Unde greseste UE? – 13 iulie 2015
Smaranda Dobrescu
Am postat pe 13 iulie 2012:
Amartya Sen, premiul Nobel 1998 pentru economie, avand importante contributii la interdependența libertății economice, șansa siguranței sociale, libertatea politică (democrație) în legatura cu reducerea sărăciei și la teoria deciziilor colective, se exprima plastic in concluziile aprecierilor sale fata de greselile Uniunii Europene:
"The problems we are seeing in Europe today are mainly the result of policy mistakes: punishments for bad sequencing (currency unity first, political unity later); for bad economic reasoning (including ignoring Keynesian economic lessons as well as neglecting the importance of public services to European people); for authoritarian decision-making; and for persistent intellectual confusion between reform and austerity. Nothing in Europe is as important today as a clear-headed recognition of what has gone so badly wrong in implementing the grand vision of a united Europe."
In mod simplist as putea intelege, si chiar asta si fac, ca ideea intelectuala ca reforma=austeritate este samburele care va duce la dezagregarea UE incepand cu imposibilitatea pastrarii monedei unice. Francois Hollande a simtit ceva de genul acesta si a repus pe tapet ideea "Europei cu mai multe viteze". In mod nu prea fericit partenerii populari au inteles ca e bine sa acceptam pe cale de consecinta ideea cu tari europene democrate, superioare si tari europene cu oarece tenta de vasalitate dictata lor in numele unei democratii locale imperfecte. Romania deschide plutonul. Who`s the next
Elena Agachi In conditiile astea, crdeti ca Romania isi poate permite sa treaca la euro? Eu nu cred asta! Pe de alta parte e normal ca tarile din Uniune sa nu fie la fel. Nu au cum. Sunt la nivele diferite. Important ar fi ca, după austeritate , sa urmeze si binele. Dar dureaza si lumea nu mai are rabdare. Azi, fiecare popor vrea BINELE de dinainte de UE, fiecare in ciorba lui! E ca după o casnicie nefericită de cativa ani, si fiecare vrea inapoi la mama lui! Mi se pare trist, dezolant. Nici nu am avansat prea mult, nici nu va fi mai bine după desfacerea UE! Tinerii s-au obisnuit sa circule, sa muncească LIBERI, oriunde ii duc pasii. Sa revina in tarile lor, daca asta vor. Nu va mai fi la fel ! Nu ma pricep la economie, dar cosider ca e de rău, oricum am da-o! emoticon frown
S.D Dupa parerea mea cuplarea la o moneda comuna, puternica este benefica in anumite conditii cand fluxurile de capital sunt intense, cand lichiditatea existenta pe piata este mai mare decat platile necesar a fi facute, nici prea mare spre a nu incuraja inflatia, dar indestulatoare spre a nu face loc deflatiei. Mai mult, moneda comuna presupune productivitate, competitivitate, preturi si salarii apropiate de media celorlalte tari. Asadar o fortare de a adera acum la euro ar fi un rau incontrolabil posibil sa antreneze imprumuturi in lant, fara nicio posibilitate de devalorizare controlata cum se face acum cu moneda nationala.
E.A Da, exact! Sa sperăm că grecii vor fi mai fericiti după asta! Hai sa spunem ca nu mai vrea nimeni austeritate, ca UE se destrama, nu azi, nu maine, dar in 2-3 ani! Vor putea ACUM economiile nationale sa o ia de la inceput? Cei bogati vor putea cu prisosinta! Insa toate tarile bogate au pompat foarte multi bani pentru integrare. Cum si-i vor recupera? Cand?
S.D De ce se mai acorda premiul Nobel pentru economie, daca toti laureatii au avertizat si continua s-o faca in privinta raului adus de austeritate cu efecte multiple care ating insasi dorinta de integrare si reteaua vitala a uniunii, daca decidentii Europei nu tin deama de nimic? Nici macar de filosofii lor care au argumente forte in privinta armoniei sociale si a sfarsitului previzibil al excesului de putere!..
Octavian Lupu Confuzia dintre austeritate si reforma este voita. Felcerul Europei, Germania ne vinde amputarea de extremitati, extirparea de organe, luarea de sange, drept "tratament" si mai are si tupeul sa pretinda ca daca vom bea si putin ceai de menta indulcit cu cucuta, extremitatile amputate se vor regenera ca la soparle. Desi, numerosi adepti ai teoriei conspiratiei, ar spune ca reptilienii sunt ei, guvernul Germaniei si acolitii lor, deci o astfel de minune ar putea sa-i loveasca numai pe acestia.
S.D Cred ca poporul german asupra caruia se rasfrang resentimentele adresate din plin leadershipului de top german, nu merita asa ceva.Nemtii nu au facut in timp altceva decat sa aibe incredere in liderii lor si sa munceasca cat de mult se poate pentru binele comun. Asa s-au trezit nevinovati in focul a doua conflagratii mondiale si au suferit oprobiul decenii intregi.
O.L Eu am vorbit de Guvernul Germaniei si Acolitii lor Guvernele Tarilor Baltice si al Poloniei. Daca ne uitam insa la procentul de aprobare al nemtilor fata de politica lui Merkel, chiar daca as fi acuzat bravul popor german in ansamblu de procesul de felcerizare al Europei nu as fi gresit prea mult. Consider ca nu ne aflam in situatia de dupa cel de al doilea razboi mondial cand pentru a fi politically corect trebuia sa faci distinctia dintre nazisti si germani (localnicii care se decisesera sa colaboreze cu fortele aliate), in conditiile in care toata lumea stia ca 99,99% din populatia Germaniei fusese si mai era nazista.
S.D Si pe mine m-a mirat parerea lui Emmanuel Todd referitoare laTarile Baltice. Oare acestea nu au avut amintiri din istoria proprie incat sa-i faca reticenti fata de politica de acaparare germana? Nu v-am banuit ca considerati participant la tratamentul respectiv si poporul german. Aceasta apreciere a politicii guvernamentale este o traditie a germanilor, dupa cum am incercat si eu sa explic. Acum, au si ei dreptate sa-si asculte si respecte liderii cata vreme poporul german are de castigat de pe urma politicii acestora. Nu poti reprosa nemtilor in integralitate ca aceeasi politica face rau multor alte popoare.
Eugénia Paraschiv Doamnă Smaranda Dobrescu, sigur urmăriți negocierile datoriei grecilor, și n-aș crede a nu vă pune pe gînduri sensul hollandian al Europei cu mai multe viteze, administrate prin "concertele" financiare arhicunoscute . În definitiv, condiționarea lui Schauble, depunerea de către greci a unei garanții de 50 miliarde de euro în contul „Institution for Growth", sucursala unei bănci KfW, deținute de statul german, e și ea o forțare de-un anumit calibru, evident nu a eforturilor politicilor monetare rusești și-ale brics-ului cu partenerii asiatici…
S.D Eugenia, sub o forma sau alta Hollande si-a dorit sa fie recunoscuta Franta pe picior de egalitate cu Germania. Nu se poate, Franta are datorii mari si face eforturi mari sa le depaseasca fara prea mult "bruit" In urma cu doua luni opozitia a cerut in Parlament demararea procedurii de demitere a lui Hollande urmare a faptului ca a acceptat deficitul impus de Bruxelles in ciuda hotararii "suverane" a parlamentului national. De altfel ministrul economiei, Macron impreuna cu vice cancelarul Gabriel au repus pe tapet din nou problema Europei cu mai multe viteze. Se pare ca Franta chiar asta sustine acum sub pretextul -frumos de altfel- al sustinerii Greciei. E nevoie de o Europa cu piete de desfacere suficiente dupa parerea lor. Nemtii, si asta poate sa fie o parere personala nu vad lucrurile la fel. Ei, cu capacitatea lor de export pot gasi piete de desfacere oriunde in lume fara sa se mai necajeasca cu instabilitatea euro si cu datoriile suverane ale "fraierilor". Intr-un fel,aceasta criza majora din aceste zile a nascut o lupra surda si intre Franta si Germania.
Despre ideea cu banca germana gata sa primeasca activele de aur ale Greciei nu vreau sa vorbesc.
E.P Din punctul meu de vedere ideea egalității picioarelor franco-germane emoticon smile e doar o umbrelă politicianistă ce dă bine la electoratul francez naiv, de multă vreme trădat. Mecanismul datoriilor e vehicolul noi forme a economiei, financializată/virtualizată monetar, după mintea mea mai ales spațiul occidental-transatlantic"About the Institution for Growth (IfG) In May 2012, a European working party was appointed to develop a concept for the foundation of an institute to promote the Greek economy. The working party includes representatives of the European Investment Bank, the European Commission, the French Ministry for Finance and KfW.In February 2013, the Greek Minister of Development and Competitiveness Kostis Hatzidakis approved the proposed concept for an IfG umbrella fund with three different sub-funds to be founded according to their specific promotional purpose: one sub-fund that will provide borrowed funds to Greek SMEs, one sub-fund that will provide equity capital to Greek SMEs and one sub-fund for financing infrastructure projects." https://www.kfw.de/.../Pressemitteilungen-Details_203840...
S.D Uite ca nu stiu in ce masura aceste sub-fonduri au dat vreun rezultat in a salta IMM-urile grecesti. Ar fi interesant de stiut ce fel de fonduri sunt acestea, . Stiu ca Argentina a fost "ajutata"" sa falimenteze prin fonduri de tip "hedge funds" de o toxicitate maxima. Voi mai cauta sa gasesc informatii, dar pana acum stiu ca erai atentionat sa te feresti de darurile grecilor. Se pare ca trebuie schimbat proverbul...
E.P Mulțumesc anticipat pentru viitoarele postări legate de fonduri, mă interesează mecanismele speculative ale spolierii statelor în conjuncția hedge funds-structuri trans-euroatlantice....
S.D Aceste hedge funds americane care au spoliat Arhentina s-au inteles in diverse etape de timp sa cumpere bonduri ale Argentinei pe care aceasta sa le rascumpere intr-o proportie convenita diferit cu fiecare fond in parte, !,1-1,3, etc. La scadenta au cerut toate rascumparare egala si anume in procentul cel mai mare. In justitia americana au castigat. Pe scurt, si poate nu foarte clar. Am gasit aici un articol care ar putea sa te lamureasca mai bine, Eugenia. O pacoste aceste fonduri, o nenorocire cand emite o tara datoare bonduri care se intampla sa mai intre si pe piata in perioada de deflatie. Iti vinzi tara pe nimic!
https://consortiumnews.com/.../argentina-v-the-hedge-funds/
Argentina v. the Hedge Funds | Consortiumnews
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu