marți, 13 iunie 2017

Ce stie doar ministrul finantelor

Ce stie doar ministrul finantelor – 29 mai 2017
 
Smaranda Dobrescu shared a link.

"Ceea ce nu s-a înţeles încă de către opinia publică este că majorările salariale din sectorul public introduse de lege includ contribuțiile la asigurările sociale. Impactul asupra salariilor nete va fi aproape neutru", a afirmat oficialul român."
A declarat D-l Viorel Stefan, ministrul finantelor. 
Nu-mi explic acest lucru decat acceptand ca in salariul nou se va adauga cota de contributii sociale pentru sanatate si pensii, platite pana in prezent de catre angajator. S-a mai vanturat in urma cu o luna aceasta idee, dar cel putin eu am respins-o. contributia partajata pentru somaj, sanatate si pensie fiind un principiu al asigurarilor sociale inca de pe vremea lui Bismark si reprezentand legatura de solidaritate si fidelitate dintre patron si salariat. Cum patronul platea pana acum 21% din salariul fiecarui angajat pentru pensia si sanatatea acestuia, el le va introduce in salariul majorat si lucratorul va plati intreaga suma datorata adica 21% +11%= 32%. Acei 21% reprezinta asadar falsa majorare. 
Inca sper sa nu fie asa, caci majorarea ar deveni o cacialma.

 

 

Ministrul Finanțelor 'le TAIE aripile' bugetarilor: Ce a spus despre creșterile salariale

Creşterile salariale din sănătate şi educaţie aproape că nu se vor simţi în buzunarele...

STIRIPESURSE.RO

Smaranda Dobrescu Reiau o ideea care inca sper sa mi se infirme, anume aceea ca marirea salariala este o cacialma cel putin la bugetari. La bugetari se va constata mai intai, apoi va urma uimirea angajatilor de la privati. 
1. Angajatorul si angajatul nu vor mai plati contributii pentru somaj. Ajutorul de somaj reprezinta un risc asigurat in orice societate. Daca dispar contributiile atat ale angajatului cat si ale angajatorului, acest risc destul de raspandit nu va mai fi asigurat.
2. Angajatorul va introduce in salariul fiecarui angajat cei 21% din salariul acestuia reprezentand contributiile patronului la sanatate si pensie in mutualitate cu fiecare salariat. Salariatul va depune 21+ 11% la Casele de sanatate si pensii. Daca salariul sau brut se va mari prin legea de salarizare unitara cu mai putin de 21%, inseamna ca salariul net i se va diminua fata de anul trecut. Cei al caror salariu se ma majora cu un procent superior lui 21% vor castiga ceva- ceva la net, nu atat cat s-ar fi asteptat dupa cifrele vanturate pe la televiziuni. Chiar daca impozitul pe salariu va deveni zero, va exista o diferenta de 21-16 % din salariul sau pe care angajatul o va plati suplimentar. 
Adevarat spune Dragnea ca CE se inseala ca nu vor fi acoperite cheltuielile; mai putin adevarat spune insa ca se vor majora salariile. Adio PSD, partid al stangii!

Doina Nicolescu Pentru binele tarii sper ca nu se va legifera prostia ca angajatul sa depuna el contributia la sistemul de sanatate si pensii. Si sper ca si declaratia de mai sus a ministrului de finante este neadevarata.

Smaranda Dobrescu A fost azi confirmata la radio de un liberal din Comisia de munca. Dar chiar si asa, e atat de absurda, incat e greu de crezut. Ar insemna ca patronii nu vor mai plati contributii sociale si vor declara ca au marit salariile, desi netul lucratorului poate scadea sau in cazul fericit sta pe loc. Marfa bine vanduta. Ca rosiile asteptate care au o inima mare verde in interiorul lor, ceea ce inseamna otrava Monsanto.

Niciun comentariu: