luni, 3 aprilie 2017

Europa cu doua viteze

Europa cu doua viteze – 7 martie 2017

 

Dinica Roman shared Gheorghe Piperea's post.


Gheorghe Piperea

March 7 at 4:13pm

Germania si Franta au decis, Olanda, Spania si Italia s-au aliniat acestei decizii : va fi o Europa cu 2 viteze. Asa-zisa Uniune Europeana va redeveni Segregarea Europeana. Nu conteaza ca Jean – Claude Junker a propus 5 variante de itinerarii ale carutei europene. Conteaza ce vor Germania si Franta. 
Povestea cu avantajele si dezavantajele celor 5 variante ale lui Junker este doar atat : o poveste, una "cu vii si pleci". Care, vorba cantecului, ne omoara incet (ascult 3rei Sudest, recunosc si regret fapta…). E o poveste asezonata, uneori, cu naivitati si inutilitati preconizate ca avantaje comune tuturor celor cinci scenarii. O astfel de inutilitate este inter-conectarea automobilelor europene (???!). Oare la ce-o fi utila interconectarea masinii mele, biet profesor de drept la Bucuresti, cu masina lui Hans, profesor de drept la Hamburg, sau a lui Philippe, profesor de drept la Paris V? 
In scenariul Europei cu doua viteze, in mod evident, Romania va fi lasata la periferie. Decizia segregarii asa-zisei Uniuni Europene, previzibila ca miscarea planetelor, va fi luata la Summit-ul din 24-25 martie (unde noi, cetatenii romani, vom fi reprezentati de un presedinte si, probabil, un premier care se au ca pisica si cainele) si va fi de natura a transforma starea de facto de colonie, in care, inca din anul 2000, a fost fixata provincia Romania, intr-o stare de jure. Vom fi, deci, un jucator de rezerva cu acte in regula al asa-zisei Uniuni. Nu se stie cat vom face banca de rezerve. Probabil, pana la desfiintarea competitiei. Pretextul perfect pentru care ni s-a procurat acest sticker de pus pe obraz : (numai noi) suntem incorijibili pe partea de coruptie. Nu va e clar ceea ce rezulta din protestele anti-guvernementale din ianuarie – martie 2017? De ce n-o fi scazut fenomenul coruptiei in 20 de ani de lupta, ci mai degraba a crescut, nu stiu. Este, insa, de domeniul evidentei ca s-au cheltuit bani pentru asta, iar unele ong-uri au facut cariera. Ca sa nu mai vorbim de politicieni - indiferent de orientare, ei sunt tot acolo unde finantatorii actelor de copruptie au nevoie de ei. Si acolo vor ramane si dupa protestul #rezist - entilor. Doar ca se va schimba culoarea politica (o chestie care, la noi, e mai mult porecla decat ideologie) si hashtag-ul. 
 O Europa cu doua viteze ar fi nu numai o consacrare oficiala a ipocriziei si a minciunilor de pana acum ale birocratilor bruxelezi (nu spunea dl Junker : "atunci când situaţia devine serioasă trebuie să minţi"?), ci si o injustitie facuta Romaniei si cetatenilor ei cinstiti si platitori de taxe, precum si un cumul de pagube economice uriase. 
Am facut, toti, eforturi pentru aderarea la Uniunea Europeana. A durat 10 + 6 ani (pregatirea pregatirii aderarii incepand, practic, din 1991). Alergatura dupa un statut de membru plin al Uniunii Europene (adica, aderarea la zona euro si la spatiul de libera circulatie Schengen) a mai durat si ea 10 ani. De fapt, inca alergam dupa acest statut, desi am luat startul cu o tura de stadion mai tarziu si, in plus, echipamentul nostru e ca cel de la Olimpiada de la Rio - rad si curcile de el. Suntem ca Eddie Vulturul, saritorul cu schiurile de la trambulina din filmul omonim.

Exemple si comentarii veti vedea zilele ce urmeaza. Va urma.

 

Doina Nicolescu Adevarat, am facut toti eforturi pentru aderare! Dar am facut ca tara si sacrificii imense. Nici dupa al 2-lea razboi mondial, cand am platit ca invinsi ( cu toate ca au murit 250.000 romani pentru victoria finala a aliatilor) tara nu a fost mai saraca.

 

Dinica Roman Ganduri care merita inramate si oferite #rezist-ilor, doamna Nicolescu!

 

Smaranda Dobrescu Situatia in care s-a ajuns cu discutia restructurarii UE si recurgerea la scenariul 3 cu mai multe viteze, e hotarata de Germania si Franta, dar e determinata de Brexit si Trump si este mai intai de toate o chestiune de bani.GB contribuia cu 9 mld euro anual, sume pe care aceasta nu mai vrea sa le plateasca incepand cu acest an cu toata oponenta CE. Amenintarile lui Trump privind conditiile in care va asigura securitatea Europei in viitor reprezinta al doilea motiv de cheltuieli suplimentare pentru formarea armatei de aparare, pentru sustinerea ei prin armament si joburi. Nu in ultimul rand insertia sociala a imigrantilor costa si nu putin. Trecand tarile sarace pe un statut inferior, acestea vor costa mai putin in calitate de receptori de fonduri structurale, poate chiar nu vor mai primi nimic. Faptul ca anul trecut a fost nevoie de un guvern care sa nu traga fonduri a fost un mare ajutor pentru UE, asa cum actualele acuze fara sfarsit la adresa PSD aduse de o masa de manevra pot determina UE sa ne pozitioneze undeva pe langa usa de iesire, ca fiind nedemocrati, instabili politic, neguvernabili, corupti. Unde mai pui ca fara fonduri europene programul PSD nu are cum sa se indeplineasca. Este doar un scenariu nu prea luminos pe care mi l-am imaginat. Si imi pare ca nimic nu e intamplator.La fel de adevarat este insa ca niciun alt guvern nu se va descurca in conditiile acestea. Continui sa cred ca scenariul 2 adica piata comuna, ne-ar fi pastrat cel putin egali si fara impunerea pretului la gaze, energie, fara vanzarea terenurilor agricole, fara frica trecerii intempestive la euro, fiecare cu moneda lui.

 

Rizea-manea Marius Si eu nu citisem asta .....

 

Rizea-manea Marius Raman la parerea ca-s un om total neinstruit ,chiar daca natura a fost generoasa .....

Niciun comentariu: