Campanie atipic prezentata in media – 22 mai 2016
Smaranda Dobrescu
In alti ani, cu doua saptamani inaintea alegerilor, mijloacele media aveau o activitate vie dedicata alegerilor, prezentarii candidatilor, a programelor acestora, aveau contracte cu partidele si candidatii independenti pentru timpi de antena sau spatii electorale in presa scrisa . Mai mult, anunturile non stop de "prezentati-va la vot pe data de.." sau " a vota este o datorie cetateneasca" erau repetate in mass media pana la intoxicare. Zeci, sute de afise de marimi impresionante iti atacau vederea si subconstientul (adevarat ca nu afisul sau sloganul chipului de pe afis are puterea de a-ti determina optiunea decat intr-o proportie mica si bazata pe elemente subiective). In alti ani, se forma o comisie mixta presa, parlamentari si partide politice nereprezentate in parlament care imparteau tuturor proportional cu numarul de candidatii inscrisi pe liste timpii de aparitie. Pana in ziua votului fiecare alegator ajungea sa aibe o optiune clara.
Acum, acum traim o etapa noua a democratiei romanesti: Alegerile par a nu mai fi importante in viata cetateanului. Candidatii nu mai au sansa sa fie cunoscuti, ascultati, judecati, filtrati. Ba, nu, gresesc: Doar cei care prin mesajul lor rupt de realitate sau evident abracadabrant au sansa sa intre in atentia televiziunilor printr-o copioasa bataie de joc. (vezi cazul unui candidat la primaria din Vaslui care promisese ca va atrage pentru judet 800 milioane euro, mediatizat in bataie de joc intr-o reluare continua a subiectului fabulous) Candidatii au ajuns sa fie prezenti mai mult la rubrici sustinute de jurnalisti ai televiziunilor de genul "din promisiunile ridicole ale candidatilor" si nu in carne si oase, cu parerile lor sau in cadrul unor intalniri de dezbateri intre acestia. Mass media practic blocheaza comunicarea iar televiziunile pretind ca ii invita doar pe candidatii cu sanse caci pentru toti nu au spatiu. Eu de exemplu nu pot sti daca programul romancei-frantuzoaice este mai bun decat al liberalului impins cu de-a sila in alegeri, al social democratei sau al colegului nostru prospectiv. (Stiu, de fapt, dar important este ca toata lumea sa -si construiasca opinia intr-un mod cat se poate de obiectiv)
In concluzie , candidatii care au intrat in cursa ca sa provoace dezbateri, importante in primul rand pentru viitorul comunitatilor, nu-si gasesc tribuna. Impresia este ca totul este organizat in asa fel incat cetatenii sa fie tinuti departe de dezbaterea electorala. Daca alegerile libere reprezinta cel mai clar semn al prezentei unui climat democratic, atunci putem trage concluzia ca un regim strain democratiei se instaleaza treptat in Romania. Daca lucrurile vor continua asa este posibil ca unii sa nici nu afle ca pe 5 iunie este zi de vot.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu