miercuri, 11 martie 2015

Dileme geostrategice



Dileme geostrategice – 21 februarie 2015
Stefan Kovacs
Hai să ne gândim un pic la un răspuns al Rusiei- pe bune- la toată aiureala. Rușii ar putea să sprijine India- de exemplu- ca printr-un atac bine plasat și eficient să termine amenințarea cu Pakistanul- stat fascisto-islamist cu armament atomic. Și care provoacă India aproape zilnic. Eliminarea Pakistanului de pe hartă- sau dezarmarea lui- ar reprezenta o lovitură serioasă dată SUA- și la care SUA n-ar putea face cam nimic- ținând seama de recentele măgării islamiste prin Europa care au în spate banii și pregătirile din Pakistan și Arabia Saudită...
  Viorel Straoanu Ce inseamna atac bine plasat ? Sa le distruga dintr-un foc si fara consecinte planetare armamentul atomic ? Sau ce? Nici chiar Kim coreeanul nu se gindeste serios.Putin e mai putin nebun.Cum sa te iei de un stat nuclear ?!

  S.K  Pakistanul e un stat sprijinitor al terorismului islamic. Din păcate e și un stat cu arma nucleară. În realitate e o chestiune inexistentă- făcută din pix de onor Marea Britanie , inconștiența lui Ghandi și complicitatea SUA . Indienii i-au mai bătut pe pachistanezi de vreo 2 ori de le-a sunat apa în cap- ultima dată în 1971. Dacă Putin chiar și-ar dori un război din care să profite și pe care să-l câștige- ar trebui să-i sprijine pe indieni care au o listă foarte lungă de socoteli de încheiat.
  Prospectiv A-z .
In spatele Pakistanului nu (mai) stau vorbitorii de inglish, ca pe timpul Razboiului Rece, ci cei de... chineza. Toti si-au cam dat sah unii altora acolo, adica politica imperiala de balansare a avut succes. Indienii raman intr-adevar mai aproape de rusi, insa nu in exclusivitate--care n-a existat niciodata dupa eliberarea de sub britanici. Adica indienii sunt mielul care suge la cateva oi.
  S.K  Da, i-au sprijinit și chinezii- numai că și chinezii au oarece probleme cu minoritatea lor musulmană. Asta nu înseamnă că India ar trebui să atace mâine în zori- dar dacă le vor mai da o lecție pakistanezilor- ultima fiind primită prin 1997 în Kashmir- s-ar putea să mai iasă și ceva instructori americani cu mâinile în sus...
  P.A-z .
DOmnule Kovacs, eu vad situatia de acolo inghetata. Cred ca pak.in.dienii nu (mai) sunt asa fraieri ca altii sa apuce castane din foc pentru altii.
  S.K  Dădeam doar un exemplu- apropo de ce ar putea să facă rușii dacă și-ar dori un conflict cu adevărat. Eu cred că dl. Putin își dorește re-câștigarea asset-urilor pierdute de prostia lui Elțin- și dacă se poate un pic de demnitate obținută prin zăngănit de arme. Evident că domnia sa este un prădător oportunist- adică profită de situația unor ferestre de oportunitate- pe care prostia Vestului i le oferă.
  P.A-z  .
Daca m-ar intreba pe mine rusii, as cauta exemplele in alte parti--de fapt, o cam fac deja in America Latina, punand astfel Doctrina Monroe intre paranteze. Spre deosebire de romani, cred ca rusii si-au pastrat memoria institutionala. Sunt la un apel telefonic/intalnire distanta de vechile contacte pe mai toate continentele.


Ghici ghicitoarea mea: Cine le va raspunde la Bucuresti?
  S.K   Mă îndoiesc că le va răspunde cineva. Nu de alta dar dl. Ion Iliescu e cam bătrân și cam izolat. În rest, tânăra generație nu pare a fi foarte rusofonă. Ce mi se pare cu adevărat ciudat e că rușii nu și-au activat antinuclearii de prin UK sau Europa.
P.A-z  .
Daca dupa curatenia asta (si asa ciudata) facuta de DNA nu se reaseaza apele, sunt cativa care vor ridica receptorul... Sper sa se inteleaga repede si bine, chiar si acolo unde se intalnesc inclusiv firele de pe facebook. E nevoie de constructie, nu mai merge cu Godot.

Niciun comentariu: