolul 21 este al Chinei. Este oare de neconceput ca Romania sa fie in stare sa recupereze ceva din relatiile ei preferntiale avute cu China in urma cu 50 de ani? Am mai multa incredere in faptul ca pe langa pragmatism, Chinezii stiu sa aprecieze si vechi relatii care nu au fost tradata - dar aceasta doar in conditiile in care minuscula tara interesata stie sa le reactiveze in mod constructiv in configuratia contemporana. Ar fi o ocazie excelenta pentru ca dl Johannis sa faca un task force China, pornit de la zero, in care sa poata alege doar oameni pe criterii de competenta si DEDICATIE tarii!

  Prospectiv A-z .
Ce se intampla acum nu-i o reluare a anilor 1960. Chinezii au fost tinuti la distanta de Romania, de romani si prieteni ai acestora. Americanii post-nixonieni au mai multe canale decat pot sa analizeze/fructifice. Romanii sunt o natie sedusa si abandonata, neaflata in vreo pozitie de arbitraj--in astfel de pozitii acum sunt doar Grecia si Ungaria. Cumsecade cum suntem inca mai credem ca putem apuca rahatul de partea sa curata.

P.S. Acest articol a aparut in decembrie 1989. Intr-un cotidian din Utah, daca nu ma insel. Ce a aparut de atunci in mass media americane despre Romania? Tg Mures, mineriade, orfani, Ghita Muresan...
  P.M  A-z @ Ah, eu astea le stiu. Dar asta nu inseamna ca nu se poate reincepe de la inceput! Cu un nou presedinte, oricum problema TREBUIE adresata. Deci discutia este despre priorizare, despre folisirea ocaziei pentru a crea in Romania primul task force profesionist si angajat. Si in acest context, valiorizarea trecutului nu este imposibila. De Grecia stiu, de Ungaria stiu - au sapte barci inainte pe plan international.
  P.A-Z .
Ce inseamna 'nou presedinte'? Cand am avut noi presedinti la Bucuresti, in persoanele lui Emil Constantinescu si Traian Basescu, s-a dus TOTUL naibii.

Inteleg ca MRU i-a fost cel mai probabil impus, insa daca-l si scoate in lume (pana acolo incat Hollande se intreaba cine era MRU la o intalnire de executivi), ce sa ma astept si dela dl. KWJ? O fi bine intentionat, spre deosebire de Basescu, dar tot bine intentionat a fost si Constantinescu, presedintele de sub care s-a nascut raul in Romania post-1989.

La momentul acesta in Romania cred ca nu se poate spune ca cineva mai poate forma "primul task force profesionist si angajat." S-au creat cam toate task-force-urile la care ne putem gandi, problema nu-i la acest nivel. Este echipat dl. KWJ sa inteleaga 1) ca istoria nu incepe cu el, 2) ce trebuie facut si 3) unde si cum sa-si caute/gaseasca colaboratorii? Daca nu, cat de repede poate invata?

Neterminatul de Ponat a inceput sa dea minime semne de gandire abia dupa esecul electoral. Prea putin si prea tarziu. Constantinescu nici acum nu cred ca...
  P.M   Daca vrea sa contracareze impozitia lui MRU, sa il dea in judecata pentru Gojdu. Este simplu si necesar! Despre potentialul lui Constantinescu am dubii. Despre Johannis est e absurd sa avem altceva decat sperante si impulsuri! Gandeste-te la ce au facut din Obama - si nu poti spune ca nu este capabil si determinata! Astea sunt finalurile de ciclu - cei care vor da - o in bara investesc ultimele resurse, cu vigoare. Dar anticiclic! Deci nu trebuie decisa actiunea dupa fructe, ci dupa necesitate si masura!
  P.M  PS: "Stiu ca dupa fructe ii vei masura" - ceea se intentionam este insa sa indic ca nu noi trebuie sa asteptam CAND sa se poata masura fructele. Unii au asteptat 2000 de ani, si au perseverat totusi.



Niciun comentariu: