marți, 14 iunie 2016

Dobanzile negative si casele de asigurari de sanatate

Dobanzile negative si casele de asigurari de sanatate – 2 mai 2016

Draghi Puterity
 

Am auzit ieri o chestie parsiva despre ce efect au dobanzile negative practicate de BCE asupra... caselor de asigurari de sanatate din Germania.

Ei bine, deoarece asiguratilor si se trage cota de asigurari sociale la primirea salariului, care se plateste peste tot la sfarsitul lunii, casele de asigurari se trezesc dintr-o data cu o suma mare de bani, pe care trebuie sa o repartizeze, in timp, medicilor pentru serviciile prestate. Medicii trimit de regula caselor de sanatate situatia tratamentelor o data la trei luni. Si astfel casele de asigurari, care oricum erau un mecanism destul de parazitar in relatia dintre medic si pacient (de ex. costurile de administrare sunt mai mari decat toate sumele platite pentru asistenta stomatologica) sunt la randul lor jefuite de banci, care iau din banii asiguratilor sub forma dobanzilor negative.

Ma intreb daca nu cumva se intampla ceva similar si cu fondurile de pensii.

Totul se intampla pentru ca, zice Mario Draghi (cel scolit la Goldman Sachs), bancile, private fiind, nu pot fi obligate sa acorde credite economiei reale, si singura metoda de a le forta sunt aceste dobanzi negative.

Si ma mai intreb daca nu cumva in aceste conditii "de vis" si Romania va fi invitata sa adere la moneda Euro. Ca in Schengen, acum ca se impart refugiati si se platesc amenzi de catre cei care ii refuza, aud ca vom fi invitati in curand.

 

Dinica Roman La nevoie iei de unde sunt bani si iti ceri scuze dupa. Spre deosebire de socialism, capitalismul ia de la multi si da la putini.

 

Smaranda Dobrescu Iata o intrebare, Draghi! La pensii, de obicei administratorii au un custode care pentru fondurile de pensii fac un contract diferit de celelalte angajamente.Sigur ca rata inflatiei este stipulata in contract ca si dependenta fata de ea. Avand in vedere insa comisioanele luate de catre administratori, acestea sunt pozitive intotdeauna , constante si se aplica atat la contributia lunara cat si la suma cumulata in cont individual. De aceea daca custodele aplica dobanda negativa comisionul administratorului ar fi si el mai mic si acesta va gasi o solutie. In concluzie,ca sa nu sufere cuantumul individual din cauza recesiunii, ar trebui ca sa scada comisionul administratorului (prin lege, la noi) sau custodele sa nu aplice dobanda negativa.

 

Dinica Roman Am citit ca administratia privata a pensiilor costa aproape o treime din valoarea depusa. Fondurile de pensii nu aveau cum sa mai faca profit in economia occidentala a ultimilor 16 ani. Privatizarea pensiilor este inca o schema de redistributie de la cei multi la cei putini.

 

Smaranda Dobrescu Pe legea noastra comisionul lunar este de 2,5% din contributia lunara si o,o5% lunar din capitalul din contul individual cumulat . Daca nu am gresit, la o vechime medie de 30 ani, se pierde cca 4% din contributia totala. (daca nu exista rentabilitate sau nu au mai schimbat ceva)

 

Preda Mihailescu Bie - atunci le luam casele!

 

Dinica Roman Fara violenta nu se poate caci ni s-a bagat tuturor in cap ca proprietatea este sfanta, chiar si mai ales cea obtinuta prin joaca pietei.

 

Mihai Ion Turcu Noi avem pensii prin asigurare la stat. Asigurarile private sunt fictiune. problema noastra este ca fondul de pensii a fost introdus in buget (?), ante era separat si administrat de stat, separat. Poate fi administrat de o banca de stat CEC?

 

Preda Mihailescu MIT @ Nu stiu, dl Turcu - dar daca incepe modelul in Germania, si fondul fix de pensii se consuma pentru ca au facut o gaurica mica in caldare prin care se scurg zinsuri negative - si daca nemtii inghit asta, cred ca semnalul este foarte pernicios pentru toata Europa. De sperat sa reactioneze Germanii.

 

Smaranda Dobrescu Sistemul public de pensii bazat pe asigurari obligatorii are drept ordonator de credite Ministerul Mincii si.banii se distribuie lunar pensionarilor si se colecteaza de catre Trezorerie. Pensiile private nu sunt chiar o fictiune, functioneaza din 2008 in sensul ca colecteaza un procent din contributia individuala care in loc sa fie directionata spre distribuire in sistemul public, se capitalizeaza .Exista administratori de pensii autorizati special in acest scop care tin activele respective la banci (custozi). Bancile nu administreaza. Orice lucrator sub 35 ani este contribuabil din oficiu la sistemul de pensii p[rivate obligatorii.

Mihai Ion Turcu Ne aflam astfel in avantaj (siguiranta) sau nu ?

 

Smaranda Dobrescu Ne aflam intr-o situatie in care logica negativa e determinanta. Daca nu am conta pe rentabilitatea teoretica a investirii acestor bani capitalizati, sistemul public care nu inmulteste nici teoretic nici practic banii , in deficit in crestere, ar ajunge in situatia sa diminueze pensiile datorita unei rate de inlocuire lucrator /pensionar subunitara. Sistemele publice de altfel sunt in criza (nu atat de profunda ca la noi) de aproximativ 10-15 ani datorita cresterii sperantei de viata, a cresterii somajului si a factorului demografic deprimant in Europa.

 

Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @ Ei vor sa ne sperie si sa ne dea la cap, noi voiosi le spunem nu. Au trait oameni cu un dolar cateva luni dupa razboi - dar o sa se limpezeasca cumva apele ... sunt atatea descoperiri care dorm, atatea rezerve in oameni!

 

Smaranda Dobrescu Cred ca e primul cuvant incurajator pe care il aud de ceva timp. Multumesc ca ganditi astfel.!

 

Smaranda Dobrescu Sistemul public de pensii din Germania nu-si pune problema dobanzilor negative, caci banii pe masura ce se colecteaza se distribuie in aceeasi luna pensionarilor. Doar in sistemul privat obligatoriu sau facultativ, adica sistemele cu capitalizare care sunt insa reduse se pot ivi probleme legate de dobanzi negative. Dar daca se lucreaza cu unitati de cont, e posibil sa nu intervina greutati.

 

Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @ Nu stiu - nimeni nu stie ce fac ei cu banii, si nici ce se petrece cu banii pe care noi ii depunem, ce va fi in 20 de ani!

 

Mihai Ion Turcu Statul ar putea pastra cateva afaceri monopol de stat rentabile investind in acestea fondurile de asigurari de sanatate si pensii plus profitul monopolului. (?)

 

Smaranda Dobrescu De acord, dar fara banii de asigurari de sanatate, caci acestia fie daca provin din sistemul public sau din cel privat nu se capitalizeaza ci se consuma lunar.

 

Mihai Ion Turcu Prognoza optimista in UE era ca mutarea varstei de pensionare la 65 sau 70 de ani , deci aproape de durata vietii, scurteaza perioada de aflare in pensie.Majoritatea pensionarilor urmau sa traiasca in asezaminte de ocrotire pentru batrani, care pot fi mai scumpe (private) sau mult mai ieftine decat costul vietii autonome a unui batran, in consecinta cuantumul pensia fiind calibrat la costul mediu al acestei orotiri in asezaminte pentru "seniori" .Proiectia includea si o tendinta manifesta, in unele state UE evidenta, ca barbatii mor inaintente de pensionare sau imediat dupa.Proiectiile nu au avut in vedere dar au acuma faptul ca asistenta medicala si medicamentele se scumpesc in progresie geometrica, pensiile urmand sa poata acoperi asemenea costuri.Nu s-a avut in vedere faptul ca locurile de munca sunt in scadere si angajatorii tind sa angajeze tineri, mai s;lab platiti si peste masura folositi, repede decartati si inlocuiti cu alti tineri, vrestnicii peste 50 de ani pierzind definitiv speranta de a mai fi angajati odata indepartati din viata activa, fara sa aiba beneficiul unei pensii. Nu s-a avut in cedere migratia interna si externa de forta de munca tanara si ieftina.Costurile produselor farma si a asistentei medicale cresc exponential in mod artificial.Sistemul medical este programat sa creasca costurile, domaniul a devenit una din marile afaceri capitaliste generatoare de profit. Moderare poate sa faca concurenta unui puternic serviciu sanitar public reglementat in asa fel incit sa franeze avantul scumpirilor artificiale a asistentei medicale.(Este complet nedeontologic sa operezi pe cord deschis un batran de peste 80 de ani care va muri peste cateva luni printre altele si din cauza operatiei extrem de costisitoare, tehnic reusite" care n-ar fi trebuit sa fie indicata nici operata.)


Preda Mihailescu MIT @ Moda, dl Turcu - si probabil profitul. Imbrobodeste pe oameni in mod subliminal, multi merg cu gloata si nu stiu! Tata trecut de 80 de ani primea sfaturi de la colegi mai tineri, ce medicamente si operatii sa mai faca, pentru cutare simptom difuz, de batranete. Daca era novice, se lasa cu o medicatie riscanta si costisitoare. Fiind insa de meserie, le raspundea linistit - cutare simptom imi lasa 10 ani, cutare 15, si eu am peste 85. Ce vrei sa optimizez eu, baiete? Oare nu anii de viata pe care ii mai am de trait. Si asa l-a ajutat Dumnezeu sa moara in prima zi cand a fost nevoie sa fie spitalizat, la 91 de ani. Caci nu vroia sa fie dependent, in ruptul capului. Si l-a ajutat Dumnezeu. Poate era o simpla deranjare digestiva, poate era un cancer - cum banuieste un prieten de familie. Dar ce importanta are? Noi oricum nu am resimtit nevoia sa stim!

 

Smaranda Dobrescu In vestul Europei varsta de pensionare este in majoritate la 68 ani si se vorbeste de 70 cat de curand. Masura, daca gandim strict dpdv tehnic ajuta sistemul sa mareasca pensiile sau cel putin sa reuseasca sa si le plateasca pe cele stabilite, cu conditia ca numarul contribuabililor de varsta activa sa ramana constant si salariile sa nu scada. In timpul crizelor in Europa si SUA, marirea varstei de pensionare nu mai are efectul scontat intrucat plusul de contributie este sters de somajul si salariile limitate. Decidentii politici stiu ca una din cele mai mari probleme actuale ale bugetelor publice este dificultatea in crestere de a tine sustenabile sistemele publice de pensii in conditii de demografie, somaj masiv si ridicarea sperantei de viata. Cresterea pretului la medicamente poate fi privita intr-un fel si ca intentia unor cinici decidenti politici de coniventa cu fabricantii de medicamente sa mai scada din numarul beneficiarilor varstnici pe cale naturala. TTIP-ul daca va fi perfectat va fi foarte"eficient" in acest demers.

 

Mihai Ion Turcu Smaranda Dobrescu De sperat este ca TTIP sa fie respins. Sistemul capitalist are nevoie de o revizuire fundamentala nu de paleative si genocid civilizat.

 

Preda Mihailescu Mihai Ion Turcu @ Genocidul civilizat este insa planificat - si trebuie sa trecem prin perioada de purgatoriu care va duce la infrangerea acestor planuri! In ceea ce priveste varsta de pensionare - ea nu este o varsta, este o atitudine. Nu varsta in sine conteaza - ce conteaza este daca societatea este capabila sa ofere oamenilor mai in varsta conditii de munca conforme cu biologia, care face ca ei sa aiba mai multa experienta dar mai putin tonus. Daca varsta se priveste ca o cifra contabila, si batrani devin niste tineri mai putin productivi, nici economie nu va fi, nici alt avantaj!

 

Mihai Ion Turcu Intram in tehnicalitati psihologice dezvoltand ideea de mai sus. Persoanele rutinate sunt net mai productive decat incepatorii. Am uneori pentru unii o intrebare :"Unde credeti ca veti ajunge fiind atat de grabiti?" 10 ani am studiat ritmicitati fundamentale, ceasuri biologice inscrise in programul genetic si efectele incalcarii lor prin Zeigeberi introdusi organizational. Rexulta o catatrofa bilogica, psihofiziologica, psihica si personala.

 

Smaranda Dobrescu Reforma structurala a pietei muncii impusa de nemti a facut o regula din contractele de munca pe perioada determinata iar cele pe perioada nedeterminata o exceptie, din ce in ce mai rara. In acest fel ideea de cariera dispare sau se diminueaza odata cu flexibilitatea pietii muncii. Daca la varste tinere si medii poti recalifica un lucrator, chiar cu studii superioare, la 65 de ani daca treci omul in alta meserie, atunci se pierde atat experienta cat si tonusul, Firma si economia au doar de pierdut.NU mai vorbimde psihicul omului..

 

Preda Mihailescu Mihai Ion Turcu @ Sunt incantat ca exista studii psiho-fiziologice care sustin aceasta evidenta vesnic maturata sub tapet. Ar trebui sa fie mai cunoscute!

 

Mihai Ion Turcu Preda Mihailescu , finalul acestui studiu a fost teza mea de doctorat, publicata in rezumat si cam atata pentru cercetarea este pe organizatie militara.La data respectiva a fost a II-a cercetare de gen mondial prima fiind realizata in Franta, tot pentru armata, in laborator. A mea pe viu.

 

Preda Mihailescu Mihai Ion Turcu @ Daca ati traduce-o in engelza si publica-o, azi probabil ca nu mai este protejata ...

 

Mihai Ion Turcu Astazi este metodologic depasita. Cercetarea a pornit din nevoi practice, respectiv prevenirea suicidului sau omuciderilir idiopatice ( inexplicabile) frecvente intr-o activitater militara standard. personal aveam responsabilitate directa in preventiefiind abilitata de a admite sau nu pe cineva in acea activitate, temporar sau definitiv.cercetarea franceza privea activitatea in schimburi intr-un submarin aproximativ reprodus intr-un laborator. Psihologia nu admite ideea de "idiopatic" . Activitatea fragmenta artificial ritmul nictemeral al veghei-somnului, timp de aproximativ un an, la subiecti barbati tineri initial militar apti deci sanatosi, fara tulburari psihice sau dizarmonii ale personalitatii (exoertizati). In acel regim, se da pestecap sistemul psihoneurofiziologic reglat genetic, cu efecte mintale si comportamentale severe, parte posibil ireversibile, printre manifestarile comportamentale fiind si cele suicidale si omicidale in conditii de afectare fiziologica a intregului si creierului, functiunile superioare in speciual. remediile sunt simple si laindemana in conditiile altui fel de organizare a activitatii. Ce lipseste cercetarii sunt niste analize de laborator a unor produsi biologici, atunci , nu tehnic ci institutional nerealizabile. (Am incheia anul universitar si tocmai m-am decis sa ma retrag definitiv si complet din activitate, prin decizie proprie).

 

Preda Mihailescu Mihai Ion Turcu @ Mi se pare foarte valoroasa cercetarea! Ca o mica paralela, frate-meu s-a impus in occident, de indata ce a putut circula (inainte de 90 nu il lasau nici in Bulgaria, din cauza mea), prin lucrarile lui de teren din anii '80 - care au surprins pe antropologii francezi de valoare, prin caracterul lor integral, holistic - si perseverant. Recunosteau ca nu ai mai vazut asemenea lucrari la ei, pentru ca oamenii sunt compartimentati si grabiti - el avusese ani in sir timp sa documenteze aceeasi mica zona rurala, din cele mai diverse puncte de vedere. Cu aceasta experienta in minte, ma gandeam ca acel studiu ar putea avea ecou, chiar daca nu folosea toate mijloacele de laborator - dar are alte calitati care dispar, din aceleasi motive: compartimentare, graba, publish or perish!

 

Mihai Ion Turcu Sunt total in dezacord cu ce se intampla acuma atat in medicina cat si in psihologie prin fragmentarea obiectului si pierderea din vedere a intregului, excesiva si obligatoria "protocolare" a practicilor clinice, totul dictat de mercantilizare si birocratia implicita, sub influenta americana, un soi de simplism mecanicist tehnologizat. In invatamant sunt curicula se simplifica pana la simplism cu eliminarea componentei teoretice.Stiinta fara teorie nu exista.Invatamantul nu este doar informativ ci si formativ, componenta teoretica, este mental formativa. Accentul cade pe "a face" nu pe "a sti" si a face in cunostinta de cauza. Umanul prin complexitate genereaza individualul -personalul absolut. Oamenii sunt "ca toti oamenii, ca unii upameni si fiecare numai ca el". Numai ca el este complet sacrificat pe apltarul standardizarii fortate. Revine in forta mecanicismul.

Niciun comentariu: