luni, 5 februarie 2018

Jocul la 2 capete are un nou maestru, Ungaria lui Viktor Orban

PAz shared Petrisor Peiu's post.
Jocul la 2 capete are un nou maestru, Ungaria lui Viktor Orban. Iata in cifre si fapte cum sta situatia:
"Ungaria este partenerul privilegiat atat al celei mai mari puteri regionale, Polonia, cat si al adversarului istoric al polonezilor, Rusia. Ungaria este unul dintre promotorii expansiunii chinezesti in Europa, dar este si destinatia favorita a investitiilor si comertului japonez in regiune, nemaivorbind de faptul ca Budapesta intretine de peste doua decenii relatii formalizate cu Taiwan-ul. Desi se afla printre primele state care au recunoscut independenta Kosovo, Ungaria a devenit acum principala locomotiva a integrarii Serbiei in Uniunea Europeana.
Mai mult, desi se opune violent valorilor promovate de Uniunea Europeana aflata sub conducere germana, Orban este aclamat la Munchen si continua sa atraga de doua ori mai multe investitii germane decat Romania, aceasta din urma strident pro-germana in atitudini. Desi promotor afisat al cultului unor "personalitati" istorice evident anti-semite, Orban Viktor il primeste zambitor la Budapesta pe premierul israelian Netanyahu. Desi orchestreaza vizibil coalizarea partidelor maghiare din Romania pentru obtinerea autonomiei etnice in asa-zisul "Tinut secuiesc" si boicoteaza aderarea Romaniei la OECD, liderul informal de la Bucuresti se lauda cu prietenia lui Orban si schimba intreaga legislatie a Educatiei doar pentru a-i da acestuia din urma satisfactie, iar Ministrul de Externe roman declara prioritate a mandatului sau "resetarea" relatiilor cu Budapesta.
Iar, mai nou, caderea Austriei sub avansurile coalitiei nationaliste si eurosceptice, precum si rezultatele alegerilor parlamentare din Cehia, par sa ii intareasca profilul de model regional lui Orban Viktor.
Anul trecut, de pilda, comertul bilateral Ungaria-Taiwan a atins cifra de 685 milioane USD (a 11 relatie comerciala a Taiwan-ului in UE) iar cele doua parti au semnat mai multe memorandum-uri, inclusiv unul pentru agricultura. Cu toate acestea, Ungaria are exporturi de 2,2 miliarde USD catre China si importuri de 4,8 miliarde USD de acolo. Iar noi, cei cuminti care fugeam si de fotografiile cu oficialii taiwanezi, avem un anemic export de 682 milioane USD catre China, de unde importam de 3,8 miliarde USD. Iar pe lista de parteneri comerciali ai Taiwan-ului nici nu ne aflam.
De mult, la noi se tot propaga zicala conform careia singurii vecini buni ai nostri sunt Serbia si Marea Neagra; ei bine, exporturile romanesti catre Serbia se ridica la ridicola suma de 519 milioane USD, in vreme ce Ungaria vinde catre sarbi produse in valoare de 1,4 miliarde USD. Ungurii au recunoscut Kosovo la numai o luna de la declararea independentei (martie 2008), iar noi inca nu am facut-o, tocmai pentru a pastra bunele relatii cu Belgradul. Si atunci, cum se face ca Belgradul are un proiect de 2 miliarde USD pentru un tren de mare viteza care sa il lege de Budapesta, nu de Bucuresti (sau macar de Timisoara)?
Suntem noi pro-nucleul dur si pro-germani, iar ungurii contesta suprematia lui Mutti? Suntem, dar atunci de ce la ei construiesc fabrici Audi si Mercedes, iar la noi face Kaufland magazine? Sau de ce noi exportam in Germania bunuri de 13 miliarde USD, iar ungurii de 28 miliarde USD?
Suntem noi in prim-planul luptei cu pericolul rusesc, iar ungurii sunt mandri de logodna lor cu tarul de la Kremlin? Si atunci de ce polonezii fac corp comun cu ungurii si nu cu noi? O sa se ridice vreun avion unguresc de la sol pentru a apara Polonia? Cele romanesti sigur o vor face. De ce atunci ungurii vand de 4,2 miliarde USD in Polonia, iar noi doar de 1,8 miliarde USD?"
Ungaria este partenerul privilegiat atat al celei mai mari puteri regionale, Polonia, cat si al adversarului istoric al polonezilor, Rusia. Ungaria este unul dintre promotorii expansiunii chinezesti in Europa, dar este si destinatia favorita a investitiilor si comertului japonez in regiune, nemaivorbind de faptul ca Budapesta intretine de peste doua decenii relatii formalizate cu Taiwan-ul. Desi se afla printre primele state care au recunoscut independenta Kosovo, Ungaria a devenit acum principala locomotiva a integrarii Serbiei in Uniunea Europeana. Mai mult, desi se opune violent valorilor promovate de Uniunea Europeana aflata sub conducere germana, Orban este aclamat la Munchen si continua sa atraga de doua ori mai multe investitii germane decat Romania, aceasta din urma strident pro-germana in atitudini.
Orban Viktor si-ar fi dorit sa fie regele apostolic al Ungariei (Apostoli kiraly), dar nu poate fi decat un regent (kormanyzoja); denumirea pe care si-ar fi dorit-o Orban Viktor pentru sine ar fi fost, fara…
ziare.com
Comments
Rizea-manea Marius
Rizea-manea Marius Chiar daca pare asa ,cooperarea si dezvoltarea economica nu trebuie sa fie o xcompetitie absurda .Tot uitancu-ne la ce fac altii,am uitat si nu am mai avut nici timp ,sa facem si noi ceva .Pe de alta parte ,nu vom face niciodata nimic daca le vom incepe pe toate dar nu vom termina niciunul dintre ubiective ,nemaivorbind de faptul ca obiectivele nu sunt clare si nici de perspectiva .Cand conduci cu ochii la bara din spate a celui dinnaintea ta ,risti sa-ti rupi gatul ,sau ...ai certitudinea asta .
 

Niciun comentariu: