luni, 21 septembrie 2015

Tăriceanu: Iohannis poate să suspende un membru al Guvernului, dar nu pe premier

Tăriceanu: Iohannis poate să suspende un membru al Guvernului, dar nu pe premier – 20 septembrie 2015

 

Smaranda Dobrescu

· 

Terte persoane din politica explica de ce inlaturarea premierului din fruntea guvernului nu poate fi facuta de catre presedinte, in primul rand pentru ca Constitutia nu vorbeste de aceasta posibilitate iar in al doilea rand demiterea lui fara sa se fi dovedit vinovatia sa va determina cu atat mai mult o criza politica. Din pacate, ca intotdeauna colegii din PSD nu au o atitudine clara si singurul lucru pe care-l urmaresc este ca PSD sa-si mentina guvernul, eventual prin Oprea. Sigur, ca demisia lui Ponta nu ar mai ridica aceste probleme, dar ma intreb daca in cazul pentru care e invinuit nu este culpabil(o fi in altele) de ce ar trebui sa demisioneze?

 

 

Tăriceanu: Iohannis poate să suspende un membru al Guvernului, dar nu pe premier

Tăriceanu: Iohannis poate să suspende un membru al Guvernului, dar nu pe premier

COTIDIANUL.RO

Sorin Faur Constituţia distinge între două "instituţii" – revocarea şi suspendarea 
Art.107(2) – "Preşedintele României nu îl poate REVOCA pe primul-ministru."
Art. 109(2) - (...) „Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage SUSPENDAREA lui din funcţie."

În opinia mea, în baza art 109, s-ar putea forţa suspendarea, chiar dacă lui V. Ponta i se impută penal fapte din afara mandatului de membru al Guvernului. Textul constituţional nu nuanţează explicit, deci s-ar putea forţa suspendarea, eventual cu arbitraj la CCR. Însă, în absenţa unei alternative credibile, cel puţin deocamdată, Ponta e mai util opoziţiei în rolul de oaie neagră, perpetuu înjurabilă. E şi cinism, e şi lipsă de fantezie în aceste tactici pitice ale unei opoziţii inconsistente. Iar PSD-ul e năucit de loviturile încasate de la DNA şi e, la rîndu-i, într-o mare criză de lideri.

Smaranda Dobrescu Vad ca Tariceanu face diferenta intre membru al Guvernului care poate fi suspendat si premier care nu are nicio mentune de suspendare in text. De altfel imi amintesc de discutiile de pe vremea lui Constantinescu cand Radu Vasile si destui altii au considerat ilegala suspendarea lui.
Daca trimiterea in judecata a lui Ponta si eventuala lui suspendare ar accentua starea de instabilitate creata de DNA prin faptul ca inalti functionari refuza sa mai ia decizii si sa semneze acte, ma tot intreb cine anume isi doreste o tara instabila, intrata in defensiva si lipsita in consecinta de tonul potrivit a solicita sau a se impotrivi cand e cazul.

Sorin Faur Eu cred că primul ministru e membru al guvernului emoticon smile Pe de altă parte, da, instabilitatea creată de DNA este în realitate mult mai mare decît cele mai optimiste evaluări. Cine îşi doreşte instabilitate? Complicat de răspuns, deocamdată. Vom vedea însă relativ curînd beneficiarii. Acela va fi răspunsul corect.

Gheorghe Gradinaru schimbarea premierului nu se poate face decat in mod legal(constitutional) de la "stapini citire". Deci se monteaza o presiune uriasa asupra lui Ponta ca sa demisioneze sau sa fie supendat( dasar penal pe acuzatie din timpul mandatului)

Smaranda Dobrescu "Dacă până acum domnii Predoiu și Gorghiu ne-ar fi explicat proiectele lor de guvernare și ne-ar fi convins de valoarea lor, ignorând ceea ce face Guvernul Ponta sau vorbind mai mult de ceea ce știu, pot și vor să facă ei decât de ceea ce nu știu, nu pot și nu vor să facă guvernanții, poate că, seduși de argumente, nu am mai fi băgat de seamă că nici opoziția nu are echipă. Așa însă, nimeni nu vede de ce am înlătura un guvern slab cu care ne-am obișnuit și care a mai învățat câte ceva, cu unul și mai slab care va supune populația unui statut de cobai încă și mai dur. Schimbarea domnilor, bucuria nebunilor! Această zicală este cu atât mai adevărată atunci când domniile alternative înseși sunt ne-bune (sic!)."

http://adrianseverin.com/pe-cand-razboiul-mondial-a.../...

 

 

Pe când războiul mondial a început, merită aruncată România în criză politică...

ADRIANSEVERIN.COM

Octavian Lupu Dincolo de comportamentul de stat in stat al celor care cica lucreaza pentru justitie in general si la DNA in special (pe principiul evocat in acel banc din perioada comunista, cand leul intreaba: "Cine l-a suparat pe prietenul meu iepurasul?"), trebuie remarcat faptul ca ultrazelul tembel dar executat la ordin al DNA este doar o mica portiune din sistemul politic care pune in pericol securitatea nationala. Marele sau pacat, mai mare decat coruptia, care este inevitabila (neincrezatorii sa se uite si sa asculte cuvintele lui Trump de la prima dezbatere GOP, singurele necontrazise de nimeni), este, dupa cum bine remarca dl Adrian Severin, promovarea incompetentei la toate nivelurile in stat. Incompetenta aceasta poate distruge un stat in vremuri ca cele pe care le traim. Iar incompetenta, spre deosebire de coruptie, nu este inevitabila.

Smaranda Dobrescu Fata de situatia in sine si textul lui Adrian Severin, Prospectiv A-z m-a rugat sa editez comentariul sau:

Prospectiv A-z: Luarea aceasta de pozitie a d-lui Adrian Severin este exemplara din mai multe motive. Sa luam cateva pe rand:

Cei care urmaresc discutiile Grupului Prospectiv isi amintesc probabil ca, in cursa pentru Cotrocenji de anul trecut, Adrian Severin a sustinut alte candidaturi decat pe aceea a lui Victor Ponta. In plus, din acest text reiese ca Severin nu este numaidecat impresionat de activitatea prim-ministrului. In sfarsit, cand au fost facute acuzatii impotriva lui Severin in episodul dela Parlamentul European, Victor Ponta s-a grabit sa-i retraga primului tot suportul PSD-ului in sensul excluderii acestuia din partid, desi nici pana astazi presupusa vinovatie n-a fost demonstrata.

Consider de aceea ca incadrarea situatiei in care prim-ministrul roman este acuzat acum la randu-i, in termenii sigurantei nationale/regionale, este un pas logic si corect nu doar prin logica prezentarii, ci si prin absolvirea textului lui Adrian Severin de parti pris. 

Pentru cei cunoscatori ai situatiei romanesti, tragedia nu este numaidecat ca papusile romanesti ale popularilor europeni vor un guvern al lor a carui infiintare sa fie exceptata dela logica electorala. Tragedia este ca pe inca o tema vitala a prezentului romanesc avem o singura voce care sa considere miza in termeni care vizeaza pe cei mai multi.

Daca Adrian Severin este/ramane de unul singur, cei care tac risca sa-l aiba pe constiinta. A nu tace nu inseamna numaidecat a fi de acord cu Adrian Severin, ci cel putin a extinde, prospectiv as adauga eu, conversatia.

Mircea Petrescu Regret nespus si sunt ingrijorat contempland situatia in care oameni lipsiti de responsabilitate elementara fata de soarta Romaniei, fata de noi toti ceilalti care suntem natiunea "profunda", lipsit de interes pentru viata noastra de acum si din viitor...Nu am nimic in plan strict personal cu Klaus Iohannis, dar insistenta cu care pledeaza pentru decapitarea Guvernului ma face sa cred ca urmareste ceva ce "imi scapa", ca poate nu intelege ca ne poate conduce intr-o zona de criza majora...Criza majora pentru romani, pe care dansul nu o intrevede sau nu o intelege si pentru faptul simplu ca ....nu este roman! Poate parea grav ce afirm. Imi pare rau, dar prin a fi roman eu inteleg ceva care s-a faurit in decursul istoriei. Realitatea europeana actuala nu dizolva esenta natiunilor care au condus la ea, care au imaginat-o si care nu doresc sa o distruga....Nu sunt nici ruda, nici prieten, nici coleg cu Victor Ponta, dar el se vadeste a fi un politician competent, fara ambitii nemasurate.Cred ca are si defecte, dar este Primul Ministru al tarii, ajuns acolo printr-un proces al carui caracter democratic nu a indraznit inca nimeni sa il conteste. Este foarte dubios modul in care se incearca in prezent incriminarea, este dubios si pentru cineva care nu se ocupa cu politica. Ma opresc aici, multumind Smarandei pentru posibilitatea de a vorbi.

Smaranda Dobrescu "Liderul Partidul Popular European spune că "România este astăzi un partener de încredere în Europa ca urmare a numeroaselor eforturi făcute de poporul român și de guvernele de centru-dreapta" şi ca atare "apelez la Victor Ponta să nu supună aceste realizări unui risc inutil. Domnia sa va avea șansa de a-și dovedi nevinovăția în fața justiției din România", a conchis Daul care a scris acelaşi mesaj şi pe contul său de Twitter."

Ma intrebam retoric intr-un comentariu de mai sus cine oare doreste destabilizarea tarii in aceasta perioada tulbure. Domnul Daul, parca m-a auzit si a raspuns in numele popularilor europeni ca premierul roman trebuie sa demisioneze pentru ca realizarile partidelor de centru dreapta sa fie pe deplin valorizate la noi si in afara. Asadar, care sunt motivele invocate de cateva luni bune de catre PNL si Presedinte diferite daca se poate de ale lui M. Daul de a cere demisia premierului? A, poate sunt aceleasi! Stanga trebuie anihilata! Iar la noi, in loc ca cei care se socot a fi oameni ai stangii in loc sa stranga randurile in fata ofensivei populare gandesc cum sa ocupe fiecare functii la viitorul Congres! Evident ca nu pregatesc si un "corbynomics" pe masura!

http://www.romanialibera.ro/.../foto--joseph-daul...

 

 

Joseph Daul şi Manfred Weber îi cer DEMISIA IMEDIATĂ lui Ponta |...

ROMANIALIBERA.RO

Octavian Lupu Asa dupa cum am speculat si cu alte ocazii, ceea ce l-a salvat pe Basescu la referendum este similar cu ardoarea debarcarii lui Ponta si PSD-ului de la putere. Adica Occidentul pune ceva la cale, fapt ce implica obedienta absoluta. In cazul lui Basescu era un atac al unei coalitii de state conduse de SUA asupra Siriei, iar acum nu stiu, oricum ceva de aceeiasi magnitudine. Nu este vorba de faptul ca PSD-ul ar fi de stanga ci liderii occidentali se tem ca in randurile sale se mai afla pe ici colo, nu neaparat in punctele esentiale oameni cu coloana vertebrala cand vine vorba de ordine primite de la cei doi licurici. Ati vazut ce prompt a fost Predoiu cand a venit vorba de refugiati pana cand, surpriza (de scurta durata), pe care i-a facut-o KWI spunanad ca nu poate primi atatia refugiati cati ii cere Coana Mare ?. Predoiu se comporta ca si cum actiona la ordinele autointitulatului ministru de externe al masoneriei, infatigabilul domn Unteanu, publicist, rentier si alegator. In ceea ce priveste reformarea stangii, Romania ar trebui ca mai intai sa aiba ce reforma, adica un partid de stanga.

Smaranda Dobrescu Poate sunt neintelegeri cu Rusia in legatura cu solutiile din Siria. Nu stiu, nu avem inca elemente de judecat. Ceea ce imi este insa clar este ofensiva mondiala a neo liberalilor/neoconservatorilor impotriva ttuturor care au potential de impotrivire la accentuarea globalizarii, parafarea tratatelor de tip TTIP, austeritate, privatizari, imprumuturi FMI, indatorarea tarilor sarace. Poate nici macar Ponta nu a fost atat de cooperant in aceste directii.

In Grecia, Tsipras a dovedit inca odata dupa referendum ca alegerile legislative organizate au fost cam inutile, iar un guvern facut cu Noua Democratie si cu Zorii Aurii de extrema dreapta vor face si mai grea impunerea politicii de stanga.


Mihai Ion Turcu Ne pierdem in fineturi. Romania in acest moment trebuie sa fie guvernata cu precautiune si strict in interes national. Ponta victima sau nu a unei manevre ieftine, nu mai poate conduce guvernul.Avem reactii externe , nu ale Ungariei care sunt ... unguresti, dar la nivelul superior al UE. Indiferent de cata dreptate are Domnul Ponta, presupun ca are, si pentru a se proteja ca persoana, dar in interes national, trebuie sa accepte o retragere negociata.

Smaranda Dobrescu Daca PNL si Presedintele nu ar fi cerut demisia lui Ponta inainte de a i se asocia vreo frauda, ne aducand nici un argument in favoarea necesitatii altui guvern, nu as fi facut legatura cu popularii europeni care prin vocea lui M. Daul cer acum demisia pe motivul ca partidele de centru dreapta au avut realizari notabile la noi. Chiar asa? Suntem portavocea popularilor europeni?

Mihai Ion Turcu Politica este o pragmatica. In configuratia actuala a parlamentului nu poate fi generata o guvernare solida fara PSD. Nu este momentul pentru jocuri politice si discutii teofratice. Impresia mea este ca PSD vareusi sa se mentina la guvernare pina la alegeri (poate si dupa).

Smaranda Dobrescu Evident ca oponenta mea la schimbarea premierului prin interventia justitiei bazata pe un caz indoielnic nu are deloc in vedere nici persoana lui Ponta nici a PSD, decat in masura in care un premier trebuie schimbat in Parlament iar un partid, oriicare ar fi el daca a castigat alegerile trebuie sa guverneze un ciclu intreg daca nu a intervenit o motiune de cenzura castigatoare.. Mai departe, daca PSD va realiza care ii e rolul va trai si va guverna cu ajutorul populatiei. Daca nu,....

Mihai Ion Turcu Dragnea este un om pragmatic,inteligent, o persoana puternica, sunt premize pentreu o solutie de stabilitate si continuitate pina la alegeri si dupa. Nu-l subestimati pe Iohannis.

Casandra Priam 1. Joseph Daul a pierdut o bună ocazie de a tăcea. El însuși, în anul 2004, a fost pus sub acuzare petnru "abuz d ebunuri sociale" în Franța. Era membru al PE și nu a demisionat. a stat în PE până în 2008 când a fost scos din cauză nu pentru că nu ar fi existat fapta, ci pentru un dubiu privind caracterul public sau privat al fondurilor mânuite cu talent. dl. daul este membru PPE și PPE face orice pentru a mai avea un prim-ministru și un guvern într-o țară membru UE. Nu m-aș îngrijora deloc până când PSE nu mârâie. Abia atunci putem vorbi de un "semnal european". Și, în general, să nu mai avem spinarea de plastilină la orice semnal...

Casandra Priam 2. Rechizitoriul lui Ponta reține și infracțiunea legată de "evaziune fiscală" legată de TVA. TVA este strict reglementat la nivleul UE, a devenit o taxă europeană. Recent, prin Hotărârea CJUE C-463/14, s-a statuat clar că un contract de consultanță juridică este similar unui contract de abonament de servicii juridice. Consultantul este la dispoziția clientului care-l plătește, chiar dacă nu-i solicită serviciile. Dl. procuror Uncheșelu a ales să mențină prostia asta în rechizitoriu, încălcând art.267 din TFUE. Statul care încalcă TFUE plăteste! Să sperăm că prima instanță nu-și asumă, doar epntru a-l popri pe Ponta, încălcarea flagrantă a tratatului fundamental TFUE. Iar dacă o face, europenii vor ști despre ce este vorba aici. Situația este foarte gogonată, iar graba asta grobiană îmi arată că maziliriea lui Ponta nu este neapărat o voință europeană, ci un interes partizan.

Casandra Priam 3. Dacă pleacă Ponta, este aproape sigur că guvernul nu va fi format cu PSD, oricare ar fi jurămintele astăzi. S-a vorbit că ar putea prelua Oprea guvernarea. Discutabil! Observ că CSM este foarte decis să scoată din dispozitiv sistemul jurisdicțional militar, ceea ce ar fi unic pentru un stat membru NATO. Dar este evident că GENERALUL Oprea nu paote fi acum agățat de un procuror "civil", competent fiind doar unul militar. Ășita nu sunt încă încartiruiți și nici slugă la dârloagă. Deci, Oprea nu poate fi păpușărit cu arma DNA! Așacă, cel mai sigur vor face orice ca Oprea să nu ajungă prim-ministru. Oricât ar fi de penibil Oprea câteodată, nu este ținut în pumn de DNA.

Smaranda Dobrescu Sunt de acord ca mazilirea lui Ponta poate fi intr-o masura si un interes local partizan, Dar din pacate m-am dezobisnuit sa cred ca se pot intampla lucruri de importanta majora in tara asta fara acord sau chiar initiativa straina. Altfel am continua sa avem sentimentul de tara suverana, autonoma. Si exact acest sentiment l-am pierdut

Smaranda Dobrescu Domnule Profesor Turcu, poate Dragnea este si istet si puternic tinandu-i pe sfoara sa danseze dupa muzica pe liderii locali. Mai banuiesc ca nu vrea sa-l schimbe pe Ponta imediat ci cat mai aproape de Congres cand Oprea nu va mai avea timp si veleitati sa fie premier si el personal s-ar putea vedea scapat de DNA gratie atator dovezi de buna intelegere si cooperare cu Presedintele si opozitia, gata sa preia sefia partidului si a guvernului. Pe Presedinte nu pot spune ca-l subestimez, ci doar ca sunt nevoita sa-l astept sine die sa confirme macar rational daca nu si sufleteste trasatura de "trup si suflet"' cu poporul roman.

Mihai Ion Turcu Suntem intr-un moment de criza europeana si nu numai.In politica nu performeaza ingeri ci politicieni. Despre Iohannis care este sas ne punem imediat problema daca este "trup si suflet" cu poporul roman. Despre romani nu ne punem problema daca sunt trup si suflet cu propriul popor. In fapt constatam cand sunt dimpotriva si sunt (din pacate).Mai rau , frecvent auzim clamari romanesti potrivit carora nu se poate sa fii trup si suflet cu propriul popor.Trecand peste coruptii care au abuzat de creditul primit de la cetateni, aproape toti cei de la varf, la rece, cineva care se angajeaza si reuseste in politica sau administratie, sau in intitutii, cum ar fi justitia, este de regula o persoana ambitioasa care se angajeaza cu risc in competitii majore si avand orgoliul de a realiza ceva. Cine accede la conducerea unui stat nu poate fi indiferent ce fel de stat conduce.Iata, ungurul ne spune ca in raport cu felul de guvern din care face parte Ministrul Aurescu ar trebui sa fie "mai modest", "luati si inghititi !".....

Niciun comentariu: