vineri, 16 ianuarie 2015
Rege vs. președinte- o dezbatere inactuală
Rege vs. președinte- o dezbatere inactuală – 1 ianuarie 2015
Stefan Kovacs
--------------------------------------------------
La momentul venirii lui Carol I-ul pe tron, Europa era un continent al monarhiilor. La sfârșitul secolului XIX- deja Franța republicană își stabilise un solid cap de pod.În 1910 Manuel al II-lea al Portugaliei abdică și Portugalia devine republică. La sfârșitul primului mondial monarhia Europeană era deja un subiect trecut. WIlhelm al II-lea al Germaniei își distrusese țara și era exilat în Olanda, Nicolai al II-lea era su arest și avea să fie împușcat (pentru prostie) în 1918, Carol I-ul- ultimul Habsburg- plecase și el în exil. Puterile învingătoare- care aveau și ei 2 regi în componență- pe cel al Italiei și cel al Marii Britanii- nu s-au grăbit să pună la loc monarhii în statele învinse- obsedate atât de noua politică wilsoniană cât și de manifestările din Rusia.
În perioada interbelică îl vedem pe Alfonso al XII-lea al Spaniei abdicând și Spania devenind și ea republică. Ataturk ia locul ultimului sultan și Turcia deine și ea republică. După 1944 cad precum popicele Iugoslavia, Bulgaria, Albania și România- trecând toate spre forma de organizare republicană.
O întrebare relativ logică este- De Ce ? Lăsând deoparte diversele localizări IMperiul AUstriac era un factor de stabilitate în regiune. Refuzul categoric al aliaților de a lăsa un Habsburg pe tron deja începe să fie un pic cam ciudat. La fel ca acceptul devenirii Germaniei într-o republică.
Începutul de secol XXI ne arată două fenomene oarecum înrudite- o disoluție a Credinței- legată de o propagandă contra-religioasă masivă (inclusiv la noi în țară) și o disoluție mai lentă- dar destul de vizibilă- a sistemului monarhic. Acolo unde Spania ar putea re-deveni republică în câțiva ani (toate sondajele au arătat un respect deosebit pentru Juan Carlos I-ul- nu și pentru ideea de monarhie- iar susținătorii lui Juan Carlos- proveniți dintre aliații franchiștilor- îmbătrânesc și se sting), Belgia e amenințată între împărțirea între o Franță republicană și o Olandă incertă iar presupusa revenire la monarhie în Bulgaria, Rusia și ROmânia s-a dovedit a fi doar un flop.
Pentru România situația este destul de ciudată. Pe de o parte avem un rege cu suficiente merite personale (23 August, lupta contra sistemului comunist, ambasador necondiționat pentru România) care ar binemerita de la țară- dar are o vârstă foarte înaintată (96 de ani) și o succesiune cam nesemnificativă. România ar fi mult mai câștigată- dacă își dorește forma monarhică de stat- să apeleze la unul din copiii lui Juan Carlos sau la nepotul reginei ANgliei - Henri (prințul Charles- cu toată susținerea pentru România- e cam în vârstă și cam implicat în scandaluri). În Ardeal e deja plin de o aristocrație maghiară cu drepturi cel puțin ciudate- acordate într-un mod la fel de ciudat (sunt chiar curios dacă diverșii conți și grofi care se expun la noi au aceleași privilegii și în Ungaria lui Orban). Un viitor suveran n-ar trebui să fie ”voievodul care să ne unească și să aibă grijă de noi” (cum am auzit o părere pe-aici) din simplul motiv că nu mai avem nevoie de oameni indispensabili (e plin în cimitire) ci de persoane respectabile, cu bun simț, adepte ale monarhiei constituționale. ”Experiența” lui Carol al II-lea ar trebui să umple o viitoare Constituție monarhică cu capitole de gen ”Așa nu”.
Pe termen mediu și lung o monarhie n-ar fi bine privită de SUA_ țară eminamente republicană. Investitorii ar putea fi atrași numai după ce țara s-ar stabiliza- asta însemnând 20-30 de ani. Ar trebui urmărită camarila existentă deja (poate că și asta ar conta în alegerea altei case regale) pentru a nu degenera într-o clasă mai rea ca baronii de azi.
Faptul că România este profund divizată - apropo de ultimii 2 președinți- constituie o problemă de credibilitate și de atitudine pentru forțele politice care au promovat respectivii președinți la putere. Ultima realizare cu ”diaspora” este totalmente nesemnificativă pentru că diaspora nu este România și nici nu poate înlocui activitatea cetățenilor români.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu