Mondializarea si elitele francize – 30 noiembrie 2016
Smaranda Dobrescu
Care este firul care leaga ministrii sau fostii ministri Emmanuel Macron, Fleur Pellerin si Najat Vallaud-Belkacem, presedinta consiliului regional d'Île-de-France Valérie Pécresse, jurnalistii Jean-Marie Colombani si Christine Ockrent, omul de afaceri Alain Minc, bancherul Matthieu Pigasse (unul din proprietarii Monde SA) sau fostul prim ministru Alain Juppe?
Toti au efectuat un stagiu in Fundatia franco-americana in cadrul programului "Tineri lideri". Toti, precum si alte 500 personalitati franceze, printre care, insusi presedintele Francois Hollande.Incepand cu 1981 aceasta fundatie privata organizeaza seminarii pe parcursul a doi ani, unde o duzina de tineri francezi se intalnesc cu elite americane din aceeasi categorie de varsta. Oficial, obiectivul este favorizarea dialogului franco-american. In realitate este vorba de a facilita tinerilor francezi, viitori decidenti, antreprenori, responsabili politici, jurnalisti, intelegerea profunda a binefacerilor mondializarii pe stil anglo-saxon.Sigur ca ulterior, pe ici si colo se va constata ca operatiunea de seducere a esuat. Dar, pe ansamblu, acesti tineri vor avea o cariera stralucita in structurile de putere si in afaceri. Personalitati care nu vor face niciodata parte din curentul anti-american.
Veti intreba ce e rau in asta? As raspunde ca efectul mondializarii, al globalizarii imbratisat de cati mai multi decidenti nu mai lasa loc existentei unui efect de echilibrare in vederea necesarului respiro dedicat problemelor sociale, umanitare, de educatie, etc. Adica, cine preia rolul de contrapondere detinut pana acum de stanga in tumultoasa derulare economica contra cronometru dictata de germani?
Am dat exemplul Frantei caci gandeam ca in lipsa Angliei, Franta ar putea juca un rol mare in Europa oligarhica germana.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu