marți, 28 aprilie 2015

România nu a avut niciodată aliaţi reali, de încredere. Nici măcar Iugoslavia şi Marea Neagră. Prima, condusă de Tito, dezvoltase o antipatie adâncă faţă de ambiţiile aproape explicite ale lui Ceauşescu de a deveni un patron al Mişcării Nealiniate. Iar Marea Neagră e, în funcţie de un interes sau altul, lacul tuturor celor ce pot trimite nave militare în apele ei. Ca atare, fără aliaţi, fără soluţii de „exit” şi fără variante alternative de racordare la extrem de dinamicele aliniamente internaţionale, România va deconta mereu costuri istorice uriaşe. Absenţa unei Mari Strategii duce la tragedii. - See more at: http://www.ziaristionline.ro/…/opinieanaliza-larry-watts-…/…
După Fereşte-mă, Doamne, de prieteni, istoricul american Larry Watts surprinde din nou: scris aparent pe nerăsuflate, cel de-al doilea volum al trilogiei sale despre derby-ul geopolitic România – URSS – Cei din urma vor fi cei dintai – oferă o nouă deschidere fascinantă a dosarelor unui conflict din...
ZIARISTIONLINE.RO

  • Un Prospectiv .
    "nicidecum un reviriment internaţional al României de azi, căreia îi lipsesc oameni de culise, de talia lui Emil Bodnăraş şi Ion Gheorghe Maurer."


    "Larry Watts distinge o constantă în privinţa opţiunilor pro-occidentale şi anti-ruseşti ale României, de la Alexandru Ioan Cuza şi până la Ceauşescu. Are dreptate. Dar, cu toate acestea, eu cred că României i-a lipsit mereu o Mare Strategie în acest sens. Prin „Mare Strategie” înţeleg un cadru de reunire şi activare coerentă a tuturor elementelor puterii naţionale (diplomatice, economice, politice, de informaţii şi militare) pentru a asigura 1) urmărirea unor obiective pe termen lung şi 2) apărarea României. România a fost mereu prost apărată, în pofida obiectivelor generoase de politică externă pe care şi le-a propus şi promovat..."

    „Ceauşescu a vrut să facă politică globală. Dar pentru aşa ceva îţi trebuie resurse, iar România nu le-a avut.”

  • Gheorghe Gradinaru o posibila cauza la prima fraza din comentariul dumneavoastra "Rateurile americane de acest gen nu au fost şi nu sunt izolate. Puţinătatea ştiinţei despre alţii şi incapacitatea de a combina inspirat obiectivitatea analitică şi viziunea strategică împiedică mereu America să-şi valorifice, în mod inteligent şi integral, statutul de super-putere, atât în diplomaţie, cât şi în sfera operaţiunilor speciale. Percepţiile eronate duc mai întotdeauna la alegerea unor ţinte false şi la cultivarea, în cele din urmă, a sentimentelor anti-americane - "

  • Un Prospectiv .
    Hmm, n-am cum sa nu fiu de acord, cel putin in mare. Pe detaliu, nu mi-e 100% clar ce vrea sa insemne: "alegerea unor ţinte false".


    SUA este un tip special de imperiu, dar tot imperiu ramane. Alegerea ţintelor e falsa in raport cu ce? Cu premizele dela consum intern sau dela export? Caci rezultanta de 'sentimente anti' apare la actiunile oricarui imperiu, inclusiv cele de tip special.

  • Gheorghe Gradinaru pentru m mine ex de tinta falsa in Romania -selectarea viitorilor lideri care sa le reprezinte interesele pe criterii false bazate pe obedienta, intelegerea limbii engleze si nedetectarea tendintelor de oportunism a acestora( exceptiile nu fac decit sa confirme regula)

  • Gheorghe Gradinaru Nu il cunosc pe LVV dar stiu cu siguranta ca au existat instituii care au stiut ce se va intimpla in dec 89 si mai ales ce va urma si cu mult timp inainte au creat persoane simbol sau care sa fie interesante din punctul de vedere al vestului si care conform previziunilor lor au ajuns in leadeshipul romanesc dar care servesc alte interese( in afara intereselor proprii)

  • Un Prospectiv .
    Intrebarea de un milion de RONi este: Care dintre cei lidership au fost impinsi, de care institutii, ale carei puteri? N'asha c'avem o matrice de 3 x 3? Sau tzintar, peromaneste.

  • Gheorghe Gradinaru Chiar crezi ca se poate discuta un asemenea subiect in mod serios pe FB?

  • Un Prospectiv .
    Sa-mi fie permis sa revin la premiza initiala (Romania nu va avea un mare plan) si tzintarul cu pricina. Cred ca problema consta in oportunismul fiecarui jucator de pe tzinatrul acela care (se) alimenteaza (de) la mai multe institutii/puteri. Asain
    cat, avem de-a face cu un tzintar in spatiu/3D. N-ai cum sa cladesti un mare plan cu asa aluat...

    Cand a fost vreunul 'nebun' sa stea in 2 picoare, l-am trimis la o moarte sau alta.

Niciun comentariu: