Juncker: Nu trebuie să mai permitem SUA să "dicteze" relația Europei cu Rusia – 10 octombrie 2015
Smaranda Dobrescu Chiar daca declaratiile lui Claude Juncker sunt luate din context,senzatia este aceea a unei mari derive a continentelor in aceste zile:
Juncker: Nu trebuie să mai permitem SUA să "dicteze" relația Europei cu Rusia
Discurs surprinzător al președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la Passau, acolo unde a declarat că UE nu mai trebuie să permită Washingtonului să…
Mihai Ion Turcu Iese la suprafata ceva ce exista dedesupt. Daca patinam doar la suprafata se aflam in ignoranta si iluzie. Este periculos sa te aventurezi pe ghiata inainte de a avea certitudinea grosimii ei.
Ion Corbu În sfârşit, gândul bun!
Smaranda Dobrescu Nu m-as grabi sa trag concluzii din acest minuscul gest de orgoliu. Cum ramane cu masivele schimburi comerciale dintre SUA si UE, cu TTIP-ul aproape de finalizare, cu armamentul nuclear adus de curand de catre SUA in Germania, inclusiv cu propaganda extinsa din presa de toate limbile si culorile?
Ion Corbu Un gest minuscul pentru Junker un mare gest pentru echilibrul mondial şi european de forţe! Şi de înţelepciune. Normalizarea relaţiilor cu Rusia şi recunoaşterea statutului său, de mare putere militară, nu afecteayă relaţiile de colaborare cu USA. Poate ştirbeşte un pic din orgoliul americanilor însă oricum orgoliul lor este deja ştirbit. Unipolarismul puterii militare americane, oricum, s-a sfârşit! Ruşii au făcut o neaşteptată dar concludentă demonstraţie de forţă: să deplasezi atâtea avioane, elicoptere şi tehnică militară din Rusia în Siria fără ca sofisticatele şi inteligentele sisteme de detectare americane şi nu numai să nu te simtă este o performanţă care te face să crezi că dacă s-a putut în Siria se poate oriunde! Adică o mare performanţă!
Smaranda Dobrescu De acord. Ce pondere ma intreb in actiunea lor a avut aceasta demonstratie de tehnica militara, cat a insemnat dorinta de distrugere a obiectivelor ISIS si intentia de anihilare a rebelilor? Dupa parerea mea, insasi initiativa declarata de atacare a ISIS a reprezentat gestul care i-a readus Rusiei avantaje in refacerea imaginii de mare putere.
Ion Corbu Rusia a speculat simulacrul de luptă împotriva ISIS pe care îl fac de mult timp americanii. Dar fără tehnologie nu puteau deplsa atâtea forţe acolo. Şi, evident, au speculat extraordinar de bine această oportunitate, ca decizie tactică, politică şi militară atingând astfel două obiective: soluţionarea problemei şi redobândirea imaginii şi vizibilităţii internaţionale. Cu această ocazie au pus capăt unipolarismului militar şi, iată, impun un nou echilibru de forţe. Dacă nu cumva chiar şi un avantaj competitiv, în sensul unei supremaţii tehnologice"
Adrian Costea Mi-a placut omul asta de la inceput. emoticon like
Roxana Iordache Cretinism.
Ioan Albescu Deși nu sunt un fan Băsescu, ci dimpotrivă nu mă pot abține să nu mă întreb dacă nu cumva are totuși dreptate când spunea că această abordare, care pare începutul unor cedări succesive nu este similară perioadei premergătoare celui de-al Doilea Război Mondial. Cert este că Putin a obținut o mare victorie prin această fisură între pozițiile SUA și UE pentru că principiul oricărui dictator este dezbină.. Pe mine dl Juncker m-a dezamăgit, și mă întreb dacă apostrofarea către Viktor Orban cu apelativul "dictatorule!" nu era de fapt un compliment?
Smaranda Dobrescu Faptul ca Franta si-a bombardat pupilul, Siria saptamana trecuta, cu aprobarea Parlamentului a fost un act cam excentric fata de restul tarilor europene. MUlti considera fapta drept manifestarea dorintei Frantei de a fi prezenta alaturi de marile puteri daca si cand se va discura reasezarea lumii... Asta o spun avand in vedere ca mai toate tarile arabe alaturi de cele ce completeaza zona Orientului Mijlociu au o atitudine manifestata, chiar daca diferita fata de rezolvarea problemei Siriei iar marile puteri sunt deja pozitionate. Cred ca Juncker confruntat cu problemele refugiatilor a constatat ca Europa pare a fi exclusa de la aceasta confruntare cu final neasteptat si cu analogii multiple cu al doilea WW. E de mentionat cred eu si afirmatia Turciei ca s-ar putea lipsi de importul de gaz rusesc in viitor, ea fiind cea mai importanta importatoare pana in prezent
Mihai Ion Turcu Este o situatie tensionata politic dar nu iminenta de razboi mondial. Un razboi se declanseaza in jurul competitiei unui obiectr indivizibil.In orientul Mijlociu, din punct de vedere al actorilor externi, totul este divizibil haosul fiind perfect.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu