duminică, 26 octombrie 2014

Mesaj către moldoveni și bucovineni



Mesaj către moldoveni și bucovineni-11 octombrie 2014
Adrian Severin
Mesaje de prezidențiabil
 „Leagănul culturii românești, Moldova, a devenit azilul de săraci al României. În plus, proximitatea sa cu zona de conflict din Ucraina și Transnistria, o așează azi în ochiul ciclonului rivalităților globale. Umbra neo-imperialismului rusesc se lasă din nou deasupra ținuturilor ștefaniene, amenințând dulcea țară a Moldovei. Moldova și Bucovina sunt regiunile cu cel mai mare risc strategic – atât din punct de vedere geo-politic cât și geo-economic – din România.
Situația este agravată de împrejurarea că pe fondul sărăciei cronice a unei mari părți din populația acestei regiuni bogate, în Moldova s-au format și operează câteva carteluri mafiote, zona Bacăului dar și cele ale Sucevei, Vrancei, Neamțului fiind în mod special afectate. Potentații locali, îmbogățiți în vremea tranziției post-comuniste prin metodele brutale ale acumulării primitive de capital, subminează autoritatea instituțiilor statului - și așa ineficiente - speculând nevoile populației care nu poate supraviețui decât plătindu-le, prin supunere față de exigențele lor, o adevărată "taxă de protecție". Moldova și Bucovina riscă să devină un fel de Sicilie a României.
Riscul decuplării reale a Moldovei și Bucovinei de civilizația europeană sporește și din cauza lipsei unor infrastructuri moderne care să le lege ferm atât de celelalte regiuni ale României cât și de spațiul occidental.
Aceasta este în esență situația. Cumințenia și calmul proverbiale ale moldovenilor nu trebuie să fie motivul pentru a-i uita și a-i lăsa în seama destinului lor. Insecuritatea Moldovei și Bucovinei este insecuritatea României dar și cea a întregului Occident euro-atlantic. Iată de ce aducerea Moldovei și Bucovinei în centrul strategiei de securitate națională a României, împreună cu mobilizarea fondurilor europene necesare susținerii acestei strategii, sunt esențiale.
În acest scop este nevoie inclusiv de voință, imaginație și pricepere spre a realiza alianțe externe cu caracter regional și global care, de la Baltica la Marea Neagră, să garanteze securitatea pe frontiera estică a țării.
Președintele României are și obligația și posibilitatea să îndeplinească o asemenea misiune prioritară.”
CANDIDATUL CARE SUBSCRIE ACESTUI MESAJ ARE VOTUL MEU
Prospectiv FCh
"Riscul decuplării reale a Moldovei și Bucovinei de civilizația europeană sporește și din cauza lipsei unor infrastructuri moderne care să le lege ferm atât de celelalte regiuni ale României cât și de spațiul occidental."

Ei, aici sa-i auzim pe candidati despre regionalizare, care daca-i facuta pentru 'mai buna absorptie de fonduri europene', va creste si mai mult decalajele. Asta in pofida ideii europene de dezvoltare armonioasa.

Aliantele pe care le sugerati le-as extinde din zona de securitate in zona de oportunitate economica--ideea initiala a regiunilor la granita franco-germana.
Adrian Severin Când am vorbit de securitate m-am referit la toate dimensiunile ei, inclusiv la cea economică. Nu am precizat pt a nu mai complica textul. Aveți perfectă dreptate dle Prospectiv FCh.
Dan Alexandrescu "carteluri mafiote... zona Sucevei" ?! Cand ati fost ultima data in Suceava?
D.A  Suceava, Campulung Moldovenesc, Falticeni, Gura Humorului, Vatra Dornei, Radauti, Iasi, Roman, Bacau si Focsani sunt orasele din asa-zisa "Sicile a Romaniei" in care am dezvoltat librariile Alexandria. Preluarea de informatii din mass-media fara a le verifica, fara a vorbi cu oameni ai locului poate conduce la o adevarata betie de acuze fara niciun fundament real. Nu suport nicio forma de patriotism local/ regional dar nu pot sa nu replic unei asemenea aberatii. Cu scuzele de rigoare fata de prospectivi, intrebati ce vreti sa stiti si vi se va raspunde.
A.S  Eu nu preiau informații din mass media. Dacă dvs nu simțiți prezența nici unor grupuri de interese oculte în zonă nu pot decât să mă bucur. V-aș sugera totuși să vă uitați la munții despaduriti și să vă întrebați pe cine au îmbogățit și pe cine au sărăcit. Felicitări pt dezvoltarea librariilor Alexandria. Este un lucru bun care este totuși departe de a rezolva problemele geo-strategice și geo-economice ale Bucovinei și ale Moldovei.
D.A  Cartelurile mafiote, comparatia cu Sicilia si taxele de protectie nu au nici in clin si nici in maneca cu mafia gulerelor albe care nici ele nu isi au obarsia in zonele mentionate.Dar ma gandesc ca un astfel de mesaj de prezidentiabil, cu siguranta ar obtine votul "clubului de la Cluj", de exemplu, fiindca nu imi pot imagina cum ar putea duce la macar o crestere a simpatiei oamenilor locului pentru un astfel de candidat.
D.A Problemele geo-strategice si geo-economice ale zonei tin de o lipsa totala a vreunei strategii nationale de dezvoltare durabila.Din pacate, chiar daca unii au facut parte din CSOP, ulterior momentului `89, nimeni nu a mai produs vreun program national de dezvoltare, vreun proiect economic gandit pe potentialul vreunei zone, nici macar infrastructura nu a mai fost gandita plecand macar de la notiunea de aglomerare urbana.
Viorel Straoanu Ce misto e in Suceava .In ce tara e asta ? Acolo eu sa mor as vrea acolo vreau eu sa traiesc.
D.A Daca ne referim la muntii despaduriti, e pe atat de simplu ca poate pricepe oricine, verificati firmele care exploateaza masa lemnoasa si veti vedea ca niciunul dintre marii jucatori nu sunt ai locului.Cu cateva exemple: Egger, Schweighofer, Romanel. In rest, ironia isi are locul ei atunci cand intelegi despre ce-i vorba.
A.S  Deci, dle Alexandrescu, suntem de acord. Asta am spus și eu. Nu am afirmat că mafiile sunt create de moldoveni. Evident, însă, că ele sunt localizate acolo. De ce? Pt că Moldova este săracă? De ce este săracă? Pt că, așa cum spuneți și dvs, "nimeni nu a mai produs vreun program național de dezvoltare, vreun proiect economic gândit pe potențialul vreunei zone, și nici măcar infrastructura nu a fost gândită..."

Tot privind la copaci riscăm să pierdem din vedere pădurea. Situația descrisă de mine, în formă foarte sintetică, este reală și nu are legătură cu patriotismul local. Nu vrea să ofenseze ci să salveze. Oamenii locului ar trebui să îl aprecieze pentru că eu sunt victimile acestei situații. De altfel, din multe contacte cu oamenii locului au rezultat aceste concluzii. Descrierea se bazează, de asemenea, pe studii și informații culese de la cei specializați în domeniu iar nu din presă. Am criticat adesea DNA pt politizare dar nu tot ce face și spune DNA este incorect și politizat.

Cât despre "Clubul de la Cluj", așteptați mesajul de mâine.
Draghi Puterity Un alt fel de mesaj pentru moldoveni:

"Din pacate, Moldova nu se ridica la nivelul de civilizatie cu care suntem obisnuiti prin Sibiu, dar poate mai evolueaza si oamenii de acolo. Au cam avut ghinion pana acum."

Klaus Johannis
Smaranda Dobrescu Adica neamtul considera ca avem populatie de rang inferior?
S.D  Si populatia l-o fi si aplaudat!!
D.P  Are mii de like-uri pe FB... Infricosator...
P.FCh Dupa ce am aflat ca Sebi Ghita e presedinte PSD online eu zic sa nu ne mai surexcitam de ce se intampla pe online.
D.P  OK, atunci sa avem un presedinte "mai evoluat"...
Viorel Straoanu Mai evoluat de online ?

Niciun comentariu: