marți, 28 aprilie 2015


Un tur de orizont geo-politic
Crimeea este pierdută! Atenție la Transnistria! Păziți Bugeacul!
Rusia a înțeles încă din timpul lui Petru cel Mare importanța ieșirii la mările calde și, în acest sens, importanța ieșirii la Marea Neagră. O asemenea gândire strategică impunea controlul Crimeii și, o completare esențială, prezența la gurile Dunării.
Peninsula Crimeea a fost anexată de Ecaterina a II-a în 1783 (fapt succedat în 1792 de anexarea Transnistriei) iar mai târziu, în 1812, sub țarul Alexandru I, Rusia a primit de la Imperiul Otoman Basarabia (mai exact Bugeacul) și astfel a devenit riveran al Dunării. Războiul Crimeii (1856) a fost o confruntare strategică între Occidentul european aliat cu Turcia otomană, și Rusia, cu scopul eliminării influenței rusești din Europa prin limitarea prezenței ei navale și teritoriale în Marea Neagră. La Congresul de la Paris, care i-a urmat, Occidentul victorios a împins Rusia dincolo de porțile Europei restituind Basarabia (județele Cahul, Bolgrad și Ismail) Moldovei și interzicând, astfel, Țarului controlul asupra celei mai lungi și mai strategice căi de comunicație fluvială europeană, artera danubiană. Rușii au revenit, însă, în Europa profitând de grațiile Reichului german, prin recuperarea Basarabiei și, în consecință, întoarcerea la gurile Dunării, la Congresul de la Berlin (1878), cu sprijinul cancelarului Bismark. Basarabia întreagă (mai precis teritoriul dintre Prut și Nistru incluzând Bugeacul) s-a unit cu Regatul României în 1918, la finele Primului Război Mondial, iar Pacea de la Versailles nu a anulat actul unirii, cu singuranță văzând în România Mare o parte semnificativă a "cordonului sanitar" protejând Europa de Rusia sovietică. Aceasta, însă, prin acțiunea în forță a lui I.V. Stalin, a luat înapoi Basarbia cu asentimentul Germaniei naziste în 1940 și încă o dată (după paranteza celui de al Doilea Război Mondial) în 1944, cu asentimentul SUA și Marii Britanii. Ulterior, Basarabia (Bugeacul) și Crimeea au fost transferate RSS Ucrainene, considerată a fi perfect integrată universului geo-strategic rusesc, cultural indestructibil legată de Rusia și politic definitiv loială acesteia.
Autodeterminarea Ucrainei în 1991 a lăsat Rusia fără aceste atuuri strategice (cu excepția istoricului port Sevastopol unde flota militară rusă a rămas în baza unui acord ucraineano-rus cu durată limitată) pentru dobândirea și păstrarea cărora luptase sute de ani și care făcuseră obiectul unui cvasipermanent contencios geo-politic cu Occidentul european. Cine putea oare crede că Moscova va accepta la infinit o asemenea situație? Mai ales dacă voia să redevină (așa cum este cazul în prezent) o super-putere europeană și globală.
Acum să privim puțin în jur. Frontul georgian este stabilizat după înlocuirea aventurierului Mihail Shakashvili cu un succesor mai flexibil dacă nu chiar rusofil, cu Abhazia și Osetia de Sud bine fixate la cheiul rusesc după ce Europa și SUA le-au abandonat acolo în urma "medierii" lui Președintelui Nicholas Sarkozy. Armenia a eșuat în tabăra euro-asiatică. Azerbaijanul este izolat; prea departe de SUA și părăsit de UE. Turcia, tot mai înstrăinată de America și mai iritată de duplicitatea europeană, este prinsă în scandaluri interne (foarte probabil inflamate și din afară) și în conflictul sunito-shiit din vecinătatea sa sudică. Frontul belarus este asigurat din punct de vedere rusesc, nu atât de regimul lui Aleksander Lukashenka cât de refuzul în același timp dogmatic și indecis cu care Occidentul a tratat Minskul. Balcanii de Vest se cutremură dinnou în Bosnia (poate nu cu totul întâmplator și nu fără legătură cu nevoia unei diversiuni care să acopere criza ucraineană) dar unde de șoc se simt și în Macedonia, Kosovo și Serbia (aceasta din urmă împinsă cu fundul în mai multe luntrii de miopia politicii occidentale și de aceea foarte dispusă să joace oricând cartea rusă de care rămâne dependentă). Ungaria a trecut pe tăcute de partea Rusiei unde național-populismul lui Victor Orban primește oxigenul economic vital pentru ambițiile sale politice. Germania este moartă după energia și piața ruse, fără de care poziția sa dominantă în UE riscă să se prăbușească. SUA nu se pot dispensa de sprijinul rusesc în chestiunea iraniană, în Orientul Apropiat și chiar în Asia Centrală și Balcani. Marea Chinei fierbe, reafirmarea ambițiilor de putere ale Japoniei trebuie gestionată iar peninsula coreeană oferă motive de alertă aproape cotidiene la Washington. În plus Olimpiada de la Soci s-a terminat cu bine.
Nu este oare acesta contextul ideal în care Vladimir Putin poate și trebuie să tranșeze problema ucraineană; sau eventual chiar pe cea ucraineano-moldavă (adică inclusiv criza transnistreană)? Nici o sancțiune internațională - economică sau politică - nu valorează mai mult pentru Putin pe termen scurt decât profitul rezultat din tăierea nodului ucrainean; pe termen lung va câștiga cel obișnuit să reziste mai mult la "durere", adică tot Rusia. Așadar, dacă nu acum, atunci când? Dacă nu el, atunci cine?

  • Smaranda Dobrescu Macar fotografia aceasta a lui Severin daca nu i si alte contributii firesti din partea MAE ar fi trebuit sa fi stat ieri pe masa CSAT, inainte de a da verdictul presedintele ca situatia aceasta nu prezinta niciun pericol pentru Romania.

  • Un Prospectiv .
    De data asta, sa-mi fie permis, AS trancane...


    La momentul acesta, cantarind tot ce stim, cred ca o spargere a Ucrainei, cu o noua linie de demarcatie, este solutia cu costuri minime pentru toata lumea. Povestea din 1994 a fost asa o vaselina pentru a-i desparti pe ucrainieni de atuul nuclear.

  • Gheorghe Gradinaru Un Prospectiv daca nu vor gasii formula diplomatica/legala care sa satisfaca toate interesele( vest, ucraina, rusia) crimeea se va transforma intr-un nou focar de instabilitate regionala, care dat fiind importanta sa strategica/nationalismului ucrainian se poate transforma intr-un conflict armat.

  • Un Prospectiv .
    GG, nu cred in existenta unei asemenea formule. Acum, totul depinde cu ce planuri reale a plecat fiecare de acasa SI cat e dispus sa plateasca pentru realizarea lor. Rusii au facut deja prima mutare, in termeni reali. EUropenii n-au avut niciodata
     Ucraina in plan, inca au de digerat extinderea dela 2007 la stadiul asta. Ramane SUA, care trebuie sa intersecteze cerintele cu posibilitatile (vezi Pivot Asia, schimbarea doctrinei militare de a sustine un singur front activ, reducerile bugetare la DoD etc.). Pe de alta parte, daca Vestul nu face ceva, e ca si cum ar fi din carton. D'aia am zis ca o partitionare le-ar da tuturor dreptul sa spuna ca au castigat etc...

  • Gheorghe Gradinaru Un Prospectiv nu am exclus partitionarea, deoarece ea va fi reala oricum, ce am incercat sa sustin ca aceasta trebuie imbracata din punct de vedre legal/interese de o maniera in care solutia gasita sa poata fi prerzentata de fiecare parte ca un cistig pentru a putea fi implementata.

  • Un Prospectiv .
    Acum cred ca inteleg numai ca nu vad calea catre legalitate--deoarece orice astfel de demers introduce un punct de pornire arbitrar, care nu va fi recunoscut de cealalta parte...


    La teveul de aici, vad ca se discuta chiar acum de presiuni difuze/discrete--in termeni de izolarea economica (si altele similare) a intereselor rusesti. Asta imi spune ca se va continua pe alte fronturi, dar solutia o vad in partitionare. Smecheria este ca totul va depinde de cat de stabili sunt partenerii Vestului la Kiev.

    La alt nivel, ce ne spune asta? Ca lumea e profund instabila, iar un episod ca acesta catalizeaza procesul de reasezare.

  • Un Prospectiv .
    Dpdv strict romanesc, se amplifica premizele batzului rusesc prin gard.

  • Gheorghe Gradinaru Nici eu nu vad o solutie acum. In timp vor aparea presiunile economice ale vestului/degradrea nivelului de trai din Ucraina,disparitia unor lideri actuali , etc si posibil sa apara solutii.Sentimentul meu este ca reactia vestului la decizia lui Yanukovici cu finalizarea violenta a fost pripita si fara a lua in calcul determinarea Rusiei de a reactiona..

  • Smaranda Dobrescu Calea legislativa daca va fi gasita si agreata este evident solutia. Dar cine o doreste? Media de peste tot exceptie bucolica media romaneasca escaladeaza fapte si pericole, parca bunul rationament ar fi disparut. Iata o mostra: " By bringing a direct strategic threat to Russia, the crazed Washington hegemon has engineered a Great Power confrontation and created the risk of world destruction." http://larouchepac.com/node/30021
    The Economist has again proven itself a loyal...
    LAROUCHEPAC.COM

  • Un Prospectiv .
    Dpdv strict romanesc, o partitionare ar fi... buna. Desigur, daca lucrurile s-ar opri fix acolo. Romanii s-ar putea sa nu fie singurii care sa gandeasca asa.

  • Un Prospectiv .
    http://vimeo.com/85283736

Niciun comentariu: