joi, 5 ianuarie 2017

Scenariile unui fost colaborator al Securitatii

Scenariile unui fost colaborator al securitatii – 27 noiembrie 2016
 
Gheorghe Gradinaru shared a profile.

November 27, 2016

Subiect: Scenariile unui fost colaborator al Securitatii

---
> 
> Convorbire cu profesorul Dan Zamfirescu, membru de onoare al Academiei Oamenilor de stiinta.
A consemnat Viorel Patrichi
> 
> Daca trebuie sa mai asteptam multa vreme pâna când economia noastra va atinge exigentele Uniunii Europene, cultura nationala s-a integrat, a devenit o entitate europeana, înca din epoca interbelica, si a continuat "dialogul la nivel înalt" chiar si în perioada comunista.
> 
> În ciuda conditiilor ostile de dupa 1944, se poate vorbi de continuitate în cultura noastra prin performantele mari pe care le-a dat, chiar daca au fost mai putine. 
> 
> Nichita Stanescu putea primi Premiul Nobel daca se faceau demersurile necesare. Marin Sorescu, Marin Preda – la fel. Ca sa nu mai spunem ca, imediat dupa razboi, avusesem nume grele, de talie mondiala: Lucian Blaga, Mihail Sadoveanu si Tudor Arghezi. De ce nu am primit Premiul Nobel?
> 
> Recent, a venit în România domnul Kjell Espmark, pentru a participa la "Zilele si noptile de literatura" de la Neptun. Domnia sa a fost presedintele Comitetului Nobel pentru Literatura de la Stockholm si a facut o marturisire aiuritoare pentru "elitistii" nostri: România nu are nici un Premiu Nobel pentru literatura fiindca nimeni nu a facut nici o propunere.
> 
> Sigur ca "elitistii" au motivat imediat: Securitatea nu ne-a dat voie. Pâna acum însa, nu am vazut nicaieri o nota macar, unde ofiterul Benone sa scrie lapidar: "Criticul Nicolae Manolescu, scriitorul Dumitru Radu Popescu si filozoful Andrei Plesu au propus ca opera lui Nichita Stanescu sa candideze pentru Premiul Nobel. Propun sa fie trimisi la Aiud." Daca un asemenea gest nu a facut nimeni, eu nu mai vad rostul vânatorii de vrajitoare din cultura epocii comuniste.
> 
> Am cunoscut trei boieri care au colaborat cu Securitatea, fara sa faca delatiune ordinara. Dan Amedeo Lazarescu nu a recunoscut si a fost dat în vileag. Alexandru Paleologu a recunoscut dupa ce i-a finalizat cariera: "Am facut pactul cu diavolul!". În sfârsit, cel de-al treilea, dar nu cel din urma, Dan Zamfirescu. Descendent al unei familii de boieri liberali, fara sa fi fost vreodata membru al Partidului Comunist, el este primul intelectual român care a recunoscut public relatiile sale cu Securitatea. Dar a facut-o si în chipul cel mai original: "Am colaborat cu acea parte a Securitatii care a fost structura de rezistenta a natiunii române".
> 
> La început, n-am înteles nimic. Treptat, aveam sa accept ca unii intelectuali mari din perioada comunista - "colaborationistii" - au facut concesii grele pentru a mai salva câte ceva din cultura noastra în fata activistilor oportunisti, dornici de parvenire. Ca aceiasi "elitisti" generalizeaza astazi toate dezastrele atribuite exclusiv Securitatii, omitându-i într-un chip foarte straniu pe activisti.
> 
> Un singur exemplu. Rabinul Mozes Rosen s-a dus la Nicolae Ceausescu si i-a cerut sa interzica tiparirea volumului X din operele lui Mihai Eminescu, Editura Academiei. La ordinul Mult Iubitului si Stimatului, volumul a fost oprit. "Veti tipari voi integrala Eminescu atunci când va veni si la noi Messia", i-a aruncat Mozes Rosen lui Dan Zamfirescu. Cine se mai putea opune? Totusi, Dan Zamfirescu a strâns bani (au cotizat inclusiv preotii Argatu, Daniel si Cassian) si a tiparit pe ascuns volumul X. Vine si ziua de 15 iunie 1989, când s-au comemorat la Sala Palatului o suta de ani de la moartea lui Eminescu. "Eminenta, la noi a venit!", a strigat Dan Zamfirescu spre Mozes Rosen, ridicând tomul. Fetita colonelului de Securitate care raspundea de scriitori i-a prezentat lui Ceausescu opera. A fost un dezastru pentru colonel, iar Mult Iubitul a cerut topirea cartii. Inutil. Volumul a trecut Prutul si a invadat tot spatiul românesc! Atunci am reusit sa-l citesc pe gazetarul Eminescu.
> 
> Sa nu fiu înteles gresit, dar nu suport generalizarile. Nu vreau sa scuz cumva ororile provocate de Securitate, dar în acele conditii infernale, existau "colaborationisti" care au facut eforturi pentru a repune cultura româna pe fagasul firesc al continuitatii si al performantei. Ei au contribuit, în mare masura, la "românizarea" culturii române invadate. Era singura cale pentru sincronizarea relativa cu spiritualitatea europeana.
> 
> Am gasit aceste idei într-un excelent studiu, intitulat "Locul si rolul culturii române în Europa si în lume", un discurs rostit de profesorul Dan Zamfirescu, membru de onoare al Academiei Oamenilor de stiinta din România, la Universitatea Valahia de la Târgoviste. De la "Spiritul critic în cultura româna", carte scrisa de Garabet Ibraileanu, uitata astazi, nu am întâlnit o analiza mai subtila a spiritualitatii noastre din perspectiva specificului national, brevetul sigur al universalitatii.
> 
> În timp ce "postmodernistii" subtiri considera ca avem "o cultura de tip second hand", Dan Zamfirescu este convins ca românii au realizat o autentica "sinteza europeana". În fond, Jacques Prevert este un autor minor pe lânga Marin Sorescu, autorul "Liliecilor", lucru care nu i-a împiedicat pe talibanii nostri sa-l excluda pe chisnovaticul oltean din Uniunea Scriitorilor, pentru precare motive politice...
> 
> Cum a fost posibila totusi performanta artistica în timpul dictaturii comuniste explica profesorul care nu a ezitat sa spuna din start ca a colaborat cu Securitatea, "structura de rezistenta a natiunii române". Un paradox sau "o alta realitate", pe care unii intelectuali de astazi refuza s-o accepte? Ne aflam înca în fata unei conjuratii mondiale, care urmareste distrugerea României (si) prin anihilarea culturii? Cel care - pe drept cuvânt - l-a ridicat pe Neagoe Basarab alaturi de Machiavelli si de Erasmus, este convins ca realitatea culturala din perioada comunista este un fenomen foarte complex, ce trebuie cercetat în paralel cu realitatea politica. Abordare valabila si pentru perioada actuala.
> 
> Viorel Patrichi
> 
> România trebuia lichidata înaintea Iugoslaviei
> 
> - Domnule profesor Dan Zamfirescu, traim într-o perioada destul de tulbure. Este o noua etapa de calvar pentru spiritualitatea noastra, afectata grav de imixtiunea politicului. De la Antim Ivireanu si Miron Costin, primii intelectuali asasinati din motive politice, si pâna astazi, oamenii de cultura au fost nevoiti sa faca mari eforturi pentru a-si salva creatiile si pentru a supravietui. În calitate de cunoscator al regimului comunist si al perioadei actuale, ce puteti spune despre destinul intelectualului român de astazi?
> 
> - Pentru mine situatia nu este deloc tulbure. Eu am publicat în 1993, cartea intitulata "Razboiul împotriva poporului român", pornita de la un articol contra guvernului Stolojan. În 1990, într-un articol refuzat de toate ziarele, dar publicat în gazeta "Alianta" – "Cui foloseste?" - denuntam operatiunea antiromâneasca, desfasurata din afara, pentru crearea unui conflict între români si unguri. Mi s-a spus ca visez. Am avut intuitia acestui program de distrugere a României. Ca sa aflam de la domnul Ioan Talpes ca i se spunea înca din 1985, la Stuttgart, ca, în viitorul apropiat, "România va fi distrusa". Recent, domnul Nicolae Vacaroiu, la Pitesti, la lansarea unei carti publicate de mine, spunea ca, înainte de distrugerea Iugoslaviei, trebuia distrusa România. Nu s-a reusit si s-a transferat toata actiunea asupra Iugoslaviei. 
> 
> Actiunea de lichidare a României a început în aprilie 1978, când Nicolae Ceausescu s-a dus la Washington si a fost primit de Jimmy Carter cu mare fast si cu un discurs fulminant. Fata de acest discurs, noi, pupincuristii de la Bucuresti, inclusiv subsemnatul, eram copii mici. Dupa ce i s-a facut acest urias elogiu pentru contributia la prietenia dintre Israel si arabi, i s-a propus sa devina un fel de cal troian, care sa-i ajute pe americani sa darâme sistemul socialiast. Ceausescu, care era si nationalist, dar si comunist – nu întâmplator a murit la zid, cântând "Internationala", nu "Desteapta-te, române" sau imnul national – nici n-a vrut s-auda. 
> 
> În acel moment chiar, nici nu se plecase din Washington, ministrul de externe Stefan Andrei si Eugen Florescu, care-l însoteau, au primit o informatie teribila: România este falita ! 
> 
> Lucru pe care mi l-au spus si mie. Din acel moment, Statele Unite au trecut România pe lista de lichidare. Operatiunea de subminare a sistemului sovietic a fost transferata asupra Poloniei. În iulie 1978, agentul CIA Ion Mihai Pacepa, care era recrutat demult de americani, trece în SUA cu toata situatia spionajului si a apararii nationale românesti. Dupa alte trei luni, CIA pune un Papa polonez.
> 
> În toamna, Stefan Andrei s-a dus sa discute cu Zbigniew Brzezinski problema delicata a lui Pacepa. A vrut sa-i faca un compliment. "Domnule secretar de stat, vi se spune la noi «Papa polonez de la Washington»'". "De ce nu ar fi un Papa polonez si la Roma?" a raspuns cu o întrebare Brzezinski. Si a fost uns Ioan Paul al II-lea. 
> 
> Sigur, nu Stefan Andrei i-a dat ideea. Informatia nu este anecdota. De altfel, Karol Voitila a fost dinamita montata în imperiul sovietic si Polonia a devenit ceea ce România a refuzat. Tara noastra a ajuns oaia neagra. Noi, un grup de 22 de intelectuali, am reactionat în 1980 la aceasta strategie. În 1985, a fost gasit si omul providential, avionul american trimis spre Kremlin – Mihail Gorbaciov. Spre fericirea noastra, chiar daca pentru rusi nu a fost tocmai la fel. Iluzia lui a fost ca îl va darâma doar pe Ceausescu. Gorbaciov a facut copca de la Bucuresti, care l-a înghitit însa peste un an si pe el, la Moscova.
> 
> Ion Iliescu, un Henric al IV-lea
> 
> - Nu credeti ca a fost o unda de soc, anticomunista, finantata corespunzator, programata sa mearga de la Praga si Berlin, pâna la Beijing?
> 
> - Nu. Acest lucru nu se întelege deloc la noi. Aranjamentul de la Malta, dintre Mihail Gorbaciov si George Bush, s-a bazat pe o dubla iluzie: 
> 
> …iluzia lui Gorbaciov ca sistemul socialist se poate reforma (dar iadul nu se poate reforma!) 
> 
> …si iluzia lui Bush si a lui Gorbaciov ca la Malta îsi reînnoiesc, sub alta forma, angajamentele reciproce, care le-au permis americanilor si rusilor sa tina Europa în lat 50 de ani. 
> 
> Acolo se hotarâse ca americanii sa asiste procesul de reforma al lui Gorbaciov: toti national-comunistii – Ceausescu, Jivkov, Honnecker – trebuiau dati jos fiindca nu se mai supuneau, si sa fie puse alte instrumente, docile Moscovei. Sa se creeze un sistem dominat de Moscova, în numele perestroikai, înca 50 de ani. În acest aranjament perfectat la Malta, au intervenit niste nenorociti de la Bucuresti. La Bucuresti, a explodat mamaliga româneasca. Si s-a dus de râpa tot aranjamentul de la Malta.
> 
> La Bucuresti s-a facut revolutie anticomunista clara. Când domnul Iliescu a iesit pe balcon, cu lectia dictata de Silviu Brucan, s-a trezit în fata unui popor român care se lupta cu comunismul înca din 1917, din transee. Când românii au prins momentul, au strigat "Jos comunismul!". Iar Ion Iliescu a facut ca Henric al IV-lea, care a trecut repede la catolicism ca sa ajunga regele Frantei. Este primul sef de stat care a abolit oficial sistemul comunist si a dat drum liber popii care l-a spânzurat pe Lenin. Boris Eltin este un emul al lui Ion Iliescu, fiindca el va scoate Partidul Comunist Sovietic în afara legii abia în 1991.
> 
> România a fost acarul Paun, care a schimbat toata directia evolutiei din Europa. Nu s-a mai putut realiza aranjamentul de la Malta.
> 
> - Vreti sa spuneti ca americanii nici nu au intuit, nici nu au vrut distrugerea comunismului?
> 
> - Nici vorba! Tot aranjamentul care se convenise cu Mihail Gorbaciov fusese ca ei sa asiste prieteneste procesul de perfectionare a comunismului. Iar românii au dat cu jucaria de pamânt si au facut-o praf. 
> 
> Exista doua momente clare de istorie universala ale românilor: 
> 
> - atunci când Mircea cel Mare l-a batut pe Baiazid la Rovine si l-a împiedicat sa ajunga la Roma "sa dea calului ovaz din pristol", altfel, în loc de Renastere, am fi avut o Italie 400 de ani otomana, ca Peninsula Balcanica; 
> 
> - al doilea moment a fost atunci când tinerii din România, calcati de tancuri, au realizat Revolutia reala în 21 decembrie 1989. Erau eroi, nu era regia lui Sergiu Nicolaescu! 
> 
> Ca au fost apoi scenarii – e altceva. Atunci s-a facut revolutie anticomunista în România. Toate celelate au fost jocuri puse la cale, precum scenariul cu securistul care facea pe studentul mort la Praga. La noi, s-a murit de-a binelea! La Bucuresti, au iesit cu adevarat masele a doua zi si armata a înteles ca nu mai poate face nimic în fata muncitorimii.
> 
> - Credeti ca asa a reusit România sa-si salveze statalitatea?
> 
> - Exact. România si-a salvat statalitatea fiindca trebuia invadata de trupele sovietice si occidentale. Era un contingent francez în Ungaria, care astepta sa vina sa ne "ajute". România trebuia sa devina o Bosnie, un Kosovo. N-a fost sa fie, fiindca poporul român s-a transformat peste noapte într-un fel de Sfântul Gheorghe, care omoara balaurul. 
> 
> Ceausescu fusese demonizat cu atâta energie si cu atâta cheltuiala, încât românii, în momentul în care l-au dat jos pe monstru au devenit eroi mondiali. Cum puteai sa-l mai invadezi pe Sfântul Gheorghe al omenirii, chiar si la ordinul americanilor? 
> 
> Ar trebui sa se faca si un bulevard Shevardnadze lânga bulevardul Pavel Kisseleff, fiindca el s-a opus invitatiei de la Washington de a invada România. "Ce, ati înnebunit, ati preluat voi doctrina Brejnev?" le-a spus Shevardnadze.
> 
> Ion Iliescu a facut un serviciu urias românilor fiindca, atunci când a ajuns la putere, rusii si-au facut un calcul simplu: daca îl avem pe Ion Iliescu acolo, de ce sa mai invadam România? Fara sa-si dea seama, ca, acest personaj foarte interesant stie sa duca România nu spre perestroika, ci spre libertate. Câta democratie? Nu stiu. Dar se poate vorbi, se poate actiona, fara sa mai vina duba.
> 
> Cele trei coloane ale culturii recente
> 
> - Reuseati sa publicati la fel de mult înainte de 1989?
> 
> - Nici vorba! România a iesit din conditia catastrofala pe care i-au creat-o marii nostri prieteni de la Teheran si Ialta, când tara noastra a fost vânduta lui Stalin. 
> 
> Din nenorocire, când a iesit din burta chitului sovietic, România s-a trezit, ca în piesa "Iona" a lui Marin Sorescu, în burta altui chit. Anume, aceasta prezumtie a lumii euro-atlantice ca ea a câstigat razboiul rece si ca îi poate trata pe rasariteni dupa principiul roman "Vae victis!". Ne-au ajutat ca si florile si ceapa sa nu mai fie românesti. Cum spune poetul Virgil Diaconu din Pitesti, România este ca un cadavru care navigheaza în noapte, fara lumini si fara directie. România trebuia lichidata imediat dupa 1990. Transilvania nici astazi nu este în afara oricarui pericol. 
> 
> Lui Adrian Severin si lui Adrian Paunescu li s-a cerut la Bruxelles sa faca declaratie scrisa ca România nu se va uni niciodata cu Basarabia. 
> 
> Este programul occidental de dezmembrare a României.
> 
> - Cui foloseste asa ceva? Cei de la Bruxelles care au cerut asemenea enormitati erau platiti de rusi, de ucraineni, de unguri?
> 
> - Cui i-a folosit sa dezmembreze Iugoslavia? Vor sa distruga tot Rasaritul. Noi suntem înfrânti în razboiul rece. Uita ca ei ne-au bagat în turbinca lui Ivan. Atitudinea Occidentului fata de Rasarit este atitudinea piratilor care sabordeaza o corabie. 
> 
> Secretarul de stat american James Baker îi ceruse lui Eduard Shevardnadze sa invadeze România. Asta ce este? James Baker a venit la Bucuresti si primul pe care l-a pupat a fost Laszlo Tokes. Dupa care, Francois Mitterrand s-a dus la Budapesta si a spus ca Ungariei i s-a facut o mare nedreptate la Trianon. Dezgropa securea razboiului dintre români si unguri.
> 
> - Deci, momentul s-a ratat atunci. Conjuratia continua? Ce anticorpi avem sa rezistam mai departe?
> 
> - S-a ratat, iar politicienii nostri nu pot spune înca tot. Nu se mai face acum acest gen de operatii. Programul de la Stuttgart este însa în functie.
> 
> - Nu credeti ca distrugerea acestor tari foste comuniste vine si din interior ? Toate aveau economii centralizate, izolate de piata mondiala, deci necompetitive. Nu pentru ca n-au putut tine pasul cu economia mondiala au ajuns "cadavre în noapte"?
> 
> - Diferenta între Hitler, care a invadat Polonia cu tancurile, si cei care ne invadeaza pe noi cu pretentiile impuse de Fondul Monetar International sa ne vindem Petrom-ul si Banca Comerciala Româna sunt deosebite numai în forma.
> 
> - Cine l-a obligat pe Adrian Nastase sa dea Petromul cu clauze secrete, sa nu stie nimeni?
> 
> - Li s-a batut cu pumnul în masa tot timpul. O sa ziceti ca avem o clasa politica tradatoare. Dupa ce a esuat distrugerea violenta, au ramas cele doua mijloace de distrugere: 
> 
> - montam o clasa politica dispusa sa-si vânda tara; 
> 
> - constituim o intelighentie noua, antinationala, cu ajutorul lui George Soros.
> 
> Oricât de greu a fost în secolul trecut pentru noi, intelectualul român a resistat si a reusit sa iasa iar la lumina. 
> 
> Au fost trei coloane de intelectuali care veneau din perioada interbelica. O coloana a fost exilul românesc. Cu toate dezbinarile lui, a realizat cele mai frumoase publicatii culturale românesti – "Destin", "Caiete de dor". Prin Eliade, Ionescu si Cioran spiritul românesc s-a ridicat pe cele mai înalte culmi. Acestia au facut au facut din geniul creator românesc o prezenta mondiala. A doua coloana au format-o rezistentii din puscarii. 
> 
> A treia coloana o formeaza "colaborationistii": Ion Gheorghe Maurer, Petru Groza, Patriarhul Iustinian, Atanasie Joja, Mihail Ralea, Mihail Sadoveanu, George Calinescu, George Ivascu si multi altii. Toti au venit lânga "ciocanarii" nostri, Gheorghe Gheorghiu-Dej si ai lui, care poate ca nu aveau decât un interes personal; nu aveau interesul sa apere natiunea româna, ei voiau doar sa-si apere scaunul în fata Anei Pauker si a tuturor celor care venisera de la Moscova sa lichideze neamul românesc pentru tatuca Stalin. 
> 
> Ei stiau ca suntem vânduti. Patriarhul Iustinian le spunea apropiatilor: "Nu mai asteptati americanii ! Veniti lânga noi, sa facem ce putem !" 
> 
> Mihail Sadoveanu a spus: "Daca nu scriam Lumina vine de la Rasarit, daca nu eram cu ei, opera mea era interzisa 20 de ani, ca si a lui Nicolae Iorga, Octavian Goga si a celorlalti".
> 
> În momentul în care s-a creat o intelectualitate adusa pe tancuri din Uniunea Sovietica si impusa românilor, când un om ca George Calinescu a fost înlocuit cu Ion Vitner, când Nicolae Moraru eiusdem farina devenisera dictatorii absoluti ai culturii române, daca nu mai aveai în aceasta cultura nici un Sadoveanu, nici un Calinescu, ce-ar fi fost cultura româna?
> 
> - Era A. Toma, era Silviu Brucan.
> 
> - Asta si spun. Unchiul meu, Constantin C. Zamfirescu-Cateasca, omul care fusese delegatul Partidulului National Liberal, împreuna cu Bebe Bratianu, la formarea Blocului National-Democrat, a murit în puscarie, asteptându-i pe americani.
> 
> "Generatia mea a crezut în umanizarea socialismului"
> 
> - Exista multi oameni cu pretentii, mai ales tineri, care nu realizeaza ca dupa 1960 a avut loc în România chiar un reviriment cultural, daca nu chiar o renastere. De unde aceasta perceptie eronata?
> 
> - Eu aveam 11 ani în 1944, când unchiul meu trecea pe la Gheorghe Bratianu, care îi spunea ca în sase luni sosesc americanii. Eu am trait revirimentul, care a început imediat dupa moartea lui Stalin. 
> 
> La o luna, Gheorghiu-Dej a dat dispozitie sa se monteze la Teatrul Armatei piesa "Vlaicu Voda". Apoi a oprit lucrarile la Canalul Dunare-Marea Neagra, i-a trimis pe oameni acasa, inclusiv pe George Ivascu. În 1954, Ivascu a fost numit redactor-sef la "Contemporanul", unde erau 100 de ziaristi, din care doar 3-4 erau de nationalitate româna. 
> 
> A început selectarea cadrelor. I-a adus pe Tudor Arghezi si pe George Calinescu, transformând "Contemporanul" în "nava amiral" a renasterii culturii române autentice. Pâna atunci, se spunea: "cultura româna este socialista în fond si nationala în forma". Adica în limba româna. "Socialismul în fond" poate fi înteles daca vedeti Bibliografia lui Tudor Vianu aparuta în 1960 si vedeti ce oameni semnau. Ei bine, cultura noastra a redevenit pas cu pas româna.
> 
> În 1960, la Congresul al III-lea al Partidului Muncitoresc Român, s-au înghiontit chinezii cu rusii si a înteles Dej ca e din nou posibila vechea noastra politica în umbra a doi colosi care se bat. În 1960, Dej s-a dus pe nava "Baltica" la Washington si s-a întors pe "Queen Marry". Eram foarte tânar, dar am înteles gestul. Gheorghiu-Dej era un maestru al gesturilor simbolice. Putea sa cheme un avion sa vina si sa-l aduca în tara. N-a vrut. A tinut neaparat sa vina pe "Queen Marry". 
> 
> A darâmat cladirea librariei Cartea Rusa, fara sa foloseasca paravane, ca sa vada toti bucurestenii care treceau pe Calea Victoriei si sa aiba satisfactia ca se duce dracului libraria Cartea Rusa, care se afla în fata Teatrului Odeon. 
> 
> Statuia lui Maxim Gorki, din institutul cu acelasi nume, au demolat-o timp de o saptamâna: mai întâi capul, apoi o mâna, un picior, pâna au ramas cizmele! Am fost martor!
> 
> În 1960, s-a dat drumul la faimoasa colectie "Luceafarul", în care au aparut Nichita Stanescu, fiu de rusoaica alba si de inginer, Cezar Baltag, fiu de popa din Basarabia, si Ilie Constantin, fiu de muncitor. În acel moment, s-a deschis posibilitatea ca intelectuali de alta origine decât muncitoreasca sau taraneasca sa poata sa-si spuna si ei cuvântul.
> 
> Generatia 1960 începe cu Fanus Neagu si Paul Anghel si se încheie cu Ana Blandiana, Ioan Alexandru si Adrian Paunescu. În aceasta generatie se afla oameni care au repus cultura româna pe marile ei traditii. Nimeni nu poate contesta geniul lui Marin Sorescu sau geniul lui Nichita Stanescu, Paul Anghel ori Fanus Neagu si Adrian Paunescu. Sau extraordinara poeta Ana Blandiana. 
> 
> Noi am fost o generatie care a crezut, ca Hrusciov si Gorbaciov, în umanizarea socialismului. Dupa noi, a venit generatia scepticilor sau poate a lucizilor, cu Alexandru Ivasiuc, Nicolae Breban, Augustin Buzura.
> 
> - Si Dumitru Radu Popescu, un mare scriitor, uitat în mod regretabil astazi.
> 
> - Nu-i uitat ! Este directorul general al Editurii Academiei Române. În 1964, România a fost prima tara care a abolit comunismul de puscarie. Dej a deschis toate închisorile si au venit Nicolae Balota, Ovidiu Cotrus, Vladimir Streinu, Constantin Noica, Dumitru Staniloaie, Edgar Papu si altii. Nichifor Crainic si Radu Gyr iesisera cu primul lot. Si toti au fost trimisi direct la "Glasul Patriei". 
> 
> Toata aceasta intelighentie româneasca are o istorie ca o epopee; am pupat mâinile, am pupat tot, dar am facut cultura româna! Ce-au facut, de 16 ani încoace, aceia care contesta ce s-a facut atunci? Nimic!
> 
> Este o lectie care s-a învatat. 
> 
> Cei care distrug România azi stiu un lucru: daca lasi intelighentia româneasca nationala sa se solidarizeze si sa poata lupta pentru perpetuarea culturii, ea învinge pâna la urma. Si atunci, exista doar doua solutii: s-o marginalizezi, s-o compromiti, într-un cuvînt s-o anihilezi, apoi sa montezi o noua intelighentie dispusa sa lucreze la ordin. 
> 
> Parintele acestei noi constelatii este George Soros, care, pe banii lui, a reusit sa monteze, în 10-15 ani, o multime de servanti. Nu le poti contesta nici talentul, nici abilitatea, nici inteligenta, dar au o singura misiune: trebuie sa ne convinga pe toti ca am fost niste nimeni, ca am fi un neam de tradatori, de nenorociti, ca n-avem practic nici un rost pe lume si nici un viitor. Ma mâhmeste ca le tin uneori isonul si oameni pentru care am tot respectul si pe care nu-i consider recruti ai unei asemenea mentalitati, ca Octavian Paler si Florin Constantiniu.
> 
> Colaboratorul nedeconspirat e politician cinstit
> 
> - Ce parere aveti despre "dosariada" actuala? Este necesara, este o vânatoare de vrajitoare? Vom avea politicieni mai curati, mai uscati?
> 
> - Nu vedeti ce se întâmpla? Cum îi prinde, cum recunosc! Numai doi intelectuali au recunoscut neprinsi: Alexandru Paleologu si cu mine. Rosca-Stanescu a recunoscut dupa ce l-au prins. Domnul Paleologu a spus: "Eu am facut pactul cu diavolul". Eu am zis: "O anumita parte a Securitatii a fost structura de rezistenta a natiunii române si continua sa fie".
> 
> - Cei mai multi intelectuali se tem de eticheta care li s-ar lipi: "colaborationisti". Mona Musca este o victima?
> 
> - Doamna Mona Musca a citit angajamentul prin care se obliga si sa semnaleze toate eventualele atitudini ostile statului român, la studentii straini. Adica însasi definitia "politie politica". Dar daca astazi se cere acelasi comportament, cu se cheama?
> 
> - Deci e vorba de statul român, nu de regimul politic.
> 
> - Mona Musca a facut politie politica. Ei, si? Nu asta e vina dumneaei, ci faptul ca a ascuns si a devenit campioana condamnarii la lustratie a propriilor colegi!
> 
> - De exemplu, astazi, daca eu constat acum ca exista indivizi care actioneaza contra statului român, am dovezi si daca ma duc la SRI si îi denunt, înseamna ca fac politie politica?
> 
> - Nu, ar fi o actiune de naiv sau de om nebun.
> 
> - Pe-atunci nu erau naivi sau nebuni?
> 
> - Nu, atunci, daca se duceau sa arate ce se întâmpla, cineva îi asculta si ajutau astfel statul român. Dumneavoastra astazi v-ati duce la niste oameni constrânsi sa distruga statul român. Cum sa reclamati la ei?
> 
> - Bine, dar îi platim din banii nostri pe cei care trebuie sa protejeze statul român!
> 
> - Evident. Eu nu arunc piatra, nu stiu cum lucreaza noile servicii. Nu ma hazardez, dar serviciile noastre nu pot face fata acestor formidabile operatiuni de distrugere a statului, fara sa aiba informatorii lor. Daca acesti oameni vor fi demascati, atunci România va fi coborât atât de jos, încât a mai lupta pentru ea, va deveni din nou o crima. Ca pe vremea lui Stalin.
> 
> "Am facut lucruri bune cu ajutorul Securitatii"
> 
> - Nu e prea sumbra perspectiva asta?
> 
> - Daca as crede ca asa va fi, mi-as trage un glont în cap sau m-as duce la mânastire. Eu lupt pentru tara mea de 50 de ani. Am ajutat la îngroparea regimului impus de la Moscova culturii române. Am, mâncat coliva imperiului sovietic si sper ca voi ajunge sa manânc si aceasta coliva. Ce s-a întâmplat recent la Herculane este edificator. Se construia acolo o cladire ilegal si pe toti i-a cumparat proprietarul. Un om, cu un copil mic, care nu mai putea trai acolo din cauza zgomotului, s-a dus si si-a dat foc în fata cladirii. Oamenii au iesit, l-au stins si au darâmat sandramaua, fara sa mai astepte autoritatile. Asta înseamna ca neamul românesc începe sa se trezeasca si sa-si faca dreptate de jos în sus.
> 
> - E posibil sa avem din nou un conflict de proportii între stat si natiune, între politicieni si popor, ca în perioada interbelica?
> 
> - Politicienii sunt acum beneficiarii structurii de stat, pe care au pus mâna. Daca poporul ajunge la starea de spirit a celor de la Herculane, va reactiona. Nu neaparat darâmând. În momentul în care natiunea se lamureste ce-i cu ea, începe sa actioneze.
> 
> Misiunea intelectualului român de azi este sa trezeasca, sa lamureasca aceasta natiune, sa-i explice tot ce se întâmpla cu ea. Paul Valery spunea ca "nimic nu-l face pe om mai redutabil, decât sa vada lucrurile asa cum sunt". În momentul în care, dupa 16 ani, armata lui Soros se straduieste sa ne determine sa nu mai vedem nimic, sa umblam ca un cadavru cu luminile stinse si fara directie, se vor gasi 20-30 de oameni în România care sa porneasca o actiune de curatenie si toata natiunea se va lua dupa ei. 
> 
> Parintele Anania spunea ca Biserica trebuie sa reintre în politica. Dar cum, votând la viitoarele alegeri, în loc de dracu, pe mama dracului? Daca pe Biserica Ortodoxa o tin curelele, sa-si faca un partid, asa cum a facut Biserica Romano Catolica, deoarece crestin-democratia occidentala este o creatie catolica.
> 
> - Sunteti un intelectual care a reusit sa modeleze anumite actiuni ale Securitatii în interesul culturii nationale. Cum s-a putut face atunci, cum se mai poate proceda acum?
> 
> - Atunci se putea fiindca Securitatea era interesata de cultura.
> 
> - Nu generalizati?
> 
> - Era un sector care se ocupa de cultura dupa 1964. Eu i-am cunoscut în 1973, când am semnat angajamentul de colaborare. În acel sector erau numai oameni licentiati în istorie, geografie, filologie... Puteai discuta cu ei si erau profund patrioti. Erau preocupati sa ne apere. Nici unul dintre acei ofiteri nu i-au dat în vileag pe colaboratorii lor. Nimeni nu a fost denuntat. Toti au ramas loiali si îsi pastreaza discretia. Eu m-am bucurat de sprijin si am facut câteva lucruri bune cu ajutorul Securitatii. Volumul X de Mihai Eminescu nu ar fi aparut niciodata daca nu ma ocupam eu de el.
> 
> Operatiunea "Osânda la moarte"
> 
> - Ce relatii avea Eugen Barbu cu Securitatea?
> 
> - Venea actualul senator PRM Ilie Merce saptamânal la revista "Saptamâna" a lui Eugen Barbu, cu asa-zisul jurnal al lui Ion Caraion. Se închideau acolo si spuneau ca au sedinta. Merce venea cu acele pagini care nu erau jurnal, erau note informative si ei le publicau. De câte ori venea alt sef la Securitate, apropiatii lui Barbu ne spuneau noua la ureche: e prieten cu patronul, a fost la masa cu el. Cineva, nu-i dau numele, ne arata, mândrindu-se, fotografiile proprii cu generalul Nuta la nu stiu ce reuniune bahica. Erau niste lucruri normale, iar la "Saptamâna" se lucra direct, pe fata. O stiu prea bine, doar am fost si eu acolo.
> 
> - Atunci ati putea sa ne spuneti cum a aparut faimosul articol "Idealuri" si ce efect a avut el în epoca?
> 
> - Operatiunea "Osânda la moarte", programata în 1978, la Washington nu putea fi executata, câta vreme Ceausescu era marele prieten al Israelului. Pavaza redutabila a lui Ceausescu era politica lui fata de Israel, statutul de om care, în razboiul de sase zile, a tinut România alaturi de Israel si care nu rupsese relatiile. 
> 
> El împacase Egiptul cu Israelul. Anwar el-Sadat îi dedica o pagina splendida în memoriile lui. Povesteste cum i-a spus Ceausescu sa se împace imediat cu Israelul si, aflat în avion, contempla gradinile Bucurestiului, a hotarât sa se duca personal la Tel-Aviv. Si s-a dus la Golda Meir care îl batuse mar. "Vai, îti multumesc ca ai venit sa vezi o biata baba!", i-a spus Golda Meir. 
> 
> Prin urmare, despre Ceausescu trebuia sa se raspândeasca o alta imagine, ca admite pamflete de tip legionar la adresa lui Mozes Rosen ! Sarcina i-a revenit lui Ilie Radulescu si articolul a fost scris, dupa marturia autorului, chiar în cabinetul sau.
> 
> - Ilie Radulescu facea asemenea servicii?
> 
> - Cu certitudine. Si am mai cules acum doi ani un argument, chiar din gura celui care a dat drumul explozivului articol. Nu l-a citit pâna la capat deoarece se grabea la un meci! Scandalul a fost însa repede înnabusit, si abia acum dânsul întelege de cine si de ce !
> 
> Schimbarea imaginii lui Ceausescu într-un antisemit si patron de antisemiti a fost parte din vastul program de "distrugere a României" , dezvaluit în 1985, la Stuttgart!
> 
> A venit apoi agentul CIA Mihai Pacepa si i-a facut portret de antisemit în "Orizonturi rosii". Dupa care, Ceausescu a fost predat pentru executie.
> 
> - Cum puteati sa deosebiti invidia profesionala a colegilor de breasla de intentia buna de a sprijini cultura României prin colaborarea cu Securitatea?
> 
> - Erau tabere, nu doar invidie. Erau oameni instrumentati din aceleasi directii, ca si azi, ca sa erodeze tot ce este national. Protocronismul a fost o idee excelenta, prin care se demonstra ca si românii pot spune ceva nou în lume, nu ca ei au descoperit totul pe lume. Ideea excelenta venea de la Edgar Papu, un evreu crestinat la 30 de ani, în închisoare, ca Steinhart.
> 
> - Credeti ca se deruleaza o actiune de demonizare a Securitatii? Si daca da, foloseste la ceva?
> 
> - Da. Ca sa-i faca de râs pe cei aflati la putere, care, în loc sa se ocupe de problemele grave, se tin de prostii. Cei de la PSD furau, dar aveau grija sa mai lase ceva ca sa poata fura si mâine.
> 
> - Ce pricep tinerii politicieni, care nu au colaborat cu Securitatea, din tot ce se întâmpla? Îi vad pe unii foarte dispusi sa calce pa cadavre pentru a se impune, iar dosarele de la Securitate ale batrânilor vor fi o trambulina excelenta pentru ei.
> 
> - Sunt mai curios sa stiu ce vor pricepe urmasii lor când vor descoperi colaborarea parintilor lor cu tot felul de "securitati" din lume, împotriva tarii si a natiunii române.
> 
> * Redactia revistei ROST a acceptat sa publice acest dialog cu profesorul Dan Zamfirescu pentru ca propune o viziune mai putin întîlnita si pe alocuri bizara, de natura sa declanseze o dezbatere adevarata despre rostul României într-o noua ordine mondiala. Redactia îsi pastreaza însa rezerva fata de afirmatiile dlui Dan Zamfirescu. Asteptam cu interes eventualele replici la punctul de vedere al dlui Zamfirescu. (Redactia ROST)

Gheorghe Gradinaru

·        Bucharest, Romania

 · 129 Mutual Friends

 

 

 

Mihai Ion Turcu Este un interviu extrem de important.Zilele trecute am avut o discurie prelungita cu un militar, in 1989 de 20 de ani, insumi atunci din generatia parintilor sai, ambii fizic si functional prezenti in ce se intampla in 1989 in unul din orasele strategic importante in acel moment. Este de lamurit in interes istoric national, cu speranta ca vom mai avea istorie ca natiune, greu cum se vede pentru cine vede, dar nu imposibil , cum s-a vazut in 1989.Sunt deplin de acord ca Romania urma sa fie dezmembrata si ca planul a esuat, atunci.Ce functie au avut atacurile teroriste (diversiuni extrem de periculoase , doua diversiuni notorii (Otopeni si Sibiu) vizind cele doua forte armate, armata si interne, si populatia. Problema este acoperita de "zgomot" politianist si si manipulari mediatice plus un simulacru de justitie care nu va duce la ceva pentru ca tehnic nu poate duce la ceva. Peste tot unde s-au consumat acte teroriste au fost ucisi in maniera terorista civili oarecare si militari oarecare. Un raport al IML Bucuresti arata ca militarii ucisi au fost najoritatea raniti cu un glont tras cu precizie in organe vitale, inclusiv in cap prin casa.Ar trebui sa dau definitii de speialitate pentru concepte, cine este interesat poate sa le caute insusi. Actul terorist face parte din mijloacele de agresiune vizand efect psihologic. Uciderea unor civili, ici colo, oameni oarecare in locuri oarecare, induce incertitudine si teama generalizata prin media si contagiune. Nu exista terorism fara mediatizare. Efectul de scontat ar fi fost ca oamenii sa stea la adpost.La noi s-a intamplat invers. Hartuirea cu foc a unitatilor militare( nu atacarea lor) putea urmari ocuparea militarilor in propriile unitati, cu alte cuvinte tinerea lor in incinte, inducerea de incertitudine plus efecte de oboseala, plus reactii cu foc disproportionate si efectele lor fizice si de spectacol (teroristii sunt indivizi nu formatiuni, care actioneaza specific nu lupta). Efectul scontat a fost partial.Final armata a preluat inclusiv actiunile de seiguranta publica. Am avut efectul hilar dar eficient in care un agent de circulatie militian dirija circulatia asigurat de un militar inarmat MApN ( nu pentru a-l apara, ci pentru a-l acredita, armata avand autoritatea necesara.Acum se vorbeste despre un "puci militar" cu acreditarea ideii ca in 1989 n-a avut loc o "revolutie" ci o lovitura de stat. Si participantii directi la imensele manifestatii care au doborat regimul si schimbat ideea de stat, incep sa creada ce li se spune nu ce insisi au produs.Un stat inaugurat prin revolutie este legitim, unul inaugurat prin lovitura de stat nu. Personal mai am putin de trait,m-am retras dinb orice rol si tcmai sunt somat de catel ca este momentul sa plecam la plimbare.

 

Gheorghe Gradinaru Mihai Ion Turcu evenimentele din dec 89 au avut la baza intelegerea dintre SUA si fostul URSS. Daca asupra obiectivelor de atins s-a realizat consensul( inlaturarea lui Ceausescu) modalitatile de actiune in timpul si mai ales dupa nu au fost precis stabilite in avantajul clar al rusilor.Acestia printr-o cunoastere mult mai buna a realitatilor din Ro, o penetrare informativa la nivel inalt si mediu a societatii romanesti si nu in ultimul rand o coordonare eficienta a actiunilor au reusit sa preia initiativa si sa determine cursul evenimentelor care in opinia mea au avut drept obiectiv izolarea RO si amanarea integrarii sale in structurile europene .

 

Mihai Ion Turcu Ce rost a avut masarea de forte militare regulate la granite, in URSS si Ungaria si intoxicarea mondiala cu pretentiaq ca in RO se produce "genocid"acuzatie sub care a fost si executat NC. Inlaturarea lui a putut fi fcuta fara interventie militara.Rememoram faptul ca oficios SUA si Franta, considerata traditionala giranta a Romaniei, s-au exprimat acordul pentru intreventia militara a URSS (pentru "protejarea" civililor supusi genocidului operat de fortele regimului).

 

Gheorghe Gradinaru Mihai Ion Turcu 1. masarea de forte militare la vecini a avut drept scop descurajarea oricarei incercari de rasturnare a situatiei prin folosirea fortei de catre eventualii loialisti ai lui NC 2.intoxicarea care a condus la acuzatia de genocid a plecat de la buc( brucan) si plasata in mediu international cu sprijin extern din dorinta de creea o situatie in care executia lui NC sa apara ca singura solutie.3 sua a fost de acord deoarece ea intervenea in Panama iar Franta in fapt Mitterand avea de platit o polita personala lui NC

 

Mihai Ion Turcu Acea masare de trupe sovietice( exista fotografii aero militare romanesti, dar exista cele satelitare la indemna guvernelor importante) nu poate fi negata, nici n-a fost negata de Gorbaciov. A fost constituita iminenta unui conflict armat intre doua state suverane, cu armate regulate. De alt tip sunt informatiile din Ungaria. La vremea aceea asemenea fapte erau tratate cu gravitate.

 

Prospectiv A-z .
Din pacate, istoria nu se scrie asa, nu atunci cand pare sa fi aparut interviul acesta (cca. 2005), cu atat mai putin acum. Cred ca noi romanii avem nevoie de istorie bazata pe date si relatari la persoana intai ale protagonistilor; nu mai e loc doar de opinii.

Daca e sa acceptam interviul ca un sir de opinii, observ niste carente de logica ce au scapat reporterului. In plus, nu s-a mers deloc pe testarea ideii cum ca ar fi fost un segment patriotic al Securitatii activ in cultura romana--dincolo de volumul acela din Eminescu. Tocmai ipoteza acestui segment este luata ca justificare pentru colaborationism--cam putin, te-ai astepta sa afli cum a contribuit Dan Zamfirescu la cultura prin colaborarea sa cu Securitatea.

Cred totusi ca trebuie pornit dela comentariul coprospectivului Gheorghe Gradinaru si inteles ca Romania se misca in parametrii unei negocieri cu geometrie variabila dintre URSS/Rusia si SUA/occident. La o asemenea situatie poti incepe sa raspunzi adecvat abia cand centralizezi interesele, respectiv puterea, in Romania. Acest lucru a fost reusit, de exemplu, in perioada romanizarii politicii romanesti--adica atunci cand interesul national era doctrina oficiala, servita inclusiv de etnici neromani!!!

P.S. Nu inteleg de ce doar iugoslavizarea este scenariul cu care opereaza retroactiv romanii de azi care se uita la post-decembrism. Mai sunt si cazurile Cehoslovaciei si Bielorusiei... Romanii ar trebui sa gandeasca mai intens la (prospecteze) analogiile istorice, caci ideile de gata nu duc prea departe. 

P.P.S. Am observat si eu ca Paler & Costiniu au fost initial sedusi de programul occidentalizarii cu orice pret, dar s-au sucit. Suceala s-a produs intr-adevar spre zona in care activau dela inceputuri oameni ca Paunescu, Tudor, Zamfir etc. E o morala intreaga aici...

 

Mihai Ion Turcu Presa, memoriile, sunt izvoare secundare in cercetarea stiintifica a faptelor sociale. Documentele pivind situarea si comportamentul de stat, cum ar fi mobilizarea de forte armate regulate de catre actorii statali, nu sunt publice.Nu sunt publice nici convenirile prealabile la nivel de state.

 

Prospectiv A-z .


Interviurile cu oameni de pe margine nu-s nici atat...

Mihai Ion Turcu Prospectiv A-z @Ar rezulta ca nu eista surse?

 

Prospectiv A-z .
Mihai Ion Turcu@ Ba da, in sensul asta recomand re/citirea cu atentie a comentariului meu. La 26 de ani, date primare si relatari la persoana intai ale protagnistilor sunt ingredientele istoriei necesare.

 

Mihai Ion Turcu Prospectiv A-z @Personal nu am experienta nici competenta pentru cercetare istorica, pentru cercetare sociologica da.Momentul in care putea fi facuta, fiind indicat sa fie facuta, s-a consumat fara cercetare. Raportele personale acuma sunt contaminate. Ar fi de banuit ca exista documente, posibil inregistrari audio, a intalnirii la varf SUA URSS, cu regim foarte secret.

 

Smaranda Dobrescu Cele cateva carti ale lui Breban, Buzura, unele poezii de fronda ale lui Paunescu dublate imediat de altele oportuniste, scrierile lui Marin Preda, unele ale Anei Blandiana si ale altor cativa scriitori au incercat unele mai direct, altele mai timid sa spuna NU dictaturii si cenzurii. Au cautat acestia mijloace cat mai discrete si cu intelesuri multiple ca sa enunte cele mai simple idei pe care le asteptam cu totii. Poate singurul care a avut curaj pana la capat a fost Paul Goma care a facut miscari de mare audienta in afara tarii pentru a se feri de cele mai aspre repercusiuni. 
Dan Zamfirescu, poate in 2005 a avut dorinta sincera sa-si spuna propria parere, dar din noianul de interpretari ale revolutiei care inundau piata, era doar o parere personala. Nu uit ca el nu a fost un scriitor oarecare ci a ocupat functii importante in cultura romaneasca. Faptul ca era nationalist, unul din intemeietorii curentului protocronist, prieten din cand in cand cu Eugen Barbu sau Vadim, faptul ca avea intr-o perioada parte de gratiile partiale ale securitatii nationale (nu rusesti) nu l-au determinat insa din pacate sa-i ajute pe toti oamenii de cultura carora le era interzis accesul pe piata culturala romaneasca. 
Asa, ca, scos acum interviul pe un trend in ascensiune a nationalismului romanesc nu cred ca-l mai poate servi nici pe Dan Zamfirescu nici pe cei care au plecat dintre noi lasandu-si sertarele doldora de manuscrise...

 

Mihai Ion Turcu Smaranda Dobrescu @In epoca am fost atasat, din prima copilarie, de teatru, audient, spectator, citeam revista Teatru.Va amintiti de "soparle", aplaudate uneori la scena deschisa?Profesional am introdus in spitalul in care lucram psihodrama ca terapie. In "coda", in armata, am pus in scena doua piese de teatru, cu militari, nu pentru spectacol,pretextul era un concurs national de amatori, au avut reprezentare unica, ci pentru activitatea in sine.O piesa de Sorescu si una, o dramatizare dupa o nuvela neterminata, postuma, a lui Nichita Stanescu.Ambele au fost premiate I national. Universal ce urma sa devina public , era "previzionat" trebuind sa aiba aviz ideologic, in armata, orice "eroare" insemna capete taiate. Dramatizarea dupa Stanescu avea banda muzicala integral cu muzica vocal -simfonica sacra. Mult din banda continea fragmente din "Via Crucis a lui F. List". Piesa incepea cu "Eli Eli lama sabactani" finalul cu "savarssitu-sa". "Vizionarea", Comisia de "vizionare" ( de la Consiliul Politic Superior),a urmarit in meditatie piesa ( de idei, dramatica),cerand o singura precizare - daca absolut tot textul muzicii este in latina? (Era). "Bine, va dorim succes!" Seful comisiei era un ofiter superior tanar.Trebuie sa spun ca nu eu am ales piesa, care nici nu exista, nuvela a fost dramatizata de un elev, foarte inzestrat literar, elevii au ales muzica dupa indelungi auditii de discuri ( ale mele desigur), pe mine ma interesa travaliul lor, nu ce va rezulta.Comisia care a premiat productia era de la IATC. In Romania exista cultura si unde nu te-ai fi asteptat. Se citea foarte mult. Cat de dizident sau opoznt a fost unul sau altul dintre creatori sau producatori a devenit proba de concurs(pentru ce?) dupa 1989. Atitudinea si tonusul natiunii s-a demonstrat in 1989. Caraiala in jurul acestui fapt cert, este marunta si suspecta.

 

Smaranda Dobrescu Insiruirea facuta de mine a celor care incercau sa transmita ceva important sub diverse forme graitoare dar mai putin observabile de catre neaveniti nu este exhaustiva. Cu atat mai meritorie incercarea tinerilor de a nu face rabat de la adevarata cultura. Poate am eu idei preconcepute, dar un om de cuiltura angajat cot la cot cu puterea spre a o sustine neconditionat face mai mult rau culturii decat cel care de teama sa nu-si afecteze familia, tace. Cultura trebuie sa fie libera si in opozitie cu orice forma de autoritate si putere. 
Dar, subiectul era altul in postarea lui GG. Sper sa mai apara un LW care sa impinga inca putin faptele luate din arhive corelate, prelucrate indelung si sa aflam cat nu e inca prea tarziu pentru unii dintre noi cum de s-a intamplat de am putut sa fim atat de fericiti cateva zile in decembrie 1989..

.

Mihai Ion Turcu Smaranda Dobrescu @ Am pretrentie de neimplicare partizana de la universitari. Asa a fost inteleasa initial autonomi universitara din care s-a ales praful.

 

Alexandru Cosmin Codreanu Interesanta reluarea acestui interviu dat in 2005 sibpreluat de Ion Coja in 2012 acum

Niciun comentariu: