miercuri, 22 iunie 2016

Cum interpreteaza tinerii frumosi alegerile locale

Cum interpreteaza alegerile locale tinerii frumosi – 6 iunie 2016


Smaranda Dobrescu
 

Am incercat sa ma apropii si sa inteleg parerea unor tineri, fara indoiala frumosi si liberi privind abia incheiatele alegeri locale. Pana acum si probabil si de acum inainte ideea acestora-nu lipsita de oarece temei este ca actuala clasa politica a esuat desi a avut 25 ani sa performeze si sa confirme bune intentii.Odata cu legea MM s-au si creat destule partide mici, gata sa preia stafeta. Va redau doua pareri cu un oarecare grad de generalitate: 
1. Intr-un scenariu SF, daca ar exista un virus care sa termine persoanele peste 70 ani, lucrurile ar fi minunate. Pacat ca deocamdata se intampla doar in domeniul SF (fascism?)
2. Ieri s-a prabusit regimul politic al primei republici post comuniste urmare a neincrederii masive in politic. 
Exprimarile apartin dupa parerea mea celor care au aplaudat performanta lui Nicusor Dan. Ok, o recunosc,merita felicitari daca a facut-o fara interventie straina sau cea a unor institutii. Dar:
- Nu putem spune ca s-a prabusit regimul politic post revolutionar daca in toate orasele mari si in capitala PSD si PNL au preluat primariile.
- Nicusor Dan a castigat destula simpatie din partea acelorasi tineri datorita monedei batute in campanie pe independenta sa politica si nealinierea sa. Acesta s-a dovedit de fapt a fi reprezentantul partidului USB care se va uni cu Partidul USM cu care se vor prezenta la parlamentare. Oare accepta tinerii intransigenti in continuare politicul doar pentru ca acest politic nu reprezinta niciun curent existent sau echivalent in Europa sau in State? De fapt eu cred ca USR va prezenta o platforma de dreapta cu nuante americane. Poate gresesc. imi voi face mea culpa..


Platon Florin functie si contra-functie, lucrurile sunt in grafic :) Cred ca pana in toamna se poate mai bine decat acest Nicusor Dan M11

 

Smaranda Dobrescu Nu ma reprezinta nici PSD (desi...), nici PNL. Totusi, votul la Consiliile judetene, de fapt votul politic se prezinta in aceasta etapa a numararii voturilor la 44% pentru PSD si 33% pentru PNL.Asadar, concluzia ar fi ca amanam desfiintarea politicului, a ideologiilor. Mai inseamna si o intentie de vot in toamna... E adevarat ca pana atunci poate aparea si Marian Munteanu. Macar unul sa se declare si sa confirme ca apara valorile stangii!

 

Alexandru Botu Opinii da, concluzii nu. Cam asta cred eu acum, dupa ceea ce s-a intamplat, fara sa se prea intample. Iar "tineri, fara indoiala frumosi si liberi" sunt doar papusile cu care se joaca altii, foarte multi trecuti de varsta de 70 de ani. 
Politicul a ajuns singur intr-o fundatura (nu rezultatele o spun, ci prezenta la vot devenita nesemnificativa si nereprezentativa), prin renuntarea la ideologie, prin amestecarea hilara a conceptelor, prin abandonarea oricarei morale, folosirea oricaror mijloace, prin autotradare etc, adica prin predarea festivista la globalizare accelerata.

 

Smaranda Dobrescu O mica discutie s-ar putea face: Sunt de acord cu toate elementele care au scazut increderea in ideologii si folosirea oricaror mijloace oneste de transmitere a unui mesaj credibil si infaptuibil.Totusi, fata de ultimele alegeri parlamentare din 2012 cand prezenta la vot a fost de 41.72%, ieri s-a inregistrat o prezenta de 48,43%. Scor politic de 44, respectic 33% nu au mai vazut nici PSD nici PNL pana azi.Asta inseamna poate inertie, electorat captiv, neincredere in cei noi. Cum spuneam mai sus: Un candidat anti-establishment, cum s-a prezentat Nicusor Dan dobandind un frumos rezultat in Bucuresti, s-a si declarat inrolat politic in aceeasi zi. Cum poti avea incredere?Macar pe ceilalti stii de unde sa-i iei! (imi inchipui eu ca au rationat alegatorii)

 

Alexandru Botu Interesul pentru alegerile locale este peste cel pentru parlamentare, pentru ca alegatorii sunt afectiv legati de oameni, nu de liste. Se va vedea asta la toamna...

 

Smaranda Dobrescu Mai mult sau mai putin; primarul evident presupune luarea in discutie a calitatilor proprii si atat. Consiliile locale si mai ales cele judetene reprezinta optiunea politica a alegatorilor.

 

Alexandru Botu Nu intru in opozitie cu afirmatiile Dumneavoastra, dar stiu bine ca alegatorii, odata cu votul dat omului pe care-l cred potrivit ca primar, voteaza si pe consilierii "acestuia". La CJ aveti dreptate, dar CJ sunt doar vreo 40.

Smaranda Dobrescu Sandule, nici eu nu vreau sa ma cantonez in acest subiect, dar consilierii judeteni in numar proportional cu populatia judetului (cca 25-40) se adauga celor 40 sefi de consilii judetene.

 

Doina Nicolescu Tinerii frumosi si liberi sunt rezultatul politicii din invatamant (ore de religie 12 ani si nicio ora despre organizarea statala). Nici propaganda nu s-a facut de partide. Intrebati un tanar dece alege dreapta? In cel mai bun caz primiti raspunsul ca nu vor comunism. Dar unde mai exista comunism in 2016? Noi am urat comunismul pentru ca nu aveam voie sa gandim fiecare cu capul nostru. Acesti tineri resping aceasta libertate.

 

Mihai Ion Turcu Cele doua mari nu au fost compromise in fata electorilor de DNA, acesta pune doar etichete oficiale (discutabile), clientelismul si coruptaia este cunoscuta la nivelul electorilor. Cetatenii au inteles ca politica de cursa lunga se face de catre partridele, acestea sunt cele pe care le avem cu acestea defilam ( fara entuziasm).Un licar de speranta poate aparea legat de o personalitate (Traian Basescu -vai!) sau partide noi, nu fragmente ale celor vechi (?). Partidele mari nu au obiective politice adaptate unor segmente ale societatii. Se reprezinta pe ele nu pe cineva. Electorii sunt spectatori si , inafara de dihotomia teritoriala, sunt niste spectatori care persiodic dau note acestor "performari" si suporta apoi niste guvernari, indiferent care ar fi , nesatisfacatoare.

Niciun comentariu: