marți, 28 aprilie 2015


Cu ocazia asta aflam si noi cine face politica externa a lui Obama (inclusiv fata de Romania): tot neoconii!
Iata e scrie Volodea Tismaneanu dandu-se cu fundul de pamant ca Ponta a ignorat-o pe apt numita Nuland:
"Update, 10 ianuarie 2013: Nu stiu cu ce se ocupa consilierii lui Victor Ponta [...] Daca ar fi fost bransati, i-ar fi spus plagiatorului ca Victoria Nuland este casatorita cu influentul politolog, specialist in relatii internationale si comentator Robert Kagan, cercetator la Brookings Institution, omul care i-a consiliat atat pe Barack Obama (o scurta perioada) cat si pe Mitt Romney (caz unic, dupa stiinta mea) in timpul campaniei pentru alegerile prezidentiale. I-ar fi spus ca Robert Kagan este contributing editor la “The New Republic” si ca a fost un timp contributing editor la “The Weekly Standard”. Ca, impreuna cu William Kristol, a fondat importantul “Project for the New American Century”. I-ar fi spus ca presedintele Obama a salutat cea mai recenta carte a lui Robert Kagan. I-ar fi spus ca si fratele sau, Frederick Kagan, este comentator de politica internationala la “The Weekly Standard” (ca si Max Boot si Charles Krauthammer). O revista in care tocmai am scris o recenzie a antologiei de articole pe tema stangii americane a lui David Horowitz (au aparut primele doua volume)"
Deci trebuie sa intelegm ca meritele dnei Nuland constau in faptul ca s-a casatorit cu cine trebuie, adica cu dom' Kagan. Un fel de coana Joitica. Curat "femenism" la dl Tismaneanu, acest Branzovenescu al politicii de pe malul garlelor de tot felul (Potomac/Dambovita, tot una)>

  • Un Prospectiv .
    Da, am semnalat deja legatura neocon. Ma intreb acum insa daca dl. Tismaneanu ar scrie la fel in engleza, pentru publicul larg. Pe de-o parte se pun in umbra asumatele merite ale d-nei Nuland, pe de alta, daca altul ar evidentia veresia asta neocon, ar fi pe data numit vinovat.

  • Smaranda Dobrescu M-a convins ca acest Kagan e mai mult decat o icoana. si ca nu au prea multi fericirea sa treaca pe aceeasi strada cu el.!

  • Mircea Platon Tismaneanu nu isi permite sa fie atat de isteric in engleza. E singura data cand ma bcur ca scrie si in romaneste: cand e mai slobod la gura decat in engleza. Omul e pe duca din punct de vedere al influentei politice. He lost his edge.

  • Smaranda Dobrescu E isteric de teama ca e posibil ca neo-conii americani sa se supere pe cei apropiati noua si sa judece tara ca pe un tot, fara sa faca diferenta intre cei OK si "ceilalti"Adica, el ce-a pazit? El nu a pregatit vizita?

  • Mircea Platon Da, Smaranda, asa e!

  • Mircea Platon Si adevarul e ca nu a pregatit bine vizita: pentru ca a pierdut timp pretios jubiland la arestarea lui Nastase.

  • Gheorghe Gradinaru Eu sunt de acord ca ambasadoarea Nuland are un alt calibru decit predecesorul sau Gordon.De aici insa la isteria basista ca vezi doamne se darima relatia bilaterala Romania SUA doarece Ponta nu s-a intilnit cu ea, este cale lunga.Despre jegul VT nici nu merita sa pomenesc

  • Carmen Rodikaa Kagan este pentru Republicani ceea ce Brzezinski este pentru Democrati. Remarcabili amandoi. "The World America Made" al lui Kagan este un volum de referinta, il recomand cu caldura, l-am citit

  • Un Prospectiv .
    Carmen, probabil ca-ti lipsesc referintele la zi. Neoconii sunt cei responsabili de accelerarea de/caderii imperiului american. Pentru acestia, realitatea nu-i niciodata la inaltimea imaginii pe care o au ei despre sine. Ca rezultat, ei procedeaza
     la reinginerie sociala la scara mare. Molozul uman si material este de fiecare data infiorator.
    .
    Ce inseamna asta pentru un loc ca Romania? Ca se tot intampla ca si cum lumea s-ar fi nascut in ziua in care astia mai imagineaza un program. Ce a insemnat asta pentru America? Doua razboaie intr-o decada, necastigate, pe credit dela chinezi, ce au bagat economia (mondiala) in faliment. Se stie ca tot ce ajunge sus nu poate decat sa coboare. In timp ce Bizantului i-au luat aproape 1000 de ani sa coboare, astia aproape au reusit aceasta perfromanta in 10 ani. Mai ales daca lumea nu-i responsabilizeaza.
    .
    Nu stiu cartea cu pricina, insa sfatul meu este sa citesti (SI) comentariile negative dela Amazon: http://www.amazon.com/.../ref=cm.../187-9816302-3445040...

  • Carmen Rodikaa e din 2013. Mie chiar mi-a placut, am citit-o comparativ cu "Strategic Vision" a lui Brezinski, tot din 2013

  • Carmen Rodikaa Da, e un curent la moda acesta  Iar viseaza americanii la egalitarism, elitele ii deranjeaza...  (e doar o parere personala! cu umorul de rigoare)

  • Mircea Platon Cam cum se pune problema in afara bulei neocone:http://www.theamericanconservative.com/the-world-robert.../
    There are rules of proper etiquette in the Washington think tank culture, the most annoying of which is to...
    THEAMERICANCONSERVATIVE.COM

  • Carmen Rodikaa Neocon-ul a avut si partile lui bune - cand vor depasi etapa urii fata de Bush si vor face o comparatie cu "etapa Obama" vor incepe sa le redescopere

  • Mircea Platon Depinde de elite. Una e elita si alta e nomenclatura de jaf si cumetrie.

  • Carmen Rodikaa la cea de la noi te referi, banuiesc. In America nu e cazul

  • Un Prospectiv .
    Care ar fi partile bune ale neocon, pentru Romania si/sau SUA?
    .

    E greu sa-i compari, pe Bush cu Obama. Cum ai face-o daca ar fi sa abordezi comparatia asta ca lucrarea ta de teza?

  • Mircea Platon Ma refer chiar la Kagan, Nuland si la toti cei analizati de Wedel in cartea ei.

  • Carmen Rodikaa Trebuie sa o citesc neaparat. Am sa o caut pe Amazon. Un Prospectiv - de ce trebuie sa abordam politica americana imaginandu-ne mereu ca are legatura cu Romania?

  • Carmen Rodikaa Mircea Platon: poti sa imi mai dai inca o data referintele cartii, te rog?

  • Mircea Platon Pentru ca are. SUA neocona isi genereaza propria ei "realitate". Care ii striveste pe toti cei mici sau nealiniati tiparului intereselor corporat-americane.

  • Mircea Platon E carte serioasa, nu de teoria conspiratiei.

  • Carmen Rodikaa multumesc frumos!

  • Carmen Rodikaa Un Prospectiv: buna ideea comparatiei, ca pentru o teza. Merita gandit serios la asta, multumesc

  • Carmen Rodikaa Ar fi interesant de abordat din perspectiva "echipelor" lor, din interviuri, din opiniile exprimate de analistii recrutati

  • Un Prospectiv .
    "de ce trebuie sa abordam politica americana imaginandu-ne mereu ca are legatura cu Romania?"
    .

    Pentru ca suntem (si) romani. Pentru ca relatia SUA cu Romania nu e unica, deci putem analiza politica unei tzari mari din cealalta perspectiva, dela destinatar.
    .
    Vezi tu, Carmen, am invatat din Romania un lucru: ca ura celor mici fatza de un hegemon nesimtit e destul sa faca viatza nesuferita pentru toti. Consecinta este ca hegemonul luminat ia in calcul si reactiile celor mici. Senzatia mea, dela Clinton incoace, este ca SUA n-a mai facut acest lucru si toti am avut de pierdut.

  • Carmen Rodikaa da, exact din acest motiv am pus intrebarea aceea - nici eu nu am impresia ca se mai practica

  • Un Prospectiv .
    "
    Ar fi interesant de abordat din perspectiva "echipelor" lor, din interviuri, din opiniile exprimate de analistii recrutati"
    .
    N-as merge pe linia asta. Tocmai asta incerc(am) sa spun(em): echipele lor au elemente comune neocon. Mai bine mergi la alt nivel, unde poti masura intrari si iesiri obiective, nu aer cald.

Niciun comentariu: