marți, 14 iulie 2015

Noi divizari europene

Noi divizari europene – 13 iulie 2015
Smaranda Dobrescu

Atitudinea inflexibila a Germaniei se pare ca a mai deschis un diferend cu Franta (si Italia). Se pare ca" intelegerea " in mare masura a reusit sa elimine Grexitul in discutie pentru ca intr-un sfarsit i-a ajuns si lui Hollande sa tot aprobe partea germana. si s-a confruntat cu Merkel. Masina Franco-Germana s-a aflat intotdeauna in inima integrarii europene si in inima monedei Euro in particular. Daca acum sunt diferente importante cum ar fi daca poti parasi eurozona sau trebuie mentinuta intacta, atunci situatia nu prevesteste nimic bun pentru viitor.

 Delia Bogdan Daca viitorul va depinde in mare masura, in continuare, de deciziile Germaniei impreuna cu tarile satelit, mi se pare cam intunecat. Tovarasa diriginta, sprijinita de seful clasei, Schauble, au cam exagerat si au pus prea multa lume la colt! Si uite ca a venit reactia dlui. Hollande, a carui replica mi s-a parut extrem de inteligenta si, pare-se, a avut efectul scontat! Oricum, situatia Greciei tot dificila ramane! Eu sper doar ca, toata lumea sa invete ceva din aceasta situatie periculoasa pentru insasi idea de UE, asa cum a fost gandita de initiatorii ei!

 

Mihai Ion Turcu Este de vorbit despre despre Merkel si echipa sa si Hollande si administratia sa adaugand si interventia repetata a SUA in aceasta criza ca si despre jocul Rusiei, care a declarat ca nu imprumuta banii de care ar avea nevoie Grecia pentru a satisface creditorii ( ar fi absurd ca Rusia sa ingrase creditorii Greciei) dar este interesata de pozitii in Grecia ( porturi) si este dispusa sa fie in ajutorul guvernului Greciei in problemele sociale care ar aparea prin politica dura a actualilor parteneri ai Greciei. ce in spatele rigiditatilor financiariste ale Troicii si Germaniei , vriza greaga oliga cupola UE sa observe ca Europa nu poate fi guvernata de un "guvern" central ( federatie) si finantele UE trebuie altfel gestionate.

Niciun comentariu: