vineri, 8 ianuarie 2016

How war changed 2015

How war changed 2015 – 4 ianuarie 2016

Gheorghe Gradinaru
 
"The point is not to occupy territory—Russia could easily annex rebel-held eastern Ukraine—but to destabilize Ukraine psychologically and advance a narrative of the country as a "failed state," thus destroying the will and support inside Ukraine and internationally for reforms that would make Kiev more independent from Moscow and might, in the longer term, create hope for democratic reform inside Russia." Personal cre d ca strategia Rusiei vis a vis de noi nu are in vedere pretentii teritoriale ci mai degraba inducerea ideii ca Romania este un stat instabil/vulnerabil si sa creeze aliatilor actuali impresia ca ar putea renunta la orientarea sa actuala.In acest context trebuie sa recunoastem ca reactia noastra este foarte subtire si uneori neadecvata la schimbarile de tactica ale propagandei rusesti


From ISIS to China, a new form of conflict has emerged.
THEATLANTIC.COM|DE PETER POMERANTSEV


Preda Mihailescu De ce ne pare fraza "advance a narrative of the country as a "failed state," thus destroying the will and support inside Ukraine and internationally for reforms " - atata de inteligibila, practicata cam de 50 de ani fata de Romania?

Smaranda Dobrescu Ne-a frapat pe amandoi exact acelasi lucru. Se pare totusi ca ideea nu e chiar noua, caci de cat amar de vreme ne simtim si noi corupti, incapabili, tradatori,etc?

Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @ Citind Pacepa, Larry Watts si confruntand cu experienta traita - ideea a fost fabricata si folosita in mod insistent, de cel putin 35 de ani impotriva Romaniei. Acest lucru este INCONTESTABIL! Restul este chestiune de filozofie istorica - de unde au preluat si imbunatatit metoda, au existat in decursul istoriei in repetate randuri exemple in care razboiul propagandistic a inlocuit pe cel militar? Nu stiu. 

Dar sunt cam multe in comun cu "Marginimea", cu origini in parte si romanesti, cum bine stim. Mai intai revolutia cu sniperi si ocuparea pietii universitatii, doua momente distincte in Romania, se cumuleaza 25 de ani mai tarziu pe Majdan. Singura diferenta - la Bucuresti, mai ales in 1989, cine cauta sa distinga intre planificarea Moscovei si aprobarea Wash are probleme, la Kiev, tensiunea aparenta intre colosi era mai pronuntata. In rest, la meme Jeanette. Acum vine naratismul defetist. 

Intrebarea: desvoltam antidotul si pentru Ucraineni, o facem impreuna, asteptam sa o face ei, sau cum? In general, omul este mai dotat in a munci si se sacrifica de dragul altora, decat pentru a iesi singur din clenci! Deci poate undeva constientizarea asemanarilor nu ar fi rea!

Smaranda Dobrescu Mai intai ar trebui clarificate niste aspecte in mentalul colectiv. Daca nu ar fi idei preconcepute in ce-l priveste pe Adrian Severin, si cat mai multi ar citi textele lui, si poate nu numai ale lui, multe lucruri ar prinde coerenta in mintea romanilor. Si totusi, cu sau fara precedente imi vine greu sa cred ca se pot castiga teritorii doar prin propaganda...

Mihai Ion Turcu Smaranda Dobrescu @ nu se pot, nici doar prin bombardamente, se pot doar prin ocupare militara efectiva si mpunerea de guvernari aservite sau cum mai clar spunea Stalin, prin impunerea propriului regim. Tactic o tinta avuta in vedere spre a fi neutralizata sau subjugata se destabilizeaza intern. Nu totdeuna planul din birou se potriveste realitatii din teren. Intr-o forma oarecare Ucraina va rezista. Peste cap se va da Moldova. Important pentru noi si Moldova este ce se va intampla cu Odessa. deocamdata Rusia este ocupata in Syria si noi suntem sub protectia simbolica a SUA. SUA ne cere ferm un lucru : Stabilitate interna. Nu pot apara un teritoriu destabilizat intern. Cam in felul acesta ar trebui inteles si amestecul brutal in cazul depunerii lui Traian Basescu. Ce trebuie sa faca acuma sasul in politica externa este crucial. Ce poate face in politica interna are limite constitutionale.

Smaranda Dobrescu SUA daca vrea sa ne inchinam la scutul de la Deveselu era cazul sa-l struneasca pe Georgica Stratfor sa bata campii cu interventia SUA "dupa ce nu va mai fi niciun roman".

Mihai Ion Turcu In SUA urmeaza alegeri. Dupa alegeri pot urma schimbari de politici. Protectia SUA este reala in acest moment, incerta in momentul urmator sau dimpotriva (? )Este de crezut ca Rusia si SUA pot conveni privind situatia din Orientul Mijlociu existand si un iteres al Israelului.

Smaranda Dobrescu Se pare ca etapa actuala cunoaste noi forme, subtile dar la fel de periculoase de colonizare, de ofensiva reusita, nespecifica nici razboiului cald nici celui rece: 
"The point is not to occupy territory—Russia could easily annex rebel-held eastern Ukraine—but to destabilize Ukraine psychologically and advance a narrative of the country as a "failed state," thus destroying the will and support inside Ukraine and internationally for reforms that would make Kiev more independent from Moscow and might, in the longer term, create hope for democratic reform inside Russia."

Prospectiv A-z Si ce ne facem daca Ucraina este intr-adevar 'failed state'? Desigur, cu sau fara ajutor rusesc, inclusiv propagandistic.

Bine, asta ar fi o intrebare teoretica. Ce ne facem daca Romania tinde constant, am putea zice, catre aceeasi conditie? 

Cred ca inteleg rolul narativelor, mai cu seama in hipersistemul in care traim, pe fondul faptului ca oamenii dintotdeauna se comporta adesea ca o turma dirijata de emotii. A spune ca totu-i narativa este in fond tot o narativa, care nu-i doar tintita la adversar, dar neaga realitatea in ultima instanta. Decideti dumneavoastra ce/cat este si ce/cat nu este!

Da, inclin foarte tare sa cred teza lui Watts despre Romania ca tzinta a narativelor sovietice, dar nu cred ca acelea au determinat soarta romanilor in mod hotarator. 

Doamna Dobrescu mentioneaza calea catre o contra-narativa romaneasca la momentul acesta. De acord cu cele scrise de dansa, doar ca as adauga ca romanii, ca toti indivizii hipersistemului, sunt supusi unui baraj narativ. Pana la urma, e nevoie de cititori si dupa aceea se va alege si neo-Homerul timpului. 

P.S. Dl. Iliescu ne-a aratat ca un zambet poate face cat o... biblioteca nationala. emoticon smile
Smaranda Dobrescu E nevoie de cititori curiosi, nu din cei care le stiu pe toate, inteleg perfect ce-i in jurul lor. Adica sa nu fie toti doar frumosi tineri...

Prospectiv A-z Si atunci e intamplator ca mai toti oamenii de oarece statura intelectuala din hipersistem deplang calitatea educatiei?!

Preda Mihailescu Prospectiv A-z @ Pai multi au trecut de faza de deplangere a calitatii educatiei, formuland mai explicit o tendinta spre favorizarea productiei de imbecili indolenti.

Preda Mihailescu Am citit la Zuerich niste dezbateri despre dorinta de "marketing" a lui Zwingli: de ce este Luther un erou al reformei, cu aura pozitiva si atractiv de gloate, in timp ce sarmanul reformator elvetian este simbol al pruderiei si dusmaniei simturilor si bucuriei de viata? Pe langa multe palavre, m-a socat afirmatia "fenomenul de reprofilare al unui 'brand' cu imagine negativa exista, a fost realizat in unele cazuri cu succes, si multe investitii...". Lasa in aer aceasta remarca mult prea economica, dar cu un miez de adevar si experienta. Si care ridica desigur intrebarea daca atunci cand este vorba de o tara rebrandingul poate fi pornit impotriva propagandei unor giganti. Intrebarea este retorica - prin atac frontal nu se ajunge prea departe. 

Dar da, eu cred ca atacul informational a avut efecte coplesitoare. Doar ca trebuie sa luam in consideratie si pe cele indirecte - inlaturarea lui Maurer, izolarea in prostia lui Ceausescu, dumpingul rusesc pentru distrugerea economiei si in final impunerea conditiilor FMI, dupa ce Romania pierduse clauza natiunii celei mai favorizate. Deci este un complex mai larg ...

Prospectiv A-z Iata o stire care poate testa in doi timi si trei miscari ideea falimentului ucrainean: http://www.nytimes.com/.../russia-to-file-suit-against...



Niciun comentariu: