Chiar asa se vede de la Bucuresti? – 3 decembrie 2017
Dinica Roman shared Bogdan Duca's post.
Bogdan Duca
https://www.facebook.com/bogdan.alex.duca/posts/10208145385818199
Unii sunt dezamăgiţi de Donald Trump.
Eu nu sunt deloc. Chiar nu pot decât să îmi cer scuze că îl credeam mai tâmpit decât se manifestă.
Trump a declanşat nu o revoluţie, prin alegerea sa, ci o contra-revoluţie. E o mică mare diferenţă între revoluţie şi contrarevoluţie. Contrarevoluţiile nu sunt revoluţii: sunt doar spargerea valului revoluţionar, cu diverse consecinţe.
Simplul fapt că Trump a fost ales a fost o puternică lovitură pentru progresişti şi marile lor proiecte. Brexitul, brusc, nu a mai devenit un gest politic izolat ci regretabil ci un drum rezonabil pentru britanici.
În Franţa, Marine Le Pen şi electoratul ei au prins curaj. Opoziţia la ei nu mai e socialismul progresist ci o dreaptă catolică, eurosceptică, care aduce aminte de de Gaulle.
Războiul rece care părea să ameninţe din nou Europa, s-a încheiat brusc, doar pentru că Trump a fost ales. Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia, în curând Austria, vor fi ţări din UE şi din NATO al căror mesaj va fi relansarea relaţiilor cu Rusia şi regândirea unei Uniuni Europene cât mai independente de Washington, ceea ce şi Trump doreşte.
Turcia începe să se "hârjonească" din nou cu Rusia, pentru că previzibila relansarea a relaţiilor ruso-americane nu e deloc comodă pentru acest copil teribil al regiunii noastre.
Deja harta geopolitică a lumii se schimbă. În unele regiuni - Taiwan, de exemplu- interesele SUA rămân neschimbate. În alte regiuni- cum este sud-estul Europei- semnalul este cel al schimbării (şi s-a văzut deja foarte clar şi prin relansarea relaţiilor americano-ruse, şi americano- maghiare, şi prin victoria "pro-rusă" din Bulgaria sau prin victoria lui Dodon din Moldova).
Desigur, administraţia Trump se umple şi de nume vechi, dar asta e bine: Trump are tot interesul să împace Partidul Republican (care nu l-a susţinut realmente), are tot interesul să nu se izoleze de Congres, are tot interesul să arate partidului său că este un om de dialog.
Însă în SUA e republică prezidenţială. Preşedintele SUA are ultimul cuvânt în toate chestiunile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu