miercuri, 2 martie 2016

Davos - perspective pentru Europa

Davos – perspective pentru Europa – 18 februarie 2016


Prospectiv A-z
 

La Fundația Europeană Titulescu – Centrul de Studii Strategica s-a dezbatut tema "Davos – perspective pentru Europa".

Invitați speciali: Călin POPESCU-TĂRICEANU, Președintele Senatului României, și prof.univ.dr. Mircea COȘEA. Moderator: prof.univ.dr. Adrian NĂSTASE, președintele FET.

 

 

"Davos - perspective pentru Europa"

YOUTUBE.COM

Smaranda Dobrescu Raportul Davos, nesemnat de altfel de niciun roman intrucat partea romana nu a considerat necesar sa trimita un reprezentant important acolo ridica in principal probleme ale viitorului pe termen mediu, in cinci directii: economia, Europa digitala, migratia, riscurile geopolitice, Brexit-ul. Rezolvarile propuse se incadreaza in ambitusul distantei dintre un scenariu pozitiv si altul negativ. 
D-l Calin Popescu Tariceanu considera ca problematica Davos apare cu rezolvari mai dificile in plan intern unde solutiile proprii sunt slab reprezentate si supuse amendarii lor de catre Bruxelles.Romania nu pare sa aibe nici un fel de programe de dezvoltare economica tinand seama de potentialul geografic, demografic si al performantelor economice. Tara are nevoie de un consens larg si de o sustinere unitara a unor programe nationale de anvergura de catre mediul academic si de cercetare, de catre politicieni, societatea civila sindicate, etc. Acest consens trebuie initiat de catre presedinte. Romania trebuie sa aleaga directiile care o pot face mai performanta. (Exemplul cel mai reprezentativ de performanta il ofera Israelul care are cele mai multe start-up-uri care folosesc finantare de la fonduri cu grad ridicat de risc si personal de inalta calificare cu care reusesc sa aibe valoare adaugata mare in ceea ce produc). La polul opus sta Romania care exporta resurse si are o economie bazata pe forta de munca ieftina cu care inca mai obtine o competitivitate modesta.De aceea considera oportuna investitia in educatie si cercetare, cu toate ca fortele centrifuge existente in Europa pot perturba programele pe termen lung. Rezultatul privatizarilor nu este cel scontat, in mare parte pentru ca de la bun inceput economia nu a inserat din cauze obiective capital romanesc.CRiza a slabit si mai mult firavul capital romanesc, si principalele activitati economice sunt dominate de capitalul strain, Economia, cu valoare adaugata mica este bazata pe forta de munca ieftina si repatrierea capitalului strain.Nici capitalul romanesc, nici firmele romanesti nu au fost sustinute de catre stat, cele cateva care au rezistat vremurilor fiind aproape decapitate in prezent tot de catre statul "de drept", de fapt un stat represiv incurajat de partenerii nostri straini. Au loc si in prezent incercari de preluare ostila a unor firme ceva mai rentabile de catre firme mai mari cu capital strain,chiar cu ajutorul ambasadelor.
Schimbul de generatii nu este optim, cei tineri in afara de ambitiile personale nu prezinta nici experienta profesionala sau politica, nici dorinta de perfectionare.Mai rau, acestia sunt dispusi la compromisuri multiple.La toate acestea se adauga si prezenta unui guvern lipsit de reprezentativitate care in cel mai bun caz va avea drept rezultat un an de stagnare a tarii.

 

Prospectiv A-z .
Foarte bine capturate aceste aspecte, multumiri! Chestiunea unitatii nationale in jurul institutiei presidentiale este capitala.

Povestea cu economia digitala e o gluma a plutocratilor prin care sa justifice inclinarea si mai mare a balantei in societate dintre cei care au si cei care muncesc.

In incheiere, bazat pe nivelul discutiilor de la aceasta intalnire si pe ce mai poate face Romania, nu-i de mirare ca n-a fost invitat roman la Davos in acest an. Nu cred ca romanii au pierdut ceva, decat iluzia prestigiului cultivat atat timp cat mai erau chestii de distrus/luat din Romania. Cei dela Davos n-au pierdut cu siguranta ceva prin absenta reprezentarii romanesti.

 

Prospectiv A-z Grupul Spinelli are un manifest pe care culege semnaturi pentru o EUropa si mai integrata.

Ideea integrarii EUropene are ceva merit teoretic, numai ca un lucru ar fi mult mai grav decat sa pierzi trenul integrarii si mai puternice: Sa-ti dezintegrezi statul national anticipand mai marea integrare in timp ce restul isi consolideaza statul national.

http://www.spinelligroup.eu/sign-manifesto

 

Smaranda Dobrescu Ultima lozinca a lui Cameron este : "Mai putina integrare", spune el, care ar ajuta si statele mai mici din est. Asa cum mai marii Europei vad Brexitul ca o destramare a UE, federalizarea mi se pare un deziderat din ce in ce mai indepartat.Intre a ramane doar o piata libera si a se manifesta ca o uniune solidara, plan prea mult amanat, mai exista cateva propuneri, printre care cea a lui Adrian Severin, sau cea sustinuta de miscarea paneuropeana a lui Varoufakis.
Mi se pare corecta afirmatia de ieri a lui Adrian Nastase: Romania trebuie sa-si faca un bilant al costurilor: Daca banii scosi din Romania de firmele cu capital strain depasesc banii trimisi in tara de catre romanii ce muncesc pe alte meleaguri, atunci aceasta formula de asociere nu este eficienta. Dar, pentru asta trebuie sa evaluam corect toate costurile...
Parerea mea este ca o Romanie-insula ar fi cea mai slaba solutie..

 

Prospectiv A-z .
"Mi se pare corecta afirmatia de ieri a lui Adrian Nastase: Romania trebuie sa-si faca un bilant al costurilor: Daca banii scosi din Romania de firmele cu capital strain depasesc banii trimisi in tara de catre romanii ce muncesc pe alte meleaguri, atunci aceasta formula de asociere nu este eficienta. "

Este un calcul pe care Romania trebuia sa-l fi facut AN DE AN din 2007 incoace!

 

Smaranda Dobrescu Domnul Profesor MIrcea Cosea, invitat al Fundatiei alaturi de Presedintele Senatului a expus urmatoarea parere: Davos 2016 a ridicat cateva probleme noi, printre care cea a declinului economiei europene este cea mai importanta. Daca primele doua revolutii industriale au avut drept rezultat un evident progres, a treia revolutie (informatizarea) nu a adus o crestere importanta in productivitatea globala ci mai degraba a schimbat modul de viata al oamenilor. Stoparea si declinul cresterii economice se datoreaza catorva cauze generale: indatorarea continua, scaderea factorului demografic, rolul statului insuficient in determinarea unor masuri pro-crestere, cresterea cheltuielilor pentru mediu in ansamblul costurilor, trendul economiei mondiale si globalizarea care au determinat un aspect de enclavizare a schimburilor, si in sfarsit, diviziunea internationala a muncii care a adancit distantele dintre economii..
Aspectele actuale care concura suplimentar la declinul economic sunt pretul petrolului, ascensiunea Chinei, politica monetara aplicata nu neaparat conform cu interesele tarilor.La toate acestea se adauga si faptul ca exista un factor de crestere imoral castigator pe de o parte si ucigator pe de alta si anume proliferarea industriilor de armament.Conflictele militare pot fi privite astfel ca niste cereri ale pietei de armament.
Romania se afla intr-o criza de structura: ritmul de crestere nu apare in dezvoltare si de aceea eventualele mariri de salarii si pensii se fac prin resurse imprumutate.Valoarea adaugata in economie este sub media tarilor europene, si datorita faptului ca ramuri intregi ale economiei nu beneficiaza de fonduri de cercetare, dezvoltare si marketing. Faptul ca nu exista o strategie pe termen lung nu permite nici prioritizarea ramurilor de interes in crestere. Lipsa unui consens politic este cauza principala a acestei situatii. De aici mai rezulta si lipsa de motivatie a fortei de munca si continuarea exodului acesteia. O oportunitate ce ar trebui exploatata este teoria avantajului comparativ care ar stabili care sunt produsele cu care Romania ar putea iesi pe pietele internationale.In concluzie, avem nevoie de o noua conceptie de guvernare in sensul ca actionand intr-un grup integrat sa utilizam toate facilitatile ce decurg de aici (piata libera) si sa ridicam de urgenta veniturile.

 

Prospectiv A-z .
Foarte reusit acest sumar, chiar mai reusit decat toata interventia lui Cosea, care a punctat fara sa lege.


Smaranda Dobrescu In general intalnirea de la Davos are si un caracter previzionar. As mai fi adaugat la discutiile de la Fundatie in limita timpului urmatoarele teme discutate: Pana in 2025, urmare a derularii celei de a patra revolutii industriale (robotizare, digitizare 3D) se vor pierde 5 milioane de slujbe. Cele doua mari probleme ce se vor ridica sunt cresterea masiva a somajului si schimbarea radicala a modului de viata al oamenilor. Se asteapta in acelasi timp ca productivitatea de data aceasta sa fie evident crescuta.In privinta somajului s-a discutat posibilitatea introducerii unui venit minim universal care sa asigure subzistenta, atat pentru lucratorii cu salariul minim cat si pentru someri, respectiv cei ce necesita ajutoare sociale. Unele tari deja au inceput sa se gandeasca la solutii in acest sens (cam devreme de introdus dupa parerea mea), propunand chiar si legislatie corespunzatoare (Anglia,Belgia).

Nu stiu in ce masura Forumul de la Davos a discutat un aspect care mi se pare vital: daca inegalitatile de venit in crestere oriunde in lume ca urmare a luptei inegale pentru profit vor continua sa se adanceasca, atunci societatea de tip capitalist va disparea printr-un fenomen de implozie. Aceasta este dupa parerea marilor economisti ce scruteaza viitorul, adevarata problema a capitalismului.

 

Smaranda Dobrescu Ca sa avem un tablou ceva mai complet ale preocuparilor manifestate la Davos, as aminti si de problematica tehnica a celei de a patra revolutii industriele:
"Se afirmă chiar că am intrat într-o nouă formă de democraţie influenţată de mijloacele electronice, numită chiar eDemocraţie"


http://intelart.blogspot.ro/.../forumul-de-la-davos...

 

 

INTELect si ARTa: Forumul de la Davos: Revoluţia tehnologică - pericol sau…

INTELART.BLOGSPOT.COM

 

Mihai Ion Turcu Par fara solutie in cadrul conceptual actual despre lume, viata si societate.Fie se vor adapta acestea fie va exista o explozie a frustrarii , imposibil de gestionat, deci implozie civilizationala. Omul in structura sa este neschimbat, este doar educat, dar educatia este stratul superficial si fragil al realitatii sale.

 

Prospectiv A-z .
Domnule 
Turcu, cam asa as descrie si eu situatia cu o singura exceptie: Nu se cauta adaptarea, ci reasezarea sarcinilor! Ex/im-plozia este in carti!

 

Smaranda Dobrescu Deocamdata putem doar imagina.Robotizarea si digitizarea presupun fonduri de cercetare-dezvoltare importante. Cu toti pasii uriasi pe care ii face informatizarea societatii ea depinde de finantare si de crestere. Ori, Davosul a stipulat ca economia Europei cel putin se afla pe o curba descendenta cronica. Peste caeva decenii se vor ivi situatii deficile de ocupare a oamenilor, de asigurare a unei industrii de loisir de modificare comportamentala. Poate peste un secol se va pierde exercitiul muncii fizice iar cea intelectuala va fi apanajul doar a catorva alesi. Omenirea se va confrunta cu probleme sociologice uriase..

 

Dinica Roman Tariceanu e un pafarist. El da exemplul Israelului ca model de entrepreneurship cu mai multe startupuri decat Japonia si UE la un loc dar nu intelege ca o populatie de cca. 6 milioane primeste mai mult de $4 miliarde pe ani de 40-50 ani si acces la hi-techul militar cel mai nou american. De avantajele celui mai puternic lobby din lume nici nu mai pomenesc...

 

Prospectiv A-z .
Tariceanu pe ultima suta face niste afirmatii foarte serioase/grave. Mai cu seama din pozitia sa ca Presedinte al Senatului Romaniei. Poate ca astfel de luari de pozitie sunt legate de cea mai recenta ofensiva ghedesista/pedelista/basista.

 

Prospectiv A-z .
A trebuit sa-mi aduc aminte de cine este Mircea Cosea, care vorbeste de parca el in astia 26 de ani a fost musca de pe ceaslov si nu artizan al transformarii timpurii a unei economii integrate intr-o turma de iepuri vanturata catre tzepe.

El ia teoria avantajului comparativ si ne anunta ca sansa Romaniei este sa mearga pe 10 produse de top, din care mai mult de jumate sunt agricole. Ce l-as intreba eu pe ilustrul Cosea este cu ce-ti aperi acest avantaj comparativ de pofta unui fomist mai fioros sau, intr-adevar, de alti produsele substitut ale unor ocupanti ai altor terenuri manoase?! Viitorul de aur al Romaniei, in viziunea sa, consta intr-o intoarcere la 1939...

Tot el vine si spune ca ce mare avantaj are Romania ca este cuplata la o piata mare, dar de al carei viitor nu toti sunt asa de siguri.

In loc sa spuna ca Romania are nevoie de un program national, pe maiu multe domenii, in care interesul national si nu nalucile internationaliste sa prevaleze, ne administreaza bromide amare. As incepe dela un sector financiar care sa serveasca economia naitonala si as continua cu taxarea intereselor straine care nu fac decat sa lase externalitati negative mai mari decat tot ce platesc in Romania.

Romania are nevoie de mai mult nationalism in toate, cu o supapa pe care ti-o platesti la un dulau. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Mircea_Co%C8%99ea

Mircea Coșea - Wikipedia, the free encyclopedia

Dumitru Gheorghe Mircea Coşea (born June 9, 1942) is a Romanian politician, economist, diplomat, essayist, journalist and professor. A former member of the Party of Social Democracy (PDSR) until June 1997, he joined Teodor Meleşcanu and Iosif Boda in creating the short-lived Alliance for Romania (Al…

EN.WIKIPEDIA.ORG

 

Prospectiv A-z .
In pauze, nu pot sa nu remarc cele spuse de amfitrion, Adrian Nastase. Incepe sa fie clar ca absoarbe si sintetizeaza, in plus fatza de ce gandeste si el, liniile de forta ale discursului pe care romanii se pot replia pentru actiune colectiva.

 

Prospectiv A-z .
Ca o alta observatie generala, gandesc ca precaritatea discursului public romanesc, cu implicatii serioase pentru actiunea colectiva, s-ar imbunatati foarte mult daca lumea ar incepe sa citeasca/discute si literatura neo/coloniala (sud-americana, indiana, africana chiar...). Obsesia pe Stratforul lui Friedman nu are cum sa elibereze gandul!

 

Niciun comentariu: