joi, 29 octombrie 2015

Iata o prima reactie la invazia "refugiatilor" (2)

Iata o prima reactie la invazia "refugiatilor" – 28 octombrie 2015

 

Adrian Severin
 

In Polonia alegerile generale au fost castigate de partidul ultraconservator si eurosceptic "Lege si Justitie". Acest partid a adunat suficiente mandate pentru a putea forma singur guvernul; fapt fara precedent in istoria postcomunista a Poloniei. Electoratul a exprimat o asemenea optiune retrograda intr-o tara cu performante economice remarcabile si cu o influenta politica innternationala respectabila. De ce? Iata o prima reactie la invazia "refugiatilor". Politica UE in aceasta problema, dominata de Germania, isi arata primele rezultate. Asa dupa cum prevazusem, asa zisii "refugiati" se dovedesc o "arma de distrugere in masa" apta a demola o constructie europena care altminteri ar fi putut oferi europenilor pace, bunastare, libertate si demnitate. Pacat!

 

Sorin Bele Sorin Cronica unui deces anuntat.Din pacate.

Tutuianu Ion Rusia nu-i străină de generarea acestui exod

Adrian Severin Multi nu sunt straini...

Dan Lascu „Opțiune retrogradă"? De când opoziția față de un sistem totalitar este retrogradă?

Adrian Severin Retrograda este o optiune care revine la solutii din trecut. Atat! Daca opunandu-ne unui sistem totalitar ne intoarcem la ceea ce a fost in loc sa mergem inainte inseamna ca suntem retrograzi. Problema este daca o asemenea optiune este adecvata sau inadecvata nevoilor si realitatii mijloacelor. Adaug ca de multe ori opozitia fata de un sistem totalitar poate fi purtatoarea unui totalitarism inca si mai profund.

Dan Lascu „Revenirea la soluții din trecut" este și revenirea la capitalism în momentul în care socialismul a avut probleme. Cazul Greciei și actuala criză a refugiaților (în special relocarea lor pe baza unor cote obligatorii) dovedesc fără tăgadă că actuala uniune europeană este o structură totalitară ce nu ține cont de dorințele legitime ale cetățenilor ei.

Adrian Severin Asa este. Intrebarea esentiala este daca negarea actualei formule deficitare de pseudo-federalism european se poate face mai bine prin renationalizarea UE sau prin democratizarea / federalizarea UE? Este o intrebare de un milion de Euro.

Dan Lascu Nu cred că vreunul dintre noi deține răspunsul (adevărul absolut). Dumneavoastră sunteți de părere că merită efortul de a o „repara". Eu consider că fiind o problemă ce ține chiar de „temelia" construcției, trebuie demolată pentru a reconstrui cu o „fundație" adecvată. Argumente există pentru ambele situații.

Dan Lascu Apropo, cunoașteți vreun stat federal democratic? În care să nu existe state „aristocrate" și „rude sărace"?
LE. Când sudul subdezvoltat a încercat să se separe sin Statele Unite ale Americii nordul industrializat a fost cel care s-a opus. De ce oare? emoticon wink

Adrian Severin Dvs cunoasteti un stat democratic? Va place mai mult democratia romaneasca decat cea europeana? Si daca nu, atunci inseamna ca este preferabila dictatura?

Draghi Puterity Dan Lascu - cunoașteți vreun stat federal democratic? 

Elvetia? Au chiar democratie participativa.

Ionela Ionescu optiunea este adaptata la realitati, nu este retrograda..popoarele sunt mai intelepte decat conducatorii lor vremelnici condusi de interese personale sau pur si simplu obtuzi.

Adrian Severin Optiunea este retrograda in masura in care cauta in solutiile trecutului raspunsuri pt problemele actuale. Numai pentru partidele revolutionare tot ceea ce era retrograd era rau. Altminteri termenul "retrograd" indica sensul miscarii iar nu calitatea ei morala. Cat despre popoare, si ele au interese caci si ele sunt formate din oameni. Nici intelepciunea popoarelor nu este garantata. Popoarele pot gresi. Mai ales cand sunt manipulabile. Pericolul unor asemenea greseli este enorm in era digitala cand "armele de manipulare in masa" au capatat puterea armelor de distrugere in masa.

Ionela Ionescu din observatiile mele popoarele nu au decat un singur interes comun si anume supravietuirea.

Adrian Severin Corect.

Draghi Puterity Care ar fi solutia pentru a dezamorsa "armele de manipulare in masa", domnule Severin?

Cenzura va duce la dictatura. Iar o "dictatura luminata" e sau o utopie, sau ceva extrem de efemer. In plus, progresul tehnic face destul de improbabila o cenzura eficienta. 

Ar putea reprezenta constientizarea efectului devastator al acestor arme primul pas pentru a avea acorduri internationale care sa interzica folosirea lor? S-ar putea ajunge la un echilibru printr-o "cursa a inarmarilor mediatice" (ceva de genul MAD pentru armele atomice)? Ar putea fi educatia solutia pentru a vaccina populatia cu anticorpi care sa ii permita sa distinga si sa combata manipularile mediatice? Ce alte solutii s-ar mai putea gasi?

Adrian Severin E mult de discutat pe aceasta tema extrem de importanta. Din pacate nu am timp acum sa intru in detalii. Cele cateva solutii sugerate de dvs sunt corecte. Eu insumi am propus in 2013 un acord international privind neproliferarea manipularii mediatice, similar ca idee cu acordurile de neproliferare a armamentului nuclear.

Educatia este, evident, o alta solutie. Din pacate comunicarea virtuala nu favorizeaza dezvoltarea dimensiunii cognitive a politicului, ci pe aceea a dimensiunii manipulative.

Ceea ce eu incerc sa fac este tocmai aceasta: sa ii ajut pe oameni sa judece politica aflandu-i argumentele secrete iar nu sa se faca doar cutia de rezonanta a minciunilor lansate de politicieni in lupta pentru putere.


Buni Doina Poate ca dupa ce au facut bucatele tarile din fostul lagăr socialist, apoi le-au facut colonii si piete de desfacere ,nici nu-i mai interesează constructia europeana ---altfel nu pot sa cred ca mintile lor "luminate" nu au putut prevedea urmările acestei politici.

Nicolae Comşa Nu prea cred în teoria asta. Accesul la informație este facilitat în Europa și acești emigranți nu reprezintă un procent exagerat ca număr demografic în CE. Marile invazii care au dus la distrugerea imperiilor au avut loc intre perioade de sute de ani. Dacă acesta este începutul, cu siguranță se vor găsi soluții. Polonia demonstrează ceea ce toți știm. Doar ca o pune negru pe alb. Tarile ex comuniste nu au o structura suficient de puternica democratică( democrația politica nu este accelas lucru cu piața liberă economică). După cum bine știm (istoria o confirma) în perioade de crize puternice prind putere laturile extremiste. Acest val care reclamă normalitatea pe fondul democrației corupte, o întâlnim în mai toate tarile cu tradiție ( movimento 5 stelle Italia, partidul lui Tsipras Syriza sau Germania). Pentru evitarea sau rezolvarea crizelor singura metoda este puternica investiție în învățământ și sănătate. De la Roma o zi buna!

Adrian Severin E mult de discutat. Lucrurile sunt mult mai complexe. Oricum Polonia nu este o tara in criza. (Desigur, depinde si de felul in care definim criza.) As remarca acum doar ca distrugerea imperiilor de catre invaziile migratoare a avut nevoie de sute de ani in epoci care nu cunoasteau comunicarea virtuala si in care "armele de manipulare in masa" nu existau sau nu aveau taria "armelor de distrugere in masa". Intr-un prim comentariu pe tema "refugiatilor" anticipam ca acest fenomen va da un impuls puternic si rapid tuturor miscarilor de extrema dreapta xenofobe si apropiate lor care de ani buni se ridica deja in Europa. Previziunea s-a confirmat deja, fara ca sa se fi atins punctul maxim. In Polonia avem un prim exemplu cu caracter electoral. In rest, de la Roma sa auzim numai de bine...

Nicolae Comşa Multă sănătate, că-i bună decât toate!

Dican Elena Comportamentul celor spre care noi am privit cu atata speranta determina astfel de rezultate...eu, o proeuropeana convinsa si o indragostita de lumea libera de peste ocean, am ajuns sa ma intreb daca "democratia" asta, pe care vor sa ne- o impuna noua si care mi- aduce aminte de lucruri urate din trecutul nostru, o fi si la ei sau incearca sa ne- o impuna doar noua, crezandu- ne prosti, fara cultura democratica?

Ionela Ionescu acest micut documentar a fost postat (se pare) de niste polonezi in 26 decembrie 2009, pe cand refugiatii sirieni nu existau, iata cateva mesaje , de la coada la cap dupa cum si arabii citesc de la dreapta la stanga: minutul 5:30 "Europa va vrea sa distribuie emigrantii si catre Europa Centrala impunand COTE membrilor din Europa de Est" .... minutul 1:06"Orasul Luton va fi ocupat de fortele islamice"(intr-adevar , in aceasta vara, a anului 2015, ultimii britanici bastinasi si-au facut valizele si au abandonat complet oraselul in mainile islamistilor pacii, orasul Luton este deja un simbol al viitorului care ne asteapta)... ...minutul 0:28 "peste o suta cincizeci de milioane de imigranti africani si asiatici prezenti in Europa"(astazi cica ar fi doar 54 de milioane, deci mai asteptam diferenta aritmetica)... repet, aceste fraze au fost "emanate" in anul ...2009... probabil de catre Nostradamus Revival, altfel cum ne putem explica asemenea predictii ? https://www.youtube.com/watch?v=H7KxMq1fcY4 iar aici este data postarii initiale a aceluiasi video: https://www.youtube.com/watch?v=0UYBA_mbRhc ...wikipedia zice ca razboiul civil in Siria a inceput in .....2011.... iar rezultatul alegerilor din Polonia ca si atitudinea lui Viktor Orban se incadreaza si ele in predictiile din film.

 

Europe in 2029

YOUTUBE.COM

Doina Bradeanu Este totul o regie ,iar refugiatii sint oameni ca noi, care se lupa sa supravietuiasca.

Iulian Petrescu

Panaitescu Luciana europenii au contribuit la actuala stare de lucruri di Orientul Mijlociu ,dupa cum a recunoscut si Tony Blair asa ca eu cred ca refugiatii de razboi trebuie ajutati. E datoria serviciilor secrete care au oameni platiti regeste sa separe refugiatii de teroristi sau migranti economici

Dan Alexandrescu "O asemenea optiune retrograda" - DE CE? Partidul Lege si Justitie este condus de Jaroslaw Kaczynski, fratele lui Lech Kaczynski, fost presedinte al Poloniei care impreuna cu o buna parte din executivul polonez au avut parte de o "aterizare fortata" fatala. A fost cel care a negociat impecabil interesele Poloniei oriunde a fost cazul si fara sa-l intereseze de marile puteri europene. Si atunci, de ce considerati optiunea polonezilor ca fiind una retrograda? Anul trecut, au facut tot ce le-a stat in putinta sa-i opreasca din drumul spre o mare victorie si in alegerile regionale, rezultatul alegerilor, CU VOT ELECTRONIC, fiind dat dupa aproape 30 de zile si cu mare scandal.

Adrian Severin "Retrograd" este antonimul lui "progresist". Acestor termeni li se pot acorda conotatii axiologice numai in situatii concrete. Altmineri ei sunt neutri, adica liberi de orice calificare morala. Cel putin pentru mine "retrograd" nu inseamna obligatoriu "rau" iar "progresist" nu este obligatoriu "bun". In speta cred ca optiunea pt partidul dlui Kaczynski nu este adecvata pentru promovarea intereselor adevarate ale Poloniei profunde. Desigur, eu pot gresi. Istoria o va spune. Oricum eu nu votez in Polonia.

Dan Alexandrescu Cu cateva exceptii notabile, de-a lungul istoriei am tot ratat trendul sau am prins ultimul vagon al ultimului tren. Adevarat ca de fiecare data au fost unii sau altii care sa ne ascunda sau sa ne "explice" ei ce se intampla prin jurul nostru, prin lumea larga si mai ales ce ar fi bine sa facem. Rar s-a intamplat chiar sa fie bine pentru acest popor, prea rar.

Adrian Severin De acord. Sa ne comportam in fiecare zi in asa fel ca si cand de fapta noastra ar depinde binele sau (al poporului).

Egmond-Gabriel Dulman Or fi fost performante economice remarcabile de tipul celor de la noi, din astea care nu se simt niciodata in adevaratul sens al cuvantului. emoticon smile

Adrian Severin In Polonia au fost performante economice adevarate si chiar mai mult, determinate de politica guvernului iar nu rod al intamplarii norocoase. Problema acolo este ca repartitia roadelor succesului s-a facut de o maniera care a polarizat societatea pana la un nivel aproape de insuportabilitate.

Maria Gherghel Mulțumesc și vă felicit domnule Adrian Severin , pentru postările Dvs. pertinente ! MULȚUMESC !!!

Gabriela Makkai Si noi ar trebui sa avem un astfel de partid. Avem insa doar chibiți sceptici. Inclusiv moa.

Smaranda Dobrescu Politica economică a partidului este considerată de presa occidentală drept una apropiata de cea a premierului ungar Viktor Orban. Lege si Justiție dorește să taxeze mai mult supermarketurile și băncile (majoritatea cu capital străin) și să renaționalizeze unle bănci. Partidul dorește "reindustrializarea" și "repolonizarea" economiei, întărirea controlului asupra companiilor la care statul are participații parțiale. Potrivit Le Monde, impozitul pe venit ar urma să scadă de 19% la 15%.
La Bruxelles, partidul lui Jaroslaw Kaczynski va susține ca proprietățile agricole poloneze să nu poată fi cumpărate de străini. Noul guvern se va opune și reglementărilor draconice ale UE în materie de poluare, atât timp cât își propune să susțină dezvoltarea producției de energie pe baza rezervelor mari de cărbune. Guvernul se va opune unor noi cedări de suveranitate si va lupta împotriva cotelor obligatorii de refugiați.

Dan Alexandrescu Clar "o optiune retrograda" pentru polonezi?!

Smaranda Dobrescu In privinta acceptarii vanzarii sau a termenului de demarare a vanzarii pamanturilor agricole, tari precum Ungaria, Franta, Italia, acum Polonia s-au opus acestei masuri. Imi e si rusine sa-mi amintesc cate pamanturi am vandut noi pana acum strainilor, conformandu-ne regulii europene la prima strigare. Oare asta nu va afecta securitatea alimentara a romanilor cat de curand? Ii va putea cineva obliga pe marii proprietari straini sa nu scoata granele, fructele, etc din tara?

De fapt ce doream sa spun este ca acest partid a sustinut toate cele de mai sus in timpul campaniei, in supliment fata de reticenta fata de refugiati.

Adrian Severin Dragă Smaranda, când bătălia pentru putere în România a devenit mai importantă decât bătălia pentru o Românie europeană, atunci s-a pierdut totul. Nu liberalizarea comerțului cu terenuri este problema ci lipsa unei politici a statului privind exploatațiile agricole și securitatea alimentară a populației. Noi nu știm să guvernăm. De ce? Pentru că toți cei care au știut au fost îndepărtați de către cei care au vrut să aibă pentru că nu puteau să fie.

Smaranda Dobrescu Ai dreptate, Adrian! Din pacate s-au intalnit doua actiuni simultane negative, una venita dinspre Romania care a neglijat din dorinta de putere aspectele pozitive sau aducatoare de beneficii ale UE eventual prin renegocieri, si pe de alta parte, din sens invers, atitudinea UE care nu a tinut seama de cerintele populatiei europene. Eu cred ca reculul european fata de refugiati s-a adaugat la trendul eurosceptic in crestere existent in UE. Partidul castigator din Polonia nu a facut altceva decat sa contabilizeze toate aceste nemultumiri si a promis: "repolonizare", taxarea mai importanta a bancilor si supermarketurilor, , renationalizarea unor banci, reindustrializarea, intarirea companiilor unde statul are participatii, mentinerea exploatarilor de carbuni, , refuzul fata de noi cedari de suveranitate, rediscutarea vanzarii terenurilor agricole. 
Crezi ca in Romania cu un astfel de program (din pacate Basescu s-a prins primul) nu s-ar castiga voturi?

Si, a propos, unde a disparut filonul de stanga democrata atat de pretuit al lui Walesa in urma cu trei decenii? Polonezii nu mai au nevoie de stanga sau acest partid a preluat tot ce trebuie?

Adrian Severin Stanga poloneza a murit de mult. Walesa nu a fost stanga. A fost o dreapta populista. Cat despre ce a determinat succesul atat de mare al dreptei hiperpopuliste (caci doar magnitudinea este in discutie iar nu succesul), asta imi aduce aminte o vorba a fostului secret gen NATO, lordul Robertson: "cand mergi pe oua nu sari!" Dupa ce ca situatia in UE era cum era, "desteptii" au sarit si cu cotele de refugiati. Fara asta partidul lui Kaczynski nu ar fi putut forma singur guvernul. Asa insa nimic nu il mai franeaza. Ce va urma stim. Una a spus si alta va face...

Tutuianu Ion si cum să nu se prindă?

Tutuianu Ion Smaranda Dobrescu Ce ne mai place nouă românilor să ne dezvinovățim și să găsim țapi ispășitori in forurile europene dar toată politica deplorabilă este rezultatul tuturor politicienilor in 26 de ani care au avut doar proprii interese,. Nu Europa a dictat lui Năstase să fure și nici Elenei Udrea și nici lui Voiculescu.Poate că vina Europei constă in aceea că nu impune procurori străini care să ancheteze toti politicienii si atunci s-ar vedea că nu există stingă și dreaptă ci doar hoți

Cornel Valsan "...o constructie europena care altminteri ar fi putut oferi europenilor pace, bunastare, libertate si demnitate." Ce a impiedicat-o sa se manifeste asa? Nu cumva faptul ca unii si-au arogat pozitia de lideri si de stapini, altora revenindu-le cea de vasali? Nu cumva ideea largirii UE a avut in spate scopul ascuns de a-i ademeni pe noii veniti cu iluzorii avantaje, doar pentru ca vechii membri sa profite de resursele lor, de mina lor de lucru, ieftina si calificata si de potentialul lor ca piete de desfacere si consum? Adica ei cu avantajele, noi cu neajunsurile, frumos ambalate in promisiuni poleite si niciodata indeplinite? Consider ca si fara aceasta invazie incurajata dement de cei ce urmaresc numai avantaje, mimind solidaritatea si grija fata de om, functionarea armonioasa a UE era imposibila. Nimic din ce-ati enumerat D-voastra, adica pace, bunastare, libertate si sa nu mai vorbim de demnitate nici nu s-au implinit si nici nu cred ca erau programate a se implini pentru toti.

Egmond-Gabriel Dulman cu deosebirea ca domnului Severin ii pare sincer rau ca s-a ajuns in aceasta situatie, spre deosebire de alti lideri europeni, care au generat-o.

Cornel Valsan Egmond-Gabriel Dulman Nici o clipa nu am pus la indoiala buna credinta si intentie a d-lui Severin.

Adrian Severin Aveți un răspuns detaliat, dacă nu chiar complet, la întrebările dvs, dle Valsan, în recenta mea carte "România: subiect sau obiect al geopoliticii?"

Egmond-Gabriel Dulman Cornel Valsan nici nu am crezut asta. Ma gandeam ca in formularea domnului Severin, cea pe care ati citat-o, se simte amaraciunea....

Cornel Valsan Adrian Severin Multumesc! Voi incerca sa o gasesc si s-o citesc.

Ioan Pantazi Vă mulţumim, şi vă rugăm.... să aveţi grijă.... de mine, Domnule Severin. Scriu în versuri, ista is my crez, Sper la o remarcă, după ce postez.

Emil Voinea Pai este de mirare ? Daca unii vor sa fie lideri in cadrul UE si altii trebuie sa fie mana a doua ,ultraconservatorismul si euroscepticismul este rezultatul.

Silvia Dumitrescu Peste tot in lume este nevoie azi de "Lege si justitie ", de un stimulent pt renasterea sentimentului patriotic, d-le Severin, pt ca exista un evident pericol de pierdere a identitatilor popoarelor. Traim intr-o dezordine mondiala,iar aceasta dezordine nu poate duce la adevar, nici la pace si nici la bunastare, libertate si demnitate. Ordinea nu mai reprezinta o forta cum era odinioara si de aceea nici o ordine din lume nu se mai poate mentine astazi. Sunt economist si lucrez intr-un stat cu adevarat democrat. Vorbesc cu economisti din multe colturi ale lumii si toti suntem de acord ca statul minimal a existat doar in mintea lui Friedman.Curentul neoliberal a fost o doctrina falsa, o doctrina capcana. Batalia s-a dat intre doua mari centre de putere, politicienii si statul pe de o parte si economistii si marile companii pe de o alta parte,companii care fugeau de stat pt a nu plati taxe. A fost mai degraba un complot de tip piata impotriva statului, de slabire a acestuia de continut. A fost si mai este inca o lupta de degradare a conceptului de stat. Iar statul, a fost creat de cetateni ca sa protejeze interesele lor comune. In conditiile in care dai in el, in stat, atunci lovesti in capacitatea lui de a te ocroti si acest lucru impinge electoratul catre "optiunea retrograda"...

Adrian Severin Foarte interesanta discutia pe care o propuneti. Asa este. Istoria poate fi vazuta si ca lupta intre stat si capital. Cateodata insa statul si capitalul se coalizeaza impotriva cetateanului. Mi-e teama ca aceasta este faza in care ne gasim.

Silvia Dumitrescu Si acesta este un adevar, din pacate...

Alexis Zorbas ... politica Poloniei va fi dictata tot de afara... ati uitat ce se intampla in Grecia?? toti ii felicitau pe greci pt curajul si "lectia" (cum spuneau unii) data Europei si acum... danseaza dupa cum i se canta de catre Troica!!!

Marian Nicolae Militaru Foarte bine !
Si Romanii patrioti ar trebui sa se trezeasca !
Trebuie alungati 
Tradatorii si 
Cozile de topor, ce-si bat joc si umilesc 
Natia Romana !

Dorel Cernat sunt rusiii destepti si stie ..PUTIN ce face .........

Stefana Ciuca Păcat că cineva a vrut să vă șterpezească din imaginea de colo.Democrație cu carul.Vechea zicală comunistă osocialistă tot un drac---timpul trce leafa (și ce leafă)merge noi cu drag muncim.europarlamentar cu scopul de a nu fi tranșant cum erați.Ați ispășit o pedeapsă prea grea în comprațiile cu E:A D:S:Germaniei ori Mcrosoft-ul Amerăcan.N-a sărit însă nimeni să vorbească de activitatea ca ministru de externe.Bine că atîți europarlamentari de ai noștri stau și freacă menta în parlamentul European ori chiar nici nu dau pe a

Gabriela Makkai Mereu dorim un hot mai mititel...care , căpătând experiență , devine... moralist. La Adrian Severin, zic asa in necunstinta de cauză, s-a drminstrat nevinovăția. Nu a cerut șpagă, a ...

Adrian Severin Ei, dna Makkai... a ce...? Ziceti ceva! Tot asa, in necunostinta de cauza. Ca pt ceea ce spunem in necunostinta de cauza nu raspunde nimeni. Oricum pt cunostinta dvs va informez ca a fi hot inseamna a lua de la altul si a baga in buzunarul tau. Or, pana acum nimeni dintre aceia care ar trebui sa fie in cunostinta de cauza nu m-a acuzat de asa ceva. Puteti, deci, fi linistita. De la dvs - ca de altfel de la nici un roman - nu am furat nici un leu. Daca as fi facut-o as fi fost desigur la fel de bogat ca toti oamenii politici care mi-au cerut mie sa demisionez si care astazi nu demisioneaza pt ca sunt - nu-i asa? - doar bogati nu si vinovati.

Stefana Ciuca Colo .Democrații ori conservatorii--tot un drac--Timpul trece ,leafa(și ce leafă)noi cu drag chiulim ori dormim.

Stefana Ciuca Relansați-vă.Chiar de-ar fi adevărat ,ori ce om are drept la clemență.

Maria Elisabeta Dascalescu Refugiatii nu au venit asa ,fiindca ea apucat dorul de Europa.Sa nu mai vorbim de virusul aparut la Arad si in tarile de la granita de vest a Romaniei. Sa auzim de bine

Dany Rusu Asta trebuie si in Romania, sa nu mai vedem luptele si interesele partidelor din ro. Politicul trebuie sa inteleaga ca populatia Romaniei va da o palma celor care se joaca de-a guvernarea.

Henrieta Szabo ganduri, previziuni, solutii, concluzii despre constructia europeana in cartea lui Adrian Severin, recent aparuta - "Romania subiect sau obiect al geopoliticii? "..... " Nu exista solutii cu valabilitate eterna. Nu exista realizari care dupa o vreme sa nu se ceara amendate, completate, dezvoltate. O idee transformata in fapt, cu cat este mai importanta , mai "mareata", cu atat modifica mai mult intregul context, iar contextul modificat cere nasterea si intruparea altor viziuni. Planul Marsall a fost expresia unei viziuni luminate si cutezatoare. El a fost menit si totodata in masura sa transforme doar o jumatate de Europa. Dupa " reunificarea "Europei,la incetarea Razboiului Rece, ar fi fost nevoie de un alt Plan Marsall pentru ca primul sa produca toate efectele de care era capabil. Numai astfel geografia se putea reconcilia cu istoria europeana, spre binele intregii lumi. acest al doilea plan nu a venit si absenta lui pune in pericol realizarile celui dintai ."

Mircea Groza De ce?Pentru ca in Europa trebuie sa te porti ca europeni.Parlamentul europian nu a inteles.

Christian Nesson Este normala reactia tarilor din estul Europei, atata vreme cat populatia lor a fost discriminata ani de zile (si chiar si azi) iar hoardelor de invadatori extraeuropeni li se acorda depline drepturi fara obligatii...



 

 

 

 

Niciun comentariu: