luni, 13 aprilie 2015

Germania, “chief facilitating officer"? Pentru ce comision?, 12 Martie 2015

Germania, “chief facilitating officer"? Pentru ce comision?

Attachment Unavailable
This attachment may have been removed or the person who shared it may not have permission to share it with you.


  • Prospectiv A-z .
    Da, am gasit articolul aici: http://www.nytimes.com/.../save-our-trans-atlantic-order...


    Cintindu-l, am cazut pe ganduri pana cand am citit aproape-incheierea: "In Washington this week, I am meeting with American officials to advance our dialogue about how best to address the present crises and to maintain a reliable, rules-based international order." Cred ca SUA a dat Europa Germaniei, iar asta nu-i o treaba de o zi sau doua. In schimb, ii cere sa-si plateasca la zi abonamentul la sistemul mondial. 

    Nu ma astept la prea multe discutii in Romania, politicienii romani bucurosi le vor duce pe toate in spatele romanilor, dar ma intreb ce a mai ramas din franco-britanici.


    Germany intends to forge an ambitious and unified...
    NYTIMES.COM|BY FRANK-WALTER STEINMEIER

  • Smaranda Dobrescu Cat o fi de imbratisata aceasta idee in Europa si mai ales peste ocean?

  • Mihai Ion Turcu Cert Germania este hegemonica in Europa. Cert SUA, pragmatica conteaza pe Germania in proiectele sale globale (UK are alt statut in raport cu SUA), cum se poate vedea si este rational, nu doreste cineva prabusirea Rusiei, o piesa importanta pe sichierul mondial in raport cu China in special, in plus EU depinde de afluxul de resurse rusesti si de imena piata rusa, sa nu vorbim si de banii rusesti. Cert Germania este jandarmul din UE, episodul referendumului pentru demiterea lui Basescu anulat de germania in perfect acord cu SUA.In subsol exista o problema, situarea evreilor americani fata de Germania si suportarea conditiei de etern inculpata de catre germani. Relatez scurt o experienta americana. Cu prilejul unei conferinte sustinutre in cadrul unui club inchis, la invitatie, un domn m-a imbratisat rostind o propozitie in limba romana. Sunt evreu a spus, nascut in Romania, am emigrat pecind aveam 4 ani. Ma bucur sa te vad aici. peste o saptamana am fost invitat la aniversarea unei date de casatorie a respectivului domn, cca 100 de invitati importanti din orasul universitar in care eram. Purtam o hania cumparata de la coltul strazii mele unde fiinteaza o mare fabrica de confectii, acuma germana. Legat de aceasta jacheta si de faptul ca in grup eram doi vorbitori de germana, eu si un bulgar, am suportat un chestionar din partea unui grup de domni (evrei) care au dorit sa fie edificati ca nu sunt german. Ramanand o vreme cu acesti domni, am intrebat cand totusi se va atenua adversitatea lor fata de germani. Niciodata, a fost raspunsul.

  • Octavian Lupu Prospectiv A-z, multumesc pentru articol. Pentru moment, zic eu, rolul Germaniei ca 'chief facilitating officer" este mai degraba felul in care se vede Germania pe sine insasi si mai putin felul cum o vad SUA si partenerii europeni. Desigur acest rol are este de facto acceptat de UE si SUA dar nu si de jure. Pentru moment, cel putin pe dosarul ucrainian, nu cred ca Germania va fi lasata sa decida de capul ei strategia pe termen mediu si lung. Mie ca roman imi convine o solutie nebelicoasa a conflictului dar nu prin sacrificarea intereselor Romaniei in raport cu Rusia. Romania a mai patit-o si de aceea (la fel ca evreul d-lui Turcu), nu am sa uit niciodata.

  • Adrian Severin Și Bismarck s-a proclamat "honest broker" în soluționarea litigiilor dintre puterile europene ale timpului. Această "intermediere onestă și dezinteresată" a readus Rusia în inima Europei, după ce fusese exclusă prin Pacea de la Paris, la finele primului Război al Crimeii. Iată că dl Steinmeier merge pe urmele lui Bismarck, ordinea postbipolară fiind pusă în discuție printr-un al doilea război al Crimeii. 

    Ceea ce este de reținut este, însă, faptul că în fine se recunoaște, cel puțin la Berlin, că în joc nu sunt doar granițele Ucrainei ci ordinea mondială de după căderea Cortinei de fier și că realizarea consensului asupra unei noi ordini trebuie facilitată cu instrumente politico-diplomatice, ea fiind singura cale pentru evitarea războiului în Europa. 

    Este exact ceea ce spun eu de aproape zece ani. Tocmai în acest scop am inițiat în 2009 o trilaterală parlamentară UE-Rusia-SUA care a murit odată cu eliminarea mea din avanscena politicii europene în 2011.

    Aud, de asemenea, că Secretarul de Stat Kerry a declarat că amenințarea statului islamic obligă SUA la reluarea negocierilor cu regimul Al Assad din Siria. Este exact ceea ce am propus de acum câțiva ani. Mai mult, în 2010, în calitatea pe care o aveam în PE, începusem o deschidere discretă spre autoritățile siriene. Deschidere ce ar fi urmat să evite contagiunea în Siria a ceea ce ulterior avea să se numească "primăvara arabă" și care a fost abandonată tot ca urmare a scandalului înscenat mie de ziarul The Sunday Times. 

    Asta ca să vedem ca ce au jucat sau puteau juca românii dacă nu ar fi dat prioritate luptelor politice intestine și înavuțirii ilicite. Raportat la asemenea "priorități generale", unul ca mine nu putea fi privit decât ca fiind "corupt", blocat în procese și condamnat la inacțiune, în timp ce statul român se prăbușește. O nouă ordine va apărea până la urmă. Din păcate nu cred că va fi cu participarea României ci pe contul ei.

  • Preda Mihailescu Dl. Adrian Severin @ Aproape ca se impune intrebarea directa: cineva acolo, in timpul duminicii britishe va iubeste? Nu ca persoana - ci ca exponent al unei voci chemand actiuni firesti, dar care vine din directia gresita. Vine in minte imaginea lui Disney dela finalul lui Aristocats. Napoleon care ii da o palma lui ... cel mic catel, si striga "I say when it is the END". Si o secunda dupa aceea il paleste "End" in cap si spune satisfacut "NOW is the End". Cam asa, s-a pierdut vreme, dar nu se cuvenea ca iarasi din Romania sa vine voci de cumpat! Nu stiu cum acceptati asocierea, dar imi aduce aminte de linia politica Maurer-Dej, dusa mai departe de Ceausescu la inceput: China, Egiptul, pacea de la Paris (esuata caci nu putea un purice ca Romania sa mijloceasca), si multe altele. Singura intrebare: dar ce ce Anglia?

  • Prospectiv A-z .
    Daca EUropa nu adopta TTIPul, confirmand astfel dominionul american, avem de-a face cu preconditiile unui nou moment Bismarck. Talpes vrea sa ne spuna ca in urmatorii 10 ani vom avea sansa pentru asa ceva. Germanii vor sa se erijeze intr-o entitate
     neo-bismarckiana. Ca sa reuseasca, vor trebui sa-i impace: pe americani, pe rusi, popoarele europene, intr-o configuratie ce poate fi vazuta ca ecoul celei bismarckiene:

    "Bismarck outlined three options for his king: (a) alliance with Russia, which implied a conservative orientation; (b) alliance with France, implying the opposite; or (c) a sharp shift to domestic policies in Prussia with an introduction of popular institutions — a step that would cut the ground out from under the princes. Like a physicist, Bismarck analyzed the principal elements of each situation and then used them in an overall design. He appealed to the czar on the principles of the Holy Alliance, to France on openness to liberal institutions, to German liberals with the prospect of a popular legislature. He fought three military campaigns, each with limited political objectives — intended to co-opt, rather than humiliate, the adversary. Under his leadership, Prussia was among the first on the continent not only to introduce universal suffrage but also, later on, to enact sweeping social legislation. He prevailed not so much because he was stronger as because his adversaries proved less nimble."

    Iata pe ce se baza Bismarck:

    Bismarck’s opponents were still wedded to the 18th-century concepts of the international system as a great clockwork with intricately meshed parts: the science of Newton. Bismarck foreshadowed an age whose equilibrium was an ever-changing interaction of forces, themselves in constant flux, like later atomic physics. Its appropriate philosopher was not Descartes but Darwin; not “I think, therefore I am,” but the “survival of the fittest.” 

    http://www.nytimes.com/.../book-review-bismarck-by...


    This incisive biography takes a psychological approach...
    NYTIMES.COM|BY HENRY A. KISSINGER

  • Prospectiv A-z .
    Atentie, momentul bismarckian poate fi capitalizat de... China. E riscant sa credem ca istoria se repeta, dar fara a pica in acest pacat, putem totusi identifica drumuri potentiale.


    http://thediplomat.com/2011/02/is-bismarck-chinas-man/


    Some China watchers look to Bismarck as a comparison for China. It’s a less reassuring analogy than they think.
    THEDIPLOMAT.COM|BY JAMES R. HOLMES, THE DIPLOMAT

Niciun comentariu: