luni, 27 noiembrie 2017

„Mircea Vulcănescu. O microistorie a interbelicului românesc” de Ionuț Butoi

 „Mircea Vulcănescu. O microistorie a interbelicului românesc" de Ionuț Butoi – 5 noiembroe 2017

 


Ovidiu Stoica
 shared a link.

November 5 at 2:55pm

O teza deliberat provocativa, frapanta, cu un graunte de adevar in ea, despre procesul modernizarii Romaniei inceput la 1848 :

"România «modernă» și nefuncțională.. a reușit doar să saboteze România tradițională ca lume socio-culturală, fără a reuși să pună ceva în loc...suntem aceeași țară periferică, cu aceleași probleme economice și sociale, aceeași precaritate a istoriilor de viață, în care singurele instituții care funcționează constant, indiferent de regimul politic, sunt cele represiv-polițienești."

 

 

„Mircea Vulcănescu. O microistorie a interbelicului românesc" de Ionuț Butoi

În lucrarea sa, "Reflecții asupra Revoluției Franceze", Francois Furet, unul dintre cei mai avizați cercetători ai fenomenului din 1789, atrăgea atenția asupra faptului că…

BOOKHUB.RO

 

Claudia Giurca Mi-ar placea sa existe un soft care sa plaseze un personaj istoric intr-un alt timp. Analizand capacitatile si comportamentele manifestate, sa "ghiceasca" cum s-ar deplasa in alt timp, alta perioada istorica. De exemplu, cum ar fi Mircea Vulcanescu in zilele noastre, scapat de presiunea unei perioade in care prigonirea evreilor se extinsese nemilos, nedrept, aberant in mare parte din lume. A fost o perioada cumplita, ca un uragan social, care a maturat, de-a valma, cele bune obtinute in societatile europene si cele mai putin bune. Un blestemat uragan, nebanuit a fi atat de blestemat atunci cand a fost o samanta. Iar acum, dupa atat de mult timp isi produce inca efectele, neputand sa salvezi ceea ce ai vrea si ar fi important pentru viata ta de acum folosesti.

Smaranda Dobrescu Despre interbelic cartile aparute in ultimii 4-5 ani au incercat o demitizare atat a taranului roman traditionalist, neatins de modernitate, element retrograd al societatii cat si a intelectualilor romani, tratati in corpore sau aproape ca afiliati miscarii legionare . Pe un ton mai dubitativ, aceasta carte pare sa recunoasca si niste merite lui Vulcanescu. Rezultatul insa, ma tem ca va fi acelasi.
Iata un fragment al criticului care ma pune pe ganduri:
"Modernizarea incompletă a instituțiilor din România, problemele economice, precaritatea materială a mediului universitar, incapacitatea statului sau a mediului privat de a absorbi forța de muncă formată în universități sau costurile financiare prohibitive presupuse de calitatea de student au dus, inevitabil, la radicalizarea tineretului, a studenților în special. În aceste condiții, canalizarea furei și a neputinței s-a îndreptat spre „vinovații de serviciu", evreii, iar Mișcarea Legionară a reprezentat debușeul necesar. În condițiile în care statul părea incapabil să răspundă provocărilor induse de situația de după război, deruta naționalistă, patosul religios și crezul utopic structurau alternativa dezirabilă, menită să transforme radical și brusc fundamentele vechii lumi.
Daca am inlocui cuvantul "razboi" (WWI) cu revolutie ar urma sa ma intreb daca e legic sa apara "Vinovati de serviciu" si in perioada actuala. Adica pretexte, in viziunea autorului articolului. 
Si sa ma mai intreb ce anume a condus si acum la "deruta naționalistă, patosul religios și crezul utopic "
In ce masura aceasta manifestare in crestere este sau nu un fenomen legic?

 

Ovidiu Stoica Sigur. Nu am vrut sa spun ca sustin ideile autorului, era o invitatie la discutie...In legatura cu evreii, tensiunile inter-comunitare romano-evereisti nu incep in interbelic ci in a doua jumatate a sec.19 odata cu iimigratia masiva si ilegala a evreilor in Romania (Moldova in special). Imigranti evrei ce proveneau din Imperiul Tarist (Regiunea Pale, Ucraina-Polonia) unde in sec, 19 a avut loc 'explozie demografica' a populatiei evreiesti, si care apoi a inceput sa migreze... Toate problemele inter-etnice erau deja prezente la inceputul sec.20, cu doua decenii inainte de Romania Mare..vezi - Nicolae Iorga, Istoria Evreilor din Tarile Noastre - 1913 https://mazarini.wordpress.com/.../nicolae-iorga-istoria.../

 

 

NICOLAE IORGA: ISTORIA EVREILOR DIN ŢERILE NOASTRE

ISTORIA EVREILOR DIN ŢERILE NOASTRE…

MAZARINI.WORDPRESS.COM

 

Constantin Balasoiu Butoi respinge un Vulcănescu de extrema dreaptă, dar nu e dubitativ, mai curând clarifica lucrurile.
E probabil cea mai bună evaluare recuperare a lui Vulcănescu după 90. Și vine exact la timp. Revendicarea lui de către extrema dreaptă l ar fi compromis iremediabil
In fragment citat parcă l as citi pe p p Negulescu, de la el am reținut cred expresia de șomaj intelectual, care explica în opinia lui radicalizarea studențimii și a tineretului în anii 20

 

Smaranda Dobrescu Constantin Balasoiu necitind cartea trebuie sa te creditez si asta si fac cu placere auzind de recuperare in termeni rezonabili. M-am gandit si eu si am remarcat legat si de alte nume interbelice, intelectuali martiri ai inchisorilor comuniste, ca sunt asumati de diversi dubiosi legati de VT.

 

Prospectiv A-z .
In interbelic, intelectualii romani mai aveau o scuza: romanilor in general si intelectualilor in particular li se intampla in premiera sa bata apa in piua desi pe hartie toate conditiile sugerau ca Romania sa se inscrie cu forta pe traiectora dezvoltarii modernizatoare.

Dupa 1989/2007 ce scuza mai avem cand vedem ca indiferent ce ar incerca romanii, Romania ramane acolo unde au asezat-o puterile garante (KWJ): O vaca slabanoaga, buna de muls.

In lipsa cheii neocoloniale, ce vom descifra cu microistoria? Romania a aparut, ca si alte state-natiune din perioada, ca urmare a destramarii imperiilor continentale. Asta n-a insemnat ca noile state natiuni au devenit dintr-o data egalele mostenitoarelor de imperii, ci au devenit tributare la imperii discrete. Rolul minoritatilor din toate timpurile? Am mai scris-o aici: Cei mai eficienti vectori imperiali. De aceea minoritati sunt mereu aduse/rascolite/plimbate, pentru a tine majoritatile timorate.

 

Smaranda Dobrescu De fapt ce inseamna cheia neocoloniala? Avem de-a-face cu o situatie ambiguaa intr-o societate, nu stim de ce nu se leaga nimic bun in sensul progresului de orice fel si doar daca realizam ca suntem de fapt o colonie lipsita de suveranitate, descifram enigma? Cheia neocoloniala este cheia de aur care ne destupa mintile? Ne da si solutia?

 

Prospectiv A-z .
Cheia neocoloniala ne arata oranduiala lumii dincolo de numele proprii in care ne tot poticnim pana la epuizare. Daca ne da si solutia? Pai s-o aplicam mai des si vom vedea; Un lucru e cert, microistorioarele si celelalte feluri de a face istorie la nivel mic, NU.

 

Smaranda Dobrescu Cheia coloniala este o teoretizare a colonialismului asa cum microistoria este o gaselnita de a studia istoria dintr-o anumita etapa in context istoric. Ceea ce se intampla din stravechi timpuri.. Doar ca acum stim ca facem proza.. https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/feb/2/16/1f642.png:-)

 

Prospectiv A-z .
Atentie, sunt doua chei diferite. Aceea coloniala se aplica atunci cand imperiul administra direct colonia--colonistii si colonizatii erau fatza in fatza. Acum, in neocolonialism, neo/colonizatii nu mai vad colonistii imperiului.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10205993301630260&set=a.10205993301550258.1073741873.1792196919&type=3&theater

 

Marius Rimbasiu

November 2, 2016 · 

Niciun comentariu: