vineri, 17 noiembrie 2017

Granita religioasa intre noi si Occident

Granita religioasa intre noi si Occident – 29 octombrie 2017

Iulian Fota's post.

Ovidiu Stoica: "Ce ne separa pe noi de Vestul luminat, "progresist", homo-globalist, feminist, transgenderist, si anti-rasist, e ce separa si Polonia catolica... Adica nationalismul si valorile de inspiratie crestina... Pana nu legalizam casatoria homosexualilor si nu aducem si noi in Romania cateva milioane de arabo-africani (carora apoi sa le cerem zilnic scuze ca existam si ii discriminam) nu o sa fim si noi "occidentali"."

Nici o granita intre noi si Occident nu este atit de rigida precum cea religioasa. De aceea inaintasii nostri, ideologic, au pus accentul pe latinitate, pentru ca doar ea ii unea pe toti romanii si ne integra in Vest, ca egali ai lor. Cind la pace, romanii pun un mare accent pe religia ortodoxa, cum au facut-o legionarii in anii treizeci, o fac pentru a adopta o atitudine anti-occidentala. Insistam pe ce ne separa minimalizind elementele de comuniune.
Daca in 2018 Sanctitatea sa Papa Francisc nu va vizita Romania, s-ar putea ca 27 octombrie 2017 sa fie ziua cind Romanii au inceput sa intoarca spatele Vestului. Sa nu uitam ca, acum o saptamana , un sondaj al Parlamentului European arata ca , pentru prima data dupa 2007, sprijinul pentru UE in Romania a scazut sub 50%.
P.S. Chiar daca sunt si ortodox mai intii de orice sunt roman.


Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kiril, a sosit joi la București, pentru o vizită de trei zile, prilej cu care și-a exprimat bucuria de a păși pe pământ…

Smaranda Dobrescu Sa inteleg ca in 1999 cand Papa Ioan Paul al II-lea ne-a vizitat pe noi, o tara eminamente ortodoxa in spiritul ecumenismului destul de apreciat la vremea aceea,a gresit? De ce ne-am antepronunta noi in privinta intentiilor Papei Francisc si a dorintei sale de a influenta politic situatia Romaniei? De altfel modul conjunctural de exprimare al D-lui Iulian Fota este cunoscut. Pana in 2018 e posibil sa vedem cine stie ce rotatii in profunda sa gandire...
Papa Ioan Paul s-a pronuntat atunci, la venire:
"'Este pentru prima dată că Providenţa Divină mi-a oferit posibilitatea de a face o călătorie apostolică într-o ţară predominant ortodoxă'' a spus Papa Ioan Paul al II-lea, mulţumindu-i Patriarhului Teoctist, care l-a întâmpinat la scara aeronavei.

Prospectiv A-z .
Nu stiu daca interbarea de mai sus poate fi reformulata in sensul daca *aceste vizite sunt acte politice inainte de toate*, insa as raspunde fara echivoc ca DA, ambele vizite au dimensiunea politica la centru. Ecumenism si alte ratiuni ecleziastice vin dupa, desi tot ca acte politice dar centrate pe religie....
Prospectiv A-z .
Cat despre dl. Fota, el si basistii in general se ingratiaza ca salvatori ai crestinatatii apuse(sic!). Basistii nici n-ar conta daca nu le-ar fi facut atata rau romanilor.

Smaranda Dobrescu Patriarhul Kiril a dat un interviu Q Magazine. Mi-a placut urmatoarea tema pusa in discutie:
Q Magazine. În zilele noastre sunt pregnante două fenomene: în primul rând, peste tot în lume numărul ateilor este în continuă creștere, în al doilea rând, problema majoră a omenirii de astăzi este individualismul. Către ce anume se va îndrepta omenirea în viitor: apropierea față de Dumnezeu sau înstrăinarea de Acesta?

Patriarhul Chiril I. Răspunsul e simplu: totul este în mâinile noastre! Orice predicție este deseori desprinsă de misterul iubirii divine-misterul libertății care a fost dat omului drept cel mai mare dar al lui Dumnezeu. Respectul divin pentru om, dreptul acestuia de a-și folosi libertatea, inclusiv în detrimentul său și chiar împotriva lui Dumnezeu, merită toată admirația.



Cu o zi înainte de a sosi în România,…

Claudia Giurca Nu cred ca poti folosi pretextul unei credinte, aici cea ortodoxa, ca fiind la baza unei atitudini pro sau anti occidentale. Sau poti sa te folosesti de acest pretext, dar sa nu fii luat in serios. Poti apela la credinta cand faci politica, promitand tot foloase specifice individului sau poporului din care face parte, cand apelezi la date identitare.

Draghi Puterity Deci si grecii ortodosi au fost pedepsiti de globlistii occidentali pentru ca aveau aceesi religie cu rusii? Ca eu cam asta inteleg din ce spune "strategul" Fota...

Smaranda Dobrescu Pai nu " strategul" induce ideea ca UE are un zid despartitor intre catolic/ protestanti si ortodocsi?

Draghi Puterity Cred Huntington a fost primul care a popularizat ideea printre "strategii" astia, la inceputul anilor '90.

Smaranda Dobrescu In 2014 celebrul cotidian francez Le Monde a publicat, pe 19 noiembrie, editorialul "O Uniune Europeana prea ortodoxa", semnat de Arnaud Leparmentier
http://www.cuvantul-ortodox.ro/.../12/Captura-le-monde.png

Draghi Puterity Si BTW, domnule Fota, "Ci(â)nd la pace, roma(â)nii pun un mare accent pe religia ortodoxa", nu o fac pentru o adopta o atitudine anti-occidentala asa de amorul artei, ci ca o reactie pentru atitudinea batjocoritoare si anti-româneasca a occidentului!

Niciun comentariu: