luni, 27 aprilie 2015


Un Prospectiv shared Valentin Mandrasescu's post.
.
Nu c'as vrea sa tulbur serenitatea de uichend, dar ceva mi-a atras atentia prin vigoarea cu care se (s)pun lucrurile. Ori se schimba discutia in astfel de termeni, ori ne aburim pana la caderea cortinei. Bromidele prieteniei win-win ar trebui sa-si fi terminat efectul.
Ma bombardeaza lumea cu intrebari despre autonomie, presupusa sustinere a Moscovei fata de extermisti, etc.
Din start, o precizare. Daca vreti o pozitie oficiala, cu antet si stampila, va adresati la MAE al FR. Ok?
Acum, pozitie "neoficiala" de la mine.
1. Conflictele interetnice sunt stupide. Prin definitie. De cele mai dese ori, ele sunt declansate de forte externe care nu doresc binele niciuneia dintre partile beligerante. Daca vreti la modul sincer sa descoperiti cauzele conflictelor din Transilvania, nu are sens sa cautati in Europa de Est. Eu as incepe cu Washington DC si/sau Berlin.
2. Din punctul meu de vedere, pentru etnicii maghiari ar fi util sa nu se complaca in pozitie de "resursa electorala" a unor oligarhi regionali care au transformat etnicitatea si conflictele interetnice intr-o sursa de functii si mandate pe care le transforma ulterior in bani si privilegii. A se citi: UDMR nu e o solutie, e o parte integranta a problemei.
Stiu ca e greu, dar efortul concentrat pe schimbarea in bine a modului de guvernare la nivel national ar fi mult mai utile decat toate incercarile de a crea o mica "insula" intr-o mare de nedreptate.
3. Din punctul meu de vedere, pentru romani ar fi util sa inteleaga ca multe dintre resentimentele pe care maghiarii din Romania le au fata de guvernele de la Bucuresti sunt identice cu resentimentele romanilor si ca lucrand *impreuna* se poate obtine mult mai mult decat participand la o batalie interetnica nesfarsita. Ceea ce sa intampla azi la Targu Mures seamana mult cu o bataie crancena intre pasagerii clasei III intr-o nava care se scufunda.
4. Ambele parti ar avea de castigat daca ar intelege ca politicienii din ambele tabere nu reprezinta populatia, nu reprezinta interesele comunitatilor din care provin. Practic, nici nu reprezinta interesele proprii ci sunt marionete ale unor forte externe.
5. Am un vis si o viziune: intr-o Europa de Est in care tarile nu vor mai fi colonii americane se va descoperi subit ca problemele interetnice nu sunt pe atat de acute pe cat par, iar cooperarea, ajutorul economic reciproc si realizarea unor proiecte majore (continentale!) in care toti partenerii vor avea de castigat vor face in asa fel incat popoarele vor (re)descoperi placerea de a fi prieteni.
Acum pentru cei care o sa-mi explice in comentarii despre "sange", "istorie", "conflicte milenare" etc raspund preventiv in termeni de realpolitik:
Dragi romani si dragi maghiari, situatia este simpla. Sistemul global actual se duce dracului, to hell in a basket, cum spun americanii. Procesul va fi nasol, dur, (probabil) cu niste gloante si (foarte probabil) ceva foame. Era "prosperitatii pe credit" si "civilizatiei cu manusi albe" s-a incheiat. A se citi: fie va duceti la fund impreuna, fie scapati impreuna. E mai rational sa lucrati impreuna si sa va reglati conturile atunci cand ajungeti la mal. E simplu. Nu e placut, nu e frumos, dar rationamentul este simplu si implacabil. Decizia va apartine.

  • Smaranda Dobrescu Pozitia presedintelui nostru de interzicere a intrarii in tara a unor indezirabili maghiari nu este o reactie ferma fata de Ungaria ci fata de partidul Jobbik, contracandidat in alegeri al partidului lui Orban. Presedintele prin atata darzenie isi apara si aliatul Orban si recastiga si electoratul roman din Transilvania. In acest timp Ponta , aliat cu iUDMR si lipsit de mania presedintelui pierde si asa indoielnica sa popularitate din Ardeal. Parerea mea este ca un conflict intre nationalitati este ultimul lucru care trebuie intretinut acum, cu atatea probleme la granita de rasarit. Nu pare complet lipsit de sens avertismentul citit.

  • Un Prospectiv .
    Dela demiterea din 2012, Romania nu are presedinte. Doar un vice-guvernator impus de Gordon-Barrosso. Guvernatorul ramane acelasi, eternul Mugurel Isarescu.

Niciun comentariu: