luni, 14 noiembrie 2016

Ce se poate intelege din zbuciumul electoral american?

Ce se poate intelege din zbuciumul electoral american – 19 octombrie 2016


Prospectiv A-z

Din tot zbuciumul electoral american trebuie sa intelegem cateva lucruri:

1) Statul (modern) nu este decat cadrul scris si nescris de protectie al minoritatii dela putere.
2) Cand exista riscul ca *o majoritate* sa doreasca renegocierea regulilor in detrimentul minoritatii dela putere, statul intra in criza.
3) Cu cat perceptia pericolului e mai mare, cu atat masurile de criza sunt mai arbitrare relativ la status-qvo ante.
4) Ce e adevarat pentru SUA acum, e cu atat mai adevarat pentru tarile mai mici. In Romania lui Ceausescu, din momentul in care acesta a fost pus la index de cele 2 mari puteri, masurile de prezervare ale regimului s-au comportat corespunzator teoriei de mai sus. 
5) Schimbare in pofida minoritatii dela putere se intampla numai ca efect al actiunilor externe--specialistii in Revolutia franceza imi pot spune daca/unde gresesc.
6) Schimbare in pofida minoritatii dela putere se intampla in imperiu din cauze externe difuze si decuplarea majoritatii dela programul minoritatii.

_________________
*o majoritate* de mai sus trebuie luata in sensul cel mai larg, nu neaparat in cel demografic.

 

Smaranda Dobrescu Minoritatea in SUA se simte acum nereprezentata de catre stat , lucru vizibil oarecum de noi prin manifestarile anti establishment. Consideri ca exista simultan si conditii externe difuze care sa ceara schimbarea? Urmeaza ora H?

 

Prospectiv A-z .
Printre conditiile externe se numara:
1) Reculul sistemului dolarului;
2) Ridicarea Chinei;

Printre simptomele presiunilor externe gandim la Wikileaks si valurile de contra-propaganda.

Rational vorbind, toti ar trebui sa caute sa amane Ora H, mai putin hegemonul ranit care are in general tendinta de supra-reactie.

 

Alexandru Botu Excelente observatii si formulari!

 

Draghi Puterity Ar mai fi un factor, nu stiu sa il generalizez acum, sau poate intra la punctul 6, si e bazat pe observatia ca peste 50% din tinerii SUA nu mai cred in sistemul actual pentru ca "it doesn't work for them".

 

Prospectiv A-z .
Poate clarifici un pic: "it doesn't work for them" as in individuals, or as in group/generation?

Sensul la care ma refer eu e cel al grupului/generatiei, desi tinerii acestia sunt deja modificati sa perceapa bine/greul/raul/usorul/etc. in termeni pur subiectivi. Adica s-a disipat constiinta de clasa/grup/etc.

 

Draghi Puterity Ca generatie. Iar spalarea la creier are si ea limitele ei. Cand reality check-ul e dur de tot, trece. 

Uite aici cateva aspecte concrete:

http://foreignpolicy.com/.../why-young-americans-are.../

 

 

Why Young Americans Are Giving Up on Capitalism

FOREIGNPOLICY.COM

 

Prospectiv A-z .
Este un prim pas. Drumul e lung pana la schimbare sociala. Cati din ei ar vota-o pe Jill Stein sau Donald Trump? In raspunusl la intrebarea asta am gasi ce si cum.

Trebuie remarcat ca multi au votat cioara vopsita si ar fi votat cu Bernie, alt vopsit...

 

Draghi Puterity Establishmentul va falsifica oricum votul in favoarea lui Hillary, deci nu putem stii cati sunt cei care refuza sistemul actual. Totusi, trebuie sa existe o masa critica care sa poata sa il schimbe.

 

Prospectiv A-z .
Si Brexitul de ce n-au putut falsifica?

 

Draghi Puterity Prospectiv A-z - pentru ca nu au vrut! Pregatesc ceva urat in Europa, si au nevoie de UK pentru ce va fi dupa...

 

Prospectiv A-z .
Nu cred in aceasta citire creativa a istoriei, dar acum creste certitudinea unui cadou facut EUropei, caruia nu-i va supravietui.

 

Mihai Ion Turcu Prospectiv A-z @pentru ca englezii sunt englezi.Ieri discutam cu unul, nu era momentul potrivit , sarbatoream un botez, spunea ca votand Brexit n-au crezut ca se va si produce.Semnalele englezilor sunt bine de luat in seama pentru ca istoric britanicii apar a fi bine ancorati in pamant.


George Pala e simplu de inteles...vine hilara ,vine ww3https://www.facebook.com/thef.../videos/1839010056319253/...

Niciun comentariu: