E nevoie de o noua abordare a fenomenului de refugiere
Smaranda Dobrescu - 28 septembrie 2015
Cred ca a venit momentul unei alte abordari a fenomenului de refugiere.
In practica nu este simplu sa distingi intre migrantii politici si cei economici, deoarece persecutia politica in mod uzual include restrictii economice.De exemplu, evreii supusi pogromurilor in Europa de Est la sfarsitul secolului 19, sau in timpul Germaniei hitleriste din anii 1930 erau migranti atat politici cat si economici. La fel s-a intamplat si cu asiaticii din Africa de est fortati sa plece din Uganda in anii 1960.
Sistemul de azil este complet nepregatit sa se confrunte cu noua generatie de refugiati, neeligibili in cadrul legal existent, deoarece ei au plecat nu datorita unor acte specifice de persecutie ci din cauza dezintegrarii statelor lor. Acestora li se poate acorda " protectie umanitara" sau li se poate acorda o perioada discretionara de a ramane pe termen scurt, dar apoi pot fi deportati ca imigranti ilegali.
Adevarul este ca vestul nu poate sa absoarba refugiati in numarul necesar si nu are nicio solutie in cazul statelor dezmembrate. Aceasta inseamna ca in afara de acordarea de ajutor umanitar celor din taberele de refugiati, nu exista nici un fel de politica legiferata.. Cel putin si pana cand acest lucru se va schimba, tragedia nu poate decat sa se adanceasca.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu