miercuri, 22 iunie 2016

Sunteti martorii disparitiei neoliberalismului

Sunteti martorii disparitiei neoliberalismului – 1 iunie 2016
 
 
Gheorghe Gradinaru
 

Neoliberalism hasn't delivered economic growth – it has only made a few people a lot better off. It causes epic crashes that leave behind human wreckage and cost billions to clean up, a finding with which most residents of food bank Britain would agree. And while George Osborne might justify austerity as "fixing the roof while the sun is shining", the fund team defines it as "curbing the size of the state … another aspect of the neoliberal agenda". And, they say, its costs "could be large – much larger than the benefit".

 

 

You're witnessing the death of neoliberalism – from within | Aditya Chakrabortty

IMF economists have published a remarkable paper admitting that the ideology was oversold

THEGUARDIAN.COM|BY ADITYA CHAKRABORTTY

 

Gheorghe Gradinaru https://www.theguardian.com/.../neoliberalism-ideology...

 

 

Neoliberalism – the ideology at the root of all our problems

THEGUARDIAN.COM|BY GEORGE MONBIOT

 

Smaranda Dobrescu "Like communism, neoliberalism is the God that failed. But the zombie doctrine staggers on, and one of the reasons is its anonymity. Or rather, a cluster of anonymities."

"Neoliberalism's triumph also reflects the failure of the left. When laissez-faire economics led to catastrophe in 1929, Keynes devised a comprehensive economic theory to replace it. When Keynesian demand management hit the buffers in the 70s, there was an alternative ready. But when neoliberalism fell apart in 2008 there was ... nothing. This is why the zombie walks. The left and centre have produced no new general framework of economic thought for 80 years."

Stanga e in situatia sa gandeasca o utopie si in cadrul ei sa gaseasca solutii, tot incercand sa-si atinga scopul, mereu mai aproape, niciodata atins in perfectiunea lui.

 

Smaranda Dobrescu Ar fi interesant de detaliat de catre FMI rolul bancilor. al hedge-funds-urilor si al instrumentelor derivative in esecul ideologiei. Globalizarea, la randu-i considerata element obiectiv a accelerat semnele caderii neoliberalismului . De ce oare atunci, in cunostiinta de cauza privind efectele austeritatii, FMI continua aceeasi politica cu Grecia? De ce Troika apara cu dintii austeritatea din Europa? Criteriile dupa care au ajuns la aceasta concluzie sunt vizibile cam peste tot in Europa: Limitarea cresterii, greutati in recuperarea pierderilor, deflatie, inegalitati sociale imposibil de acceptat. Asa arata falimentul! Cireasa, sau lumanarea mai bine spus ar fi TTIP-ul in vigoare

 

Mihai Ion Turcu "Boala lunga moarte sigura", intrebare ar fi cat de lunga ?

 

Prospectiv A-z .
Lumea uita repede lectiile istoriei si se avanta in orice directie din care se promite... prosperitate. Nu democratie, nu capitalism, nu neoliberalism, nu... Cel putin, nu neaparat caci acestea nu sunt bunuri in sine pentru cei mai multi care la aceste momente sunt stransi cu austeritatea. Dupa cum nici pentru promotorii interesati ai acestor notiuni. 

Mai cred ca apelul socialismului/comunismului, cat a fost si acesta, venea pe fondul perceptiei nedreptatii si credintei ca indreptarea, de exemplu, inegalitatilor ducea la o prosperitate temperata pentru mai multi care era mai avantajoasa si mai justa pentru majoritate.

In Romania, aceste notiuni au fost tratate la gramada, iar discursul romanesc sufera inca de supra-simplificarea bun-rau (capitalsm-comunism) etc. Mai grav, Romania este confruntata cu problema neocolonialismului (economic in primul rand), adica relationarea defectuoasa cu sistemul mondial...

 

Mihai Ion Turcu "Comunismul' instairat in Romania dupa pierderea razboiului si ocuparea tarii de catre sovietici a fost la fel de colonialism ca si neocolonialismul dictat de la Bruxelles fara sa pierdem un razboi. Ambele sunt percepute ca exogene , ambele au fost trambitate de nomenklatura comp[radora comunista si neoliberala actuala, ambele n-au generat atasament ideologic in corpul social, ambele au generat avantaje pentru parte din populatie si unele efecte pozitive in societate. Ambele au generat, genereaza, sentiment de nelibertate si in consecinta resentiment. Ambele vor fi acceptate ca inevitabile cu patentarea formulei "asa-i situatia si nu avem ce face" (in esenta fals), neincredere in conducatori suspecti de partasie cu opresorii (partial valabil), negenerare de elita politica autentica ci de ciocoime, ambele genereaza tendinta de ocolire a legii ( se descura fiecare cum poate), implicit devalorrizarea principiilor structuratoare, si general defetism ( ca oricum traim intr-o tara de KK). cu asumarea ideii ca suntem ca natie de kk daca nu putem avea altfel de conditie decat de kk. cu prevalenta derizoriului ca tema de confruntare, de la pisica vecinului de apartament la ce obranicii mai debiteaza v.v. Ponta si viitorul sau ca om de stat dupa ce va scapa de dosarele din raft si altele in alcatuire, pentru ca "Cine nu are dosare penale insemneaza ca nu este om politic" cum spunea deunazi. Mai palpaie situarea nationala care este "incorecta politic" dar posibil de activat, cu unele riscuri pentru ca poate deveni optuza.Autarhia ca solutie este utopica cum suveranitate se dizolva odata cu acceptarea subsidiaritatii ca Ersatz si pierderii in tromba a suportului ei material si faptic.

 

Prospectiv A-z .
In general, de acord, doar ca nu m-as lega in primul rand de VV Ponta la acest moment, domnule Turcu. Sa incepem cu cei dela putere!

Proiectul ceausist a fost unul de re/castigare al suveranitatii. Romania a fost impinsa inr-un grad de autarhie. Cred ca acolo trebuie pus reflectorul analitic. 

Dumneavoastra, d-le Turcu, scrieti ca autarhia este utopica si in general istoria va da dreptate. Intrebarea ramane: De ce unii o prefera integrarii/sistemului?! Cumva pentru ca imposibilitatea conectarii la randament mai mare frustreaza capacitatea de intelegere si reactie pana acolo? A se revedea/raspunde la sondajul din capul paginii si a se observa opiniile relativ impartite despre responsabilitate...

Niciun comentariu: