luni, 29 decembrie 2014

Cei mulți și cei puțini



Cei mulți și cei puțini – 21 octombrie 2014
Stefan Kovacs

Dreapta în discursul ei are oarecum tendința de a escamota problema (problemele) majorității populației- plecând de la un fir logic totalmente greșit- bravii antreprenori (care nu reprezintă mai mult de 5% să zicem din populația activă) care aduc bani la buget, creează locuri de muncă, etc. Să punem lucrurile la punct. Și statul a putut- și poate- să aducă bani la buget și să creeze locuri de muncă- așa cum spunea una din prezidențiabilele noastre- prin re-naționalizare.Există n industrii și n domenii unde s-ar putea re-naționaliza de mâine (dau doar 2 exemple- industria alimentară și industria tutunului) și unde bravul antreprenor ar trebui să-și caute de lucru. Bun, cu excepția a 1-2 domenii de nișă (respectiv IT-ul) industria românească n-are (și n-are cum) să aibă produse competitive pe piața Europeană- cu atât mai mult pe cea mondială. E foarte simplu- de la lipsa retehnologizării și până la proasta organizare. Iar dacă le-am avea pe astea- ar trebui să avem și idei, cercetare, dezvoltare- pe care nu le avem. Amatorii de ”vreau o țară ca-n afară” ar trebui să se uite cât alocă pe cercetare și educație țări ca Coreea de Sud sau Vietnamul- și după aceea mai discutăm.
Reântorcându-ne la subiect- vedem că bravii idealiști în politică (Udrea Macovei și Iohanis) își focusează discursul spre acei 5%. Statul minimal- cel pe care-l propăvăduiește Monica Macovei- ar fi chiar desființarea țării numită România- pentru că nici un fel de întreprinzător autohton nu va putea rezista puterii marilor firme. Care să nu-și închipuie nimeni că vor juca fair. Să ne închipuim doar o companie furnizoare de produse alimentare - să spunem super-concernul Delhaize- care-și și produce marfă sub propria siglă. Păi într-un oraș din România- orice oraș- dacă-și impune cerințele de securitate alimentară proprii- Delhaize cam scoate de pe piață orice producător gen mică industrie -sau chiar mare industrie alimentară. Legal, moral, UE-ist. Așa că bravii noștri antreprenori n-ar rezista nici măcar 1/2 zi într-o piață liberă. Cu toate tăierile de taxe și de impozite visate.
Mai grav este ce au de gând neoconii noștri cu ceilalți 95%. Cei care au tot dreptul la o viață decentă, bazată evident pe munca prestată sau care a fost prestată. Ei- și nu acel nebulos 5%- țin cu adevărat România. Bine, n-au firme- dar dacă și-ar înceta munca am rămâne de mâine fără apă, fără curent, fără produse alimentare de strictă necesitate. Și, evident, fără forță de muncă. Ca să nu mai spunem votanți.
Cei care consideră că s-ar fi făcut mai bine nu știu ce investiții aberante cu banii din campanie luați din fonduri Europene să-și scoată ochelarii de cal de pe nas și să se întrebe- de câte ori pe lună au mâncat acceptabil destinatarii de pachete ?
Alexandru Botu Se pare, din ceea ce exprima mai multi dintre cei cu simpatii clar definite, ca dreapta (focusata pe antreprenori de toate taliile si moravurile) si stanga (atenta la ceilalti, fara veleitati antreprenoriale, si ei cu toate belelele si problemele specifice), indiferent cat ar reprezenta procentual din populatia activa cele doua parti nu ar putea sa traiasca in echilibru, numai in harjoneala permanenta, fiecare parte considerand ca este frustata de cealalta, ca au interese-pana la urma- evident antagonice. Astfel ca pacea sociala de care vorbesc cu mult curaj unii pare a fi doar o utopie care se mai vinde inca, din frica de alte consecinte. In argumentele fiecaruia, partinice asa cum sunt, se gasesc multe lucruri bazate pe logica si uneori bun simt, fapt care nu te lasa indiferent. Desigur, am exclus punctul de vedere al extremistilor. Numai ca este posibil, ascultandu-i si respectandu-i pe toti partinicii cu argumente logice sa-ti asumi deceptia permanenta, spre deosebire de ei care si-o asuma partial si prin rotatie. Cati sunt partinici si cat nepartinici nu conteaza in statistici?
Stefan Kovacs Statul trebuie să-și încurajeze întreprinzătorii- în termeni rezonabili. Ca să dau un exemplu din domeniul meu- fosta conduce a Ministerului Muncii a deschis larg porțile ”privaților” - după părerea mea din prostie. Instituțiile existente la data respectivă făceau față - cu calificările necesare. Astăzi- dacă urmezi un curs de 80 de ore- ești declarat deja expert în securitate. Fără competențe clare, fără expertiză, fără nimic. S-a mers pe ideea că cu cât vor fi mai mulți- cu atât mai bine. Și se descoperă azi bilanțuri energetice- pe care le făcea ICPET-ul în anii 80 și se mai reinventează o dată roata...asta numai pentru că cineva și-a dorit cu foarte multă ardoare decesul unei economii funcționale...
Aurel Porumbescu It seems to me that we keep raising/mixing issues from two different (Ohmae) books, http://www.slideshare.net/chaimoreno/borderless-world and http://www.slideshare.net/salild/the-mind-of-the-strategist. (The books are much better than the slide summaries, in fact they are almost step by step blueprints for action.) IMHO, the concepts he addresses must be part of any credible presidential candidate and his/her team ... with one addition: one must deal the most with those one trusts the most. (Or vote in.)
What “Borderless World” means?
slideshare.net
Alexandru Botu Domnule Stefan Kovacs, Imi aduc aminte cum se dadea ca explicatie pentru naivitatea noastra (doar a noastra) cum ca experienta in trecerea de la socialism (economie centralizata, planificata si de stat) la capitalism (nu ne inchipuiam ceva asa cum este acum!) nu exista si ca de aceea se experimenteaza cu atata "deschidere" si devotament, chiar daca se vedeau clar pagubele produse prin tranformarile ce urmau sa se faca in ritm accelerat. Acum stiu clar, dar nu-mi mai foloseste la nimic ca se stia foarte bine ce se face, chiar daca unii "operatori" erau doar revolutionari de profesie si noua, celorlalti, nu ne era comod sa ne opunem bunastarii si fericirii ce ne erau harazite. Si cu atata ardoare, persuasiune si chiar amenintari ne erau bagate pe gat. Pe mine nu m-a intrebat nimeni ce vreau sa fac cu partea mea din avutia nationala (proprietatea mea, intr-o societate care declarase deja prin Constitutie protejarea proprietatii!) creata de mine in aproape 30 de ani de munca si nici nu m-a despagubit nimeni pentru ca altii au luat-o si au facut ce au crezut ei de cuviinta.Acum este prea tarziu pentru a ne lamenta, constatam ca am fost pacaliti cu acelasi profesionalism cu care suntem pacaliti in continuare.
Pe de o parte aproape ca sunt de acord ca statul sa privatizeze tot, pentru ca dupa acest moment se se fure privatii intre ei, tinta sa nu mai fie statul cel neaparat de nimeni. Si de la care, noi, cei care nu avem proprietati imposibil de dobandit din munca salariala, oricum nu mai asteptam deja cam nimic.
Singurele constructii care raman in istorie, zicea cineva, sunt cele facute pe ruine, nu pe teren virgin.
S.K  Prin anii 90 pregătisem o cercetare extrem de interesantă- legată de domeniul nostru de management al riscurilor- care implica și electronografia- împreună cu dna. dr. Guja- dacă mai țin eu bine minte trebuia să luăm un electronograf de la dvs.- parcă conduceați secția care producea respectivele aparate- ar fi fost- cu adevărat- o cercetare de plan mondial- cu cheltuieli relativ reduse...unul din domnii propăvăduitori ai capitalismului până la capăt a fost deranjat de titlu- a întrebat ”Ce-s prostiile astea ?„ și ne-a tăiat fondurile...
A.B  Imi mai aduc aminte. Dar nu cu nostalgie, ci cu intelegere fata de noi cei care aveam o vocatie: sa facem mereu ceva nou si folositor.

Ne incearca grijile



Ne incearca grijile – 21 octombrie 2014
Smaranda Dobrescu via Alexandru Racu
Pe cati dintre noi nu ne incearca griji similare?

foto: spiegel.de UPDATE: Ungaria este chiar amenintata de SUA ca isi va pierde statutul de aliat din cauza ”coruptiei”. Ungaria s-a calificat in obtinerea titlului...
cuvantul-ortodox.ro
Smaranda Dobrescu Iata preambulul lui Alexandru Racu:
"Pe de alta parte, cred ca ar mai trebui luata in considerare inca o dimensiune. "Aliatii" nostri strategici au ascutit lupta anticoruptie in gubernie tocmai datorita faptului ca pe Orban l-au scapat din lesa si se tem acum de efectul de contaminare (de fapt, probabil ca inca din proverbiala vara a lui 2012 se temeau de asta), mai ales in conditiile in care, de la Rasarit, se cam apropie armata rosie (versiunea noua), perceputa din ce in ce mai mult ca eliberatoare nu doar la Belgrad, ci si la Budapesta. Paradoxul consta in faptul ca incercarea de a disemina maidanul ar putea sa se transforme in diseminarea unui antimaidan. La fel ca si in cazul frontului ucrainean, pe care americanii l-au deschis, dar pe care se pare ca si-au pierdut intre timp aliatul (sau mai bine zis vasalul) german, si in cazul Romaniei, un Ponta strans cu usa s-ar putea prea bine sa incerce sa se salveze printr-un orbanism Russian friendly, pur si simplu pentru ca asta este unica solutie pe care i-o lasa cruciatii anticoruptie. Desigur, succesul lui Ponta va depinde de ce anume va reusi sa dea si la popor, evident, luand, asemeni lui Orban, de la sectoarele bancar si energetic, pentru ca anticoruptia, dupa cum am vazut in acesti ani, de foame nu tine. Ba dimpotriva, cel putin in versiunea anticoruptie+neoliberalism feroce pe care am importat-o in timpul regimului Basescu. In mod similar, posibilitatea de a continua lupta anticoruptie ar depinde de disocierea acesteia din urma, la nivelul mentalului popular, de politica taierilor, flexibilizarilor, dereglementarilor, de discursul antiasistati, s.a.m.d. si cuplarea ei cu o politica sociala. Or aici, dreapta romaneasca, si dirijorii ei din Vest, nu par sa priceapa prea multe (a se vedea varianta extrema a cazului Macovei). O tin tot pe a lor, cu toate ca rezultatele electorale din 2012 incoace arata clar ca, in ciuda faptului ca oamenii nu isi dau seama de ce traiesc prost (conform Antenei 3 din vina lui Basescu), este clar ca de mult nu mai cred povestea conform careia vor trai bine datorita anticoruptiei si statului de drept. Or, atat faptul ca la noi anticoruptia a fost conceputa ca politica de inlocuire a coruptilor locali cu coruptii globali, fiind decuplata de (ba chiar antagonista in raport cu) componenta democratica si sociala (si cuplata in plus cu neosecurismul al statului serviciilor secrete), cat si orbirea ideologica (daca reteta nu da rezultate, ba dimpotriva, da rezultate nedorite, inseamna ca n-am aplicat-o suficient de radical), s-ar putea sa ne impinga, cu pasi siguri, catre noua democratia iliberala si catre repozitionarea geopolitica. Asta pur si simplu datorita faptului ca o alta solutie nu va fi. La un moment dat, inevitabil, se va gasi un istet care sa spuna: daca intr-o democratie liberala poporul sufera de foame in timp ce elita politica sufera prin puscarii, nu e mai buna atunci o democratie neliberala in care si poporul (nu neaparat tot, ci o majoritate suficienta, ca in Ungaria) o duce mai bine, si eita asijderea. Evident, in toata aceasta ecuatie, din nefercire, sacrificata va fi libertatea. Dar pana la urma, e si vina ei, sau mai bine zis a "individului" liberal, in conditia refuzului obstinat de a pricepe ca nu poate exista in vid ci, doar in societate, precum si in conditia refuzului obstinat de a face distinctia intre libertatea de gandire, exprimare, intrunire, s.a.m.d. si libertatea de a-i lasa pe altii sa moara de foame in timp ce tu iti traiesti visul corporato-consumist. "
Prospectiv A-z .
Se pare ca miscarea vazuta de Alexandru Racu este impotriva oricarei forme de capitalism de stat ce ar fi detrimental capitalismului de corporatie--desigur, n-am vazut ca dl. Hrebenciuc sau Videanu sa fi deschis macar vreo fabricuta pana acum, deci capitalismul ar fi de stat in Romnaia numai in masura in care cei de teapa celor 2 si-ar spune 'statul sunt eu!'

Faptul ca totul o sa degenereze intr-un razboi civil al elitei politice a fost semnalat de mai multi, inclusiv aici. Dupa cum si faptul ca Victor Ponta este instrument al serviciilor si complice al DNAului, cel putin prin inactiune si atata timp cat Sova sau socrul nu-s in boxa acuzatilor. Cum se face ca una-doua dai de cineva din servicii? Ce au facuta cestia cand nu au privatizat de-a dreptul intregi sectoare ale economiei? Au prins vreo retea infractionala, au dejucat vreun complot monstruos?

Doar o scurta precizare despre paragraful de incheiere: "Dar pana la urma, e si vina ei, sau mai bine zis a "individului" liberal, in conditia refuzului obstinat de a pricepe ca nu poate exista in vid ci, doar in societate, precum si in conditia refuzului obstinat de a face distinctia intre libertatea de gandire, exprimare, intrunire, s.a.m.d. si libertatea de a-i lasa pe altii sa moara de foame in timp ce tu iti traiesti visul corporato-consumist." Individul liberal, mai cu seama in Romania de acum sau in neoliberalismul modern, desi din motive nu total identice, este un sociopat prin excelenta. Pentru acestia societatea este numai vaca fraierilor pe care o mulg ei.

Uitandu-ma si pe stenograma conversatiei Hrebenciuc-Iliescu, cum e posibil ca discutia sa se centreze pe un loc de munca al fiicei arhitect al celui din urma la o agentie de stat care da autorizatii absurde de constructie? In lipsa economiei reale in Romania, singurul loc unde mai faci un ban este in politica/servicii vanzand/destructurand ce a mai ramas din tzara/stat. S-a spus de Basescu sau Hrebenciuc ca-s cei mai cei; ma intreb daca cei care cred asta s-au gandit vreodata de ce niciunul dintre ei n-a creat macar 100 locuri de munca.

Nistorescu vine azi cu un editorial in care i s-a pus pe partide si pe faptul ca acestea ar fi grupuri infractionale organizate. Ce facem, repornim dela zero sau incercam sa construim o economie nationala? Mai binele nu poate veni decat dintr-o economie nationala, repornind dela zero nu face decat sa amane aceasta problema.
Alexandru Cosmin Codreanu În urmă cu mai multe ore am avut un „sfat” cu autorul „pamfletului” Cetățeanul turmentat - https://www.facebook.com/notes/grupul-prospectiv/cet%C4%83%C8%9Beanul-turmentat/904436556250511

Ei bine, de la data publicării pamfletul nu și-a pierdut din actualitate. Nume tot mai grele, la niveluri tot mai înalte, au fost invocate drept „agenți secreți”.

Acest lucru justifică aparent ultimul comentariu al Cuvântului Ortodox din articolul citat mai sus, respectiv:
„Punerea la coteț a lumii politice va însemna o țară “fără conducători”, însă nu în sensul unui falanster anarhist, ci al unei țări conduse, cel mai probabil, de procurori și tehnocrați proveniți din cadrul serviciilor secrete. Acest lucru scutește de bătăi de cap puterea suzerană din acest moment – SUA, și îi asigură o marjă de control foarte mare asupra țării. De fapt, epoca neofanariotă abia acum începe”.

Dovezile unei proiect de promovare a ilegimității actualei clase politice sunt foarte bine punctate de dna. Smaranda Dobrescu și recomandate în același timp de cuvant-ortodox.ro:
„Ți-aș recomanda să citești în Cotidianul două articole: unul de ieri al lui Rogojan și altul de azi al lui Nistorescu , ambele vorbind de necesitatea desființării partidelor, despre lipsa de legitimitate a candidaților din cauza corupției generale, etc. Vei înțelege poate mai bine cum deja unii pregătesc un anumit teren”.

Prospectiv FCh punctează fără perdea perspectivele care ne așteaptă:
„Nistorescu vine azi cu un editorial în care i s-a pus pe partide și pe faptul că acestea ar fi grupuri infracționale organizate. Ce facem, repornim dela zero sau încercăm să construim o economie națională? Mai binele nu poate veni decât dintr-o economie națională, repornind dela zero nu face decât să amâne această problemă”.

Și uite așa revenim la Cetățeanul turmentat de unde am plecat. Redistribuirea clasei politice pe categorii de „infractori” și „agenți secreți” nu pare deloc un lucru de bun augur, și începe să miroasă a lobby pentru importul unei noi clasă politică „civilizatoare”, „democratice”, „incoruptibile” și „bine conectată la Bruxelles, Londra, Berlin și Washington”. Mai precis, prin analogie cu istoria noastră modernă, perioadei Băsescu pare să-i corespundă „perioada reformatoare Cuza”, iar viitorului, „importul monarhiei de Hohenzollern”.

În toată această discuție care punctează ilegimitatea clasei politice lipsește însă cu desăvârșire un lucru elementar, care pare să fi scăpat tuturor, și anume: De ce a fi agent secret în România este neapărat un lucru rău? De ce în SUA apropiați a CIA devin Președinți de încredere și respectați, în timp ce pe Dâmbovița agenții reprezintă un cancer ce se cere eliminat degrabă cu bisturiul? Nu suntem oare cu toții de acord că SRI și SIE sunt bine conectați (a se citi „consiliați”) de CIA? Nu ar trebui acest lucru să reprezinte o garanție în plus a valorilor „democratice” care guvernează aceste Servicii? Oare nu serviciile secrete au produs un Președinte atât de popular ca Putin în Rusia? Punerea semnului egal între „agent secret” și „rău ce trebuie eliminat din politică” ar trebui să ridice semne serioase de întrebare. Practica altora ne arată că lucrurile nu sunt corelate, dimpotrivă chiar.

Așa cum observa Cuvânt-Ortodox.ro, toată această mascaradă a „acoperiților” și a „grupurilor de infractori politici” începe să miroasă într-adevăr a plan de implementare a unei politici neofanarioate în România.
Cristi Pantelimon Acum am aflat şi eu că lui Adrian Năstase i s-a ridicat viza de SUA cu zece luni înainte să fie arestat. Cel de la care am aflat părea mulţumit. În sfârşit, americanii s-au pus pe treabă şi ne scapă de corupţi. Cât despre moartea lui de Margerie la Moscova, unii zic că aşa-i trebuie, dacă face afaceri cu ruşi beţivi! Din ăştia care conduc maşini de deszăpezit deşi la Moscova nu ninsese. Ghinion, cum ar zice d-nul Iohannis!
Draghi Puterity Trebuie sa fi fost miza enorma, de si-au deconspirat aliatii un asset atat de pretios (am inteles ca soferul masinii de dezapezit a supravietuit).
D.P  Revnind la tara vecina si prietena, cea mai citata revista germana, der Spigel: "Orban exagereaza". Adica un fel de "Na, na la funduletzul popularului Orban".

Ungarn und die USA: Orbán treibt es zu weit - SPIEGEL ONLINE
Mit Ansage führt Ungarns Premier Orbán sein Land...
spiegel.de|De SPIEGEL ONLINE, Hamburg, Germany

sâmbătă, 27 decembrie 2014

Miza crizei din Ucraina



Miza crizei din Ucraina – 23 iulie 2014
Smaranda Dobrescu
"În realitate, aici este miza situaţiei din Ucraina. S-a observat deja că Gemania se îndreptă, încet dar sigur, spre o politică externă independentă, asta însemnând două lucruri: pe de-o parte, o autonomizare pe dimensiunea euroatlantică (scandalurile de spionaj care au afectat recent relaţia în ultima vreme par să fie pretextul, nu textul răcirii relaţiei bilaterale) şi, în al doilea rând, gestionarea Estului pe în relaţia cu Moscova."
Citeste mai mult: adev.ro/n90s74
„Dincolo de mizele pe termen scurt, criza din Ucraina este vârful de aisbeg al unor evoluţii mai profunde şi cu bătaie lungă, respectiv cine va gestiona de aici...
adevarul.ro
Prezentul continuu Profesorul Dan Dungaciu ne-a dat...
ziarulnational.md
Smaranda Dobrescu Scenariile abunda in aceasta perioada . Modificari ale NATO in Europa sau doar in cea de EST ar fi poate induse ca idee pe de o parte de hotararea UE din anul trecut de marirea substantiala a bugetului de aparare si a maririi capacitatii Uniunii in a-si asigura securitatea si pe de alta parte de existenta celor trei state Moldova, Georgia,Ucraina, sprijinite de NATO dar deocamdata sau niciodata membre NATO. O declaratie a lui Obama ridica si ea niste intrebari privind interesul NATO in zona: "Washingtonul ar putea astfel să-si revadă prezența în Europa, „în funcție de noile provocări legate de securitatea acestui continent”. Acest lucru nu se va face însă în defavoarea „reechilibrării” puterii americane în regiunea Asia-Pacific, a subliniat Casa Albă." http://agora.md/.../barack-obama-are-o-propunere-care...
Barack Obama propune un miliard de dolari pentru un...
agora.
C.G  Este clar ca avand un deficit bugerat atat de mare SUA nu mai are forta financiara sa se mantina ca un jandarm al lumii. IN caz contrar ar risca sa aibe probleme pe plan intern.
Ca nu mai are bani este o certitudine. Ca se va retrage este o semicertit...Vezi mai mult
S.D  ·  Articolul D-lui Dungaciu, l-as citi consecutiv articolului lui Adrian Severin postat la Grup in urma cu cca doua saptamani: "Analiza realității geo-politice globale a condus, se pare, Germania spre revizuirea opțiunii sale referitoare la arhitectura de securitate europeană. Parafrazând maxima care a guvernat filosofia NATO imediat după nașterea sa, am putea sintetiza actualul proiect german în formula „Germany up! Russia in! America out!” („Germania sus! Rusia înăuntru! America afară!”). Aceasta implică coexistența cordială a unei uniuni politice vest-europene (o uniune euro-atlantică restrânsă) în care Germania este prima între egali („uber alles”) și a unei uniuni euro-asiatice dominată de Rusia, separate printr-o Europă centrală formată din „națiuni-satelit” gravitând în jurul celor două „uniuni-soare” care și le împart între ele. Țările din vestul Europei centrale ar constitui „vecinătatea apropiată” a Germaniei iar cele din estul Europei centrale „vecinătatea apropiată” a Rusiei. Fără a mai avea vreun drept de control în Europa, SUA sunt împinse spre Asia-Pacific unde să formeze o contra-pondere la eventualele excese de ambiție rusești."
 Adrian Severin  http://adrianseverin.com/spionaj-intre-aliati-sau.../...
Spionaj între aliați sau moartea unei alianțe? - adrianseverin.com
Expulzarea rezidentului CIA la Berlin reprezintă un gest simbolic cu semnificați...
Expulzarea rezidentului CIA la Berlin reprezintă un...
adrianseverin.com
C.G  Corect!