miercuri, 7 octombrie 2015

Rusia a revenit, dar unde este Romania?

Rusia a revenit dar unde este România? – 6 octombrie 2015

Adrian Severin a publicat un articol pe WordPress.

Între numeroasele articole apărute în ultimele zile pe marginea evoluției relațiilor americano-ruse în contextul „crizei siriene", l-am remarcat pe cel scris de fostul ambasador al SUA la NATO, Robert E. Hunter, și intitulat „Rusia a revenit; trebuie să ne obișnuim cu asta!" Bob Hunter și-a îndeplinit importanta sa misiune la NATO în perioada 1993-1998, adică în timpul luării deciziei strategice de extindere a acestei organizații spre estul altădată sovietic și al marelui asalt românesc pentru cucerirea unui loc de membru cu drepturi depline în alianța nord-atlantică. [ 2092 more words. ]

http://adrianseverin.com/rusia-a-revenit-dar-unde-este-rom…/

 

 

Rusia a revenit dar unde este România? - Adrian Severin

George Halarescu Trebuie să recunoaştem că Rusia a fost ajutată să-şi recapete rolul important ca urmare a politicilor proaste ale ue şi SUA. Rusia nu era în măsură să întreprindă niciun demers, dacă nu făceam noi numeroşi paşi greşiţi în relaţia cu ea.

Eduard Barbu Spre deosebire de afirmatia lucida a lui Robert E. Hunter, Zbigniew Brzezinski - inca tributar viziunii sale globalizatoare, o globalizare visata doar in termenii Casei Albe - semneaza un articol virulent.http://www.politico.com/.../zbigniew-brzezinski-financial...

 

Adrian Severin Textul dlui Brzezinski trebuie citit cu atentie. El incepe prin a vorbi despre contracararea - se subintelege prin forta - a Rusiei, fara a se referi insa la modalitatile concrete si la consecinte, dar termina prin a pleda pentru o coalizare sau macar coordonare a fortelor SUA, Rusiei si Chinei. De remarcat este ca din aceasta coalitie sunt expres excluse ca nerelevante UK si Franta. Ceea ce inseamna ca o coalitie intre SUA si Rusia este vazuta ca preferabila si mai fezabila decat una dintre SUA si UE. E de luat aminte.

 

Eduard Barbu UE-ul este exclus poate pentru că Berlinul este, pe fond, în tandem cu Rusia. Deci, UE-ul nu mai este acel spaţiu visat de Brzezinski în Marea Dilemă. Pentru că Rusia a furat startul în Siria, Americii nu-i rămân decât 2 variante: a. să saboteze planul Rusiei fără să pară ca sabotează, ca să nu piardă şi mai mult la capitolul imagine, de vreme ce Rusia s-a angajat în lichidarea unui organism terorist (SI); b. să intre în careu alături de Rusia şi China, ulterior încercând să influenţeze cât se poate în a-şi trece agenda, linie cunoscută de Rusia, deci, improbabil de pus în practică. E mai interesant de urmărit jocul Turciei - entitate ambivalentă. Poziţia Turciei sau va amâna sau va grăbi reaşezarea de influenţe în zonă.

Vasile Delcea     Adrian Severin ...,DOMNUL MEU ..., POLITICIENII ROMÎNI ..,CONTAMINATI DE AMERICANITA CRONICA .., TREBUIE NEAPARAT ,SA PUNA MÎNA PE ISTORIA ROMÎNILOR ...,SI SA O DESCHIDA !!!! ASTIA CÎND CU STALIN ..,CÎND CU OBAMA ..,MÎINE CU COPII LUI MAO .., UITA DE PROPRIA NATIONALITATE !!! AU O FRICA ANIMALICA DE STAPÎNITORII EXTERNI ..,TOT DE EI ADUSI IN ROMANIA !!!!!!

Mikael Tincu   Eduard Barbu Turcia nu are incredere in US datorita evenimentelor de acum citiva ani. Israel si Rusia colaboreaza in chestiune siriana- de vazut vizita de la Moscova si declaratiile din presa israeliana- iar daca este adevarat ca si China ajunge acolo inseamna ca anglo-americanii sunt inlocuiti dupa doua secole cu ruso-chinezii. Ne lamuram cat de curand.

Vasile Delcea    Adrian Severin DOMNUL MEU ..,GRESEALA CAPITALA A USA ..,A FOST ..,DEZMEMBRAREA URSS !!!! ASTA SPUN CEI MAI MARI SPECIALISTI IN MACROSTRATEGIE AMERICANI ,TRECUTI PE LINIA DOI DE SERVICII !!!! SI O ÎNTREBARE CAPITALA DOMNUL MEU ..,DACA GERMANIA LUI ADOLF HITLER DOREA GLOBALIZAREA ..., ACUM AMERICA DORESTE ACELASI LUCRU !!!! CARE ESTE DIFERENTA DINTRE ATACAREA FRANTEI ,POLONIEI ,CEHOSLOVACIEI ..,DE CATRE HITLER ..,SI PRIMAVARA ARABA ????

Vasile Delcea PUTETI RASPUNDE LA ÎNTREBARE ??? DAR ONEST ..,NEPOLITIC !!!!

Eduard Barbu    Mikael Tincu, Turcia nu are incredere nici in Rusia emoticon grin

Mikael Tincu   Eduard Barbu In jocul international nimeni nu are incredere in nimeni, evident. Cu rusii in schimb nu se asteapta la surprize neplacute.

Eduard Barbu Turcia vrea asa (de asta zic ca exagereaza): 1. Membru NATO, 2. Membru UE, 3. Echilibrator in Orientul Mijlociu, 4. Retea de moschei intr-o Europa din ce in ce mai debila religios, se investesc milioane in diplomatia publica, 5. Jucator pe rutele energetice, 6. Membru in SCO, 6. Siria cum vrea ea, ca sa nu aiba concurent economic si ca sa controleze problema kurda. Si nu da semne de ceva masura in orgoliu.

Mikael Tincu    Eduard Barbu cu punctele 3, 4, 5 si 6 sunt de acord. 2- cred ca e de domeniul trecutului fara a avea pretentia sa nu gresesc 1 este singura tara din Nato CU PARERI personale in ce priveste relatia cu Rusia, China etc.

Smaranda Dobrescu Textul lui Brzezinski mi se pare neevaluat personal de acesta in ce priveste urmarile posibile. Ma gandesc la fraza urmatoare: "În cel mai fericit caz, este vorba despre o etalare a incompetenței militare a Rusiei; în cel mai rău caz, este dovada uneidorințe periculoase de a sublinia impotența politică a Americii.
În ambele cazuri sunt însă în joc viitorul regiunii și al credibilității Americii în rândul aliaților din Orientul Mijlociu."

Pe de o parte daca a facut afirmatia pentru uz intern, este foarte posibil ca mesajul sa aibe un efect incitator pentru parte din americanii ce-si doresc cu inversunare implicarea SUA in mai toate conflictele lumii capabile sa reafirme suprematia si sa consume din rezervele de armament si pe de alta parte ne putem intreba daca SUA se mai bucura de credibilitate in fata tarilor din Orientul Mijlociu, fie aliate sau nu dupa esecurile din Egipt, Libia, Irak, Siria, Fasia Gaza..

Mikael Tincu   Smaranda Dobrescu Nu s-a bucurat niciodata de incredere. Cred ca si Turcia doar o tolereaza.

Eduard Barbu   Smaranda Dobrescu Suportul popular pentru interventionismul bazat pe Responsabilitatea de a Proteja a scazut progresiv dupa momentul Irak, prabusindu-se de-a dreptul dupa momentul Libia si vadindu-se debil in momentul Siria.

 

 

Mikael Tincu De acord 100%. In ce priveste Romania, revolutia de tip maidan pe langa faptul ca este o replica proasta a revolutiei rosii este in acelasi timp o varianta europeana a primaverii arabe sau a evenimentelor din Siria. Nu exista real o lupta impotriva coruptiei. Exista doar un mode de a conduce Romania de catre niste straini si niste 'maidanezi' naivi care cred ca vor conduce vreodata ceva. Pana la urma e dramatic si jenant ce se intampla aici.

Serban Paunescu Eu cred ca Rusia a fost ajutata ca sa se "ridice" pentru ca ar fi fost si mai periculoasa daca nu se "ridica".

Oleg Betsian Gresit! 
Nu cumva poate sanctiunile intenationale o ajută?)) Sau poate mostenirea tradatorului si alcogolicului de Boris Elițin? 
RUSIA singură s-a ridicat, poporul multinational rus condus de marele Vladimir Putin! Apropo, cuv. Vlad i mir din rusa (Vl... Rusia a revenit dar unde este România?

 

Sorin Bele Sorin Este cea mai buna analiza geopolitica facuta de vreun politician roman,asta fara doar si poate.De fapt,daca e sa o spunem pe aia dreapta,expertiza geopolitica lipseste cu desavarsire la factorii decidenti de la Bucuresti,deci,nici macar nu avem termen de comparatie pentru analiza d-lui Severin.Asta nu am spus-o sub nici o forma pentru a minimaliza exceptionala analiza a d-lui Severin,ci ca o constatare amara.

George Halarescu Păcat că doar analizele dlui Adrian Severin apar în spațiul public sau sunt mult mai vizibile. Mai sunt și alți experți care scriu foarte bine pe aceste teme.

Mikael Tincu    Sorin Bele Sorin- ei se ghideaza dupa pactul de cooperare si securitate cu US care va fi cat de curand anulat unilateral de catre US.

Beatrice Mcartney Subscriu 100% comentariului tau Sorin Bele Sorin

Beatrice Mcartney    George Halarescu care ar fi acestia, ca eu nu am mai citit asa ceva de la nici un expert...nu zic ca nu sunt...dar care sunt????


Henrieta Szabo parafrazand titlul cartii lui Adrian Severin recent aparuta la Editura Compania , " Romania - subiect sau obiect al geopoliticii ? " si raspunzand tot printr-un fragment din aceeasi carte la cele doua intrebari din finalul articolului semnat astazi de Adrian Severin: „Cum poate fi resuscitat parteneriatul strategic româno-american în asemenea condiții? Cum poate fi salvată securitatea României, în măsura în care este dependentă de acest parteneriat dar și de resetarea relațiilor cu Rusia ?" -- " Romania va fi obligata chiar de comportamentul si de neputintele familiei democratiilor bolnave occidentale sa-si nuanteze atitudinea, sa-si relativizeze optiunile si sa-si diversifice legaturile externe. Dintr-o atare perspectiva, viitorul aliantelor actuale ale Romaniei, cel putin pe termen scurt apare a fi destul de tulbure. Mult va depinde, desigur si de masura in care actorii euroatlantici cu vocatie regionala si globala vor tine sa aiba in Romania un partener, iar nu un protectorat, precum si de masura in care romanii vor reusi sa-si doteze statul cu lideri nationali autentici ( ceea ce implica, iar nu exclude deschiderea spre aliante externe si integrare euroatlantica ), si nu cu simple marioanete ale strainatatii "...... de luat aminte !!!

Beatrice Mcartney Extraordinar articolul! L-am citit cu sufletul la gura....In ce ne bagam noi romanii ?? Cu politicieni cum sunt cei ce ne conduc astazi apoi nici nu ma mir...O sleahta de politruci fara nici un dram de educatie politica adevarata, care nu gandesc nimic si nu citesc nimic si nu pricep nimic. Dar, mai ales...care pupa oglinda cand se privesc in ea...cum ar fi cazul presedintelui de carton...Incredibil...ne asteapta vremuri grele...acesta este rezultatul faptului ca am lasat niste inculti nemernici sa ne conduca tara

Niciun comentariu: