Robot
bun, Robot rau – 31 ianuarie 2015
Stefan Kovacs
Robot bun, Robot rău----------------------------
Am fost de mic- unul din fanii declarați ai lui I. Asimov. ”Eu robotul” a apărut prin anii 60- și când am fost suficient de mare am citit-o cu suficient interes. Cele 3 legi ale roboticii- enunțate de Asimov- erau suficient de umaniste și, pe de altă parte permiteau și supraviețuirea roboților. Care roboți- cei asimovieni- nu prea există. Există însă dronele- și alte instrumente similare. Și mai există și A:I- adică Inteligența Artificială.
Într-un interviu relativ recent- dl. Gates se arăta un pic înfricoșat de A.I.Problema este că, spre deosebire de lumea minunată a lui Asimov, A.I. existent și operațional funcționează pe legile numerelor mari.Ceea ce s-ar putea să fie un pic mai nașpa apropo de ceea ce ne privește- pentru că fără a intra prea mult în detalii și modele matematice- aceste legi înseamnă protejarea comunității în defavoarea individului.
Am avut ocazia în 2013 să citesc în original (și hardback- am dat aproape 30 de Euro pe ea) romanul lui David Brown- Inferno. Ceea ce mi-a provocat un oarecare puseu de frică- pentru că la sfârșitul romanului vedem că ideea principală ar fi ca omenirea să-și limiteze în mod voluntar volumul de populație- zice David Brown printr-un vaccin distribuit de către OMS (Organizația Mondială a Sănătății).
Un sistem militar de drone- care ar acoperi un anumit teritoriu (să spunem zona în care-și desfășoară acțiunile ISIL)- ar trebui- după legile funcționale ale unor astfel de instrumente- la ora actuală- să minimizeze pericolul potențial. Asta înseamnă că 200 de săteni plecați la înmormântarea unui localnic- pot fi 200 de pericole potențiale (în general în zonele de conflict lumea umblă înarmată iar dronele care supraveghează de la înălțime văd arme și nu oameni care merg la o înmormântare) care trebuie eliminate. Cazurile sunt deja reale- cu o serie de victime nevinovate în Pakistan, Irak sau Yemen. Un avocat din Yemen- care-și pierduse fratele într-o astfel de eroare- era prin 2013 în SUA ca să dea în judecată guvernul american- nu știu cât succes a avut.
Pe de altă parte, lăsând deoparte domeniul militar- lucrurile încep să fie un pic cam sinistre și în civilie. De exemplu- bunul doctor care se face că nu vede anumite excese alimentare- ar putea fi înlocuit- foarte rapid- de o mașină care te scoate din sistemul de asigurări medicale dacă ai consumat o sărmăluță în plus. Sau dacă nu respecți regimul- ca ăn cazul anumitor diabetici de gradul II. Un sistem gen dronă ar putea să te agreseze fizic- dacă fumezi în spațiul public. Nu contează că tu ți-ai aprins o pipă în balconul propriu- drona va observa un pericol pentru societate și va acționa în consecință.
Vom putea proteja individul de abuzurile (democratice) ale colectivității ? E o problemă destul de importantă. De care ne lovim- de exemplu- în discuțiile despre Big Brother. Ne poate asigura cineva că sistemul (respectiv SRI, CIA și alte ”ONG-uri”) nu ne va înregistra când comitem ceva omenesc (adică ilegal , imoral sau care îngrașă) și nu se va folosi de informația respectivă atunci când descoperă o ”fereastră de oportunitate” ?: Cazul Turning e făcut celebru de un film relativ recent- mai puțin cunoscut este cazul politicianului de mare succes- care avea o marotă- se uita la site-urile cu nuduri. Nu discutăm aici despre pornografie de nici un fel- ci pur și simplu despre nuduri de artă. Și despre un serviciu secret care a încercat să-l șantajeze- și care în final l-a distrus.
Roboții buni merg relativ neștiuți- de exemplu în operațiile laparoscopice. Ce ne facem cu roboții răi ?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu