sâmbătă, 18 iunie 2016

Un nou imprumut?

Un nou imprumut? – 31 mai 2016

 

Dinica Roman shared Gheorghe Piperea's post.
 

o intrebare de bun simt

 

Gheorghe Piperea

May 31 at 10:59am

Pe net si pe facebook circula zvonul ca Statul roman s-ar imprumuta din nou, masiv, la creditori mari institutionali, pe motiv de proasta colectare a veniturilor bugetare. Cam ca in 2010, cand cu austeritatea marca Isarescu - Basescu generata de ne-necesarul imprumut de 20 mld euro de la FMI si CE.

Daca asa o fi, de ce nu se imprumuta Statul roman de la populatie, prin emisiune de obligatiuni si titluri de stat?
Cumva pentru a nu sparge monopolul bancilor asupra acestei afaceri?

Si ce taieri de salarii urmeaza?

Hm.

 

Dinica Roman O tangenta, tot de la Gheorghe Piperea 

Am auzit ca in uichend au fost fro 50 de controale ale antifraudei fiscale la nunti. Ma intreb ce-or fi verificat : bacsisurile la ospatari si la lautari, darul de nunta, costurile umflate ale buchetelor miresei/nasei? In afara de aceasta mareata fapta de arme (plus chestia cu cass - ul de 57 de lei platibil de orice ruman, chiar si de cel care nu munceste pe un salariu de 2 lei), mai ramasese o singura sursa de venit la bugetul de stat neexploatata : impozitul pe pierderea rezultata din darea in plata a imobilelor bogatilor chiaburi care si-au cumparat case scumpe pe credit si-acum vor sa tepuiasca bietele, inocentele banci care, saracele, nu au incalcat nicio lege, nici macar pe cea a bunului simt, atunci cand au vandut cu 2 lei (la propriu) credite unor colectori, inclusiv in tari offshore, inclusiv - sau mai ales - pentru ratiuni de optimizare fiscala, adica pentru a plati cat mai putine (catre deloc) taxe si impozite la bugetul de stat roman.
Intrucat antifrauda a terminat cu combaterea evaziunii pe alcoolul contra-facut (vandut ca produs traditional - palinca, horinca etc), pe legumele si fructele importate din Turcia, Grecia, Polonia si Olanda (din 10 tiruri, doar unul e fiscalizat), pe cereale si faina (90% grad de evaziune pe tva, in 2014), pe carne si produse din carne (80%, tot pe tva) si, desigur, pe transferurile de preturi in interiorul grupurilor de societati, inclusiv prin metoda sandviciului olandez, inseamna ca era deja momentul sa se treaca la verificarea darurilor de nunta. Probabil ca, daca nu a fost confiscat cu totul, darul de nunta va trebui sa fie trecut in declaratia 200 si cei 16% impozit pe "venit" (=darul de nunta) vor trebui virati la stat cu rapiditate, pentru a nu determina accesorii de 18% pe an.
*Evaziunea fiscala si optimizarea fiscala rateaza, intentionat, intre 28-35 mld euro anual venituri la buget. Vedeti ce-ar putea face Romania cu 25% din acesti bani. Dati la o parte contractele cu Microsoft, EADS, Kazmunaygas, Lukoil, precum si miliardul de euro cheltuiti pe softul de interceptare a convorbirilor a 200 de mii de insi pe an (din care doar 1200 au fost bagati la zdup). Ganditi-va la scoli, spitale, profesori, medici, autostrazi, politisti, pompieri, apa curata si potabila.
**Veniturile din donatii sunt scutite de impozitul pe venit, cu exceptia celor provenite de la persoane terte de familie. Ma intreb cum va face antifrauda distinctia : va lua plicul cu numele familiei daruitoare?
***Darurile manuale nu se impoziteaza si nici macar nu se declara, nefiind necesar nici macar un act scris pentru valabilitate.

 

Dinica Roman Din alt unghi, mutatis mutandis

Though Trump has never filed for personal bankruptcy, this report notes, his four business bankruptcies centered on casinos he used to own in Atlantic City, and which were all Chapter 11 restructurings that allows a company stay in business while shedding debt.
During the first Republican Party debate on 6 August 2015, in fact, this report says, Trump stated "I have used the laws of this country … the [bankruptcy] chapter laws, to do a great job for my company, for myself, for my employees, for my family", and further expressed his disdain for the Wall Street oligarchs supporting Hillary Clinton by stating: "These lenders aren't babies. These are total killers. These are not the nice, sweet little people."

http://www.eutimes.net/.../trump-shock-announcement.../

 

Smaranda Dobrescu "Ministerul Finanţelor Publice lansează, în luna iulie, o nouă emisiune de titluri de stat pentru populaţie, cu scadenţa la doi ani, în valoare totală de 100 de milioane de lei, la o valoare nominală de 100 de lei, a anunţat joi ministrul Finanţelor, Anca Dragu."

Poate il mai asculta cateodata si pe D-l Gheorghe Piperea..
http://www.economica.net/statul-se-imprumuta-de-la...

 

 

Statul se împrumută de la populaţie. Emisiune de titluri de stat cu cu valoarea…

ECONOMICA.NET

 

Ciuca Mihai aia e nimic,nici 25 de milioane de euro..nu cred ca la asta se referea dl Piperea..

 

Smaranda Dobrescu Poate ca e vorba de FMI. (Doamne fereste!) Dar prin intrebarea:"Daca asa o fi, de ce nu se imprumuta Statul roman de la populatie, prin emisiune de obligatiuni si titluri de stat?" pot intelege ca o perioada de cativa ani nu s-a mai imprumutat statul de la populatie. Doar in 2015 a facut-o, si acum. O suma mai mare nu cred ca s-ar putea obtine avand in vedere dobanda pietei care va fi acordata la scadenta de doi ani. In conditiile actuale, chiar la depozite de 24 luni, dobanda se invarte la ceva peste un procent.

 

Ciuca Mihai la ceva mai mult de un procent nu-i atractiva..pentru doi ani o dobinda fair ar fi 1.80-2.20..se gasesc inca pe piata dobinzi de-astea la banci cu depozitele garantate..Transilvania care-s favoritii mei, de departe, au 1.75,1.85,1.95 la depozitul cu dobinda progresiva pe 3 ani..desi mi se pare ca titlurile astea ale statului sint scutite de impozitul de 16%..altfel, la alte banci de nisa gen libra,feroviara, chiar unele grecesti gasesti un strop peste 2..

 

Alexandru Botu 100 de milioane de lei, adica putin peste 20 milioane Euro. Pai ei vor imprumuta miliarde de Euro, nu mizilic.

 

Smaranda Dobrescu Daca asociem aceasta situatie cu actualizarea"creditului fara buletin" sau "in cateva minute pleci cu sacosa cu bani" , nu ar fi imposibil sa decapitalizam iar bancile si sa fie nevoie de FMI. Pare ca nimic nu e intamplator..


Alexandru Botu Doamna Smaranda Dobrescu, de mult ma bantuie o intrebare pe care am sa o formulez acum. De ce daca toate tranzactiile se desfasoara in spatiul virtual mai este nevoie de banci? Iti creezi cont si platesti un abonament corelat cu serviciile la care apelezi. Nu ar fi mai simplu ca niste programe performante sa analizeze permanent solicitarile de credit ale unora si disponibilitatile altora si sa realizeze transferurile de bani, respectiv sa vegheze la recuperarea imprumuturilor si perceperea dobanzilor? Totul, intr-o siguranta mult mai mare decat acum. Si fara subiectivisme, fara amestec politic, fara manevrarea si manipularea pietei de capital. Caci cei care vor fi in piata virtuala de capital (locala, regionala, unica) nu vor accepta sa riste inginerii financiare posibile acum, tocmai datorita operarii cu oameni.
Sa nu-mi spuneti ca eu vin in intampinarea teoriilor conspirationiste cu propunerea!...

 

Smaranda Dobrescu Nu, nu-ti spun! Cand va aparea Prospectiv A-z  iti va da fara indoiala cel mai bun raspuns. Pana atunci ma gandesc ca intr-un stat coerent e nevoie de o politica fiscala si de o politica monetara corelate chiar daca acestea sunt in sarcina unor institutii diferite. Daca am presupune ca avem un soft atat de puternic incat sa aprobe sau nu imprumuturi functie de conditiile specifice ale fiecaruia, daca acesta ar sti ce dobanzi sa puna in cazuri speciale de salturi bruste ale inflatiei, de cererea de moneda la un moment dat, de atacurile speculative, atunci ar mai fi necesar doar sa se coreleze cu cursurile din intreaga lume sau macar cu cele cateva monede cu care leul nostru interactioneaza (practic foarte multe) Vorbim de un soft globalizat. Stiu ca noi avem tendinta sa informatizam totul spre inlaturarea subiectivismelor, dar ar fi in acest caz mult prea multi parametri de controlat, algoritmi prea multi, etc. Parte din cele spuse de tine se rezolva azi prin internet-banking, cand orice persoana fizica poate transfera din contul sau in conturile tuturor institutiilor unde datoreaza plata serviciilor. Pentru finantare/refinantare de credite de unde, din ce depozite, ale cui, iti vei lua insa banii?

 

Alexandru Botu Multumesc, Doamna Smaranda Dobrescu. Voi astepta sa vad ce zice si Prospectiv A-z



Dinica Roman redau comentariul lui Leo Danescu de la postarea originala:
"nemernicii astia de tehnocrati executa fara sa clipeasca ordinele stapanilor lor de la bruxelles. FMI-ul da tarcoale pe la usi sa-si plaseze banii ca nu are ce face cu ei. Mizeriile de tehnocrati nu au facut NIMIC, absorbtie fonduri europene pana acum ZERO, in mod intentionat sa nu cumva sa avem crestere economica si imprumutul de la FMI sa fie necesar obligatoriu. Acum ca tara asta "merge struna" ce dracu fac trepanatii aia pe creier de tineri frumosi si liberi cand tara se duce-n cap. Doamne ce tara de cacat

 

Mihai Ion Turcu Fiind facuti dependenti de creditele de la FMI CE urmeaza sa suportam dictatura creditorilor peivind ce mai este de cedat capitalului strain, cel mai probabil aurul si gazele de sist. Nu ne va ajuta cu ceva caderea guvernului (nul si neavenit) nici instaurarea noului parlament si noului guvern.Inainte de a taia puteam sa nu marim salarii si sa prorogam alte cheltuieli.Intre a infeuda total tara si populatia pe cateva generatii si a exista cu ce putem, alternativa II era de preferat. In plus existenta cetatenilor poate fi ameliorata taind din din cadourile pe care le facem prin vanzarea a ce nu trebuia vandus, transport apa, electricitate , telefonie, carburanti. O tara in prag de colapt ia masuri extreme scurt, cu riscul de a ne suspenda din UE daca reglementarile UE nu ne permit masurile de urgenta.

 

Doina Nicolescu De 26 de ani destramam tara si tot mai avem bogatii care sunt ravnite de straini: surse energetice, pamant arabil, minerale in subsol, apa, patrimoniu etc.

 

Ioana Muresan Dar sa se termine odata, sa le ia si sa ne lasa in pace apoi.

 

Doina Nicolescu Si vom avea un statut mai rau ca a sclavilor din antichitate. Cel putin acestora stapanii le dadeau de mancare, fiindca aveau nevoie de ei in viata!

 

Corina Leșan Cred că guvernul vrea să nu colecteze. Pentru a avea motiv de împrumut extern, f m.i. Se fac că nu au altă soluție.

 

Smaranda Dobrescu Ar fi o ipoteza plauzibila, avand in vedere conflictul public intre Ministrul Finantelor si fostul sef ANAF:
"În data de 26 mari, Gelu Diaconu a scris un text pe blogul personal care începe în stil tabloid: "Este absolut incredibil! Teroare în Finanțe!În 2016, la 26 de ani de la împușcarea lui Ceaușescu, un ministru (Anca Dragu) și un secretar de stat (Gabriel Biriș) anchetează și amenință angajații pentru că aceștia nu vor să ascundă cifrele lunare ale colectării!".(Cotidianul)

Niciun comentariu: