marți, 28 aprilie 2015


Consideratii despre Rutenia:

Notiunea de culoare portocalie are in mod clar puternice conotatii asociate cu interventia unor interese/servicii straine. Sigur ca multi ucrainieni sunt nemultumiti de standardul vietii, de altfel nu sunt nici pe departe singurii la timpurile astea. Apare putin similar dihotomiei induse de aiurea intre ‘regat’ si ardeleleni. Problemele, atat cat exista, nu decurg in primul rand din aparenta diferenta de dezvoltare/abordare intre provincii, ci mai degraba din alimentarea tensiunilor prin o parte aservita a mass-mediei interne, ajutata de multi comisari deafara. In definitiv le-a fost suficient multor ucrainieni sa urmareasca tratamentul aplicat Romaniei de Bruxelles pentru a realiza bluff-ul la care ar putea marsa. Uniunea Europeana are mai mult vorbe de oferit, si alea penibil de ipocrite, pe cand Rusia, cu visteria plina poate fi generoasa in schimbul unui acord politic cu Ucraina. E clar ca Europa trebuie sa-si reconsidere modul umilitor cu care a tratat noile tari est-europene aderente daca vrea sa-si recastige credibilitatea si legitimitatea. Bruxelles s-a mutat prea mult spre dreapta in abordarea dezvoltarii comunitare, derapand semnificativ dela premizele ‘Pietii Comune’ concepute de vizionarii fondatori acum cateva decenii in urma. Nu in ultimul rand Ucraina se confrunta cu consecintele razboiului doi mondial, cand a aparut pe teritorii smulse Poloniei sau Romaniei si adaugate vechiului pamant ucrainiano-rusesc. Populatiile din aceste teritorii vestice sunt cele mai susceptibile influentei polace, care a fost extrem de activa si chiar agresiva; nu constituie o majoritate dar sunt foarte vocale si influente, gratie suportului dinafara. Scindarea Poloniei poate fi solutia acestei crize provocate- morala: divide et impera.
Romania trebuie sa urmareasca foarte atent dezvoltarile din nord-estul ei dar nu-si permite jocul Poloniei.
Timpuri foarte interesante in aceasta parte a lumii; romanii au o singura sansa sa supravietuiasca statal-sa tina aproape.

  • Smaranda Dobrescu In legatura cu ce ai scris, tangential mi-a revenit in minte contextul descris in interviul lui Dughin privind antagonismul celor doua mari puteri care lucreaza prin proxy. Despre articol si parerile lui nu ma pot pronunta, e greu sa am o parere formata. O vom deslusi poate odata, aici , la Grupul Prospectiv! http://manuelochsenreiter.com/.../2014/1/29/united-by-hatred
    Prof. Alexandr Dugin is a philosopher and a professor at Moscow State University. Dugin is the leader of the...
    MANUELOCHSENREITER.COM

  • Un Prospectiv .
    N-am cum sa nu fiu de acord cu simplele mutari ale lui Dugjin, odata acceptat faptul ca vorbeste din perspectiva ruseasca. 


    O exceptie, totusi: "To say it clearly: Hate is their political ideology. They don´t love the EU or Brussels." Aici, Dughin opereaza cu acelasi model caricatural de care-i acuza implict pe vestici.

    Spre final, vad ca reprezentarea situatiei este foarte asemanatoare cu aceea din Concluziile studiului nostru--a se vedea mai ales nota de subsol nr. 12:http://blog.prospectiv.org/.../europa-intre-colaps-si...

  • Smaranda Dobrescu Incep sa cred ca tarile estice au fost incurajate sa se alature UE in speranta acesteia ca va obtine mana de lucru calificata si ieftina. Poate nu au scontat de la inceput, insa acest exod spre Europa al mainii de lucru ieftine a permis patronilor din tarile dezvoltate sa angajeze la salarii mici imigranti care prin efectul de dumping au permis angajatorilor sa micsoreze si salariile autohtonilor. Competitivitatea companiilor si a tarii a crescut,exportul de asemenea. Acest model este in curs de exportare oriunde in Europa in goana dupa castiguri obtinute dintr-o competitivitate bazata aproape exclusiv pe mana de lucru ieftina. Rezultatul pozitiv: un inceput de concurenta Chinei, cel negativ: calitatea vietii in scadere generala pentru lucratori si polarizarea societatii.

Niciun comentariu: