Germania inscrie. Se pregateste BNR. Sa mai trimita.
Banca Centrală a Germaniei a anunțat miercuri că a repatriat toată cantitatea de aur pe care o avea depozitată la Paris și o parte din aurul păstrat la New York, o acțiune încheiată cu trei ani mai devreme decât se stabilise. Bundesbank a repatriat 374 de tone de aur de la Paris (11% din rezervă) și 300 de tone de aur de la Federal Reserve din New York, scrie publicația The Local, citând presa germană.
Acțiunea a început în 2013, iar Bundesbank a explicat astfel rațiunile din spatele ei: „să sporim încrederea pe plan intern și capacitatea de a schimba aurul în valută într-un interval scurt de timp". Adevăratul motiv poate ține însă de o solicitare a Curții germane de Conturi din 2012, care ulterior a dat naștere unor teorii conspiraționiste. Curtea de Conturi a dorit să se asigure că cele 2.000 de tone de aur depozitate în străinătate (din totalul de 3.400 de tone) există cu adevărat, „pentru că rezervele nu au fost niciodată verificate pentru autenticitate și greutate." Imediat au apărut speculații, cum că rezervele din străinătate au fost „reipotecate", topite, împrumutate sau vândute. Germania a început să-și depoziteze aurul în străinătate în perioada Războiului Rece, de teama unei invazii sovietice în fosta RFG. Locația preferată au fost seifurile Federal Reserve, Banca Angliei și Banca Franței. Aurul depozitat în Franța s-a acumulat prin convertirea în metal prețios a unei părți din excedentul comercial german în relația cu țara vecină. Teoriile conspirației au apărut în perioada crizei economice, alimentate de temerea că aurul acesta ar putea fi împrumutat sau vândut.
Așa s-a ajuns ca, în 2013, Bundesbank să anunțe că a repatriat 37 de tone de aur. Cantitatea foarte mică în raport cu rezervele din străinătate a dus la speculații că aurul german a dispărut, motiv pentru care Bundesbank a decis să grăbească repatrierea, pentru a ajunge să aibă în țara 50% din rezerva totală. Germania are a doua cea mai mare rezervă de aur din lume, de 3.378 de tone (270.000 de lingouri). O serie de publicații economice susțin că motivul repatrierii unei cantități în valoare de 28 de miliarde de dolari rămâne totuși un mister.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu