Control pe toata linia – 11 aprilie 2016
Una din cele mai triste consecințe ale "avansului" de concepte și idei este dorința obsesivă de control. Control pe care statul (fie că discutăm de România sau de orice alt stat occidental) vrea să ți-l impună- începând de la controlul asupra banilor tăi și terminând cu controlul asupra a ceea ce faci, ceea ce spui, etc.
Cei care spun că dacă ești cinstit n-ai de ce să te sperii- sunt niște naivi sau niște oameni absurzi. Un astfel de control- realizat în procent de vreo 70-80% în România și nu numai- te face o păpușă teleghidată de un frate mai mare, frate care:
1. nu te lasă să faci ce vrei cu viața ta- figurile alea din filmele americane cu restart-ul sunt doar vrăjeală chioară. În România unde marea majoritate a oamenilor sunt angajați- a te hotărî de mâine că vrei să-ți schimbi radical viața- înseamnă foamete și ruină. Și nu numai pentru angajați. În vestul decent- un pensionar are la momentul pensiei niște bani pe care poate să-i cheltuie. În România pensionarii au aceleași facturi de plătit- aceleași guri de hrănit- doar că la mai puțini bani. Bun, și unde intervine statul aici ? Păi intervine pentru că a ținut neapărat să controleze ce faci tu cu viața ta - oprind convențiile civile (idiotul care a făcut asta e dl. Marian Sârbu- un dobitoc sinistru care a fost din păcate ministrul muncii). Așa că, la ora actuală- să-ți găsești un al doilea serviciu e un act de mare curaj.
2. îți controlează banii. Ca om care trăiește pe salariu- și obișnuit să-și ia acest salariu cash- prostia trecerii pe card de credit a reprezentat o nerușinare directă față de mine- ca persoană. În acest moment n-am încrederea salariului primit și numărat de la casier ci am niște bani virtuali care pot exista în bancă- sau nu- dar de care eu pot să mă folosesc doar printr-un substitut- respectiv cardul. Care- al naibii- înregistrează tot ce manevrez eu cu respectivii bani. Și care evident că la un moment dat te va putea întreba de o cheltuială de 300 de lei pe care ai făcut-o la un moment dat- care e în afara profilului tău de cheltuieli. Pentru că banca (care pare că-ți simplifică viața dar de fapt te controlează) poate oricând să-ți facă un profil de cheltuieli- pe baza datelor rezultate din card. Ce-ai făcut cu cei 300 de lei, posibilule infractor ?
3. controlează ceea ce înveți. Recentele "propuneri" făcute de grupul de așa-ziși experți ai Ministerului sunt extrem de elocvente în sine. Nu vei mai învăța niște materii bine delimitate ci "științele naturii". Diversele "Educații...." sunt de vreo 5 ori mai multe decât ce se făcea pe vremea comuniștilor. Nu mai trebuie "Economie politică" dar ai, de exemplu "Educație inter-culturală". Care evident că nu îți folosește la nimic- dar, uups- statul controlează ceea ce tu înveți. Și evident că te minte frumos cu "o programă mai aerisită", "stimularea creativității individuale", etc.
4. controlează ceea ce vezi, ceea ce citești, etc. Oau, furnizorul de cablu îți oferă 100 de canale- dar 99.9% din aceste 100 de canale sunt gunoi. Cum, nu ești în stare să găsești ceva în astea 100 de canale ? Păi poate ești defect. Poate nu ești pe linie. Apropo de citit- el se controlează extrem de simplu- prin prețurile cărților. Dacă odată luai cărți de plăcere- și-ți puteai permite să iei aproape orice- acum dacă o carte a ajuns la 1/10 sau 1/20 dintr-un salariu - pentru motivații a se vedea dl. Liiceanu, editor- evident că nu mai poți să-ți permiți.
5. controlează ce vorbești, cum te exprimi, etc. Câțiva prieteni- printre care dl. Capsali- au avut prilejul să simtă pe pielea lor acest lucru- chiar și pe FB. Evident că niște "cetățeni bine intenționați care-și folosesc pseudonimele" se pot indigna despre opiniile tale referitoare la marmota de câmpie- și te pot raporta anonim. Atunci când FB primește 50 sau 100 de astfel de raportări te trezești cu contul suspendat- pentru că. Un foarte mare scriitor român- Liviu Antonesei- a fost suspendat pentru că a pus o poză mai echivocă. Asta în timp ce ai câteva zeci de mii de conturi ale lui Țuțu sau Mimi Mimi- care sunt, de fapt, niște prostituate foarte explicite. S-a supărat anonimul cenzor pe poza dlui. Antonesei- sau cumva pentru opiniile exprimate pe wall ?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu