Ce ati spune tatalui, ce ati spune copilului? – 30 iunie 2016
Prospectiv A-z
Ce ati spune tatalui, ce ati spune copilului?
____________________________________________
Patriotism? Aţi spus Anglia?
Ovidiu ŞIMONCA
Băiatul meu, de 11 ani, ar dori să locuiască în Germania („nemţii sînt serioşi şi parolişti") sau în Anglia („şi englezii sînt serioşi şi parolişti, au şi un fotbal frumos, au şi multe echipe în Champions League"). Această exasperare şi această mărturisire izvorîte din naivitatea copilăriei sînt pornite de la două fapte. Prima: am fost nevoiţi, în ultimele trei săptămîni, să mergem frecvent în cartierul Drumul Taberei din Bucureşti, un cartier răscolit de buldozere (se face metrou, nu ştim în cît timp, totul este întors pe dos, drumul din centru, cu autobuzele sau troleibuzele, depăşeşte o oră, praf, aglomeraţie şi aceleaşi blocuri pe care le întîlneşti oriunde în ţară, din vremea comunismului; cartierul Drumul Taberei, pe anumite porţiuni, nu se deosebeşte cu nimic de cartierele muncitoreşti făcute la grămadă în comunism). Al doilea fapt: meciul României cu Albania. Băiatul meu e microbist şi crede că România nu s-a prezentat cu o echipă naţională la Euro, ci cu un grup de băieţi, care fiţoşi, care umili pînă la dizolvarea personalităţii („cum spune domnul antrenor", „ce decide domnul antrenor" etc.), care nu ştiu să joace, nu ştiu să paseze, nu ştiu să lupte, făcînd figuraţie la Campionatul European de Fotbal.
„De ce să rămîn în România?", mă tot întreabă băiatul meu de 11 ani. Recunosc că întrebarea mă complexează şi mă tulbură. N-am, pînă în acest moment, un răspuns satisfăcător. Aş putea să-i vorbesc despre frumuseţea literaturii române şi să-i citesc cu osîrdie din marii scriitori, aş putea să-i vorbesc de frumuseţile din România, în special din Bucovina, pe care o ştiu bine. Aş putea să-i spun că nicăieri nu sînt cîini cu covrigi în coadă, că nu există o muncă uşoară nicăieri, că trăim într-o lume tot mai agresivă şi tot mai ameninţată, în care nu te simţi în siguranţă.
Cert este că patriotismul este greu de susţinut în faţă unor tineri care ştiu că împlinirea se realizează, dacă se realizează, mergînd departe de casă. În primul rînd, sistemul de învăţămînt nu este cel care să te îndemne să rămîi în România. Începînd cu salariile mizerabile ale profesorilor (ştiu mulţi dascali care îşi suplimentează veniturile dînd meditaţii, pînă la epuizare, pînă le dă sîngele pe nas, pînă cad frînţi) şi terminînd cu lipsa perspectivei unui loc de muncă, învăţămîntul românesc nu este un stimulent pentru tinerii de azi. Oricîţi profesori minunaţi şi dăruiţi ar întîlni în liceu şi în facultate, oricît de bine ar învăţa un elev, frisonul abolvirii – ce-am să (mă) fac la sfîrşitul anilor de studiu? – este unul dintre cele mai îngrijorătoare în societatea noastră. Aşa că tinerii sînt educaţi, chiar în familie, că menirea lor este să se împlinească în afara României. Acasă rămîn părinţii, care devin bunici „de export" pentru copii crescuţi departe de România. Aceşti bunici, la vîrsta senectuţii, iau avioane spre cele mai lungi destinaţii, mergînd „la copii", ba în Europa, ba în Canada şi America.
Nici istoria românilor nu oferă cele mai bune răspunsuri pentru ideea de patriotism. Statul român este unul dintre cele mai tinere din Europa. România apare pe harta lumii după Unirea lui Cuza. Apoi, timp de mai bine de jumătate de secol, se lucrează pentru înfăptuirea României Mari, care se realizează la 1 Decembrie 1918. Şi după aceea? Ce elemente de patriotism luminat s-au produs care să fie date de exemplu tinerilor de azi? Interbelicul n-a fost acea epocă idilică, ci a fost o perioadă cu mari tensiuni şi discrepanţe sociale, cu mari apăsări politice, cu extremisme care au însemnat negarea existenţei unor popoare.
Din comunism, ce exemple de patriotism ai putea să-i dai copilului tău? Că românii erau patrioţi ascultînd Europa Liberă? Că se asculta muzică din Occident? Că se spuneau bancuri cu Bulă şi cu Ceauşescu? Ştiu oameni care sînt mîndri că au lucrat în mari combinate industriale, că au lucrat la Combinatul Siderurgic de la Galaţi, că au lucrat la „Steagul Roşu" din Braşov, că au fost în Orientul Mijlociu la extracţia de petrol din zonă? Spune-i lucrurile acestea copilului tău. Prima întrebare, firească, va fi: dar unde sînt toate acele combinate? Acele exemple de patriotism nu vor fi înţelese. Tot la fel de greu va fi să-i explici că, în comunism, s-a făcut închisoare pentru opiniile tale, că au fost oameni arestaţi, bătuţi, omorîţi dacă crîcneau în faţa liderilor politici ai vremii. E foarte greu să-i spui unui copil că nu puteai să vorbeşti liber, cînd, astăzi, politicieni şi panglicari de tot soiul spun tot ce le vine la gură, într-un dezmăţ verbal fără limite.
Poate că sportul ar fi putut o bună cultivare a patriotismului. Să fii mai bun, să cîştigi corect, să depui efort, să ştii că orice succes te obligă la mai mult, să ştii că Imnul ţării tale există pentru fiecare – şi la începutul partidelor, indiferent de rezultatul final, şi cînd cîştigi o medalie. Şi, spre a fi concret, arată-i copilului tău naţionala de fotbal a României. Lasa-l să-l audă cîteva minute pe Anghel Iordănescu! Spune-i că, la acest Euro (apropo de nemţi şi de englezi care sînt „serioşi şi parolişti"), reprezentaţii României au întîrziat la toate conferinţele de presă, lasă-l să-l audă pe Anghel Iordănescu cum molfăie cuvinte goale despre „abnegaţie", lasă-l să-l atace pe un ziarist pe motiv că „e rău şi n-a realizat nimic în viaţă" (gest jignitor, antrenorul României nu ştie cîte nopţi nedormite are acel jurnalist, cum a ajuns să lucreze la o gazetă scriind „pe bune" despre încrengătura mafiotă din fotbalul românesc).
Apoi, ia-l pe copil cu tine pe stadion. Se va simţi bine înainte, cu lume, suporteri, cîntece şi steaguri. Şi pe urmă, în timpul meciului? Nu, clar, fotbalul românesc nu poate cultiva patriotismul. Tot mai bine e în Anglia, la Liverpool, cu „You'll never walk alone".
Aţi spus Anglia?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu