miercuri, 17 mai 2017

Omul potrivit la locul potrivit..

Omul potrivit la locul potrivit... – 9 mai 2017


Smaranda Dobrescu shared a link.

Omul potrivit la locul potrivit.. Valer Marian iar ne submineaza increderea!!  :-)

 

 

Pe mâinile cui a ajuns apărarea națională?

Șeful principalului partid de guvernământ, Liviu Dragnea, și șeful Guvernului, Sorin Grindeanu, s-au găsit recent, probabil în lipsa altor preocupări mai serioase, să se oțărască la șeful Marelui Stat Major General al Armatei Române, generalul Nicolae Ciucă, pe tema achiziționării unor rachete Patri...

COTIDIANUL.RO

 

PA-z .
Un comentariu, doua, trei...

van kiparos
Parca se legiferase ca ministrii Fortelor Armatei sa fie persoane civile , nu militari si de aceea nu-i inteleg pe cei care doresc in pozitia de ministru al MApN un militar. Capul ostirii , in materie de expertiza este seful Marelui Stat Major si acesta trebuie sa fie un militar de mare competenta si calitate. Politicienii pledeaza in Parlament propunerile specialistilor in ale armiei , care sunt militari de cariera. Si banutii care merg la ostire pentru diverse (bugetul) tot de la Parlament vin si din acest motiv intrebarile politicului privind cheltuirea lor sunt perfect justificate (si dorite!).

Tudor
În principiu de acord cu mânăriile de tot felul la vârful instituțiilor statului . Dar , dacă veți începe analiza cu modul cum a ajuns sasul Klaus Werner Iohannis președinte al României , atunci , da , îmi scot pălăria . 

radu
De acord ca toti politrucii astia sunt niste habarnisti, insa nici generalii facuti la norma nu sunt mai de soi...Daca acest Ciuca a facut un curs la West-Point si a comandat o unitate de „carne de tun"in Afghanistan , nu inseamna ca e vreun Napoleon...

Yoram
Domnule Marian,tot respectul!Romania e tara de trasi-impinsi polititruci ,cu un numitor comun: acoperiti sau turnatori cu angajament ! 

marcu
Care apărare națională bre? România nu are un sistem rapid și eficient de apărare națională exact acum când este încercuită de forte ostile.Dotarea armatei și efectivele de numai 75000 de combatanți, militari și civili,reprezintă o gluma sinistra făcută de politicienii postdecembriști. Nu vreau sa sperii pe nimeni ,dar dacă punem la socoteala ca militarii angajați pe baza de contract și care constituie grosul armatei, sunt platiti cu salariul minim pe economie,ca în armata în ansamblu ,sunt salarii mult mai mici decat in MAI ,SRI,SIE ,atunci fac prezumția ca ,în caz de război, tara sa fie apărată de politruci ,DNA,SRI,MAI si asta pen'ca militarii nu vor avea incotro si vor pune armele jos.Pai când avioanele de vanatoare,rachetele ileria terestra,navele maritime de război ,submarinele,aproape ca nu exista ,sau dacă exista ,nu sunt în stare de functionare,cu ce sa lupți? Și, pe cine sa aperi ,pe politrucii din toate partiddle,fără exceptie,și averile lor,adică exact pe aia care au distrus tara cu armata ei cu tot?Prevăd ca dacă nu se va da atenția cuvenita dotării armatei și salarizării corecte a militarilor,în curand nu vom mai avea nici tara.Nu va bazați pe alții,niciun popor nu-și va sacrifica militarii proprii pt a apăra România? În toate statele democratice armata reprezintă cea mai puternica și loiala societate de asigurări, plătești o "poliță" pe timp de pace și ești asigurat pt un caz de război. 


Nu s-au luat de persoana
Nu s-au luat de persoana, s-au luat de problema: achizitia Patriot. Sau cumva generalul e una din persoanele acelea care nu gresesc niciodata? Noi n-avem bani de aruncat, avem bani putini si trebuie sa-i dramuim bine. Cand cumperi ceva, intai trebuie sa te intrebi la ce-ti foloseste. In cazul Patriot, care e justificarea? Ca nu am vazut niciuna. Un general asa de... la standard occidental nu stie ca trebuie sa justifici cand ceri ceva? Patriot nu ne poate apara de rachetele moderne rusesti, asta e stiut. E eficient doar impotriva rachetelor vechi, gen Scud, dar astea se mai gasesc doar in state sarace ca Irak, Palestina, iar acestea sunt prea departe ca sa fim in raza lor de actiune. Poate sa mai aiba bulgarii, ungurii, moldovenii sau ucrainienii. Ei ar fi singuri impotriva carora ne-ar putea apara acest sistem. Dar noi vrem sa ne batem iar cu vecinii? Ce spune doctrina noastra? Daca e asa, spuneti-ne si noua, ca sa stim. Sau trebuie doar sa dam tributul de 2% la americani si nu conteaza pe ce-i cheltuim? D-le Marian, calitatile dvs de procuror sunt vizibile si am apreciat activitatea dvs de senator. Dar asta nu va face expert militar. Stati un pic si ganditi-va.

 

PA-z .
Matei
Oare se mai poate vorbi despre o aparare nationala fiabila ? Mai intai unitatile de lupta au fost decimate prin doctrina « profesionalizarii » corpurilor de armata. Apoi, industria militara a urmat declinul economic romanesc. Investitiile sunt scumpe si facute spre material militar depasit, obsolet si neperformant. Avioanele militare « F-16 » au fost cumparate la mana a doua, de la portughezii ce nu stiau la ce groapa de gunoi sa le arunce. Rachetele « Patriot » cumparate recent au fost concepute acum 40 de ani. Avem un numar record de generali de armata, insa cei ce pot asigura conducerea in lupta sunt extrem de putini, restul fiind « generali de opereta ». Jumatate din forta de munca a tarii (persoane in masura sa asume un stagiu militar) sunt risipiti in Occident. In caz de nevoie nu va fi timpul necesar mobilizarii lor, precum nici dorinta acestora de a se inregimenta. CSAT, Consiliul National de Aparare a Tarii, a devenit o formalitate administrativa, unde subiectele si deciziile sunt discutabile. Conducatorul Suprem al Armatei, Presedintele Romaniei, este departe de a avec atat tinuta cat si caracterul unui sustinator si salvator al neamului in caz de conflict armat. Strategiile de cooperare armata sunt reduse la deciziile NATO, ce nu se iau la Bucuresti si unde tara noastra este privita ca un scut contra rusilor si victima colaterala anuntata. Deci, cine si ce spunea despre Apararea Nationala a Romaniei ?...

CristescuM
Cu tot respectul...daca dl general Ciuca a fost scolit la Westpoint si vrea sa cumpere niste rachete model vechi de la cei ce l-au scolit nu inseamna ca gata! e o somitate intr-ale apararii.. Acu' mai vedeti si de cine a fost consiliat Dragnea in campanie si intelegeti mai multe...cam pe unde sunt interesele.

Anonim @ CristescuM
In esenta, aveti dreptate dar, Romania fiind in NATO, nu prea are de ales. Cum s-a avut grija de a elimina productia interna, nu ramine decit importul. Rachetele Patriot echipeaza totusi si alte armate.

escu @ CristescuM
Și dacă a fost școlit la „... celebra academie militară americană West Point ..." ce ne face să credem că Ciucă și alții școliți ca el, nu sunt în situația foștilor meletari școliți la, tot așa de celebra pe atunci, academie Frunze, din URSS? Așa că, ....

lovaaa @ CristescuM
Somitate EDITAT! Daca-si facea studiile la Moscova sarea tot aparatul de "partid" al MAPN sa-l demonizeze cumva? Asa, daca le-a facut in SUA, e mare "specialist"?? LOL. Sau ... marsh!!

 

Smaranda Dobrescu Nelinistea dupa lectura acestor comentarii e deplina.. :-(


Gheorghe Gradinaru "Nelinistea" este mult mai veche , in opinia mea si are la baza profesionalismul celor care au avut si au acces la functiile de conducere ale armatei.

 

Smaranda Dobrescu Nici acum nu stiu daca acea regula stabilita oarecum consensual politic ca decidentii armatei sa nu fie militari este cea mai buna solutie. De unde sa stie un civil(eventual si fara stagiu militar) probleme de dotare tehnica, de exemplu?. Asa s-a ajuns si la desfiintarea stagiului militar. Din comentarii reiese-daca asa o fi, ca angajatii contractuali din armata sunt platiti cu salariul minim... Alte tari, precum Polonia, au avut alte orientari...

 

PA-z .
"Nici acum nu stiu daca acea regula stabilita oarecum consensual politic" 

Va veni un timp cand TOATE aceste reguli importate post-1989 vor fi rasturnate. Si cele mai rele si mai si...

Niciun comentariu: