vineri, 1 mai 2015


Ideea ce a stat la baza creării Bitcoin este simplă: o monedă cu circulaţie globală, a cărei valoare să nu fie manipulată de o autoritate centrală, ci să depindă doar de raportul dintre cerere şi ofertă. Descentralizare, transparenţă, teoria peer-to-peer, democraţie economică şi postcapitalism- sunt cuvintele cheie atunci când ne referim la acest sistem monetar virtual. Optimiştii îl consideră cel mai mare experiment social-economic desfăşurat vreodată.
În toamna anului trecut, am scris pe blog o serie de articole despre distributism. Moneda digitală denumită sugestiv
ADEVARUL.RO

  • Prospectiv A-z .
    Domnule Costea, nu imi este clar ce se incearca in general sa se rezolve cu BitCoin sau daca dvs credeti ca aceasta moneda poate ajuta distributismul (romanesc.)


    Daca incercam sa rezolvam problema cunoscuta ca 'fiat currency', nu vad cum bitcoin ar face asta. Dupa ce lira sterlina, predecesoarea dolarului, a fost detonata si regimul dolarului impus la Bretton Woods, lumea n-avea de-a face cu fiat currency, pentru ca in teorie era o relatie stabila/stabilita intre dolar si aur, pe de-o parte, respectiv intre monezile granzilor. 

    Readucerea lumii la regimul unei monezi aproape-universale dupa iesirea din sterlina s-a facut dupa un razboi nimicitor pentru mai toti, din care invingatorul si-a impus moneda sa, dar nu oricum, ci legata de aur. 

    Nu imi este clar ca o alternativa la dolar se poate impune asa de *simplu si curat* cum implica bitcoin. Dupa subminarea EURO prin prabusirea euro-drahmei, numai moneda chinezeasca poate aspira sa inlocuiasca dolarul, insa chinezii se misca dupa alte astre. De remarcat ar fi si propunerea lui DSK, cu putin inaintea prabusirii lui, pentru o moneda la nivel de FMI care s-ar fi facut ecoul propunerii lui Keynes la Bretton Woods--o moneda compozita bazata pe un mix de monede nationale ale carui ponderi sa fie date de marimea economiilor individuale.

    Sa ne intoarcem la bitcoin: Nu stim de cine este creata dar se misca dupa legile cererii si ofertei, iar oferta de bitcoin este deocamdata inghetata si nu stim dupa ce reguli va continua. Pot intelege dezamagirea multora cu sistemul actual, insa asta n-ar trebui sa ne trimita la... miracole.

    Daca distributismul este miza romaneasca a acestei monezi, eu zic ce am raspuns recent aici la o postare care se uita dupa solutii la absolutismul absurdistanului financiar peste care patroneaza dl. Mugurel Isarescu: Politica RONului ar trebui sa satisfaca cel putin temporar si partial imperativele economiei romanesti. Ar trebui observat faptul ca intre razboaie, Romania a practicat la fel ca si acum (nu, nu este coincidenta) o politica a Leului tare, care a nenorocit sansele de re/lansare ale economiei si creat miscari sociale etc. La acelasi timp, SUA si Regatul Unit relaxasera politicile fiscale, la fel ca SUA de acum. In plus, distributism sau nu, Romania are nevoie de sector financiar propriu! Adica finantatori legati de locul unde investesc/crediteaza, nu fantomele astea care lucreaza dela distanta prin intermediul carabusilor corporati/mecanici din bancile romanesti.

  • Adrian Costea Eu nu am facut decat sa popularizez o tendinta internationala despre care nu s-a scris mai nimic in presa romaneasca. Este un text de popularizare si nimic mai mult. Atat, pentru moment. Moneda este o expresie a distributismului ( unii o incadreaza la libertarianismul de dreapta) deoarece presupune administrarea in cadrul unui parteneriat nelimitat a unui sistem monetar. Tineti minte acea schema care definea distributismul- reteua informatica. Cu alte cuvinte, sistemul monetar Bitcoin este unul open source

  • Prospectiv A-z .
    N-am considerat cum ati facut (bine sau rau), ci am vrut sa completez. Asta in caz ca avem coprospectivi care iau lucrurile astea dela intersectia distributismului cu moneda (bitcoin) in serios.

  • Adrian Costea As fi foarte interesat de parerea matematicienilor sau economistilor.

  • Prospectiv A-z .
    Ce fel de economisti? Cat despre parerea matematicienilor, ea nu conteaza dpdv matematic aici in sensul ca bitcoin nu-i mare scofala matematica.

  • Ionel Iani Velciov Bitcoinul, sa ma exprim elegant, este un "demo" despre o viitoare moneda unica, manipulabila (sic!) universala  ....

Niciun comentariu: