luni, 11 mai 2015

i cu vederea, oricît ai fi de cîrcotaș, uriașele schimbări petrecute într-un timp atît de scurt. S-au acumulat decalaje față de restul Europei, așa cum o demonstrează Murgescu, dar au și fost reduse multe dintre ele, dacă privim de unde am pornit și unde am ajuns noi înșine. E adevărat, nu am ajuns acolo unde tot visăm să ajungem, nu sîntem „ca nemții”, dar nu mai sîntem nici ca noi înșine acum un secol: am parcurs un drum uriaș, de care putem fi mîndri, mai ales dat fiind handicapul neputinței noastre istorice! Putem fi deci mai mulțumiți și, mai ales, mai îngăduitori cu noi înșine. Și, în sfîrșit, doar așa putem să ne „tratăm” cu adevărat: în loc să ne pîndim viitorul în oglijoara fermecată din basmul cu Albă ca Zăpada, mai bine ne înțelegem prezentul în aceea „prozaică” a propriului trecut. Într-o societate a fantasmelor compensatorii ale neputinței, „noul val” aduce astfel perspectiva terapeutică a unui realism bine temperat. Iar șocul acestui realism poate trezi din somn rațiunea. "
Da, o să-mi permit să fac această afirmație: e pe cale să se contureze un...
CONTRIBUTORS.RO

  • Alexandru Cosmin Codreanu Despre realismul "neputinței" a scris cu mult înaintea d-lui. Mihăilescu și Cioran. Insa spre deosebire de dl. Mihăilescu, Cioran a scris despre lipsa catedralele de piatra înălțate pe stânci la tinerețe. A simpatiza cu realismul neputinței intr- un moment când inocenta și capacitatea de a ignora realitatea și de a visa sunt vitale, mi se pare o atitudine neconstructiva.

    E reconfortant a ne îngădui și a constata cat de departe am ajuns având în vedere handicapul startului. Este mult mai greu însă să ne facem aspru autocritica și, mai important, sa ne corectam degrabă.

  • Prospectiv A-z .
    Multumesc pentru semnalare, GG. Leg trimiterile lui Vintila Mihailescu de ce tocmai am scris la o alta postare ca este nevoie pentru a contracara actiunile sindicatului Boia&co. Lumea n-ar trebui sa intre neaparat in conversatie cu Mihailescu, ci cu autorii mentionati de acesta, care ar trebui cititi/citati.

Niciun comentariu: